Jyväskylän kaupunki aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut – PS:n ehdotukset

Kuvituskuva.

Kaupungin on säästettävä yhteensä 40 miljoonaa euroa kolmen seuraavan vuoden aikana. Lisäksi hyvinvointialueuudistuksen vaikutukset kaupungin taloudelle ovat merkittävät.

Neuvottelut liittyvät Jyväskylän kaupungin talouden sopeuttamiseen. Esityksen mukaan myös irtisanomiset voivat tulla kysymykseen.

– Meillä on noin 40 miljoonan euron sopeutustarve ja kun henkilöstö on ylivoimaisesti suurin menoluokka, niin tehostamista ei pystytä tekemään, ettei se jollakin tavalla vaikuta henkilöstökustannuksiin, kertoo kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Kaupungin säästötoimet jaksottuvat kolmelle vuodelle 2024-2026. Etupainotteisesti vuodelle 2024 kohdistuu yli puolet eli 21,6 miljoonaa euroa.

– Sopeuttaminen voi johtaa enintään 490 hengen osa-aikaistamiseen tai irtisanomiseen tai irtisanomisperusteiseen tehtävien muutokseen.

Koiviston mukaan osa talousahdingosta on omaa perua, mutta iso osa johtuu järjestelmän muutoksesta eli hyvinvointialueeseen siirtymisestä.

Vakituisia viranhaltijoita kaupungilla oli toukokuun lopussa 3791 ja määräaikaisia työntekjiöitä 1476.

Kaupunginjohtaja Koivisto arvioi, että näillä toimenpiteillä 2026 talousarvio kääntyy jo plussalle.

Asiasta kertoo YLE.

Osa Jyväskylän kaupunginvaltuuston valtuustoryhmistä on valmis mieluummin veronkorotuksiin kuin palveluiden karsimiseen, ilmenee ryhmäpuheenjohtajien haastattelussa.

Vain keskustan ja perussuomalaisten valtuustoryhmien puheenjohtajat sanovat ehdottomasti ei Jyväskylän veroprosentin nostolle.

Perussuomalaisten mielestä Jyväskylä Sinfonia ja Jyväskylän kaupunginteatteri ovat tässä taloustilanteessa liian kalliita ylläpidettäviksi verovaroin, niiden tulisi tulla toimeen pääasiassa lipputuloin, toteaa ryhmän puheenjohtaja Joni Parkkonen.

Myös osallisuuspalveluihin perussuomalaisten ryhmä suhtautuu kriittisesti.

Asiasta kertoo Keskisuomalainen.

Mielestäni teatteri ja sinfonia ovat luksuspalveluja, eikä niihin ole varaa tässä taloudellisessa tilanteessa. Alasajo ei tule kysymykseen, sillä teatterin peruskorjaukseen menee 30 miljoonaa ja sinfonian väistötiloihin Paviljonkiin 8 miljoonaa euroa.

Keinoksi jää lipun hintojen korottaminen ja pitkän tähtäimen tavoitteena tulee olla, että kyseiset toiminnot pyörivät omillaan. Vuosittaiset tappiot ovat vajaa 10 miljoonaa euroa.

Myös omani näkemykseni on, että bussilippujen hintaa tulee korottaa. Nyt kaupunki subventoi niitä vajaalla 10 miljoonalla eurolla vuosittain ja siksi matkustaja maksaa vain noin 50 % todellisesta lipun hinnasta.

Miksi yksityisautoilijan tulisi rahoittaa bussilla liikkujien matkoja – en ymmärrä tätä. Minäkin maksan bensani itse.

Jos irtisanomisia tulee niin ne tulee kohdentaa hallintoon ja ”pikku päälliköihin” sekä johtajiin.

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu