Halla-aho ylivoimainen Helsingissä vs. Haavisto
Minusta nyt on huomionarvoista se tieto, että eduskuntavaaleissa 2023 Jussi Halla-aho sai 22081 ääntä, kun taas Pekka Haavisto sai 8036 ääntä. Edellisissä vaaleissa 2019 Jussi Halla-aho sai 30527 ääntä ja Pekka Haavisto 20163 ääntä. Molemmat olivat ehdolla Helsingin vaalipiirissä.
Tämä Helsingin vaalipiirissä tapahtunut tulee leviämään nyt koko Suomeen, kun Jussi Halla-ahon presidenttiehdokkuus varmistuu.
Seuraavat gallupit ovat käänteentekeviä, kuinka Haaviston gallupkärki tulee taittumaan.
Tiedote 7.7.2023: https://youtu.be/WF8w_gAx6X8
Rehn, Haavisto ja Aaltola kisaavat toisen kierroksen loppuottelupaikoista.
– Halla-aho kokoomuksen ja demariehdokkaiden kanssa pistesijoista ja Väyrys-Paavo, Hjallis ja mahdollisesti Saara Huhtasaari jämäsijoituksista ja vastaavat ensimmäisen kierroksen ”viihdepuolesta.”
Ilmoita asiaton viesti
Itse näen, että eduskunnan on syytä ryhtyä, varsinkin Niinistön loppukauden tapahtumien valossa, syytä ryhtyä vähentämään presidentin valtaoikeuksia ja korostamalla parlamentaarista vastuuta.
Loppukauden tapahtumilla tarkoitan sitä, kuinka presidentti Niinistö sivuutti PM Marinin Ukrainan ja Pohjoismaiden huippukokouksesta ja nyt PM Orpon Yhdysvaltain presidentin vierailusta. Pääministerin paikka on istua jatkossa jokaisessa ulkopolitiikan hoitoon liittyvässä kokouksessa kotimaassa. Pääministerin on oltava myös Suomen Nato-kokousten virallinen osallistuja.
Varsinkin nyt, kun suuri osa presidentin virkaan pyrkivistä on valitsijayhdistysten nimeämiä, poliittisen järjestelmän ulkopuolisia toimijoita, parlamentarismin korostaminen on entistä tärkeämpää.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa seurata myös eri puolueiden historiallista aate- ja politiikkaohjemien kehitystä, kun miettii, mistä taustoista presidenttiehdokkaat tulevat
Ks. Pohtiva – Poliittisten ohjelmien tietovaranto
https://www.fsd.tuni.fi/pohtiva/haku?start_year=1880&end_year=2023&type2=yleisohjelma&type1=vaaliohjelma&type5=tavoiteohjelma&type3=erityisohjelma&party1=PARLIMENTARY&language1=FI&language2=SV&stext=
Ilmoita asiaton viesti
—
Edelliseen kommenttiini liittyen:
”Perussuomalaisista eronnut Tapani Mäki on liittynyt Suomen Kristillisdemokraattien jäseneksi
Mäki on pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu ja hänet on valittu myös Jyväskylän KD:n valtuustoryhmän jäseneksi.” – –
– – ”Hän ilmoitti syyksi perussuomalaisten politiikan muuttumisen aiempaa oikeistolaisemmaksi, puolueen jäsenten kytkökset radikaaliin äärioikeistoon sekä Jyväskylän paikallisyhdistyksen sisäiset ilmapiiriongelmat.” – –
https://yle.fi/a/74-20039976
Ilmoita asiaton viesti
Liittyy ehkä edelliseen kommentti, mutta liittyykö Tapani Mäki pressanvaaleihin?
Ilmoita asiaton viesti
Ks. kommenttien lopusta juuri laittamani vastaus kysymykseesi. On toki merkityksellistä se, jos pressakandidaatti Halla-ahon poliittinen aate on lyhyessä ajassa muuttunut, vaikka pressalta sitä sisäpolitiikkaa ei päivänpolitiikassa asioissa tarvitakaan.
Ulkopolitiikka on eri asia.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Henri Sorvalin vastaus Tapani Mäen erouutiseen. Hän on PS paikallisyhdistyksen puheenjohtaja.
Ps. Tosiaan puhuminen tässä blokikirjoituksessani valtuutetun erosta on kovin kaukainen aasinsilta otsikon aiheeseen.
”Valtuutettu Tapani Mäen ero perussuomalaisesta puolueesta tuli yllätyksenä Jyväskylän perussuomalaisten paikallisaktiiveille.
– Ilmoitus tuli aika puskista. Ymmärrän kyllä hänen eronsa siinä mielessä, että hän on tyytymätön puolueen linjauksiin, kommentoi Jyväskylän seudun perussuomalaisten puheenjohtaja ja varavaltuutettu Henri Sorvali.
Mäen väitteitä perussuomalaisten valtuustoryhmän tai paikallisyhdistyksen ilmapiiriongelmista Sorvali ei sen sijaan allekirjoita.
Ehkä jotkut henkilökemiat eivät ole toimineet Mäen mielestä oletetulla tavalla ja hänen näkemyksen mukaan ilmapiiri on huono.
Sorvalin mukaan Mäki ei ole parin viime vuoden aikana esiintuonut minkäänlaisia ongelmia paikallisryhmän tai valtuustoryhmän toiminnassa.
– Mäki ei ole myöskään vuoteen käynyt kovin aktiivisesti meidän kokouksissamme, Sorvali toteaa.
Sorvali on ollut perussuomalaisten paikallistoiminnassa mukana vuodesta 2020. Siihen, millainen ilmapiiri valtuustoryhmässä tai paikallisyhdistyksessä on aikaisemmin ollut, Sorvali ei osaa ottaa kantaa. Hän kuitenkin arvioi, että muutaman vuoden takaiset kuohunnat Jyväskylän kuntapolitiikassa ovat voineet vaikuttaa Mäkeen.
Sorvalin mukaan ilmapiiriin liittyvistä asioista on tänään käyty keskustelua valtuustoryhmän jäsenten ja paikallisyhdistyksen hallituksen kanssa.
– Täytyy varmaan laajemminkin ruveta selvittämään, että onko joku muu kokenut tällaista.
Mäen eroon Sorvali ei halua ottaa kantaa. Hänen mukaansa on ymmärrettävää, jos ihminen haluaa erota puolueesta muuttuneen arvokartan vuoksi.
– Perussuomalaiset on muuttunut oikeistolaiseksi puolueeksi. Se on ollut nähtävillä jo pitkään. Ei sen hänellekään ole pitänyt tulla yllätyksenä. Ne, jotka ovat olleet pidempään puolueessa mukana eivät ole välttämättä tykänneet siitä niin paljon, Sorvali toteaa.
Mäen lähtöä lukuun ottamatta perussuomalaisten Jyväskylän seudun perussuomalaisten jäsenmäärissä ei ole tapahtunut mainittavia muutoksia ministeri Vilhelm Junnilaan liittyvän uutisoinnin jälkeen.”
https://www.ksml.fi/paikalliset/6048317
Ilmoita asiaton viesti
Kahdesta ensimmäisestä kappaleesta ihan samaa mieltä. Ainoastaan Niinistön oman tulkinnan mukaan ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti ja tauko.
Selitykset vieraiden huomioimisesta niin ettei isäntiä kokouksissa voisi olla kahta ovat suorastaan korneja.
Kolmannesta kappaleesta eriä mieltä, eivät Haavisto ja Rehn ole mitään politiikan ulkopuolisia toimijoita vaikka ilmeisesti pitävät ihmisiä niin tyhminä, että jotenkin kuvittelevat häivyttävänsä taustana valitsijayhdistyksellä. Niitä nimiä kerätään vihreiden ja kepun teltoilla puolueen organisaation toimesta.
Ilmoita asiaton viesti
—
Jarmo ja co,
anteeksi, jos kommentoin hieman ohi blogin varsinaista pressakisaa koskevaa, mutta tarkoitin tuoda Tapani Mäen esimerkkinä siitä, että m u u t k i n ovat huomanneet, että perusuomalaisten politiikka on siirtynyt varsin lyhyessä ajassa oikealle – ja siten Halla-aho ilmeisesti edustaa nyt tätä uutta oikeistolaisempaa politiikkaa perussuomalaisissa.
Pari vuotta sitten perussuomalaiset olivat vielä hyvin lähellä Keskustaa mm. niiden nelikenttäsovellusten, väripallojen ja gallupien kautta, joita muistaakseni esim. Hesari oli verkkoon laatinut..
Ilmoita asiaton viesti
—
Ks. hs.fi nelikentästä (maksumuurin takana)
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000009390809.html
Ilmoita asiaton viesti
Onhan noita arvokarttoja 2023 muidenkin lehtien sivuilla esitetty.
Puolueittain IL:ssä; https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d133c298-a509-4697-bfcf-8d9fdcb71ebf
Vuoden 2021 vastaava arvokartta; https://www.iltalehti.fi/kuntavaalit-2021/a/2e2a4c51-a26d-48a6-b7c7-eb883506c2a7
Ylen 2019 arvokarttoja eri analyysien mukaisesti tehtynä; https://yle.fi/a/3-10720174
Ei minusta ainakaan näytä PS:n olevan eduskunnan kaikkein oikeistolaisin puolue, sillä kokoomuksessa löytyy oikealla olevia. Toki eduskuntakausittain saattaa puolueen arvokartta hieman vaihdella sijoittumisessa, kun huomioidaan ehdokkaiden antavat vastaukset vaalikonekysymyksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, tarkoitankin Aaltolaa ja kenties muita valitsijayhdistyksiä käyttäviä. Niinistö loi tuohon myös puolueväkeä koskevan kulttuurin.
Mutta joka tapauksessa pidän selvänä, ettei ulkopolitiikan johtajan tule olla ulkopolitiikan sisällöstä päättävä taho. Johtaminen ylipäätään ei ole päätösten tekemistä, vaan keskusteluilmapiirin luomista.
Suomella on vielä paljon opittavaa johtamisessa ja presidentillämme yhteistyöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-aholla on paljon enemmän niitä, jotka eivät hänestä ainakaan halua presidenttiä kuin Haavistolla. Halla-aholla ei ole mahdollisuutta edes toiselle kierrokselle.
Ilmoita asiaton viesti