Sananvapaus ja olympialaiset
Olympialaisten nykyinen johtoajatus, jota pidetään Coubertinin esittämänä, kuuluu: ”Tärkeintä olympiakisoissa ei ole voittaa vaan ottaa osaa. Olennaisinta ei ole voitto vaan hyvä kamppailu.”
Citius, altius, fortius – nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin.
Olympiakisat ovat urheilukilpailut. Sinne ei mennä mieltä osoittamaan vaan urheilemaan. Tähän olympiahenkeen ei kuulu esimerkiksi protestointi jonkun maan lakeja vastaan koki ne sitten kuinka huonoiksi tahansa. Kunkin maan olympiajoukkueen valitsee kyseisen maan Olympiakomitea. Olympialaisissa siis kilpaillaan maittain. Tähän kuuluu siis yhteiset säännöt ja niiden noudattaminen. Yksittäisen urheilijan sooloiluja ei hyväksytä. Tämä takaa olympialaisten tulevaisuudenkin.
Täydennys: Nelosen uutiset kertoi, että ensiviikolla on Kansainvälisen
Olympiakomitean kokous, jossa keskustellaan siitä, että tulkitaanko
kynsien maalaus poliittiseksi kannanotoksi.
Lista Olympiaboikoteista:
Vuonna 1948 Romania ja Bulgaria olivat jättäytyneet Lontoon kisoista viisumisyistä.
Vuonna 1956 useat länsimaat olivat harkinneet Melbournen kisojen boikotoimista vastalauseena Unkarin kansannousun kukistaneelle Neuvostoliitolle.
Meksikon kisojen 1968 boikottiuhan syynä oli KOK:n päätös hyväksyä Etelä-Afrikka takaisin olympialiikkeeseen.
Ensimmäinen toteutunut suurboikotti nähtiin Montrealissa 1976. Tuolloin 30 Afrikan maata vetäytyi kisoista protestina Uudelle-Seelannille, joka oli pelannut rugbymaaotteluita Etelä-Afrikan kanssa.
Seuraavat kaksi kisaa jäivät kylmän sodan jalkoihin. USA:n väistyvän presidentti Carterin aloitteesta kaikkiaan 47 länsimaata jäi pois Moskovan kisoista 1980. Virallisena syynä oli Neuvostoliiton Afganistanissa käymä sota.
Los Angelesissa 1984 itäblokin vastaboikotti ei tullut yllätyksenä. Viralliseksi syyksi 14 maan poisjäämiseen ilmoitettiin Los Angelesin heikko turvallisuustilanne sekä USA:n harjoittama neuvostovastainen propaganda.
Viimeiset kylmän sodan rippeet näkyivät 1988 Soulissa. Kisoista jäi pois seitsemän maata, joista tärkeimmät olivat Pohjois-Korea, Kuuba ja Etiopia.
Lähde: YLE, Olympiaboikotit.
Ihmisoikeusloukkauksiin kannattaa aina ottaa kantaa.
Mitä on tuo höpötys ettei olympiakisoissa sallita poliittisia mielenilmauksia ?
Venäjän tapauksessa kyseessä on perustavaa laatua olevista ihmisoikeuskysymyksistä, niitähän nimeomaan pitäisi nostaa esille siellä missä ihmiset kokoontuvat.
Uudelleen kannattaisi ottaa mietittäväksi myös presdentti Koiviston aikanaan ehdottama vähempi valtiokeskeisyys.
Urheilijoiden pitäisi edustaa enemmän itseään ja terveitä elintapojaan kuin valtiotaan.
Olympiahenki ei saa olla silmien sulkemista todellisuudelta. Putinin Venäjä marssii vakain askelin kohti diktatuuria.
