Hallitus toteuttaa selvityksen enintään 15% vahvuisten viinien myynnin vapauttamisesta ruokakauppoihin
Juomahylly. Kuvituskuva. Tekijänoikeusvapaa kuva / Pixabay.
Hallitus aikoo toteuttaa ensi vuoden kevätriiheen mennessä selvityksen korkeintaan 15 prosentin vahvuisten viinien myynnin vapauttamisesta. Selvityksen tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Alkon toimitusjohtajan Leena Laitisen mukaan enintään 15-prosenttisten viinien vapauttaminen ruokakauppoihin johtaisi vähitellen siihen, että myös väkevät alkoholijuomat vapautuisivat. Se taas johtaisi Alkon monopolioikeuden murenemiseen.
- Jos vapautettaisiin niin iso määrä tuotteita kuin viinit, ei oikein olisi enää kansanterveydellistä perustetta ylläpitää monopolia pelkästään väkeville juomille. Alkon monopoli perustuu kansanterveyteen, ja se on tämän järjestelmän oikeuttamisperiaate EU:ssa, Laitinen kommentoi Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnitelmia Uutissuomalaiselle.
Aiheesta kirjoittaa Keskisuomalainen.
Laitisen mukaansa Alkon kautta maksettavien noin 900 miljoonan alkoholi- ja arvonlisäveroeuron lisäksi Alkon osinkovirralla (40 miljoonaa) on merkitystä Suomen kansantaloudelle.
Itse näkisin, että tuo osinko pitäisi siirtää alkoholijuomien hintojen alentamiseen.
Verothan tulisi päivittäistavarakaupankin kautta valtiolle tilitetyiksi.
Viinit muodostivat viime vuonna noin kaksi kolmasosaa Alkon litramyynnistä. Väkevien myynnin osuus oli 28 prosenttia.
Alkossa on myynnissä noin 400 alkoholijuomaa, joita tuoreen lakimuutoksen jälkeen saa myydä myös ruokakaupoissa. Alkon kokonaisvalikoimassa on 11 000 tuotetta.
Alkolla on 371 myymälää ja yli 120 noutopistettä valtakunnallisesti.
Esimerkiksi Ranskassa alkoholin kokonaiskulutus vuonna 2019 oli 12,2 litraa asukasta kohti ja Espanjassa ja Irlannissa 12,7 litraa.
Suomessa kokonaiskulutus vuonna 2022 oli 8,9 litraa. Myös muissa alkoholimonopolien maissa kulutus on keskimääräistä pienempää: Norjassa 7,1 litraa ja Ruotsissa 9 litraa asukasta kohti.
Alkoholin kokonaiskulutuksen kurissa pitämisellä perustellaan tarvetta ylläpitää Alkon monopolia.
Tämä johtuu alkoholihaittojen terveydellisistä kustannuksista.
Itse uskon siihen ettei kansa juo määräänsä enempää.
On aika siirtyä askel eteenpäin ja vapauttaa viinit ruokakauppoihin.
Tuo 15% raja olisi järkevä, jotta ruokakauppoihin saataisiin oikeitakin viinejä. Nykyinen 8% raja on viinien osalta naurettava.
Toisaalta on myös totta, että Alko suurena ja asiantuntevana ostajana pitää valikoimissaan erinomaisia viinejä melko kohtuullisella hinnalla. Voin minä hyvin viinini sieltäkin hakea.
Ilmoita asiaton viesti
Itsellänikin Alkossa käynti sujuu, tosin suosin laatu konjakkeja.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on kolme suurempaa kauppaketjua, luuletko ettei niillä olisi hartioita ostamisen ja asiantuntijuuden suhteen? 🙂
Tuo on ehkä hassuin peruste pitää reliikistä kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä olisi. Olen joka tapauksessa kuullut että Alko on tehnyt suurena ostajana hyviä kauppoja viinimarkkinoilla. Kun Alko on täällä pääkaupunkiseudulla joka toisen marketin yhteydessä, niin minulle asia ei ole ongelma, sen sijaan syrjäseuduilla varmasti on. Siksi kannatan tuota suunnitelmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Alkoa kannattaa ne, joilla sellainen on lähellä, viimeeksi Suomessa itsellä oli lähes 20km.
Ilmoita asiaton viesti
Missäpäin Suomessa on noin kurja tilanne?.
Täällä lapinläänissä voi olla jopa 100 kilometriä matkaa markettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kantahämeessä pienessä kunnassa, lähin oli Riihimäen ja sinne oli joku 19km suuntaansa.
Ilmoita asiaton viesti
No,sitte pitäis/pitää muistella Juicea:Siitä vuosia jo on kun katsoin kuutamoon…..
Ilmoita asiaton viesti
Vai oliko sittenkin Hector.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä meille itsekeitetty pontikkakin käy täällä mettäkylissä.
Ompahan jotain tekemistä päivärahoja odotellessa.
Ilmoita asiaton viesti
Alkon hinnat on kaukana kohtuullisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Aikaansa kutakin. Vähittäiskauppa voi hoitaa alkoholin varastoinnin, jakelun ja myös myynnin valvonnan, sekä veroluonteisten maksujen keräämisen yhtä hyvin, kuin ALKO. Kieltolain pohjalta rakennetulle ALKO lle ei enää ole sijaa markkinoilla.
Puheet ALKO n paremmasta palvelusta ja upeasta tuotevalikoimasta voidaan myös unohtaa. Tietoa eri juomista saa netistä ja tavarat liikkuvat vapaasti EU n sisämarkkinoilla, eikä alkoholi ole mikään poikkeus. Suomessa on pian mahdollista tilata juomia kätevästi kotiovelleen, vaikka Espanjasta. Verojen maksuun liittyvä suomalaisten virkamiesten jarruttaminen on loppusuoralla.
Aiheesta : https://x.com/rikhardsjoberg/status/1800378914289902063?s=61&t=u8ofsB4Mwr0DXnlQa-jmZA
Ilmoita asiaton viesti
EU on asettanut tavoitteeksi, että vuoteen 2025 mennessä muovipusseja käytettäisiin henkilöä kohden enintään 40 kappaletta vuodessa.
Tuleekohan pahvitonkkien muovipusseihin nyt vero ?
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä 8% kikkailu on turha ja kallis välivaihe.”
Kansanedustajat kikkailevat itselleen töitä ja kansalaisille kuluja vapauttamalla alkoholin vähän kerrallaan. Vähän sama kuin timpuri rakennustyömaalla iskisi naulan päivässä tai muurari muuraisi tiilen päivässä.
Törkeää vedätystä.
Ilmoita asiaton viesti
Esim. Espanjassa on kaikki alkoholijuomat myynnissä joka korttelin pienissäkin ruokakaupoissa, jotka ovat useimmat perheomistuksessa.
Isot myymäläketjuista mm. Mercadona, Carrefour, Lidl, ja Aldi viinaosastossa on valinnanvaraa liiaksi asti.
Katukuvassa se ei näy millään lailla häiritsevästi, mitä nyt muutama lomalainen ”pörrää” hyvässä seurassa. Kanta-asukkaita ei tule vastaan ”laitamyötäisessä” yhtään. Jotenkin vuosisatainen sivistys näkyy.
Pitääkö meitä suomalaisia holhota ”kipurajalle” asti, pitääkö meidän tunnustaa, että olemme huonompi kansa kuin espanjalaiset, kuitenkin suomalaisia pidetään tervetulleena ja pidettyinä maahantulijoina, myös sinne muuttaneita. Englantilaiset ovat örveltäjäkansaa nykyään.
Ne jotka ”kaksinkäsin” kaatavat viinaa kurkkuunsa ovat tiensä valinneet, se ei ole puolustamisen arvoinen asia, millä ruokakaupoissa ei saisi myydä alkoholipitoisia tuotteita, pitävät vain kyläkaupat pystyssä pitempään.
Hintataso on myös 1/4 osaa Suomen hinnoista, se takaa sen perheen ravintona muutakin kuin ”kalanruotoja”, eli Suomen hinnat on aina jostain muusta perheen hyvinvoinnista poissa.
Alkon monopolin tapaista ei Keski-Euroopassa ole, suomalaiset on opetettu jo viinalupien aikaan sellaiseen vääristymään, että viinakaupaan mennään kuin kirkkoon häpeillen, olenko nyt synnin tiellä.
Kovimmat vastaanhuutajat on se iso virkamiesryhmä joka valvoo ja tarkastaa alkoholi asioita, sekä laatii lakia ja rajoitteita.
Espanjassa alkoholi määritellään ruuan kanssa saman Alvin alle, eli 14%.
Ilmoita asiaton viesti
Espanjassa alkoholin myyntiä rajoitetaan ainakin alueellisesti alkoholin käyttämiseen liittyvien ongelmien johdosta. Siellä lähdetään aluksi liikkeelle myyntiaikojen rajoituksilla.
Mitä tulee päihteiden ongelmakäyttöön, suomalaiset kaipaavat ainakin pienimuotoista holhoamista. Liikaa ei passaa vapauttaa kerralla, ettei homma lähde lapasesta.
Muun muassa alkoholijuomien varkaudet (näpistys) ovat jatkuva riesa vähittäiskaupalle jo nyt, vaikka puhutaan miedoista oluista ja siidereistä.
Alkon myymälöissä väkevät juomat ovat tiukemman kontrollin alla, eikä niiden anastaminen ole niin helppoa kuin Citymarketista tai Alepasta.
Mitä tulee Espanjaan, siellä on tolkuttomasti enemmän vartijoita ja poliiseja kuin Suomessa. Ei kai heitä turhaan ole sinne rekrytoitu?
Turisti näkee, mitä näkee, mutta pinnan alla kiilto himmenee. Mikkosen Antti sen taitaa hyvin tietää, kun Barcelonassa asuu.
Kun Palmassa lähtee aamulenkille kukonlaulun aikaan, niin näkee sen kurjuuden ja köyhyyden, mikä kätkeytyy jonnekin aina auringon noustessa.
Ilmoita asiaton viesti
Alkoholin takia ei poliisien määrä Espanjassa ei ole suurempi kuin muissakaan maissa, Policia Local on kunnallinen järjestyspoliisin, Policia Nacional hoitaa rikoksia ja varkauksia. Cuardia Civil on asevoimien alainen huumesalakuljetuksiin erikoistunut yksikkö.
Todella katukuvassa ei poliisi taluta ketään, siis viinapoliisi on erheellinen käsitys.
Kyllä aurinkorannikko siisteydelään, ja turvallisuudeltaan peittoaa monen Suomalaisen kaupungin. Iltapäivälehdet ja Hesari jostakin löytää haastatteluun kaikkista surkeimmat puliveivarit.
Ilmoita asiaton viesti
”Turisti näkee, mitä näkee, mutta pinnan alla kiilto himmenee. Mikkosen Antti sen taitaa hyvin tietää, kun Barcelonassa asuu.”
Tottahan tuo on, kuitenkin suurimmat alkoholiin liittyvät haitat täällä on turistien, lähinnä brittien aikaansaannosta, kuten myös ne jotka aamusella näkyvät krapulapäissään ovat yleensä muualta tulleita.
Ilmoita asiaton viesti
”Itse näkisin, että tuo osinko pitäisi siirtää alkoholijuomien hintojen alentamiseen.”
Epäilemättä!
Ilmoita asiaton viesti
Ensin Alkon monopolia puolustettiin sillä, että se rajoittaa alkoholin saatavuutta, ja nyt sitten sillä, miten paljon se myy alkoholia. Kehitys alkoholilain suhteen alkaa näyttää jo niin hyvältä, että noille monopolien elättien epäloogisuuksille uskaltaa jo vähän hymyillä. Aiemmin ei irronnut hymyä edes kyynelten läpi, koska ne otettiin päättävissä tahoissa täysin tosissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kieltolain kumoamisen jälkeen alkoholipolitiikka ja keskusteluilmapiiri asian tiimoilta on ollut eräänlaista letkajenkkaa: hyppy eteen, hyppy taakse, sätkyttelyä molemmille sivuille ja sitten kaksi hyppyä eteen. Siltä rajalta sitten taas sama kuvio. Kyllä siinä vuosikymmenten saatossa eteenpäin mennään, mutta ”hiukan” verkkaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Järjettömintä tässä uudessa alkoholimuutoksessa on se että käymisteitse ok, mutta lantratut tisleet vie turmioon. Paljonkohan panimoteollisuus lobannut? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Päivi Räsäsen ansiota,koska tytöt tykkää. Todella järjetöntä.
Ilmoita asiaton viesti
Antikristus asialla kun viini muuttuu vedeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli mieleen,että miksi Perussuomalaiset ei menestyny eu vaaleissa:
Liian miedot alkoholijuomat vähittäistavara kaupassa.
Kaljan hinta hieman laski,ei riittänyt.
Kaksissa edellisissä edellisissä eduskuntavaaleissa Perussuomalaista äännnestäneenä kysyn:Oletteko ylpeitä puoluejohtajanne ryhmäkuvasta jossa hän esiintyy sakset kädessä?.
Ilmoita asiaton viesti
Kun nyt prosenteista puhutaan, niin onkos meillä legitiimiä hallitusta kun sen puolueiden yhteiskannatus jäi alle 43% ?
Ainakin PS:n ja RKP:n ministerien lukumäärä pitäisi tasata.
Toisaalta hallituksen kannatus nousisi yli 50%, jos PS vaihdettaisiin Li Anderssoniin! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Epävalidi kysymys, sillä eduskunta valitaan eduskuntavaaleissa ja tulos on voimassa koko vaalikauden. Muut vaalit ovat muita vaaleja ja niissä äänestäjät tekevät valintansa muiden kriteerien pohjalta.
Yllämainitusta syystä olen hyvin hämmästynyt siitä, että Ranskassa hajotetaan parlamentti ja Belgian pääministeri eroaa näiden EU-vaalien johdosta. EU-vaali ei liity kyseisten maiden sisäpoliittisiin kuvioihin. Vaikuttaa siltä, että mannermaalla nämä vaalit nähdään paljon tärkeämpänä kuin Suomessa, joka ei juurikaan pääse vaikuttamaan asioihin oli vaalien tulos mikä hyvänsä.
Ilmoita asiaton viesti
”Vaikuttaa siltä, että mannermaalla nämä vaalit nähdään paljon tärkeämpänä kuin Suomessa, joka ei juurikaan pääse vaikuttamaan asioihin oli vaalien tulos mikä hyvänsä.”
Suomi=joka? Mitä ihmettä, eihän Suomi mikään oma ryhmänsä ole, vaan mepit menevät oman puolueensa emoryhmään, se taas miten ryhmän sisällä saa vaikutusvaltaa on omasta osaamisesta ja tarmosta kiinni. Naurettavaa uhriutua ettei suomalaisilla olisi vaikutusmahdollisuuksia. On, kannattaa vaan valita hyviä ehdokkaita eikä mitään metsuriseksuaaleja kuten Tynkkynen.
Ilmoita asiaton viesti
Ostin eilen kokeeksi Gato Negro pullon marketista. Se jäi juomatta, maku oli tunkkainen ja marjamehumainen.
En tiedä kelpaako tuo edes kastikkeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Minä ostin eilen Gato Negron Alkosta ja maku oli yhtä hyvä kuin muulloinkin.
En aio edes yrittää ostaa markettien punkkuja ennen kuin niitä saa aidolla prosentilla. Valkkareiden kohdalla voi joitain kesäisiä janojuomia ehkä marketeistakin saada jääpälojen kera siemailtavaksi helteisellä kuistilla.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, Persevero ruokakauppoihin.
Ilmoita asiaton viesti
”Itse näkisin, että tuo osinko pitäisi siirtää alkoholijuomien hintojen alentamiseen”
Alkoholi on yhteiskunnalle erittäin haitallinen päihde. Sen jakelu on kuitenkin suurimmaksi osaksi laillisen jakelukanavan takana. Lisäksi alkoholia tuodaan laillisesti jossain määrin.
Miksi alkoholin hinnan pitäisi laskea. Ainoa järkevä peruste olisi vähentää verovapaan tuonnin osuutta tai ottaa rikollisilta markkinoita pois. Suomen valtion kannattaisi yhdessä Baltian maiden kanssa neuvotella toimenpiteistä jolla verotusta tai alkoholin hintaa saataisiin ylemmäksi, joka vähentäisi kulutusta. Ainoa merkittävät kärsijät hintojen noususta lienisivät rapajuopot ja opiskelijat. Kohtuudella ”juopotteleva” duunari pystyy ostamaan vaikka vähän nykyistä kalliimpaa alkoholia ilman taloudellisia ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät Baltian maat piittaa suomalaisten keksimistä ongelmista. Ne pärjäävät omalla lainsäädännöllään ja hintatasollaan yhtä hyvin kuin muukin mannreurooppa. Meidänkö pitäisi mennä heitä opettamaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuu naurettavalta tuo sääntöjen muuttaminen joka toinen vuosi. Selvitys voi koskea Alkon monopolin lakkautusta ja myös erikoisliikkeiden sallimista. Nyt kaljanmyynti on sallittua vain elintarvikeliikkeissä. Kysyntää varmasti olisi myös erikoistuneisille pienmyymälöille.
Ei niin, että minulle olisi henkilökohtaisesti tarvetta saada lisää viinaa yhtään helpommin, mutta tämä meidän muusta Euroopasta poikkeava järjestelymme on niin menneen maailman luomus. Pysyn edelleen aina ajokunnossa vaikka viinaa saisi myydä vapaamminkin.
Nuorisomme on myös huomattavasti raittiimpaa kuin 1900-luvun kieltolain jälkimainingeissa syntyneet, joille alkoholin saaminen oli ihan eri lailla merkittävää. Ilmeisesti ainoa tuulahdus henkisestä vapaudesta tai jotain. Nuorisomme on vapaita luonnostaan.
Ilmoita asiaton viesti