Jalkaväkimiinat kieltävä Ottawan sopimus pelaa suoraan Venäjän laariin

Presidentti Halosen ja ulkoministeri Tuomiojan lehtolapsi eli jalkaväkimiinojen kieltosopimukseen liittyminen oli virhe.

Korpraali Stubb ja sivari Haavisto ei halua tätä tunnustaa eikä irtautua tästä Ottawan sopimuksesta.

Alikersanttina neuvoisin kyllä tekemään niin pelkän sissiryhmän johtajakoulutuksen saaneena.

Latviassa käydään vilkasta keskustelua jalkaväkimiinasopimuksesta irtautumisesta.

Henkilömiinakiellosta irtautumista tukee muun muassa maan asevoimien entinen komentaja Raimonds Graube. Hänen mukaansa Ukrainassa käynnissä oleva hyökkäyssota on osoittanut henkilömiinojen tarpeellisuuden.

Grauben ohella henkilömiinakiellosta luopumisen taakse ovat Latviassa tulleet ainakin ex-puolustusministeri Artis Pabriks, Naton strategisen viestinnän huippuyksikön johtaja Jānis Sārts sekä Kansalliskaartin esikuntaupseeri majuri Jānis Slaidiņš.

Venäjä on käyttänyt Ukrainassa sekä henkilö- että panssarimiinoja laajasti ja sitä on pidetty yhtenä keskeisenä syynä Ukrainan vastahyökkäyksen hyytymiselle viime kesänä.

Asiasta kirjoittaa Keskisuomalainen.

– Sitä ei vain voi yliarvioida, mikä näiden Venäjän miinakenttien merkitys on. (…) Ukrainan yksiköt kohtaavat paikoin puolustuslinjoja, joissa miinoja on 1–2 metrin välein. Se edellyttää ukrainalaisilta pysähtymistä, jalkautumista ja sitten joukkojen työntämistä eteenpäin näiden miinakenttien siivoamiseksi ja ajolinjojen luomiseksi, kuvaili amerikkalaiskenraali Matt Dimmick elokuussa Guardianille.

Näen tässä yhtymäkohtia Suomeen ja siihen miten Suomen puolustus voisi toimia.

Päinvastoin kuin Venäjä, Ukraina on liittynyt Ottawan sopimukseen. Sodassa se on kuitenkin ottanut myös henkilömiinat käyttöön.

Juuri siksi miinojen käyttöön pitäisi valmistautua myös Latviassa, sanovat asiantuntijat.

Ymmärtävätköhän presidenttiehdokkaat Stubb ja Haavisto sotimisesta mitään…

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu