Toiveajattelua #venäjänhyökkäys #ukrainansota

Palaan jatkuvasti samaan: Venäjällä ruuvia kiristetään hitaasti.

Kierros kierrokselta ja niin harvakseltaan, että asioista perilläkin olevat yllätetään. Jatkuvasti.

Diktaattorin suuri työrukkanen – parlamentin alahuone duuma, antaa pian Putinille allekirjoitettavaksi asetuksen, jossa rinnastuu – lähetetty ja vastaanotettu.

Venäjällä säädettiin asetus kutsuntojen digitalisoinnista. Kuvituskuva @interfax

[Venäjällä säädettiin asetus kutsuntojen digitalisoinnista. Kuvituskuva @interfax ]

Kun valtio toimittaa kutsuntakirjeen sähköisesti palveluun, katsotaan miesten saaneen virallisen kutsun palveluksen alkamisesta. Toki sitten kun valtio niin hyväksi katsoo.

Kutsuttujen elämä muuttuu välittömästi. Jos tämä ei ilmesty 20 päivän aikana värväystoimistoon, hänellä ei ole enää lupaa ajaa autoa; häneltä evätään oikeus pankkilainaan, kiinteistön rekisteröintiin ja kielletään toimimasta yksityisyrittäjänä.

Kuten toimittaja Ilja Schepel muistuttaa: ”Ja jos joku ei vieläkään ole ymmärtänyt, määräykset koskevat sekä varusmiehiä että kaikkia, jotka valtio on päättänyt kutsua palvelukseen – mobilisoida.

Kun kutsu katsotaan vastaanotetuksi, maasta poistuminen on kielletty.

Tietenkin Venäjällä osataan pukea asevelvollisuuden velvoittaminen oikeanlaiseksi isänmaallisuudeksi. Eihän kukaan Sveitsissäkään voisi edetä urallaan mihinkään, jos ei hoitaisi asepalvelustaan ja velvollisuuttaan yhteiskuntaa kohtaan.

Putinin hyökkäysotaa käyvä diktatuuri on jo vienyt maan alennustilaan, jota voi pitää pahempana kuin Stalinin aikaa.

Venäjällä valtiovalhe etenee samaan tapaan kuin natsi-Saksassa. Valtion alle 15 vuotta kestänyt rikollinen toiminta kaikkia kansalaisia kohtaan levähti kasvoille vasta kun keskitysleirien hirveydet tulivat julkisiksi.

Venäjä on sallinut ihan syystä maasta muuttamisen – toistaiseksi.

Venäjälle jätetyn omaisuuden perään ei kuitenkaan kannata kysellä. Se on ollut vain lainassa, kuten naapurimaamme yksityisestä omistuksesta tietävät voivat todistaa.

Ulkomaille muuttaminen on valtava ponnistus. Prahassa yliopistossa luennoiva Aleksandr Morozov kirjoittaa, että Venäjälle jäävien on kohdattava jatkuvasti lisääntyvä maan militarisointi. Vaikka jokainen ei saisikaan kutsua huomenna, hänet on pantu listalle ja kutsu pannaan käytäntöön puolen vuoden kuluttua.

Samaan aikaan kiristetään valvontaa ja valituille henkilöille annetaan pitkiä tuomioita poliittisin perustein. Tuomiot ovat huomattavasti pidempiä kuin raiskaajien ja muiden väkivaltarikollisten, joita tarvitaan heitäkin edelleen rintamilla.

Yhteistyö esimerkiksi ”ei-toivottujen” organisaatioiden kanssa voi johtaa 10 vuoden tuomioon.

Venäjä on liian iso muuttuakseen Pohjois-Koreaksi, mutta jokainen maahan jäävä sitoo itsensä naapuriemme karmeaan kohtaloon: henkiseen rappioon, jota todistamme joka päivä.

Ymmärrän, että monet uskovat vilpittömästi, että Venäjällä vastataan vain kansainvälisen politiikan maalle asettamiin haasteisiin. Käytännössä Venäjä valmistautuu yhä laajenevaan sotaan.

Silti. Viimeistään 10 vuoden kuluttua Putin on jo kuollut, eivätkä hänen seuraajansa jaksa muutamaa vuotta enempää ylistää mennyttä.

Entä sitten?

(Blogi on julkaistu aiemmin Facebookissani.)

Artikkelikuva IC3PEAK:n videosta vuodelta 2020.  Duon (wikipedia en) muodostavat Anastasia Kreslina ja Nikolay Kostilev.

jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Venäjä ja sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä ja Barents Pressin hallituksen jäsenenä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu