Ylivelkaantuminen uhkaa
Ensi vuoden budjetin kokonaissumma on 53,9 miljardia euroa. Se on 6,6 miljardia alijäämäinen. Valtion velka kasvaa noin 95 miljardiin euroon.
EU-valtio on Maastrichtin sopimuksen mukaan ylivelkainen, jos valtiontalouden alijäämä on suurempi kuin kolme prosenttia maan vuotuisesta bruttokansantuotteesta. Toinen ylivelkaisuuden mitta täyttyy, jos valtion velka ylittää 60 prosenttia bkt:stä.
Suomen valtion velka on n. 50 prosentin luokkaa bkt:sta, mutta alijäämä on 3,5 prosenttia verrattuna vuoden 2011 bruttokansantuotteeseen 189,4 mrd. euroon.
Talouden tasapainottaminen olisi nyt tärkeää, mutta näyttää siltä, että jatkamme yli varjojemme elämistä demarien johdolla. Tilanne vain pahenee, kun joudumme EU:n kuralle menneiden talouksien takuumieheksi. Maksamme kovan hinnan kuulumisesta EU:n rahaliittoon.
Juurihan Soini puhui elvyttämisen puolesta, ja velanoton puolesta. Halusi kunnostuttaa Suomen tiestöä velan voimalla.
Ilmoita asiaton viesti
Hän tarkoitti, että Espanjan ja Kreikan tukemisen sijasta nuo rahat olisi voitu käyttää elvyttämiseen Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Talous on sitten merkillistä. 6,5 miljardin alijäämää ei saada tasapainoon, mutta miljarditolkulla voidaan ottaa velkaa ja sillä tasapainottaa toisten sippimaiden alijäämiä ja taata niiden velkoja. Täytyy sanoa, että maailmassa monta on ihmeellistä asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Soinhan kannatti joku aika sitten velanoton lisäämistä elvytyksen nimissä, kun Suomi kerran saa velkaa niin halvalla!
Ilmoita asiaton viesti
Niin kannatan minäkin. Vastaavasti voitaisiin vähentää ulkomaan apua ja pankkiirien rahoittamista. Pysähtyykö SDP:n lupaama valtion velkaantuminen mättämällä rahoja eurooppaan vai sijoittamalla kotimaan työttömyyteen ja tarpeisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Kaiken kaikkiaan. Pahinta on, jos vientimme on suurempaa kuin tuonti. Meiltä loppuu tavarat, perkele.
Ilmoita asiaton viesti
Oikea toteamus tuo ”demarien johdolla”!
Nyt pitäisi nimenomaan harjoittaa menojen leikkaamista. Sixten Korkman peräänkuulutti parisen kuukautta sitten juustohöylää, kun suuria leikkauksia ei mihinkään yhteen kohteeseen voida tehdä. Se on aivan totta, mutta kyllä valtion byrokratian kuluista olisi mahdollista nipistää huomattavasti. Kun jollain firmalla alkaa mennä heikosti tai jos heikosti menemistä uumoillaan tulevaisuudessa, niin kulujen karsimiselle asetetaan selkeä tavoite ja siitä pidetään kiinni vaikka jokainen firman työntekijä olisi sitä mieltä, että mistään ei voida karsia.
Valtio voisi päättää, että ensi vuonna supistetaan valtion virkamiehiä vaikkapa 20%:lla ja samalla pidetään huoli siitä, että kaikki työt tulevat hoidetuiksi entistä tehokkaammin. Näin yksityispuolella menetellään.
Lisäksi huomauttaisin joillekin ylläoleville kommentoijille, että takauksia varten ei ole otettu eikä oteta velkaa. Annettavat lainat puolestaan kirjataan saataviksi tulopuolelle.
Tuloveroprogression kiristäminen on kaikkein suurin virhe demarien budjettiesityksessä. Suomessa on jo nykyisellään likipitäen maailman korkein tuloveroprogressio ja se näivettää taloutta. On turha puhua mistään ”solidaarisuusverosta” tai ”Wahlroosverosta”, kun veroprosenttia kiristetään 100.000 ansaitsevien keskituloisten kohdalta. Jos joku 100.000 tienaava elättää vaikkapa viisihenkistä perhettä pääkaupunkiseudulla lainoja maksellen ilman, että kellään muulla perheenjäsenellä on tuloja, niin siinä ei mitään ylimääräistä ostella eikä lomamatkoja tehdä nykyiselläkään veroasteella.
Ilmoita asiaton viesti