Mielenosoitukset Venäjällä jatkuvat 

Venäjällä mitataan kumpi painaa enemmän: mielivallan vastustaminen vai väkivallan uhka.  Tuomioistuinten toiminta on käsiohjauksessa. Oikeuden toteutumisesta puhuu kohta vain presidentin tiedottaja.

Kansalaisia on painostettu pitkin kesää.

Paikallisvaaleihin liittyneet mielenosoitukset johtivat näyttäviin pidätyksiin. Nyt oikeudenkäynnit ovat kuohuttaneet mieliä ja saaneet opettajat, papit ja ohjelmoijat sekä muun muassa näyttelijät ja ohjaajat kirjoittamaan julkisia avoimia kirjeitä, joissa mielivalta tuomitaan.

Eikä aikaakaan kun Kremlin valtuuttama juristi otti viimeisimmän kohupidätyksen valituksen hoitaakseen, ja yleinen syyttäjä pyysi 3,5 vuoden siirtolarangaistuksen saaneen näyttelijä Pavel Ustinovin  tuomiota lievennettäväksi.

Omilleen puhuneen kansalliskaartia johtavan kenraali Viktor Zolotovin mielestä Ustinov voidaan jättää tuomitsematta. Vaikuttaa siltä, että rinnakkaismaailmassa ei edelleenkään aiota ottaa huomioon miten yhteiskunnan tulisi toimia. Kenraali lisäisi rangaistuksen toiselle levottomuuksien lietsomisesta vangitulle.

Blogin otsikko on tarkoitettu tosissaan otettavaksi. Todennäköistä on, että nuoret jatkavat protestointiaan. Kuten tuettaessa toimittaja Ivan Golunovia huumausainerikolliseksi lavastamista vastaan, myös nyt osoitetaan Minä/Me -julisteella, kenen puolella ollaan.

Kovat otteet ovat näyttäneet, että protestit koetaan Ukrainan vallankumoukseen johtaneen Maidanin kaltaisena ilmiönä – seurauksena on ollut se, että valtion väkivallan nyrkki, kansalliskaarti, turvallisuusorganisaatio FSB tai presidentti Vladimir Putin eivät ole tarvinneet muuta näyttöä otteen kiristämiseksi sekä painostuksen ja repressiivisten toimien lisäämiseksi.

Seuraavalle isolle mielenosoitukselle Moskovassa on haettu ja saatu lupa 29. päivä syyskuuta.

**

Kremlin liikkeitä on arvioitu pitkin kesää.

Linkkejä Imagen blogeihini:

Kremlin sota mielenosoittajia vastaan

Yritetään mahdotonta, vedotaan järkeen

**

Historioitsija Timothy Snyder kirjoittaa uusimmassa suomennetussa teoksessaan Tie epävapauteen (Siltala. Suom. Antero Helasvuo), että se mitä Venäjällä on jo tapahtunut, on sitä, mitä voisi tapahtua Amerikassa ja Euroopassa.

Kyse on massiivisen eriarvoisuuden vakiintumisesta, periaatteiden syrjäytymisestä  propagandan tieltä ja vääjäämättömyyden politiikan vaihtuminen ikuisuuden politiikaksi.

Vääjäämättömyyspoliitikot opettavat, että menneisyyden erityispiirteet ovat epäoleellisia, koska kaikki tapahtumat ovat vain edistyksen rakennuspuita. Ikuisuuspoliitikot loikkivat hetkestä hetkeen kautta vuosikymmenten ja -satojen rakentaen viattomuuden ja vaaran myyttiä. He luovat kuvitelmia menneisyyden uhkajaksoista ja rakentavat kuvitteellisen kaavan, jonka he toteuttavat nykyisyydessä tuottamalla keinotekoisia kriisejä ja päivittäistä draamaa. 

Vääjäämättömyys ja ikuisuus tuottavat kumpikin omanlaistaan propagandaa. 

Vääjäämättömyyspoliitikot kehräävät tosiasioista hyvinvoinnin seittiä. Ikuisuuspoliitikot salaavat tosiasioita pyrkien hämärtämään sen, että muiden maiden ihmiset ovat vapaampia ja rikkaampia, sekä käsityksen uudistusten toteuttamisesta tietämyksen perusteella. Suuri osa siitä mitä 2010-luvulla tapahtui, oli harkittua poliittisen sepitteen luomista, ylimitoitettuja kertomuksia ja keskisuuria valheita, jotka vaativat huomion ja ottivat haltuunsa pohdiskeluun tarvittavan tilan. Kuitenkin riippumatta siitä, mikä vaikutus propagandalla on aikanaan, se ei ole historian lopullinen tuomio. On olemassa ero muistamamme, meille annettujen vaikutelmien, ja historian välillä – yhteyksien jotka vaivaudumme selvittämään, jos niin haluamme.”

**

YLE: Näyttelijät jonottavat Moskovassa osoittaakseen mieltään vankeustuomion saaneen kollegansa puolesta – ”Kyse ei ole politiikasta vaan inhimillisistä tunteista”

HS: Venäjän presidentinhallinnon eteen ilmestyi sadan metrin jono – Vaatimukset vangitun näyttelijän vapauttamiseksi voimistuvat

**
BBC (venäjäksi)

Current time (venäjäksi)

Radio Svoboda (venäjäksi) 

 

 

 

 

jarmokoponen

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu