Kurkistus tulevaan! #venäjänhyökkäys #ukrainansota

Media toimii. Kaikki kynnelle kykenevät koettavat todistaa, ettei paluuta vanhaan maailmaan ole olemassa.

Kuka puhuu mitenkin. Joku on varmasti oikeassa. Mielipiteille on tilaa, mutta vaikuttaminen ja analyysien teko on yhtä vaikeaa kuin aina.

Venäjäläinen tutkija Kirill Rogov kirjoittaa, että on aivan turhaa pullistella sillä, että olisi voinut 20 vuotta sitten tietää varmasti sen, mihin maailmamme menee.

[Vuonna 2006  Vladimir Putin (vas.) isännöi Pietarissa Yhdysvaltojen presidentti Georg W. Bushin kunniaksi illallista Pietarissa. Putinin kokkina tunnettu Jevgeni Prigozin valvoo (oik.) tarjoiluja. Prigožin sotki trollitehtaansa Yhdysvaltojen vaaleihin vuonna 2016. Yksitysarmeijansa johtajana hän on äänekäs osallistuja sodassa Ukrainaa vastaan.]

Rogov kirjoittaa Facebookissaan, että jos vuoden 2003 alussa hänelle olisi esitelty kolme kuvaa, joissa olisivat olleet Vladimir Putin, Dmitri Medvedev ja Nikolai Patrušev ja käsketty ennustaa se, kenen kanssa elettäisiin – kaikesta huolimatta – parhaimmin, olisi vastaus vuonna 2003 ollut Putin ja vuonna 2013 Medvedev. Nyt vuonna 2023 viekkaasti hymyilevät kuvan esittäjät saavat kuulla, että toivoa on vain maan turvallisuusneuvoston pääsihteerillä Patruševilla.

Kieltämättä. Salaliittojen kanssa hallitsevat ovat vahvoja vallan käyttäjiä Venäjällä.

Maailmamme muuttuu todennäköisesti perustavammin kuin vuosina 1989-1991.

Ennustamisessa pääsemme lähemmäs totuutta, jos uskomme, että olemme ihan yhtä traagisessa tilanteessa kuin 20 vuotta sitten, jolloin Putin nostettiin ydinasevaltion johtoon.

Todennäköisesti koko maailmaa koskevat suuret muutokset ovat vasta käynnistyneet. Rogovin vetämän ajatuspajan Re.Russia-sivuston artikkelissa pohditaan sitä, että ennustamiseen tarvitaan uusia malleja.

Minulle on ollut selvää vuosia, että Venäjälle luotu järjestelmä kestää niin kauan kuin VVP pysyy hengissä. Ihan niin kuin maan parlamentin alahuoneen, duuman puhemies Vjatseslav Volodin on sanonut.

Putinin – poliittisesti ja taloudellisesti – nurkkaan ajaminen on valinta, johon ei tähän asti ole riittänyt muun maailman rohkeus.

Tuskin vastakaan.

Ihmisiä – murhaajiakaan – ei tapeta ilman oikeudenkäyntiä.

Etsintäkuulutetun alaiset tekevät kaikkensa todistaessaan, että maassa on tehty oikeita valintoja. Jos alkaa näyttää pahalta, voidaan vaikka sotia.

Toistaiseksi kyse on vasta erityisoperaatiosta Ukrainassa, kuten Putinin lehdistösihteeri esitti Bosnia-Hertzegovinan ATV-televisiolle antamassaan ”haastattelussa”.

Doždin päiväuutislähetykseen valituissa pätkissä Dmitri Peškov selitti, että sota olisi paljon julmempaa ja kohdistuisi Ukrainan infrastruktuuriin.

Pomonsa pidätysmääräyksen Peskov arvioi voivan johtaa hypoteettisesti siihen, että jossain vähemmän itsenäisessä maassa otetaan määräys tosissaan. Mutta koska kyse on ydinasevaltion johtajasta, on epätodennäköistä, että pidätys toteutettaisiin.

Peskov osaa asettaa sanansa eikä hän pelkää valehtelemista.

Ja tästä syystä sekä ilmeisesti muutenkin puheyhteyden puuttumisen vuoksi, kaikki Putiniin vaikuttamaan pyrkivät keskustelevat Venäjällä myös median välityksellä.

Joillakin on siihen toisia paremmat edellytykset.

Peskov on ylpeä työstään. Hänen mielestään älykkään ja asioihin a:sta ö:hön paneutuvan päällikön kanssa työskentely on parasta mitä ihminen voi toivoa.

Pandemian aikana hän selvitti kaiken viruksista ja rokotteista. Samalla tavalla hän työskentelee aina eikä voi sietää lähistöllään ammattitaidottomia ihmisiä. Hän ei voi sietää sitä, jos ihminen on pystyvinään johonkin mutta ei hoida asiaa käytännössä.”

Itsevaltiaan vuoksi ollaan valmiita tekemään mitä vaan.

Venäjän on tehtävä paljon suojellakseen Putinia.

[Yhden teorian mukaan ulkomaalaiset vieraatkin olivat Punaisella torilla elävänä kilpenä.]

Odotan monen muun lailla joka päivä, että keisarin vaatteettomuus paljastuu jollain tavalla.

Peskov esitti balkanilta tulleille haastattelijoilleen, ettei Putinin kokkikaan johda mitään omaa sotajoukkoaan, vaan on osa yhteistä rintamaa.

Kysymys kuuluukin viekö Prigožinin röyhkeys häneltä mahdollisuuden valtapelissä vai toimiiko hän entistä tiukemman Putinin diktatuurin hyväksi.

Professori Timothy Snyder kirjoittaa The New York Timesissa uskottavalla tavalla: Jos Venäjä on häviöllä, se muuttaa tavoitteitaan ja puheenaihetta Venäjän mediassa.

NYT: Putin Is Fighting, and Losing, His Last War May 9, 2023

Snyderin mielestä Venäjällä on jo valmistauduttu häviöön.

”Venäjän politiikassa oletus on, että retoriikka voittaa todellisuuden. Tappion retoriset valmistelut on tehty”, Snyder kirjoittaa.

Median hallinta on propagandan oloissakin vaikeaa, mutta Peskov toimii niin kuin H.C. Andersenin sadussa ministeri, joka kävi tarkastamassa, että uusi hieno kangas todella syntyy – tyhjissä kangaspuissa.

”Oi, se on hyvin kaunista! erinomaisen herttaista!” sanoi vanha ministeri ja tirkisteli tirkistelemistään silmälasiensa takaa. ”Oi tätä mallia ja näitä värejä! niin, kyllä minä sanon keisarille, että kangas erittäin paljon miellyttää minua.”

jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Venäjä ja sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä ja Barents Pressin hallituksen jäsenenä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu