Liikkumisella on perustuslain suoja
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pohtii päivän Keskisuomalaisessa sivulla 12 esillä ollutta autoilijoiden kilometriseurantajärjestelmää yksilön suojan näkökulmasta. Hän tuo esille sen, että liikkumisvapaus on Suomessa suojattu perustuslailla. Siksi hän pitää ongelmallisena liikkumisen reaaliaikaista seurantaa. Hänen mukaansa autoihin asennettava seurantalaite ei ole suoraan verrattavissa kännykkään. Lisäksi hän ottaa esille EU-lainsäädännön, joka voi tulla myös esteeksi tällaiselle seurannalle.
On hyvä, että asioita selvitetään, mutta huonoa se, että näinkin keskeneräistä asiaa yleensäkin tuoda julkisuuteen LVM:stä. Kansalaisten kannalta tietoturva on keskeisiä kysymyksiä ja siksi sen ympärillä näyttää nousevan kohu toisensa jälkeen. Autoilijana toivon ettei seurantajärjestelmään mennä vaan veronkanto tapahtuisi entiseen malliin. Tosin, sitä voitaisiin vieläkin keventää.
On mukava kuulla, että tietosuojavaltuutettukin on ottanut kantaa tähän kilometriseuranta-asiaan.
Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8 artiklan mukaan ”Jokaisella on oikeus nauttia yksityis- ja perhe-elämäänsä, kotiinsa ja kirjeenvaihtoonsa kohdistuvaa kunnioitusta.” Siinä ei ole kunnioituksesta tietoakaan, mikäli kilometriseuranta tulisi voimaan ja autoilijan liikkumista voitaisiin valvoa. Itse asiassa Euroopan ihmisoikeussopimus taitaa antaa paremman suojan suomalaiselle kuin voimassa oleva perustuslakimme. Tähän viittaavat ne lukuisat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta tulleet Suomea koskevat langettavat päätökset.
Suomi hyväksyi sopimuksen toukokuussa 1989 ja se astui voimaan 10.5.1990.
http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1999…
Ilmoita asiaton viesti
Nahkamäki ja Mikkola ovat oikeassa. Autojen kulunseurantajärjestelmä olisi hyvin ongelmallinen perustuslain näkökulmasta, sillä perustuslain 7. pykälä turvaa henkilökohtaisen vapauden ja 9. pykälä liikkumisvapauden:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/1999073…
Tämä tarkoittaisi, että autojen kulunseurantajärjestelmä tulisi lainsäädännöllisesti säätää perustuslainsäätämisjärjestyksessä. Ilmeisesti myös liikenneministeriö on tajunnut tämän ja ovat luopumassa pakkoseurannasta:
http://www.iltasanomat.fi/autot/art-2000005040617….
Ainakin liikenneministeriö on luonut tuon kulunseurantajärjestelmän kautta itselleen aikamoisen ongelman. Jos valtio tarvitsee teiden ylläpitoon lisärahoitusta, niin yksinkertaisin tapa on lievästi nostaa polttoaineiden veroja ja korvamerkitä saadut verotulot teiden ylläpitoon. Ei siihen mitään monimutkaisia seurantajärjestelmiä tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
”Liikkumisella on perustuslain suoja” – näin juuri!
Miksikähän jotkut perussuomalaiset ovat sitten esittäneet julkisuudessa rajoituksia ulkomaalaisten, erityisesti turvapaikanhakijoiden liikkumisoikeuteen? Onko persujen linja muuttunut?
Ilmoita asiaton viesti
Perustuslain luvun 2 sisältö: ”Lähes kaikki perusoikeudet kuuluvat kaikille ihmisille. Poikkeuksena on liikkumisvapaus, joka on Suomen kansalaisilla laajempi kuin ulkomaalaisilla. Ulkomaalaisen maahan saapumista voidaan rajoittaa, kun taas Suomen kansalaisilla on aina oikeus saapua maahan.” Lähde Wikipedia.
Ilmoita asiaton viesti