Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Blogien lukukertoja näyttävä ominaisuus on poistettu käytöstä korjauksen ajaksi. Pahoittelemme häiriötä.

Aseet tehdään vahingoittamiseen eikä käsiasetta käytetä metsästämiseen

Siviili saa omistaa Japanissa ainoastaan kolmen tyyppisiä aseita: kiväärin, ilmakiväärin tai haulikon.

Iltalehti.

125 miljoonan asukkaan Japanissa raportoitiin vuonna 2018 yhteensä yhdeksästä ampuma-aseisiin liittyvästä kuolemasta. Luvut ovat olleet tasaisesti laskussa. CNN kertoo, että Japanissa ammuttiin vuonna 2021 vain yksi ihminen kuoliaaksi.

Vastaavasti vuonna 2018 Yhdysvalloissa kirjattiin 39 740 ampuma-aseisiin liittyvää kuolemaa. Suomessa lukema oli vuonna 2016 yhteensä 186.

Helsingin Sanomat.

Japanissa äärimmäisen tiukan aselain lähtökohta on, että yksityishenkilöillä ei ole tarvetta omistaa aseita.

Suomessakin tarkkuutta voidaan ampua laseraseellakin eikä siihen tarvita käsiasetta.

Aseväkivaltaa ei synny ilman aseita.

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (116)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. AnttiMikkonen1

  Halla-aho on ampumisharrastaja, että aika rohkea muuvi pj:n harrastusta toivoa kielletyksi. 😀
  Ei tässä aselait, tai lupien saaminen ole pettänyt, vaan aseen säilytys.

  Ilmoita asiaton viesti

   • emailjuuso
    Vastaus kommenttiin: #4112652

    Käsiasetta voi käyttää itsepuolustukseen, sotilasammunnan harjoitteluun ja pelkästään harrastuskäyttöön.
    Itse harjoittelin nuorempana tarkkuusampumista käsiaseella. Se on yllättävän vaikeaa. Sain virikkeen siihen armeijasta, jossa olin ampumasuunnistuksen kilpajoukkueessa ja sain opetuksen tarkka-ampujaksi.

    Isäni, joka oli koko sodan palvellut veteraani, piti vanhana käsiasetta suojellakseen itseään kotonaan. Se oli ymmärrettävää, kun ihminen ei iäkkäänä enää voi luottaa kykyynsä fyysisesti puolustaa itseään. Silloin on täysin hyväksyttävää käyttää kättä pidempää eikä uhriutua kuten lainsäädäntö odottaa suojellakseen rikollisia väkivallan tekijöitä.

    Ilmoita asiaton viesti

   • suburbian
    Vastaus kommenttiin: #4112652

    Miksi et ota koppia ristiriidasta jossa sinä kyseenalsistat käsiaseet ja olet PSkulyin jäsen. PS kultin jumala sekä mainostaa ampuma-aseita että spekuloi niiden käytön Kaivopuiston homoon antamasta nsutinnosta.

    Ilmoita asiaton viesti

  • MikaRiik
   Vastaus kommenttiin: #4112646

   Mestari on omissa huuruissaan asiaa pohtinut, ja aseiden sijaan väestön ”valkoisuuden” aste on hänen mukaansa paras selittäjä väkivallan määrälle.

   https://www.halla-aho.com/scripta/connecticut_yhdysvallat_aseet.html

   Tragedioiden jälkeen aseiden saatavuudesta huolestuneita Mestari luonnehtii:

   Juuri se, että aseidenkieltäjät innostuvat keskustelemaan vain hirmutekojen yhteydessä, saa heidät näyttäytymään ruumiita nokkivina haaskalintuina.

   Ilmoita asiaton viesti

 2. TuomoKokko
  Tuomo Kokko #4112647

  Korrelaatio ampuma-aseiden suhteellisen määrän ja niillä aiheutettujen kuolemien välillä on täysin selvä. Tämä todettiin Suomessa viimeksi Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisten ja Sellon kauppakeskusampumisen yhteydessä, ja aselakia kiristettiin nykyiselleen.

  Viertolan tapahtumien taustalla minua kiinnostaa erityisesti järjestely tuliaseen ja sen patruunoiden säilyttämisessä. Poliisi lupasi selvittää kaiken oleellisen, ja uskon tietojen tulevan aikanaan myös julki.

  Ilmoita asiaton viesti

  • jarmonahkamaki
   Jarmo Nahkamäki #4112649 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #4112647

   ”Vuonna 2017 Japanissa oli vain 377 000 yksityishenkilön omistuksessa olevaa asetta. Sataa henkilöä kohden se tarkoittaa 0,3:a asetta.

   Yhdysvallat on saman tilaston kärjessä. Siellä yksityishenkilön omistuksessa olevia aseita oli yli 393 miljoonaa, eli 120 asetta sataa henkilöä kohden. Myös Suomi sijoittuu tässä tilastossa kärkimaiden joukkoon. Suomessa oli yksityishenkilöiden omistuksessa liki 33 asetta sataa henkilöä kohden.”. Lähde HS.

   Aseita varten täytyy olla lukitut kaapit ja samoin patruunoille ymmärtääkseni.

   Ilmoita asiaton viesti

 3. hrautomaki

  Asia on selvä kun vertailee USA:n ja Kanadan tuliasesurmien esiintyvyyttä.
  Paljon aseita > paljon henkirikoksia, vähän aseita > vähän henkirikoksia.

  Ilmoita asiaton viesti

 4. jarmonahkamaki
  Jarmo Nahkamäki #4112654 Kirjoittaja

  Mikä on käsiaseen funktio? Tarkkuutta voidaan ampua ilman fyysistä luotiakin. Olisiko syytä mennä Japanin malliin ja kieltää käsiaseet siviileiltä?

  Ilmoita asiaton viesti

  • Kari Helstamo
   Vastaus kommenttiin: #4112654

   Jos ymmärtäisit asiasta jotain, niin tietäisit,että japanilaiset itse haluavat olla aseistamattomia ja suhtautuvat niihin jopa inhoten, joskin replica-aseet ja väkivaltaviihde ovat hyvin suosittuja.

   Arvasin, että joku alkaa taas vaatimaan kieltolinjaa ja jos rattijuoppo olisi lanannut nämä lapset, niin uutinen olisi ollut aika äkkiä käsitelty.

   Englannissa kiellettiin lyhyet aseet lapsiin kohdistuneen massamurhan vuoksi, joskin poliisikin mokasi siinä raskaasti. Väkivaltaa se ei lopettanut, eikä lordeilta uskallettu takavarikoida haulikoita, joilla teurastetaan fasaaneja.

   Jos itse kaipaisin tehokasta massamurhavälinettä, niin ottaisin haulikon ja rautasahan. Mikäli kieltolinjalle lähdetään, niin kielletään sitten kaikki, mutta eihän siihen löydy kanttia, koska vaalit ja itsekin olisi kiva metsästää.

   Myös maanpuolustusharjoitteluun käytettävät ”reserviläiskiväärit” pitäisi Utyöan ja Uuden-Seelannin kokemusten perusteella kieltää.

   Aseen omistamiseen pitää esittää tarve ja kun pidämme tästä kiinni, niin esitä minulle mikä on sellainen tarve, että pitäisi omistaa kivääri tai haulikko? Metsästys ei kelpaa, koska saat ravintoa kaupasta ja köyhäinapua, jos et pysty sitä ostamaan.

   Ilmoita asiaton viesti

   • OPM
    Jani Virta #4112702
    Vastaus kommenttiin: #4112684

    Jos puhutaan massamurhavälineestä niin esimerkiksi korotettu maastoauto ”karjapuskurilla” ja avonainen pihaväkijoukolla on aika tehokas yhdistelmä massamurhaan.

    Jos aseväkivallasta oikeasti ollaan huolissaan niin pitäisi panostaa väkivaltarikollisuuden torjuntaan, koulukiusaamisen torjuntaan ja mielenterveystyöhön. Kotikunnassani tapahtui hiljattain haulikkotappo. Yksi epäillyistä tuomittiin muutamia vuosia sitten kidutuksenomaisesta väkivallasta velanperintään liittyen. Oliko tappoon syyllistyminen jotenkin yllätys tämän taparikollisen yhä kovenevassa rikoshistoriassa.

    En tiedä tarkkoja lukuja, mutta edelleen Suomessa aseväkivalta on melko harvinaista ja liittyy lähinnä rikollisten keskinäiseen kähinöintiin. Ellei liiku ”alan piireissä” niin luotia/haulia todennäköisemmin kuolee liikenneonnettomuudessa.
    Joukkosurmaajien pelkäämisen ja niiden ”välttelyn/tarkkailun” sijasta elinikäodote pysyy suurempana kääntämällä suojatiellä mennessä päätä ainakin sen kolme kertaa sivuille eikä luottaa että kaikki noudattavat lakia.

    Ja luotiliivejä parempi hankinta rikollis- ja turva-alapiirien ulkopuolella on heijastinliivi, nastat kenkiin ja pyöräilykypärä.

    Ja

    Ilmoita asiaton viesti

    • Kari Helstamo
     Vastaus kommenttiin: #4112702

     Vastahan poliisi lanasi ”giljotiinilla” tarkkaamattoman naisen suojatiellä. Joskus poliisikin myönsi, että riski joutua ammutuksi ilman, että kuuluu päihde-tai rikollisporukoihin on olematon.

     Autoillessa taas ihmisillä on perusteeton kuvitelma siitä, että he hallitsevat riskit.

