Monikansallinen hyökkääjä

Venäjällä puhutaan 277 kieltä. Maassa on yli sata kansallisuutta, kerrotaan Vesti-uutisten pääjutussa.

Myös Venäjän diktaattori otti kansallisuudet esille puhuessaan etnisten ryhmien neuvostolle perjantaina – osittain etänä.

Diktaattori muistutti, että esimerkiksi Mordvassa paikallisen kielen murteet ovat niin erilaisia, etteivät ihmiset välttämättä ymmärrä toisiaan. Mutta silloin käytetään venäjää.

Yhteinen historia ja tavoitteet ovat venäjäläisten vahvuus. Hyökkäyssodassa kunnostautuvat diktaattorin mukaan kaikki.

Lännen on ihan turha kuvitella Venäjän olevan heikko monikansallisuutensa vuoksi. Nämä järjestävät turhaan provokaatioitaan.

Tietenkin tuhatvuotisessa historiassa on ollut riitojakin, mutta lopputuloksena on aina vahvempi Venäjä.

”Ulkoinen uhka vain yhdistää maata.”

Ja kun ylipäällikkö puhuu, hän ei voi olla mainitsematta, että Ukrainassakin soditaan ennen muuta vallan anastaneita vastaan.

Diktaattori painotti Venäjän joutuneen syytetyksi kolonialismista niiden taholta, joilla on itsellään vanhoja syntejä.

Vesti uutislähetyksestä aiheeseen käytettiin aluksi 15 minuuttia.

Vladimir Putin muistutti siitä, kuinka eri kansallisuudet ovat yhtenäisinä osallistuneet taisteluihin. Taisteluista on jo palkittu kymmenien kansallisuuksien sotilaita.

Yhtenäisyydestä kertoivat veteraanit: burjaatti ja abhaasi.

Jalkansa taisteluissa menettänyt paštu muistutti kuulijoille olevansa muslimi, ja että hänen elämänsä pelastanutta verta luovuttivat monet eikä kansalaisuutta kyselty.

Venäjän diktaattorin mielestä ”viholliset” haluavat turhaan jakaa Venäjän kymmeniin pienempiin itsenäisiin alueisiin, joista on puhuttu maasta muuttaneiden ulkovenäläisten kokouksissa.

Ulkomaille lähteneitä ei arvosteta. Putin puhui ironisesti Venäjän vastaisista ”hyviksien” tapaamisista ulkomailla.

Prahassa kesällä 2022 pidetty ”Venäjän vapaiden kansojen foorumi” nousi esiin, kun tapaamisesta kertoi Venäjän parlamentin ylähuoneen, liittoneuvoston varapuhemies Konstantin Kosatšev, joka kutsui tapahtumaa ”poliittisten siirtolaisten vastenmieliseksi kokoontumiseksi”.

Putinia nauratti, kun hän totesi, että ”Praha on hieno kaupunki. Siellä on olutta ja makkaraa”.

Yleisö hymisi, kun ylipäällikkö muistutti, että asiantuntijoiden mukaan olut sisältää ”paljon naissukupuolihormoneja”.

”Käyttäköön sinne kokoontuvat miehet väärin tätä kevyttä alkoholijuomaa. Se sopii meille varsin hyvin.”

Putinin mielestä nämä keskenään seurustelevat ihmiset eivät saa juuri mitään aikaan.

Toisin on venäjäläisten laita: Krimille on jo noussut uusi moskeija; kouluissa panostetaan perustuslain mukaisesti venäjään ja vähemmistökieliin sekä kulttuureihin. Neuvosto ohjeistaa maata sen kansallisuuspolitiikassa.

jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Venäjä ja sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä ja Barents Pressin hallituksen jäsenenä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu