Ihmisen erotteleminen eläimistä vääristää maailmankuvaa, toteaa tutkija Elisa Aaltola

Jyväskylän yliopistolla pohdittiin, miksi monien on vaikea tuntea empatiaa toisia lajeja kohtaan.

Ihmisten erotteleminen eläimistä vääristää maailmankuvaa ja estää tuntemasta empatiaa muita lajeja kohtaan, sanoo filosofi ja tutkija Elisa Aaltola.

Aaltola sanoi torstaina Jyväskylän Kesän puheohjelmaan kuuluvassa Empatian siivin kohti planetaarista hyvinvointia -paneelikeskustelussa ajattelevansa, että kieli ja sanavalinnat rakentavat todellisuutta.

– Jo se, että käytämme sanoja ihminen ja eläin, luo mielikuvan siitä, että on olemassa valtava joukkio olentoja, joita voi kuvata samalla sanalla. Ja miljoonista lajeista on otettu yksi, ihminen, omaksi kategoriakseen. Tämä vääristää maailmankuvaa ja estää empatiaa, koska silloin kaikki muut eläimet ovat kasvotonta massaa, Aaltola totesi.

Paneelissa keskusteltiin siitä, miten toisia lajeja kohtaan tunnettava empatia voi auttaa paremman maailman rakentamisessa.

  • Käytän itse sanoja hän ja he toisenlajisista, vaikka se joitain voi ihmetyttää, toteaa Aaltola.

Aiheesta kirjoittaa Keskisuomalainen.


 

Ihminen ajattelee, mitä tekee. Ihmisellä on moraali ja omatunto. Eläin toimii vaistollaan, joten koiraa ei voi syyttää, jos se puree ihmistä eikä ampiaista, jos se pistää.

Sitten, kun eläin käy töissä, maksaa veroja ja miettii mitä seuravaksi päällensä laittaisi niin alan itse teitittelemään sitä.

Odotan, koska joku nuorisojärjestö esittää eläimille äänioikeutta…

Jyväskylän Kesää on pidetty vasemmistolaisena kulttuuritapahtumana. Tämäkään kesä ei tee poikkeusta.

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu