Tietokoneen hankinnasta
Minulla on ollut viimeisen 15 vuoden aikana kaksi pöytäkonetta. Ne ovat olleet komponenteista kasattuja ts. eivät valmiita kaupan koneita. Koneet olen kasauttanut valitsemistani osista, joten olen saanut haluamani mallisen. Nyt aika taas uusia konetta. Olen päätynyt uuden hankintaan, sillä vanhaa ei voi enää päivittää. Tässä perustietoja:
GeForce GTX 770 4Gb -näytönohjain, Intel Core i7 4770K -prosessori 3.5GHz, Asus Z87 emolevy, 16Gb muisti , 1TB kovalevy, Windows 8. Lisäksi 2TB ulkoinen kovalevy, DVB-C TV-viritinkortti ja Samsung 27″ monitori/TV.
Koneella pelailen, käytän internettiä ja teen tekstinkäsittelyä ja taulukkolaskentaa. Siis ihan perustoimintoja.
Koneen hankinta on haastavaa, sillä kehitystä on tapahtunut paljon sitten viime koneen oston. Olisi myös huomioitava, että konetta voisi päivittää uusilla komponenteilla muutaman vuoden kuluttua. Kauppoja en ole vielä lyönyt lukkoon.
Laita mieluummin 240GB (intelin!) ssd-levy tuon 1TB paikalle. Nopeuttaa konetta reippaasti. Kotelon ja tuulettimien valintaa kannattaa miettiä, jottei lopputulos kuulosta turbiinilta.
Ja ehkä aihe sopisi paremmin vapaavuoroon.
Ilmoita asiaton viesti
(Parannus)ehdotuksia otetaan vastaan. Kiitos kommentista!
Siirtäköön vapaavuoroon, jos niin katsovat.
Ilmoita asiaton viesti
Hybridilevy, jossa on SSD-osio voisi olla parempi ratkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
Jos SSD-levyyn päädyt, suosittelen nimenomaan Inteliä. SSD-levyjen käyttämässä Sandforce-ohjaimessa on jokin ongelma, jonka vain Intel on (tietojeni mukaan) saanut ratkaistua. Oma Kingston Hyper-X kaatoi koneen useasti viikossa, kunnes vaihdoin Inteliin ja ei ole enää kertaakaan kaatunut.
120GB riittää vain niukin naukin, siksi 240GB olisi parempi. 240GB levyn vaihtoehto on myös 2 x 120GB levyä Raid0:ssa. Tällöin saa aivan hillittömät luku- ja kirjoitusnopeudet, eikä kapasiteetti paljoa laske. Tuollaisen systeemin ajattelin laittaa kunhan joskus tulevaisuudessa pitää formatoida järjestelmä.
Noctuan tuulettimen ovat hiljaisimpia ja ainakin 120mm tulee koteloon asentaa. http://www.verkkokauppa.com/fi/product/11856/dhkvg… Tuo taas on hiljaisin kotelo kokemukseni mukaan (näköjään mukana tulee myös tuulettimet).
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on täysin vastakkainen neuvo: 1Tb (sisäinen kovalevy) ja 2Tb:n hinnanero on 7 €. Ainakin kun minä ostin ja 240 Gb riittää ”pyörittämiseen” kyllä, mutta silloin joutuu kuvapankkeja yms. jatkuvasti laittamaan/ottamaan ulkoiselta kovalevyltä ja se vasta hidasta on.
Parempi kaikki kamat sisäisellä ja sitten varmuuskopio ulkoisella.
Ja työ- yms. tärkeitä juttuja kannatta vieläpä polttaa levylle (salasanan kera) ja antaa jollekin lähisukulaiselle tai kaverille.
Nimittäin tulipalon sattuessa, ei ole väliä vaikka Sinulla olisi 10 varmuuskopiota samassa tilassa iloisesti palamassa.
Toinen juttu on, että nykyajan emokorteissa saattaa olla kaksi näytönohjainta sisäänrakennettuna ja se on kätevää jos teet joitain isompia taittohommia tms., eli saat kaksi näyttöruutua samaan koneeseen.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä näkemyksiä. Otetaan huomioon.
Minulla on tv-viritinkortti nykyisessä (dvb-s) ja haluaisin nyt kaapelikortin. Nauhoitan ja editoin ohjelmia (urheilu) ja siksi tarvitsisin muistitilaa runsaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Valitsemassasi prosessorissa on jo aika hyvä näytönohjain: HD Graphics 4600. Riippuu mitä pelejä pelaat, mutta monilla se riittää pelaamiseen. Tietysti raskaat ja paljon grafiikkaa ja vääntöä tarvitsevat uudet pelit eivät toimi niin hyvin. Itselläni on töissä tuosta aiempi HD4000 ja se voitti suorituskyvyssä kolme vuotta vanhan nvidian.
http://ark.intel.com/products/75123
Suosittelenkin, että ostat näytönohjaimen vasta jälkikäteen, jos huomaat ettet pärjää prosessorin mukana tulevalla. Emolevyllä on valmiit näyttöliittimet, joten mitään lisäkorttia ei tarvita.
Jos rahaa riittää, niin itse suosittelen myös ssd-levyä järjestelmälevyksi, eli Windows asennetaan siihen. Sitten toisellä levyllä on kaikki ’iso’ data, eli videot ja kuvat. Ssd:n hyöty tulee paljolti pienten tiedostojen lukemisesta, verrattuna kun magneettilevyn pyöriminen ja sopivan lukemiskohdan odottaminen tuottaa hitautta. Windowsin suorituskyky pysyy ajan saatossa parempana. Järjestelmälevyksi voi riittää 120 gigainenkin.
Tarvitset myös uuden virtalähteen, emolevysi tarvitsee 8-nastaisen virtajohdon, ja jos nykyinen virtalähde on 7 vuotta vanha, siinä tuskin on sellaista valmiina. Suosittelen Corsair-merkkistä.
Prosessori kannattaa ostaa boxed-mallina, kun sen mukana tuleva tuuletin on riittävä ja mielestäni myös riittävän hiljainen. Voit ostaa siihen myöhemmin kuitenkin uuden. Koteloon kannattaa ostaa vähintään yksi iso tuuletin, eli vähintään 10-senttinen. Iso tuuleettaa tehokkaammin pienellä nopeudella. Jos nykyisessä kotelossa ei ole sopivaa paikkaa 10-senttiselle tuulettimelle, kannattaa harkita kotelon vaihtoa.
Näistä vinkeistä kyllä varmasti osan jo tiesitkin, kun olet itse kasannut aiempia koneita. Mainitsin nen silti.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos arvokkaista vinkeistä. Edellinen kone on jo 8 vuotta vanha ja se jää varakoneeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti teen juuri näin…
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin hankin hiljattain täysin uuden koneen. Aiemmasta poiketen en ruvennut kasaamaan sitä itse (vuodesta 1992 asti toki olen tehnyt niin).
SSD:ltä käynnistettäessä aikaa ei mene enää sitä viittä minuuttia, vaan buuttaus suoriutuu siinä puolessa minuutissa.
Kahden teran sisäinen kiintolevy on kaikelle oheisohjelmalle, jotka eivät vaikuta suoraan ”koneiston toimintaan”, kuten vaikkapa virusskanneri tai Flash Player. Omien taipumusten vuoksi tekstinkäsittely on sekin SSD:llä. Yhden teran ulkoinen kiintolevy sisältää sitten materiaalia, jota voi ”tarvita” joskus.
Björklidin idea turvata tämä esim. tulipalon sattuessa ei liene kovin huono idea. Ongelmana on silloin sisällön ajan tasalla pitäminen.
Ja aina vaihdon yhteydessä huomaa jotain unohtaneensa. Minä unohdin selaimen kirjanmerkit (toista tuhatta merkkiä)… joten kaipa ne tulee tässä jossain vaiheessa haettua muistitikulla tähän uuteenkin työhevoseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ne ajat ovat ohi, kun itse koottiin koneet. Nykyisin valmis paketti on halvempi.
Nykyisin myös suositellaan kannettavan titokoneen ostamista pöytäkoneen sijasta, sillä kannettava vie vähemmän sähköä. Tosin eipä sillä nykyisillä sähkön hinnoilla paljoa ole merkitystä vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei välttämättä halvempi, jos itse kokoaa. Jos ostaa valmispaketin, sen laitteistoin päivittäminen voi olla vaikeaa.
Pöytäkone on aivan paras tehotyöskentelyyn. Suurempi ja tarkempi näyttö, parempi suorituskyky ja parempi työergonomia voittavat. Harvoin läppärin parina näkee toista näyttöä, joka ainakin graafisessa hommassa nopeuttaa työskentelyä hurjasti. Itse teen hommia kolmella näytöllä 🙂
Tehokas windows-työpöytäkone on paras all-round ratkaisu. Sillä hoitaa niin työn kuin huvinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Läppäri isolla HD-näytöllä riittää vallan mainiosti jopa CAD-suunnitteluun sellaisenaan ilman rinnakkaisnäyttöjä. En vaihtaisi enää päytäkoneeseen mistään hinnasta. Läppärin kun sulkee, niin kone sammuu automaattisesti ja kun sen taas avaa, niin homma jatkuu siitä mihin viimeksi jäit.
Ilmoita asiaton viesti
Heh. On se valmiustila myös pöytäkoneissa. Useammassa näppiksessä on oma painikkeensa pistää kone nukkumaan.
Toisella näytöllä on tutkitusti työtä nopeuttava vaikutus. CADillakin tehdessä viereisellä näytöllä voi olla auki speksit, tiedostot jne. Vähemmän tarvitsee klikkailla ikkunoita auki ja kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Minkä kokoisia näyttöjä käytät?
Minulla on kaksi 27 tuuman näyttöä, ja jos vaan saisin tarpeeksi rahaa minäkin siirtyisin kolmeen näyttöön ja keskimmäisen näytön laittaisin pystyyn.
Olen kauan aikaa harkinnut koivuisen kotelon rakentamista pöytäkoneelle:
– pehmustettu sisältä, päissä osin kankaiset seinät pölysuotimina. Tosin ei ihan ”suora tunneli”, jotta äänet saadaan minimoitua.
En koskaan pelaa koneilla ja videojuttuihini koneen kapasiteetti riittää aivan hyvin.
Täällä Puheenvuoroissa kannattaisi luoda vaikka kolme eri kategoriaa tarvittavista tietsikoista ja sitten antaa asiantuntijoiden kehittää paketit niihin => siis osalistat sekä video-ohjeet siitä miten ne kasataan. => Tulisi sekä tietoa että halvemmaksi.
Nythän jengi menee kauppaan ja ostaa jonkun ”edullisen”, jolla sitten onkin rajoituksia… Siis jos ei kuluttaja tiedä mitä kannattaa kysyä, mitä pitää olla – on hän täysin myyjän armoilla.
Tuosta tulipalovaarasta: Eräällä kaverilla oli 15 vuoden tiedonkeräämiset + kaikki muu tavara kotonaan. kaikki oli hyvin turvakopioitu levykkeille ja ties mille muistille. Kaikki olivat siis samassa kodissa.
Sitten koti paloi naapurin käyttäessä tulta, joka riistäytyi – koko talo paloi…
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Päänäyttönä on 27″ WQHD-paneeli ja apunäyttönä 17″ (joka menee vaihtoon ennen pitkää). Sitten on vieressä seinässä kiinni 42″ FullHD töllö. Paras olisi tietenkin kaksi identtistä näyttöä, vaan ei mahdu 42+27+27 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ei rinnakkaisnäytöstä mitään haittaa ole. Käytin minäkin sellaista vielä pari vuotta sitten. Käytännössä kuitenkin huomasin, että sitä viereistä näyttöä tuli aika harvoin vilkaistua. Lähes kaikki ohjelmat käyttävät nykyään välilehtiä, joten ohjelmien sisällä ja niiden välillä on luentevampaa vain vaihtaa välilehteä tai maksimoida joku joku toinen ikkuna tilapäisesti päälle.
Lähitulevaisuudessa tämäkin ongelma poistuu kun 3D laseilla käytössä on periaatteessa rajattomasti näyttötilaa vieritettävänä.
