Erikoislääkkeen omavastuuta diabeteksen hoidossa muutettava

Vuoden 2017 alusta muutettiin diabeteslääkkeiden omavastuita siten, että aiemmin 100% korvausluokassa olleet suolistohormonit siirtyivät 65% korvausluokkaan. Tälläisiä lääkkeitä ovat mm. Trulicity ja Victoza.

Ennen muutosta ko. lääkkeen 3 kuukauden annoksen sai 4,50 euron hintaan. Muutoksen jälkeen kustannus on ollut 150 euron luokkaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että aina ei edes vuotuinen lääkekatto n. 600 euroa täyty ja kuitenkin kaikki tuo 600 euroa on tullut lisää kustannuksena lääkkeen käyttäjälle vuodessa.

Muutoksesta on aiheutunut merkittävää vaaraa tai vahinkoa niille diabeetikoille, joilla insuliinit eivät ole tehonneet ja jotka ovat joutuneet käyttämään suolistohormonia, mutta joilla ei ole ollut siihen varaa.

On ollut tehtävä valinta ruuan ja lääkkeen väliltä.

Nyt on korjattava tehty virhe ja muutettava diabeteksen hoitoon tarkoitetut suolistohormonit 100% korvausluokkaan.

Tästä aiheutuva kustannus on 20 miljoonaa euroa. Rahoitus tähän on saatavissa vaikka leikkaamalla kehitysyhteistyömäärärahoja vastaavalla summalla.

Hallitus lupasi, että lääkeomavastuiden korotusten vaikutusta seurataan. Nyt on seurattu ja korotus huonoksi havaittu.

Jarmo Nahkamäki
 

jarmonahkamaki

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten puheenjohtaja. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: http://www.elisanet.fi/jarmo.nahkamaki/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu