Epätasa-arvo koulutuksessa – miesten koulutustaso laahaa jäljessä
Suomalaisista naisista 50,8% on suorittanut korkean asteen koulutuksen. Luku on kolmanneksi korkein OECD maista. Edellä on vain Kanada ja Israel.
Miesten vastaava luku on 36,5%. Tämä on huolestuttavaa. Pojat ja miehet eivät pärjää suomalaisissa kouluissa. Suosiiko koulut tyttöjä ja naisia?
Tällä on syvä yhteiskunnallinen vaikutus, sillä jo ensi vuosikymmenellä on nähtävissä naisten nousu miesten ohi vaikuttavimpiin tehtäviin työelämässä. Naisten keskimääräinen palkkataso tulee nousemaan myös miehiä paremmaksi. Miehet ovat enemmän suorittavassa portaassa ja naiset johto- ja asiantuntijatehtävissä.
Ennen tilanteen vääristymistä suuremmaksi olisi miesten jatkamista korkean asteen koulutukseen lisättävä, mutta sitä ei saa tehdä koulutuksen vaatimuksia laskemalla. Koulutuspoliittisten toimien pitää jatkossa olla enemmän miehiä suosiva.
Jokin koulujen tai yhteiskunnan rakenteissa aiheuttaa poikien alimenestyksen.
Minusta nuo luvut ovat, niin selkät ja suuret, että jotain tässä on pielessä.
Kyllä jotain pitäisi tehdä, mutta tuskimpa tehdään. Feministisen ajattelun mukaan naisten ongelmat ovat yhteiskunnan rakenteista ja patriarkaatista johtuvia. Niitä sitten ratkotaan lakeja säätämällä. Vastaavasti miesten/poikien ongelmat ovat yksittäisten miesten ja poikien ongelmia. Ratkokoon ongelmansa itse tai menkööt kaappiin. Eli siellä elää tällainen sukupuolittunut käsitys ihmisten kyvyistä selvitä yhteiskunnassa.
Tässä eräitä mielipiteitä. Siinä yhden mukaan poikien huono koulumenestys ei haittaa ketään, koska 100 vuotta sitten tyttöjen oli vaikea päästä opiskelemaan. Tämmöiset ihmiset siellä sitten hääräävät. No on siinä toinenkin mielipide.
http://www.iltalehti.fi/perhe/2015090420295321_pr….
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkistä! Tuo lopun esimerkki oli valaisevaa.
Yksi askel voisi olla pakollisen ruotsin muuttaminen valinnaiseksi. Se on pojilla usein keskiarvoa laskeva oppiaine ja sen merkitys nykypäivänä on muutenkin kyseenalainen. Olisiko tämä kuitenkin sitten ”laadun” laskemista?
Ilmoita asiaton viesti
Peruskoulu on naisten, ja vieläpä keski-ikäisten naisten, luoma ja pyörittämä lafka. Siellä siis vallitsee naismentaliteetti, joka on luonnollisesti pojille täysin vieras ja pääsääntöisesti haitallinen ilmapiiri. Nykykoulu on maskuliniteetin antiteesi.
Yhtenäiskoulusysteemi pitää purkaa ja siirtyä todelliseen sukupuolisensitiiviseen kasvatukseen. Koulun pitää tehdä pojista vahvoja miehiä; tytöille ei ole niin väliä, koska heillä asiat näyttävät jo olevankin kunnossa.
Ilmoita asiaton viesti