Hallitus toteuttaa selvityksen enintään 15% vahvuisten viinien myynnin vapauttamisesta ruokakauppoihin

Juomahylly. Kuvituskuva. Tekijänoikeusvapaa kuva / Pixabay.

Hallitus aikoo toteuttaa ensi vuoden kevätriiheen mennessä selvityksen korkeintaan 15 prosentin vahvuisten viinien myynnin vapauttamisesta. Selvityksen tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Alkon toimitusjohtajan Leena Laitisen mukaan enintään 15-prosenttisten viinien vapauttaminen ruokakauppoihin johtaisi vähitellen siihen, että myös väkevät alkoholijuomat vapautuisivat. Se taas johtaisi Alkon monopolioikeuden murenemiseen.

  • Jos vapautettaisiin niin iso määrä tuotteita kuin viinit, ei oikein olisi enää kansanterveydellistä perustetta ylläpitää monopolia pelkästään väkeville juomille. Alkon monopoli perustuu kansanterveyteen, ja se on tämän järjestelmän oikeuttamisperiaate EU:ssa, Laitinen kommentoi Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnitelmia Uutissuomalaiselle.

Aiheesta kirjoittaa Keskisuomalainen.

Laitisen mukaansa Alkon kautta maksettavien noin 900 miljoonan alkoholi- ja arvonlisäveroeuron lisäksi Alkon osinkovirralla (40 miljoonaa) on merkitystä Suomen kansantaloudelle.

Itse näkisin, että tuo osinko pitäisi siirtää alkoholijuomien hintojen alentamiseen.

Verothan tulisi päivittäistavarakaupankin kautta valtiolle tilitetyiksi.

Viinit muodostivat viime vuonna noin kaksi kolmasosaa Alkon litramyynnistä. Väkevien myynnin osuus oli 28 prosenttia.

Alkossa on myynnissä noin 400 alkoholijuomaa, joita tuoreen lakimuutoksen jälkeen saa myydä myös ruokakaupoissa. Alkon kokonaisvalikoimassa on 11 000 tuotetta.

Alkolla on 371 myymälää ja yli 120 noutopistettä valtakunnallisesti.

Esimerkiksi Ranskassa alkoholin kokonaiskulutus vuonna 2019 oli 12,2 litraa asukasta kohti ja Espanjassa ja Irlannissa 12,7 litraa.

Suomessa kokonaiskulutus vuonna 2022 oli 8,9 litraa. Myös muissa alkoholimonopolien maissa kulutus on keskimääräistä pienempää: Norjassa 7,1 litraa ja Ruotsissa 9 litraa asukasta kohti.

Alkoholin kokonaiskulutuksen kurissa pitämisellä perustellaan tarvetta ylläpitää Alkon monopolia.

Tämä johtuu alkoholihaittojen terveydellisistä kustannuksista.

Itse uskon siihen ettei kansa juo määräänsä enempää.

On aika siirtyä askel eteenpäin ja vapauttaa viinit ruokakauppoihin.

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu