Itsemurhatilastoista
Suomessa itsemurhakuolleisuus on ollut viime vuosina lähes kaksinkertaista EU:n keskimäärään verrattuna. Vuonna 2010 itsemurhan teki 954 henkilöä . Kuviosta voi tarkastella graafisena esityksenä itsemurhien määrää aina vuodesta 1921 lähtien. Itsemurhat kasvoivat aina vuoteen 1990 asti, jonka jälkeen ne kääntyivät laskuun. Tilastokeskuksen mukaan itsemurhakuolleisuuden on havaittu vähentyvän yhteiskunnallisesti vaikeina aikoina, tarkasteltuna ajanjaksona esimerkiksi sota-aikana ja 90-luvun laman aikaan. Joten ei tätä muutosta voi nyt laittaa meidän ”parantuneen” sairaanhoidon piikkiin.
http://www.stat.fi/til/ksyyt/2010/ksyyt_2010_2011-12-16_kat_006_fi.html
Diagnooseja kyllä tehdään yhä kiihtyvään tahtiin, mutta miten on toimivan hoidon laita. Lääkkeiden sanotaan auttavan vain kahta kolmasosaa ja on kyseenalaista miten hekin tuon avun saavat. Kyllä terveydenhoitomme on tällä hetkellä kädet pystyssä masennuksen ja muidenkin psyykkisten sairauksien edessä, eikä valoa tunnelin päässä näy.
Kun olin somaliassa ajattelin että suomessa ihmiset ovat saakelin onnellisia kun on rahaa ja kaikkee. Muttta näin ei valitettavasti ole. Niinhän se elämässä monesti menee että kun joku ongelma poistuu niin tulee toinen tilalle.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen THL:n sivuilta kaivamaan IMS-87 ja IMPRO tiedostoja.
Goolglettamallakin saa aika paljon irti.
Vertailu Venäjän (Neuvostoliiton), Japanin ja Unkarin tilastoihin myös jotain avaa.
Samoin sen pohtiminen, missä, miten ja miksi tilastoidaan kuolemia itsemurhina, missä taas muina kuolinsyinä.
Yksi paradoksi on toki tullut vastaan.
Koska Suomessa 50% itsemurhista tapahtuu päihteiden vaikutuksessa (keskimääräinen humalatila 1.8 promillea), voisi olettaa, että alkoholin kulutuksen kasvu lisäisi itsemurhia tai yrityksiä.
Näin ei kuitenkaan ole 1990 alkaen enää ollut.
Aiemmin oli.
Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi selittävä tekijä on suuri käsiaseiden ja metsästysaseiden määrä Suomessa. Nimenomaan miehet tekevät itsemurhia meillä, ja ne myös onnistuvat, koska aseella tai hirttämällä tehdyt itsemurhat ovat melko varmoja tapoja onnistua itsemurhan yrittämisessä. Naiset kyllä tekevät paljon itsemurhayrityksiä, mutta käyttävät näissä lääkkeitä, ja lääkkeillä tehdyssä itsemurhayrityksessä henkiin jäämisen mahdollisuus on huomattavan suuri.
Jos Suomessa päätettäisiin vähentää kotona olevien aseiden määrää, niin tällä tavalla toisiin kohdistuvat kuolemaan johtavat väkivallanteot vähenisivät vain hieman, mutta itseen kohdistuvat voisivat vähentyä huomattavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Asiassa on myös toinenkin puoli: onko elämä aina elämisen arvoista?
Meillä rikkaassa Suomessa saamme nautti turvasta, ruoasta ja asunnosta, mutta aika moni muu asia jää uupumaan. Ihminen kaipaa myös seksiä, arvostusta ja läheisyyttä. Kivikauden yhteisöt ennen maanviljelystä saattoivat olla yksittäiselle ihmiselle jopa rikkaampia tuossa mielessä ajateltuna.
Onko ihmiselle luonnollista elää vuosikymmenestä toiseen seksin, arvostuksen ja läheisyyden puutteessa? Tämä on nimittäin monen ihmisen kohtalo materiaalisesta elintasostamme huolimatta. Ydinperhe ja markkinayhteiskunta sen synnyttävät.
Uskonto ja hengellisyys toki voivat tuoda lohtua, mutta kaikki eivät ole niissä lahjakkaita. Toiset onnistuvat näkemään pyhyyttä kaikkialla, kun toisille maailma on tylsä ja merkityksetön paikka, vaikka yrittäisi rakentaa suhdetta Jumalaan uskonnon kautta.
Ilmoita asiaton viesti