Ilmoita asiaton viesti
Aina voi protestoida jäämällä pois kisoista.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti on harvinaisen oikeassa; kisoihin mennään urheilemaan. Ei urheilukilpailut ole mielenosoittaminen jonkin maan yksittäistä lakia kohtaan.
onhan selvää, että olympiakisojen isäntä näyttää parhaimpansa. Venäjälle kisat ovat melkoinen investointipurskahdus. Sotshissa on todella upeat puitteet urheilijoille, toimitajille ja turisteille.sotsin keskusta jääkiekko- ym. areenoineen on häikäisevän hienosti tehty.
jääkiekossa on tulossa kaikkien aikojen turnaus: kaikki parhaat ovat nyt mukana, liigat ovat silloin seis.
Onhan se niin, että kisoihin joko mennään tai ei mennä. Jos mennään, silloin maassa käyttäydytään sen maan lakien mukaan. Se on aivan selvä juttu. KOK:lla on selvät säännöt: poliittisia mielenosoituksia ei sallita,
Suomella on oikeus kyllä olla pois koko kisoista, boikotointi. Tulisihan sitä ainakin säästöjä.
Yhden asian Arhinmäen tempaus on aiheuttanut: urheilijat ovat levottomia, kun heidän pitäisi ottaa kantaa Venäjän lakeihin. Voin jo nyt ennustaa Suomen mitalisaaliin Sotsista: ankean vähäinen mitalisaalis. Muualla tuetaan urheilijoita äärimmäisessä harjoittelussa, meillä urheiluministerí askaroi sen sijaan sateenkaarilippuineen ja punaisine kenkineen maailmalla.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kisoja oltaisiin myöntämässä tänä vuonna, Venäjä jäisi auttamatta rannalle ruikuttamaan. Kun tällä aikataululla kisoja ei poiskaan Sotshista vietäne, niin luonteva tapa on urheilijoilla sekä varsinkin katsojilla tuoda isäntämaan ihmisiä syrjivä lainsäädännön irvokkuus esille.
Tässä on alkanut pohdituttaa, että pitäisikö koota värikäs sateenkaarijengi paikalle kisakatsomoa elävöittämään! Suomen lippu ja sateenkaarilippu samaan salkoon….
Ilmoita asiaton viesti
Tuon Suomen lipun voit unohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ai miksi? Kyllähän se omien kannustus on se tärkein juttu, ja oikein värikkäällä asukokonaisuudella pääsisi kameroihin. Paikalla kisoissa kuvannevat kuitenkin kansainväliset kamerat eikä Putinin kamerat.
Ilmoita asiaton viesti
Se ei kuulu samaan salkoon muiden lippujen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Saattaapi olla näin. Parempi sitten olla kaksi lippua ja kaksi salkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä kanattaisi vilkaista, mitkä kisat Venäjälle on äskettäin myönnetty: Kazanissa opiskelijoiden universiadit heinäkuussa (Suomi yksi, siis yksi mitali, Venäjä 292 mitalia), Moskovan yleiurheilun MM 2013 (Venäjä mitalitaulukossa ykkönen), kesällä 2018 jalkapallon MM-kisat.
Jalkapallon MM-kisat ovat myös valtava taloudellinen juttu: miljardiluokan invstoinit mm. Kaliningradiin, Nizni Novgorodiin, Jarsolavliin, Samaraan, Volgogradiin, Saranskiin, Krasnodariin, Rostov na Donauhun ja Jekaterinburgiin. Näissä kaupungeissa on jo nyt alkanut mm. uusien stadioneiden rakentaminen.
Venäjän 2010-luku päättynee 2020 Jekaterinburgissa järjestettävään maailmannäyttelyn. Jekaterinburg ja Nizni Novgorod kamppailivat Venäjän ehdokkudesta: Jekaterinburgin suunnitelma katsottiin parhaaksi. Ei tarvitse juuri suri ennustajaeukko olla, jos päätyy siihen, että Jekaterinburg on myös Maailmannäyttelyn isäntä.
Meillä Suomessa ei vieläkään ymmärretä Venäjän kehityksen nopeutta, modernisaatiota. Koko 2000-luku meillä on toitotettu Venäjän talouden kurjistumista: yhtäkkiä Venäjä onkin Euroopan suurin talous, Pietari Euroopan autoteollisuuden keskus, maa velaton, palkat nousseet usena vuonna 20 – 30% …
Venäjällä käydään vauhdikasta keskustelua maan taloudesta, lasten elinolojen parantamisesta, palkoista; kaikkialla on vauhti päällä, optimismia, projekteista projekteihin, kisoista kisoihin, voitoista voittoihin.
Ja mitä tekee meidän urheiluministeri Moksovan MM-kisoissa? Sättii Venäjän urheiluministeriä,alkaa määrätä, kuka kenenkin kanssa saa naida Venäjällää, tämä ja tämä laki pitää muuttaa..
Suomalaista miestä vituttaa. Mitä pitäisi tehdä? Tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa,tehdä yhteistä bisnestä urheilun alallakin. Juuri suomalainen firma sai 100 miljoonan rakennusrakan Moskovan kupeesta, työtä Suomeen. Paljon.
En todella ymmärrä, miten naiminen ja homoseksi menee Arhinmäellä kaiken edelle! Se on tuhon tie. Ne on valitettavasti aivan eri miehet ja naiset, homot heterot transut, jotka Arhinmäen ikkunoiden rikkomiset korjaa. Helppo on särkeä ikkunat, korjaaminen vaatii sinnikkyyttä ja yhteistyöhalua.
Ilmoita asiaton viesti
Kaksi vaihtoehtoa:
1. Urheiluministeriltä evätään osallistuminen Sotsin kisoihin. Perusteena Arhinmäen epäurheilijamainen esiintyminen Moskovan MM-kisoissa.
2. Arhinmäki erotetaan kulttuuri-ja urheiluministerin pallilta, joten hän voi osallistua yksityishenkilönä kisoihin ja osoittaa omia henkilökohtaisia kannanottojaan jos niin haluaa!
Ilmoita asiaton viesti
Ja se kolmas:
3. Arhinmäki lopettaa KOK:n valtionavun asiasta vastaavana ministerinä. Me veronmaksajat maksamme KOK:n budjetista kaksi kolmannesta. Säästetty summa tasa-arvotyöhön.
Ilmoita asiaton viesti
#5 Anita Koivu
Noin minäkin olen miettinyt…
Ilmoita asiaton viesti
Jaaha, Olympiakomitea on palannut osin järkiinsä ja toteaa, ettei voi kieltääkään urheilijalta kynsien maalaamista sateenkaaren väreihin. Kuinkahan moni ehtikään tänään jo olla yhteydessä Olympiakomiteaan asian tiimoilta!
Ilmoita asiaton viesti
No, ei se nyt noin mennyt. Nelosen uutiset kertoi, että ensiviikolla on Kansainvaläisen Olympiakomitean kokous, jossa keskustellaan siitä, että tulkitaanko kynsien maalaus poliittiseksi kannanotoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mut ois se aika komeeta, jos vaikka Leijona-joukkue värjäisi kyntensä ihan yksivärisiksi punaisiksi. Se ei rikkoisi mitään sateenkaarivärisääntöä:) Venäjän macho-joukkuekin saattaisi vallan lamaantua.
Ilmoita asiaton viesti
Arhinmäkeä ei Venäjälle kisoihin päästetä. Ei edes ministerinä. Venäjän johdolla on hippasen enemmän kokemusta kansainvälisestä diplomatiasta ja isku tulee silloin kun sitä tarvitaan.
Yksittäisen kisaturistin kannattaa ymmärtää, että lähtiessä kaivamaan verta nenästään Venäjän kaltaiseen maahan käy huonosti 100% varmasti.
Vielä huonommin kuin Israelin kanssa kovia poikia leikkineiden Estellen urhojen.
Ilmoita asiaton viesti