     Ilmoita asiaton viesti

   • suburbian
    Vastaus kommenttiin: #4112684

    Ei olisi asia ollut nopeasti käsitelty jos rattijuoppo olisi tappanut nämä lapset.
    Kyllä on outoa ettei tappoaseesta saisi keskustella.
    Fanaattiset aseharrastajat kieltävät enemmistöä keskustelemasta heidän harrastuksensa varjopuolista.

    Ilmoita asiaton viesti

     • suburbian
      Vastaus kommenttiin: #4112821

      No ei kielletty. Mutta kovasti ovat tietyt piirit aktivoituneet somessa jotenkin ennaltaehkäisevästi puolustamaan kulttuuriaan vaikka oikeasti ihmiset vaan reagoivat koulusurmaan. Asefanaatikot eivät siedä että ne jotka eivät ilahdu siitä että 12v on saanut käsiinsä aseen ja sitä tappamiseen käyttänyt avaavat suunsa.

      Ilmoita asiaton viesti

      • janikorhonen
       Jani Korhonen #4113044
       Vastaus kommenttiin: #4112852

       Sini Lappalainen: – ”Asefanaatikot eivät siedä että ne jotka eivät ilahdu siitä että 12v on saanut käsiinsä aseen ja sitä tappamiseen käyttänyt avaavat suunsa.”

       ”Asefanaatikot” eivät varmaankaan siedä sitä, että keskustelu kääntyy nopeasti aseiden kieltämiseen. Sama kuin, että 12v saisi käsiinsä auton, ja aiheuttaisi sillä onnettomuuden, niin alettaisiin keskustella autojen kieltämisestä. Tai, 12v saisi käsiinsä viinapullon ja aiheuttaisi itselleen tai kaverilleen alkoholimyrkytyksen, niin alettaisin keskustella alkoholin kieltämisestä.

       Ilmoita asiaton viesti

       • suburbian
        Vastaus kommenttiin: #4113044

        Tuo ei stemmaa. Kaiken puheen aseiden vaarallisuudesta ja tapahtuman päivittelemisestä asefanastikot heti leimaavat kieltämiseksi. Se on sama mekanismi kuin että jos esittää mitä tahansa mirlipiteitä tai viehtymyksiä jotka ei sovi äärioikeiston ohjelmaan niin on joku ” woke” joka kieltää sitä tai tätä.
        Se on epärehellistä ja agressiivista keskustelua jossa perimmilteen ei suvaita muita kuin omia agendoja. Niitä agressiivisesti hakataan toisten naamoihin.

        Ilmoita asiaton viesti

     • kainiemelainen
      Vastaus kommenttiin: #4112821

      Itse en ole huomannut kenenkään muun pyrkineen tyrehdyttämään keskustelua, paitsi Sinin ja Antti Mikkosen, jotka kyseenalaistivat Nahkamäen oikeuden osallistua moiseen keskusteluun. Lisäksi Riikonen nosti esiin, ettei Halla-aho tykkää haudalla tanssijoista.

      Ilmoita asiaton viesti

  • pekkaroponen1
   Vastaus kommenttiin: #4112654

   Aivan samaa mieltä. Eläinten lopettamiseen varmaankin löytyy kertalaukeavia sopivia erityisaseita. Metsästykseen ei käytetä käsiaseita. Siviilihenkilö ei tarvitse käsiasetta mihinkään. Yksinkertainen tosiasia on, että osa laillisista aseista menee rikollisille. Kyllähän täällä Lahdessakin 3D-tulostimilla tehdään kaikenlaista, mutta Makaroveja ei onneksi enää tule junakyydillä idästä. Käsiaseet eivät varmasti lisää kenenkään turvallisuutta.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Kari Helstamo
    Vastaus kommenttiin: #4112685

    Miten sitten asiat ovat Ruotsissa, jossa on Suomea tiukempi aselaki?

    Siinä vaiheessa kun metallia käyttävät 3D-tulostimet halventuvat voidaan aseita tuottas niitä tarvitseville helposti ja halvalla.

    Nyt jos hyväksyt metsästysaseet ja seuraava murha tehdään haulikolla, niin miten kokisit vastuusi tapahtuneesta, mikäli olisit ollut päätöksen tehneessä elimessä mukana, joka olisi käsittääkseni ammattisi puolesta mahdollista?

    Ilmoita asiaton viesti

    • pekkaroponen1
     Vastaus kommenttiin: #4112687

     Hyviä kysymyksiä. Ymmärtääkseni hirven- ja peuranmetsästys säästää ihmishenkiä, suurpetojakin pitää välillä harventaa. Siihen ei varmaankaan käytetä haulikoita? Ehkä nekin voisi kieltää? Käsiaseet nyt kai kuitenkin ovat vaarallisimpia, koska niitä voi kuljettaa huomaamattomasti. Onko niille todellakaan olemassa mitään hyödyllistä käyttöä?

     Ilmoita asiaton viesti

       • emailjuuso
        Vastaus kommenttiin: #4112706

        Eihän meillä toimi edes valtion rajojen puolustus. Maahamme voi tallustella ihan vapaasti mistä vain ja milloin vain. Ei tarvitse rajavartiosto aseita emmekä me rajavartijoita.

        Ilmoita asiaton viesti

       • Kari Helstamo
        Kari Helstamo #4112837
        Vastaus kommenttiin: #4112706

        Metsästys on sinänsä mitä luonnollisinta käytöstä, mutta nykyään suojelun ja ravinnonhankkimisen suhteen tarpeetonta. Jotkut korvaavat metsästyksen esimerkiksi keräilyharrastuksella. Kysymys kuuluukin, että pitäisikö meidän pyrkiä eroon perusvieteistämme ja miten tämä kaikki suhtautuu maanpuolustukseen.

        Ilmoita asiaton viesti

     • Kari Helstamo
      Kari Helstamo #4112788
      Vastaus kommenttiin: #4112691

      Niille ei ole oikeastaan mitään todella hyödyllistä käyttöä, ellei viranomaisten aseita lasketa mukaan.

      Kätkettävyydellä ei ole merkitystä jos ampuja on päättänyt tappaa, mutta silloin tällä on merkitystä, jos aikoo kantaa asetta jostakin syystä jatkuvasti. Minulla on video jonka Uuden-Seelannin massamurhaaja on kuvannut ja siinä hän käyttää pitkää puoliautomaattikivääriä (AR-15) ja makasiinihaulikkoa. Pystyin katsomaan tämän vain kerran. Tämän vuoksi Uudessa- Seelannissa kiellettiin kyseinen kiväärityyppi. Siis sama asetyyppi, mitä Breivik käytti.

      Itse meinasin ajaa taannoin hirvikolarin satasen vauhdissa, mutta onneksi nykyautojen turvallisuus on kehittynyt ja olisimme saattaneet jäädä henkiin. Moottoripyörällä pelkään peuroja todella paljon.

      Kysymys kuuluukin, että onko tarkoitus tehdä ympäristössämme ihmiselle maksimaallisen turvallinen.

      Jos on tarkoitus tehdä täten, niin vaarallinen eläinkanta täytyy minimoida, tai sitten laskea nopeuksia riittävästi. Voidaan myös ajatella, että metsästysaseita saisi säilyttää kotona vain jahtikauden alettua ja sitä ennen kohtuullisen harjoitteluajan puitteissa.

      Mikäli mtsästäjiltä viedään aseet samoin kuin ”kaisamäkäräisiltä” niin vastustus tulee olemaan valtavaa.

      Kallotohtorina varmaan ymmärrät, ettei metsästys tai kilpaurheilu tee ihmisestä vaaratonta, joka ei voi koskaan ”kilahtaa” Minun hyvin pidetty työkaverini, joka oli saanut lapsen, sekä mennyt naimisiin ja ostanut talon ampui itsensä hirvkiväärillä. Tällöin ymmärsin, ettei kukaan voi oikeasti ennustaa toisen käytöstä ja mihin yksilö toimissaan päätyy. Itse tajusin kerran kysyä vaimoltani, joka minut parhaiten tuntee,että pelkääkö hän aseitani. Ei, oli napakka vastaus. Kysyin tämän siksi,että tuskin hullu tajuaa itse olevansa hullu.

      Ilmoita asiaton viesti

     • juhamyllarinen
      Vastaus kommenttiin: #4112691

      Tilanne jossa eliöimääriä (ja ongelma-yksilöitä) pitää harventaa, on puuttumista ekologiaan.

      Tarvetta voi olla, mutta tähän ei tulisi nojata, kun luonnollisempi toimivuus oivallettu. Ihmisen suorittamat lajimääräoperaatiot, eivät ole kovin ehyttoimisia, vaikka niitä voi poikkeuksena ilmetä.

      Lyijyhauleja kylväviä aseita ei yleisesti tarvita, tai harvoin, eikä tulisi olla käytäntöä.

      Pistoolit ovat käteviä, nimenoman kuljettamisen helppouden takia, mutta miksi tätä tarvitaan. Samaa mieltä.

      *

      Ainoa tilanne, jota varten on pakko suostua menemään prmitiivitasolle, on tilanteiden vieminen muualta käsin, kohden tällaista. Itsepuolustuksen olemassaolo perustuu tähän, mikäli on tosiaan sellaista käytäntöä, joka tuottaa primitismi-toimia.

      Ongelma on helposti se, että jos vaikka Venäjä puskee päälle, ollaan tosi ongelmissa, jos aseiden käyttöön ei voida nojata. Toimet voi olla tällaisen jälkeen, tosi paljon ongelmallisempia.

      Jotain voi ehkä jäädä, mutta tiedä näistä.

      Siinä kun tapahtumallista riskikuplaa (TRK) ilmenee, tulisi tällainen ottaa realitettina, ts ei liikaa kauhistella sitä, mihin tilanne haastaa.

      Poliisitoiminta on käsittääkseni tätä, tosin että säilyy vakiollisena TRKn jälkeen, on vallan sopivuuden säätämisen ongelmaa. Tämä on näissä yleistä, ja tosiaan systeemisen vaarallista.

      Big picture?

      Mitkä maat ovat tässä mielessä eniten tahmassa, tai vähiten. Onko vertailtavaa olemassa.

      Ilmoita asiaton viesti

    • Esko Karinen
     Esko Karinen #4112710
     Vastaus kommenttiin: #4112687

     Ruotsissa laittomasta aseesta lähtee vuodeksi istumaan.

     Aseella tehdyt rikokset johtaa aina vankeuteen.

     Meillä on vähän lepsumpaa toistaiseksi.

     Ilmoita asiaton viesti

 5. TeppoSyvril

  Kyllä käsiasetta käytetään myös metsästyksessä. Esim loukutetut eläimet usein tapetaan käsiaseella.

  Ilmoita asiaton viesti

 6. kosonenjuhapekka

  Perustuslaissa on sellainenkin pykälä, missä taataan omaisuuden suojasta.
  Valtion pitäisi lunastaa melkoinen määrä aseita käypään hintaan, eli puhuttaisiin miljardista, ehkä ylikin eurosta. Se olisi melkoinen hinta siitä, että valtaosa aseellisesta väkivallasta tehdään joka tapauksessa laittomilla ts. sellaisilla aseilla, jotka eivät ole poliisin rekistereissä.

  Olisi muutonkin väärin antaa mielenterveysongelmaisten tai rikollisten toiminnan ohjata yhteiskuntaa. 99.9% aseen omistajista toimi lakien ja asetusten mukaisesti.

  Asekielto johtaisi uuteen laittomuuksien aaltoon monien laillisten aseiden ”kadotessa.”

  Väittääkö Nahkamäki Japanin mafian, eli Yakuzan olevan aseistamaton?
  Japanin asekiellot ovat aluperin peruja samurai-ajan muuttuessa nykyajaksi. Japani oli 1800-luvulle saakka yksi maailman väkivaltaisimmista maista, jossa ongelmia ratkottiin pitkälti teräasein. Kiellot tulivat uudelleen tapetille Japanin hävittyä toisen maailmasodan.

  Ilmoita asiaton viesti

  • jgagarin56
   Juha Kuikka #4112664
   Vastaus kommenttiin: #4112659

   Eihän hän ole väittänyt Jakuzan olevan aseistamaton. Päinvastoin, ne harvinaiset ampumiset Japanissa liittyvät juuri mafiaan. Mutta ampumiset ovat niin harvinaisia väkilukuun suhteutettuna, että muihin maihin verrattuna voi sanoa, ettei niitä ole juuri lainkaan. Japani on äärimmäisen urbaani yhteiskunta ja maaseudulla on vain rauhallisia riisinviljelijäyhteisöjä. Metsästys ei ole juuri tunnettua toimintaa siellä.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Kari Helstamo
    Vastaus kommenttiin: #4112664

    Japanin mafia on aivan kusessa ja ganstereita on jouduttu jopa ”lomauttamaan” ja he ovat joutuneet alentumaan jopa näpistyksiin.

    Syynä tähän on, että ”%” porukka on tosiaan jätetty yhteiskunnan ulkopuolella ja se tekee konnan elämästä vaikeaa.

    Rikollisuudesta ja aseista päästään eroon siinä vaiheessa, kun koko kansa käy sitä vaatimaan ja toimii sitä vastaan myös yksilötasolla. Ei riitä, että äänestää päättäjiä, jotka lupaavat korjata asiat.

    Ilmoita asiaton viesti

   • maxjussila
    Max Jussila #4112838
    Vastaus kommenttiin: #4112664

    Juha Kuikka heittää aivan mutua taas. Riista kuuluu tärkeänä osana japanilaiseen ruokakulttuuriin, varsinkin juuri maaseudulla.

    Villisika ja peura ovat pääriistaeläimet. Metsästyslisenssien lukumäärä on pysynyt tasaisena ja on noin 200 000.

    ”The daily life of mountain villages is intertwined with hunting, and wild game constitutes an essential part of the traditional food culture of each region.”

    https://www.nippon.com/en/japan-data/h01511/

    Tiedot vuodelta 2022.

    Ilmoita asiaton viesti

    • jgagarin56
     Juha Kuikka #4113203
     Vastaus kommenttiin: #4112838

     Metsästyslisenssejä olisi tuon mukaan siis noin yhdellä kuudestasadasta. Eri asia sitten missä määrin niitä hyödynnetään.

     Metsästys ei todellakaan ole Japanissa mikään normi-ihmisen harrastus. En viiden vuoden aikana siellä asuessani kuullut kenestäkään, joka olisi edes tietoinen moisesta enkä kyllä myöskään törmännyt missään menussa riistaruokaan.

     Ilmoita asiaton viesti

     • jpvuorela
      Vastaus kommenttiin: #4113203

      Suomessa on 370 000 rekisteröityä metsästäjää, joista 200 000 onnistuu ampumaan ainakin yhden eläimen vuodessa. Väkilukuun verraten voidaan todeta, että Japanissa metsästys on merkityksetöntä.

      Ilmoita asiaton viesti

  • AaroKustaanheimo
   Vastaus kommenttiin: #4112659

   Aseen osien luvanvaraistamisesta ja myöhemmin normaalikapasiteettisten sotilasaseiden lippaiden määrittelemisestä pääsääntöisesti kielletyiksi aseiden osiksi, on tullut ennakkotapaus, jonka mukaan laillisesti hallussapidettyjä esineitä voidaan kieltää ilman, että valtion tarvitsisi lunastaa niitä korvausta vastaan. En itse tosin myönnä sellaista perustuslain mukaiseksi.

   Minulle on vastattu: ”Hallituksen esitystä valmisteltaessa on katsottu, että omaisuudensuojasta ei sinänsä johdu esteitätämän kaltaiselle taannehtivalle puuttumiselle omaisuudensuojan kannalta merkitykselliseen lupalainsäädäntöön.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Kari Helstamo
    Kari Helstamo #4113008
    Vastaus kommenttiin: #4112938

    Tämä lippaiden koon rajoittaminen on PoHa:n yksi surkuhupaisimmista piipertämisistä, johon on varmuudella kulunut monta kampaviineriä.

    Esimerkiksi jos ostan pistoolikarbiinin, niin siihen saan laittaa vakiona 10 patruunan lippaan. Nyt mietimme kuinka kauan tappaja vaihtaa aseeseen tuoreen lippaan… 3 sekuntia?

    Jos nyt kuitenkin tyytyy saman kaliberin 9mm pistooliin, saa siihen tunkea 20patruunan lippaan ja taas muistelemme armeija-aikaamme ja mietimme kuinka kauan lippaan vaihtamiseen menee aikaa… Olisiko 3 sekuntia oikea arvio, jos ei ole sitä malttanut harjoitella?

    Ilmoita asiaton viesti

 7. Heikki Silvennoinen

  Eikös Japanissa tapeta ihmisiä teräaseilla. Onkohan niitä tappoja tai murhia tilastoitu.

  Ilmoita asiaton viesti

 8. OPM
  Jani Virta #4112712

  Tuo luku 186 pitää sisällään varmaankin henkirikokset, tapaturmat ja itsemurhat. Varsinaisia henkirikos kuolemia lienee melko vähän.

  Ampuminen on etenkin miesten suosima itsemurhatapa. Vuonna 2016 129 tapausta.

  En nyt löytänyt nopeasti tilastolukemaa että montako henkirikosta tehdään aseilla ja montako niistä laillisella aseella.. käsittääkseni laillisella aseella tehdään melko vähän henkirikoksia..Yleensä kyseessä on laiton ase.

  Jos ampuma-aseet kiellettäisiin ja nuo 129 itsemurhaa tehtäisiin muilla tavoin niin sirtyisivätkö he hirttäytymisiin ja myrkytyksiin yms vai törmättäisiinkö enemmän vastaantulijoihin ja mentäisiin ajoneuvojen eteen. Tavallaan on parempi että ihmiset ampuvat itsensä kotonaan kuin aiheuttavat traumatisoitumista ja vahinkoa kuorma-auton ja veturinkuljettajille ja muille osapuolille. Itse väittäisin että jos ”luonne” kestää vetää liipaisimesta niin varmaan ehkä kestäisi hypätä tuoliltakin.

  Ilmoita asiaton viesti

  • KH
   Vastaus kommenttiin: #4112712

   En minäkään ole tilastoja nähnyt, mutta voisin hyvin kuvitella, että ampumalla tehdyt itsemurhat usein tapahtuvat tilanteessa, jossa masennusta on lähdetty lääkitsemään alkoholilla. Ja siinä hetkessä liipaisimesta vetäminen käy varsin vaivattomasti. Hirttoköyden virittely tai myrkkyjen keittely on paljon vaikeampaa, puhumattakaan siitä, että laittaisi ulkovaatteet päälle ja lähtisi etsimään rekkaa jonka alle heittäytyä. Siinähän saattaisi raikas ulkoilma jo myötävaikuttaa siihen, että tulee toisiin ajatuksiin.

