Jyväskylä hakee säästöjä teiden kunnossapidosta turvallisuuden kustannuksella?

Auton lumiketjut. Kuvituskuva.

 

Jyväskylän kaupunki hakee säästöjä katujen aurauksesta ja lumikasojen kuskaamisesta, kirjoittaa Keskisuomalainen.

”Kaupunkirakennelautakunnan iltakoulussa esiteltiin tiistai-iltana talousarvion valmistelutilannetta. Palvelujen käyttötalouteen on varattu ensi vuodeksi 12,7 miljoonaa euroa, menoleikkauksia on luvassa 1,4 miljoonaa ja tulojen kasvatusta tavoitellaan 3,5 miljoonalla eurolla muun muassa maksuja korottamalla. 

Tässä vaiheessa kaupunki kertoo tiedotteessa, että säästöjä aiotaan hakea muun muassa aurauksen lähtötasoa nostamalla. Käytännössä siis lunta saa kertyä ajoradoille jonkin verran enemmän, ennen kuin aurat lähtevät liikkeelle. Kävely- ja pyöräväylien osalta taso pidetään ennallaan. 

Talvikunnossapidosta saadaan säästöjä myös vähentämällä aurattujen lumien poiskuljetuksia. Tämä voi aiheuttaa katujen kaventumista ja yksittäisten pysäköintiruutujen käyttämistä läjitykseen.”

Kaupunki on lähtemässä vaaralliselle tielle ihan kirjaimellisesti heikentämällä katujen ja teiden talvikunnossapitoa.

Ei tarvita kuin yksi vakavampi bussionnettomuus huonosti hoidettujen väylien takia niin säästöt valuu hankeen.

Näkemäesteet kasvavat risteyksissä ja tulevat aiheuttamaan vaaratilanteita ja autot liukastelevat lumisilla kaduilla ja teillä.

Uskon tämän suunnitelman jouduttavan vielä perumaan.

Lisäksi on outoa, että pyöräteiden hoitotaso säilytetään. Jos säästetään niin se pitää koskea kaikkia tiellä liikkujia.

Pyöräliikenteen osuus liikkumisesta on vain murto-osa autoliikenteeseen verrattuna, mutta niiden väylien talvikunnossapito maksaa suhteellisesti ottaen paljon enemmän.

Ei voida edellyttää kaupungin järjestävän kesäkelejä talvisin pyöräilijöille, mutta autoilla on pakko liikkua.

Helpoin säästöjä korvaava toimenpide olisi bussilippujen hintojen korotus eurolla. Jos matkoja tehdään 8 miljoonaa vuosittain niin se toisi kassaan heti 8 miljoonaa euroa.

Tämä olisi yksinkertaista ja turvallisuutta vaarantamatonta toimintaa kaupungin isiltä ja äideiltä. Varmasti myös muissa kaupungeissa painitaan samojen säästötavoitteiden kanssa.

 

 

 

Jyväskylän valtuuston voimasuhteet:

– SDP 13 paikkaa

– KOK 13

– Vihreät 12

– Keskusta 9

– PS 9

– Vasemmisto 7

– KD 4

 

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu