Eläkerahastojen tuotot käyttöön
Eläkekeskusteluissa unohdetaan toistuvasti elinkaari-ajattelu. Eläkeläisiä pidetään roskajoukkona, joka aiheuttaa kustannuksia. Ei muisteta, että hekin ovat olleet nuoria ja terveitä sekä tehneet oman osuutensa aikanaan.
Nyt he vain ovat eläkkeellä ikänsä tai sairautensa takia. On kovin yksinkertaista pitää heitä kulueränä nykyiseen statukseensa vedoten.
Ihan sama ajattelu koskee työttömiä. Heistä valtaosa on ollut töissä ja elättänyt itsensä. He ovat nyt vain joutuneet kilometritehtaalle.
Erityisesti kokoomuksen ajatteluun kuuluu ajaa vain työssä olevien ja terveiden etua. Se on kovin kylmää politiikkaa ja lyhytnäköistä kaiken lisäksi.
”Eläketurvakeskuksen mukaan työeläkejärjestelmän eläkevarat kasvoivat vuoden 2016 aikana 9,4 miljardilla eurolla ollen vuoden lopussa 190,2 miljardia euroa.
Varojen kasvu perustui eläkevarojen tuottoon, sillä työeläkejärjestelmän menot ylittivät kolmantena vuonna peräkkäin tulojen määrän. Vuoden 2016 tulot olivat 25,4 miljardia euroa, menot 26,6 miljardia euroa ja sijoitustuotot 10,6 miljardia euroa” (lähde: ETK 6.4. 2018).
Keskimäärin eläkerahastojen tuotto on ollut 7–8 miljardia euroa vuosittain. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti pienituloisten eläkkeisiin lisää 100 euroa kuukaudessa.
Alle 1 400 euroa saavien eläkeläisten määrä on noin 700 000 henkilöä. Tämä esitys tulisi siis maksamaan noin 800 miljoona euroa.
Tuo pieneläkeläisille suunnattu korotus voitaisiin mielestäni rahoittaa eläkerahastojen vuosittaisesta sijoitustuotosta. Niiden pääoma ei pienisi, vaikka siitä käytettäisiin vielä loputkin noin 7 miljardia euroa esimerkiksi taitetun indeksin korjaamiseen.
Tätä kirjoitusta on helppo suositella. Olkaapa nyt Rinteeseen yhteyksissä, jospa puoluetoveri Kiljusen aloite saisi viimeinkin kannatusta omiensa joukoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, että muistutit demareiden puoluevaltuuston taannoisesta päätöksestä hylätä Kiljusen aloite. Rinteen tämä vappupuhe jäi siksi vähän ontoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nahkamäki on aitona perussuomalaisena ehta demareiden vasemmistolinjalla.
Entäpä sitten ne n. 700 miljardin eläkevastuut ?
Mistä rahat ?
Ilmoita asiaton viesti
Lauri Kiiski varmaan tietää, että tuo 700 miljardia perustuu laskelmaan, jossa kaikki olisivat eläkkeellä. Kuinka todennäköisenä pidät sitä, että kukaan ei kävisi töissä?
Edit. En yleensä komppaa demareita, mutta hyvillä ideoilla ei ole jäsenkirjaa? Siksi jatkoin Rinteen ajatusta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, vaan 700 miljardin eläkevastuut perustuvat tosiasioihin.
Tänä päivänä ja tähän päivään asti töitä tehneille on luvattu 700 miljardin euron verran työeläkkeitä, joista on rahastoitu n. 200 miljardia euroa. Eläkevelkaa on edelleen n. 500 miljardin euron verran, joille täytyy vielä keksiä maksaja tulevaisuudessa.
Tuo 200 miljardia euroa ei sinänsä ole edes rahastoitu, vaan suurelta osin se on verovelkaa ja rahastoinnin tuottoja.
Ilmoita asiaton viesti
Kertyneiden eläkeoikeuksien arvo eli eläkevastuu oli vuoden 2015 lopussa noin 640 miljardia euroa. Eläkevastuulla tarkoitetaan sitä varojen määrää, joka varojen tulevat tuotot huomioon ottaen tarvittaisiin kaikkien tiettyyn hetkeen mennessä kertyneiden, tulevaisuudessa maksettavien eläkkeiden kokonaismäärän kattamiseen, mikäli työeläkemaksuista ei enää saataisi rahoitusta aiemmin kertyneiden eläkkeiden maksamiseen. Lähde: Tela.
Kyllä tämä tarkoittaa sitä, että tuo 640 mrd. eläkevastuu on teoreettinen luku sinällään, koska ei tule tilannetta, jossa kaikki olisivat eläkkeellä eikä työeläkemaksuista saataisi enää rahoitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Olet ymmärtänyt asian täydellisen väärin. Tahallisestiko ?
Mitä luulisit eläkerahastoinnille ja eläkevastuille tapahtuvan seuraavan maailmantalouden taantuman yhteydessä ?
Suomen työeläkejärjestelmä ei ole sanan mukaisesti edes eläkejärjestelmä, vaan verojärjestelmä. Jos eläkkeelle jäänyt menehtyy hänen juuri jäätyään eläkkeelle, hanen työeläkekertymänsä sosialisoidaan perikunnalta muille työeläkeen saajille.
Ilmoita asiaton viesti
Miten olit ajatellut laskea tämän?
1399 + 100 = 1499
1400 + 0 = 1400
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä suomalaiset jatkosa elätetään tuon eläkerahaston tuloilla eikä kenenkään tarvitse tehdä työtä. Toinen realistisempi vaihtoehto voisi olla tuon pääoman käyttäminen uuden lisäarvoa tuottavan työn kehittämiseen Suomessa, uusi PALKKATYÖ kerryttäisi taas lisää rahastoa ja molemmat voittaisivat.
Ilmoita asiaton viesti
Rahastojen sijoituksista valtaosa taitaa ollakkin ulkomaisissa kohteissa. Ne kai tuottavat paremmin?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin tuottavien riskit ovat myös korkeat ja tämä tuotto ja myös pääoma voi hävitä seuraavassa eurokriisissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka suuri osa alle 1400 eläkkeistä on työeläkkeitä? Miten ajattelit siirtää varoja eläkerahastoista valtiolle?
Ilmoita asiaton viesti
”Noin puoli miljoonaa eläkeläistä saa sekä työ- että kansaneläkettä. Työeläke vähentää kansaneläkkeen määrää. Molempia eläkkeitä saavien keskimääräinen kokonaiseläke vuonna 2015 oli 1 030 euroa kuukaudessa. Kansaneläkettä ei enää saanut, kun työeläke ylitti yksin elävällä 1 316 euroa ja parisuhteessa asuvalla 1 172 euroa. Näin ollen tämän ryhmän eläkkeet olivat enintään 1 300 euron tienoilla.
Vain työeläkettä saa noin 900 000 eläkeläistä. Tässäkin joukossa on paljon pienehkön työeläkkeen saajia, mutta lisääntyvässä määrin hyvätuloisia senioreita. Vuonna 2015 koko ryhmän keskimääräinen kokonaiseläke oli 2 040 euroa kuukaudessa. Vajaalla kolmasosalla työeläke oli 1 172–1 500 ja toisella kolmasosalla 1 500–2 000 euroa. Vajaa neljäsosa sai eläkettä 2 000–3 000 euroa. Yli 3 000 euron kuukausieläkkeeseen ylsi jo noin joka yhdeksäs.” 4.2.17 KU.
Takuueläkettä ja kansaneläkettä ei tosiaan voi maksaa eläkerahastoista. Korotus koskisi vain työeläkkettä. Taitetun indeksin voisi korjata, jos tahtoa löytyisi.
On hyvä myös muistaa, että viime vuonna kansaneläkkeet pienenivät (6,59 e/kk) eka kerran Suomen eläkejärjestelmän historiassa.
Ilmoita asiaton viesti