Ilmoita asiaton viesti
SSD – levy on ehdoton, eihän siihen tarvitse asentaa, kuin wintukka ja useimmin käytettävät ohjelmat. Koteloksi itse valitsin Fractal Design Define R4 Black Pearl ATX-kotelon, joka on todella hiljainen ( tuulettimet 5V:lla ) . Hinta http://www.jimms.fi/ :llä 99,90€.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on kannattavampaa ostaa läppäri HD-nätöllä, kun niitä lisäkorttipaikkoja ei kukaan enää tarvitse, kaikki kun toimii usb-porttien kautta. Kunhan läppärissä on riittävästi (4 ?) nopeaita usb-paikkaaa. Kaikki ulkoiset kovalevyt yms. lisälaitteet kun ei toimi kunnolla usb-jakajien kautta.
Miksi et osta DVB-T2 usb-tikkua. Se kulkee läppärin mukana ilman kaapeleita ja samat kanavat siellä on kuin kaapelissakin. Kannattaa ostaa nimenomaan T2 usb-tikku, koska tulevat HD-lähetykset toimii vain T2 tikulla. Terratecin tikku tukee ilmaista ”DVBVievwr Terratec Edition” ohjelmaa, joka pystyy tallentamaan kaikki saman nipun ohjelmat yhdellä kertaa kovalevylle, esim TV1, TV2, Teema, Yle Fem, Ava ja Fox kaikki yhdellä kortilla/virittimellä.
Jos läppäriä harkitset, niin Asus on hyvä valinta. Käy kylmänä. Siinä on vaan liikaa Asuksen omia lisäohjelmia mukana ihan haitaksi asti. Niistä pääsee eroon vain asentamalla käyttis uudelleen. Verkossa on kyllä ohjeita, mitkä lisäohjelmat voi huoletta poistaa ja mitkä pitää säilyttää.
Ilmoita asiaton viesti
DVB-T2
Hyvä vihje!
Ilmoita asiaton viesti
Läppäriä ei kannata ostaa, ellei tosiaan ole raahaamassa sitä toisinaan jonnekin. Ihan vain siksi ei kannata, kun Nahkamäen speksien läppäri maksaa arviolta tonnin enemmän, kuin itse kasattuna.
Myös Dvb-tikkuja saa nykyään sellaisena, että osaavat T:n ja C:n. T2 on tietysti investointi tulevaan, näkee ne Ylen uudet HD-kanavat vuodenvaihteen jälkeen.
Jos ihan vakavissaan muuten harrastaa digitv-tallentelua siten, että haluaa tallenteet varmasti itselleen, niin helpoimmalla ja ehkä halvimmalla pääsee käyttämällä esim. Elisa-viihdettä. EV:n tallennus on lähes pomminvarmaa, omat laitteet ei tarvitse olla päällä, joten virheitä ei tapahdu. Tallenteen saa itselleen, vaikka se ei olekaan tuettu ominaisuus, sillä tallenteen videolinkki löytyy aina html-sivun sourcessa. Tosin videoiden hakemiseen on jotkut tehneet omia ohjelmiakin. ElisaViihde maksaa 40€/kk, sen mukana tulee nettiliittymä. Tosin sitä ei saa kaikkialle.
Ilmoita asiaton viesti
Haluan ehdottomasti käyttää hyötykäytössä linuxia ja minua pelottaa, koska olen ymmärtänyt että win8:n edellyttänä UEFI-firmware tekee asian ongelmalliseksi. Toivon, että tämä vanha win7-läppärini (jossa käytän 99% ajasta linux minttiä, luonnollisesti) toimii vielä niin pitkään, kunnes muut ovat kokeilleet riittävästi ja ristiriidattomia ohjeita löytyy.
Samoin olen ymmärtänyt, että windows8.1:n olisi tehty ammattikäyttäjien edellyttämät muutokset, siis mm. metron voisi heittää pois oletusarvoisena käynnistystilana: window toimisi suunnilleen niinkuin win7.
”..all the configuration options from the control panel make it into PC Settings, except for new options like boot to desktop and controlling whether you see the tiles you pin to the Start screen or a simple list of apps.”
Ilmoita asiaton viesti