   Itsemurhien määrä tuskin on vakio.

   Ilmoita asiaton viesti

  • JanneSalonen11
   Vastaus kommenttiin: #4112712

   ”Jokaisena kolmena vuotena itsemurhan tavallisin tekotapa oli hirttäytyminen, toiseksi tavallisin oli myrkytys ja kolmanneksi tavallisin oli ampuminen.” S. 16:

   https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/139029/RAP2020_3_Itsemurhakuolemat%20Suomessa%202016-2018_sa_.pdf

   Itsemurhista siis noin 15% tehdään ampumalla.
   Sinällään ehkä huonoin perustelu käsiaseille ikinä on, että itsemurha on helpompi tehdä eikä se vahingoita sivullisia.

   ”Itsemurhayrityksiä” on noin 30-kertainen määrä itsemurhiin verrattuna. Tilastot eivät kerro mutta on helppo ajatella, että aseella yritys onnistuu merkittävästi useammin kuin vaikka unilääkkeiden yliannostuksella tai kun lähtee ajelemaan tarkoituksena törmätä rekan keulaan.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Kari Helstamo
    Kari Helstamo #4112796
    Vastaus kommenttiin: #4112742

    Minusta kuitenkin huonoin tapa on sotkea siihen muita, mutta eipä itsemurhan suunnittelu kelpaa lupaviranomaiselle.

    Kuten tuossa ylenpänä Roposelle kerroin lähti työkaverini tästä maailmasta hirvikiväärillä luultavammin Lehdon tapaan. Nyt ajatus käsiaseiden kieltämisestä on taas laastaria avomurtumaan ja luultavammin politiikot tarttuvat tähän ja kansa on tyytyväinen jämäkkiin toiminpiteisiin, kunnes joku tulee kouluun haulikon kanssa.

    Ilmoita asiaton viesti

  • jpvuorela
   Vastaus kommenttiin: #4112736

   Tuo on järjestelykysymys. Pidän luultavana, että ainakin pistooliammunta siirtyy vuosikymmenen kuluessa kokonaan laseraseisiin.

   Olympiakisojen haulikkoammunnassa käytettiin eläviä kyyhkysiä vuonna 1900, mutta kehitys kehittyi.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Kari Helstamo
    Vastaus kommenttiin: #4113410

    Kaikki tuollainenhan on vain harrastamista ja siten järjesteltävissä miten halutaan, mutta kysymys kuuluukin, että lopettaako tuo aseväkivallan, vai olisiko tuo taas jälleen kerran yritys tehdä jotain?

    Pitkien aseiden täyskielto taas johtaisi poliittiseen itsemurhaan, mutta luultavammin murhaajat käyttäisivät niitä välineitä, joita kotona löytyy. Oikeasti ammattirikollisten juttuihin kiellot eivät tehoa, joskin tietysti vaikkapa 10:n vuoden automaattinen kakku laittomasta aseesta pistäisi miettimään.

    Itse tunnen oloni ampumaradalla hyvin turvalliseksi, koska tiedän kaikkien harjoittelijoiden olleen poliisin syynättävänä, mutta kadulla vastaantulijasta en taas tiedä mitään. Todellisuudessa pelkään vain yhtä Mastiffia, joka yrittää päästä koirani kimppuun, eikä omistaja tunnu sitä hallitsevan. Oikeastihan koirat ovat ihmisille vaarallisia, jos vertaa niitä käsiaseisiin.

    En sitten tiedä mitä eroa on ampua kyyhkysiä kisoissa tai metsällä tai ainakin luulen, ettei kyyhkyset sitä eroa tee. Kuollut lintu siitä on tuloksena.

    Ilmoita asiaton viesti

 9. Marko Suutari
  Marko Suutari #4112782

  Muistakaa kieltää hammastikut ja voiveitset. Niilläkin voi tappaa.

  Tupakka tappaa mutta sitäkin saa…

  Kolesteroli tappaa, sitäkin syödään…

  Eiköhän se ole vika jossain muussa kuin välineissä tai raaka-aineissa.

  Ilmoita asiaton viesti

  • jgagarin56
   Juha Kuikka #4112825
   Vastaus kommenttiin: #4112782

   Ampuma-aseella on paljon helpompi tappaa etäisyydestä kuin voiveitsellä edes läheltäkään. Kaikkea ei voi kieltää, mutta ne riskaabeleimmat tappovälineet on syytä olla tiukan rajoituksen alaisia, varsinkin jos niitä ei ole tarkoitettu muuhun kuin tappamiseen. Toki aseilla voi harjoittaa myös tarkkuusammuntaa, mutta senkin pohjimmainen tarkoitus on harjaantua tehokkaammaksi tappajaksi tarpeen vaatiessa.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Kari Helstamo
    Kari Helstamo #4112919
    Vastaus kommenttiin: #4112825

    ”Toki aseilla voi harjoittaa myös tarkkuusammuntaa, mutta senkin pohjimmainen tarkoitus on harjaantua tehokkaammaksi tappajaksi tarpeen vaatiessa.”

    Joo, näin toimitaan armeijassa.
    Sinänsä oli jännää, kuin hain lupaa pistoolikarbiinille, niin olin tyhmän rehellinen ja kerroin tarpeeksi jotta voin kuljettaa kivääriä repussa, koska minulla ei ole enää autoa. Kivääri selässä moottoripyörällä ajaessa on sekä vaarallista, että tyhmän näköistä.

    Hylsy tuli, mutta oiisin saanut luvan mikäli harjoittelisin SRA lajia, joka on simuloitua sodanaikaista taisteluammuntaa tai sitten IPSCtä joka on taas simuloitua tulitaistelua sivilielämässä. Minua kun kiinnostaa tehdä reikiä mahdollisimman lähelle kymppiä, niin jätin homman kesken. Viranomainen kyllä yritti tinkiä parempia perusteluita, mutta sanoin etten jaksa tälläistä enää tai että alkaisin valehtelemaan käyttötarkoituksesta.

    Ilmoita asiaton viesti

 10. SeppoPajunen
  Seppo Pajunen #4112783

  Sun Tzu (Sunzi): ”Aseet ovat onnettomuuksien enne.”

  Persujen ex-peruspomo ( res.kapt.Sipilän sinisten ex-salkkupalkkasoturi, res.alik. Timo Soini):
  ”Peruspersu on harrastusaseensa ja perjantai-hömpsynsä ansainnut.”
  (… ja kännissä ja usein viikonloppuna ase-,mustasukkaisuus-ja muukin väkivalta Suomessa usein tapahtuu).

  Ilmoita asiaton viesti

  • juhamyllarinen
   Vastaus kommenttiin: #4112783

   Kiinalaisuuteen osaa jotenkin aavistellen liittää potentiaalia, vaikkei sitä tietyissä vaiheissa olisi havaita, mitä Kiinan toimintaan tulee.

   Kyse isosta kulttuurista, jota voi tarkastella pitemmältä ajalta. Tämä on näissä yleensäkin tärkeää, vaikka pelkän epäonnistuma-saavutteisen takia.

   Tämän takia meillä on mm patologiaa, ja mustia laatikoita ihan kirjaimellisesti, siinä missä mustien kansien sisään kääräistyjä.

   Ilmoita asiaton viesti

 11. Antti Louhivaara

  Olen harrastanut nuorena pistooliammuntaa ilma- ja pienoispistoolilla (22 cal) ja omistanut pienoiskiväärin. Olen kuitenkin sitä mieltä että mitään aseita ei tulisi säilyttää kotona, vaan kilpa-aseet ampumaseuran tiloissa ja metsästysaseet metsästysseuran tiloissa.

  Harrastusaseita ei koskaan käytetä muualla kuin radalla tai metsällä.

  Ilmoita asiaton viesti

  • emailjuuso
   Vastaus kommenttiin: #4112790

   Kyllä niitä käytetään itsesuojeluun, jollet tiedä. Sekä laillisesti että omin luvin. Näille molemmille on hyvät perusteet tietyillä henkilöillä, joilla on riski joutua vakavan väkivallan kohteiksi.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Kari Helstamo
    Kari Helstamo #4112851
    Vastaus kommenttiin: #4112822

    Haepa lupa tuolla perusteella ja jos valehtelet lupaviranomaiselle käyttötarkoituksen, niin sinun kuuluu menettää lupasi ja aseesi.

    Ilmoita asiaton viesti

   • Kari Helstamo
    Vastaus kommenttiin: #4112822

    Niin tosiaan ilmeisesti tarkoitat ryyppyporukoita ja rikollisryhmiä, sillä heillä tuollainen uhka on olemassa ainakin tilastojen mukaan, mutta meillä taviksilla uhka on olematon. Kannattaa katsoa missä porukoissa pyörii..

    Ilmoita asiaton viesti

  • seijalund
   Seija Nylund #4112830
   Vastaus kommenttiin: #4112790

   ”Olen kuitenkin sitä mieltä että mitään aseita ei tulisi säilyttää kotona, vaan kilpa-aseet ampumaseuran tiloissa ja metsästysaseet metsästysseuran tiloissa.”

   Olen tuosta eri mieltä, varsinkin metsästysseurojen tiloista – taitaa liian usein olla seuran metsästysmaja keskellä ei mitään, ja niin ollen helppo murtokohde.

   Ilmoita asiaton viesti

   • Antti Louhivaara