Huumeiden käytön dekriminalisointi sai kaupungin romahtamaan Yhdysvalloissa

Koditon. Kuvituskuva. Ilmainen / Pixabay.

 

Helsingin Sanomat kertoo tästä ansiokkaasti sunnuntain lehden pitkässä jutussa. Lukekaa niin silmät avautuu.

Marraskuussa vuonna 2020 Oregonin osavaltiossa hyväksyttiin selvin luvuin uusi laki, jossa kovienkin huumeiden hallussapito dekriminalisoitiin. Laki astui voimaan seuraavan vuoden helmikuussa.

Siitä asti kokaiinia, heroiinia tai vaikkapa metamfetamiinia on saanut kantaa mukanaan pieniä määriä ilman merkittäviä seurauksia. Poliisi antaa käyttäjälle sadan dollarin rikesakon – ja siitäkin pääsee eroon, jos on yhteydessä vieroituspalveluihin.

Äänestystulos otettiin vastaan suurella innostuksella. Miljoonia lain lobbaamiseen käyttänyt Drug Policy Alliance -järjestö hehkuttisitä tärkeänä merkkipaaluna Yhdysvaltojen huumeiden vastaisessa sodassa.

Ajatus oli, että rankaisemisen sijaan huumeidenkäyttäjiä hoidettaisiin. Tarjottaisiin neuvontaa, majoitusta, hoitoa, puhtaita välineitä – mitä tahansa yliannostusten vähentämiseksi ja tartuntatautien leviämisen hillitsemiseksi. Kannabiksen myynnistä saadut verotulot ohjattaisiin vieroitus- ja hoitolaitoksille.

Laki tunnetaan nimellä Measure 110, ja siitä on tullut osa yleiskieltä harvinaisella tavalla. Portlandin keskustassa kaikki tietävät, mitä se tarkoittaa.

Nyt asenteet ovat alkaneet muuttua. Asukkaiden mitta on tullut täyteen.

Hesarin jutussa kerrotaan seikkaperäisesti miten Portlandin kaupungin keskustassa helvetti pääsi valloilleen huumeiden käytön dekriminalisoinnin seurauksena. Fentanyyli tuli kaupunkiin ja yhtä-äkkiä kaikki meni sekopäiseksi, kertoo polkupyöräpoliisi.

Koska juuri mitään seurauksia ei ollut aineita alettiin käyttää avoimesti.

”Jos siirtyy käyttämään fentanyyliä niin toivoa ei enää ole”, kertoo eräs käyttäjä.

Se on synteettinen opioidi, joka on jopa 50 kertaa voimakkaampaa kuin heroiini ja sata kertaa voimakkaampaa kuin morfiini.

Keskusta on kuin poikkeustilassa. Kellonajoilla ja viikonpäivillä ei ole väliä.

Huumeruiskuja, foliopaperia, pieniä peltikattiloita, kiristyssiteitä, klemmareita, lasipiippuja – kaikkia mahdollisia tykötarpeita näkee siellä täällä. Hylätyt vaatteet ja teltat täplittävät jalkakäytäviä.

– Todella surullista miten näin järjetön päätös on voitu tehdä. Onko myöhäistä korjata tehdyt vahingot sen aika näyttää. Tästä Oregonin ja Portlandin esimerkistä pitäisi ottaa oppia ja vastustaa huumeiden dekriminalisointia.

 

 

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu