Hoitotakuu kiristyy perjantaina 1.9.2023

Syylä, jonka päällä känsä, jalkapohjassa.

 

Perusterveydenhuollon hoitotakuu muuttuu perjantaina 1. syyskuuta siten, että arvio hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä tulee tehdä saman arkipäivän aikana, jolloin potilas on ottanut yhteyttä terveydenhuoltoon.

Lisäksi kiireettömään tutkimukseen tai hoitoon tulee päästä aiempaa nopeammin. Kun odotusaika lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolle saattoi aiemmin olla jopa kolme kuukautta, nyt hoitoon tulisi päästä kahdessa viikossa.

Kun otat arkisin virka-aikaan yhteyttä omalle terveysasemallesi, sinun tulisi saada syyskuun alusta alkaen arvio hoidon tarpeesta vielä saman päivän aikana.

Terveysaseman hoitaja arvioi, minkä terveydenhuollon ammattilaisen tutkimuksia tai hoitoa tarvitset ja kuinka pian. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi puhelimitse terveysaseman takaisinsoittopalvelun kautta.

Jos hoitaja arvioi, että tarvitset kiireetöntä hoitoa, sinun tulisi päästä tutkimuksiin tai hoitoon 14 vuorokauden kuluessa. Tähän saakka hoidon tarve on pitänyt arvioida kolmen päivän sisällä yhteydenotosta ja hoitoon on pitänyt päästä kolmessa kuukaudessa.

Kahden viikon hoitotakuu koskee tilanteita, joissa on kysymys sairastumisesta, vammasta, pitkäaikaissairauden vaikeutumisesta, uusista oireista tai toimintakyvyn heikkenemisestä. Se ei koske esimerkiksi terveystarkastuksia tai muuta ennaltaehkäisevää hoitoa.

Jos hoidon tarve on kiireellinen, hoitoon tulee päästä nopeammin, tarvittaessa heti.

Aiheesta kirjoittaa aamun Keskisuomalainen.

Lisäksi uutisessa todetaan, että hoitotakuu kiristyy syyskuun alusta alkaen myös suun terveydenhuollossa.

Hammashoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvio tulisi tehdä saman arkipäivän aikana yhteydenotosta, ja kiireettömään tutkimukseen tai hoitoon tulisi päästä neljässä kuukaudessa. Tähän saakka aikarajat ovat olleet kolme päivää ja kuusi kuukautta.

On huomioitava, että jos hyvinvointialue ei pysty tuottamaan palveluja itse määräajassa, sen pitää hankkia palvelut muilta palveluntuottajilta.

Näin varmastikin tulee käymään, sillä hoitajapula ja sekä pula lääkäreistä on jatkuvaa.

Vaikka aluehallintovirastot sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira valvovat hoitoon pääsyn toteutumista niin nekään eivät voi mitään henkilöstövajeelle.

Itse koin tämän kesällä, kun korva pamahti lukkoon. Yritin varata aikaa terveyskeskukseen, mutta se oli turhaa kesäsulun takia. Tämä lukkiutuminen tapahtui viikonloppuna.

Netistä katsoin Mehiläisen sivulta vapaita aikoja yleislääkärille. Heti maanantaina oli aika kello 10. Otin sen.

Toimenpide ei kestänyt kuin muutaman minuutin, kun imulaitteella imettiin vahatulppa ym. eritteet pois korvasta. Tämä operaatio maksoi noin 80 euroa yksityisellä puolella. Samalla tarkistettiin myös toinen korva.

Siskoni joutui myös turvautumaan yksityislääkärin apuun. Yritimme varata hänellä aikaa terveyskeskukseen, mutta saimme ajan vasta 1,5 kuukauden päähän. Häntä on vaivannut pitkään syylä jalkapohjassa.

Varasimme ajan yksityislääkärille Terveystaloon. Hän oli ihotautien erikoislääkäri. Ajan onnistui saada viikossa. Hän katsoi jalkaa ja totesi, että tuolle ei voi tehdä nyt mitään muuta kuin rasvata. Pyysin, että se olisi kreohoidettu eli jäädytetty, mutta se ei hänen mukaansa paksun känsän vuoksi onnistu.

Kuitenkin kävimme tämän jälkeen vielä terveyskeskuksessa. Yleislääkäri sanoi, että he eivät kirjoita lähetettä erikoissairaanhoitoon ennen kuin jalkaa on siellä hoidettu, joten lähete jäi saamatta.

Nyt jalalla siis onnutaan ja sitä aristellaan sekä voidellaan salisyylivaseliinilla. Ihotautilääkärillä käynti maksoi Terveystalossa noin 120 euroa ja päälle terveyskeskuskäynti noin 40 euroa.

Muutama vuosi aiemmin oikeassa olkapäässäni oli kiertäjäkalvosimen tulehdus. Ajan saaminen terveyskeskukseen kesti pari viikkoa. Olkapää ultrattiin ja todettiin vaiva, mutta kuitenkaan en saanut siihen kortisonipiikkiä.

Tämän jälkeen varasin ajan käsikirurgille Mehiläiseen, jonka sain viikossa. Hän tutki kättä ja totesi heti, että laitetaan kortisonipiikki. Se maksoi erikseen 18 euroa lääkäripalkkion 120 euroa lisäksi.

Käsi alkoi toimimaan heti muutaman päivän päästä ja kivut hävisivät.

Olen oppinut, että en jää vaivoineni kärsimään pitkäksi aikaa vaan haen apua vaikka sitten yksityiseltä puolen vaikka se maksaakin – säästetään sitten jostain muusta sen verran.

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu