Kannattaako mansikat pakastaa itse vai ostaa kaupan pakastealtaalta?
Jyväskylässä Minimanin ja Seppälän K-Citymarketin ulkokojuilla viiden kilon laatikko Allegroa maksaa 33,00 euroa, mikä tekee 6,60 euroa kilolta.
Jyväskylän Seppälän Prismassa Polka maksaa 32,90 euroa viideltä kilolta eli 6,58 euroa kilo.
Jyväskylän Seppälän K-Citymarketissa halvimmat kotimaiset pakastemansikat löytyvät Pirkalta. Ne maksavat 11,50 euroa kilolta. Puolasta tuotuja K-Menu mansikoita saa sen sijaan 3,98 euron kilohintaan.
S-ketjun verkkosivujen mukaan Marjex-tuotemerkin kotimainen mansikkakilo maksaa 7,99 euroa ja Xtran Egyptistä tuodut marjat 3,39 euroa kilo.
Lähteenä Keskisuomalinen -lehti.
Toisin sanoen ulkolainen mansikka tulee halvemmaksi ostaa kaupan pakastealtaalta, mutta jos kotimaista mansikkaa haluaa itse pakastettavan niin sitten mukaan laskelmaan on otettava mm. säilytysrasiat, pakastimen sähkönkulutus ja pakastimen hankintahinta (kuoletus).
Ulkolaista mansikkaa käytettäessä Ruokavirasto suosittaa niiden kuumentamista kunnolla.
Kumpaa tapaa sinä suosit – ostat mansikat itse pakastaen vai valmiina pakastettuna kaupan pakastealtaalta?
Arvostatko suomalaista mansikkaa vai käykö ulkomainen marjakin?
Itselläni on ainakin pakastin vielä puolillaan viimekesäisiä mansikoita ym. marjoja. Nyt olisi viime hetket tuoreen mansikan hankinnoille.
Mansikka menettää ominaisuutensa kun sen pakastaa ja sulatetut pakastemansikat ovat yhtä löllöä.
Hilloaminen ja mehuntekeminen on paljon parempi säilytysratkaisu ja mahdollistaa varioimisen kun sekaan voi panna vaniljatankoa, sitruunaa, raparperia yms.
Itse pakastan mansikat mehuna.
Ilmoita asiaton viesti
Minua ei haittaa mansikan rakenteen pehmeneminen ja hyvä konsti on syödä marjat hieman jäisinä, jolloin ne eivät ole vielä sulaneet.
Joskus talvella tulee ostettua mansikkahilloa ja esim. K-Menu mansikkahillo maksaa nyt 3,55 euroa kilolta. Tosin marjan osuus siinä on vain 35% ja loppu sokeria ja vettä.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä olen minäkin.
Pakastan hyvin vähän ja soseutan ne sokerin kanssa, jolloin maistuvat parhailta ja ovat suoraan kakun väliin pantavaksi.
Hilloan taas mansikoita vähän enemmän, koska meillä tykätään itse tehdystä hillosta lettujen ja pannukakun kera.
Halvin laatikko mitä tänä kesänä olen ostanut Prismasta, oli todella halpa ja hyvä. Sattumoisin 5kg vain 26 euroa.
Ne meni kahdessa päivässä parempiin suihin suoraan jääkaapista.
Nyt taisin mennä onneni ohitse, kun en enempää niitä ostanut?
Ilmoita asiaton viesti
Olen havainnut, että suuret pakastearkut pitävät yleensä uumenissaan kaikenlaista tauhkaa, jota vuosien mittaan sinne on tungettu. Sitten kerran viidessä vuodessa kun pakastimen sulattaa, ne heitetään sieltä menemään.
Omassa taloudessa paras vaihtoehto on pitää jääkaapin lisäksi pientä pakasteosiota, johon laittaa kylmään sellaiset pakasteet, jotka siinä muutaman päivän sisällä on tarkoitus syödä.
Ilmoita asiaton viesti
Tyhjällä tilalla on taipumus täyttyä. Koskee niin kaappeja, varastoja kuin pakastearkkujakin. Poikkeuksena sääntöön lompakko.
Ilmoita asiaton viesti
Täyttymystaipumus koskee myös valtion ja kuntien virastojen tyhjiä työhuoneita.
Ilmoita asiaton viesti
Itse hankin erillisen pakastearkun pari vuotta sitten, kun oli ongelmia yhdistelmäkaapin viilennyksen säätöjärjestelmän kanssa (yksi säätövalitsin jääkapille ja pakastimelle).
150 litran pakastimeen sopii ihan riittävästi marjoja talven varalle.
Ilmoita asiaton viesti
Mä taas olen huomannut, että pakastimesta saa kaiken pois, jota sinne on tungettu, eikä marjojen ja sienten syöminen ole niin vastenmielistä, ettei niitä hyvin saisi käytettyä vuoden sisällä. Hävikki = 0.
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin saman ja vaihdettiin pakastearkku jo aikaa sitten puolikkaaseen jääkaappi-pakaste yhdistelmään plus tavallisen kokoinen jääkaappi sen lisänä.
Ei vain haluta käydä liian usein kaupassa, joten tämä on hyvä rarkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
Syön vain tuoreita marjoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ei edes ananas pizzaa pakkasesta 🙂 (hedelmä tai marja)
Ilmoita asiaton viesti
En.
Ilmoita asiaton viesti
Mansikat olen jättänyt rauhaan. Kyllästyin Indonesiassa vuoristosa kasvatettujen mansikoiden vähäiseen aromiin. Aromia ei valmistu tropiikissa lyhyen päivänvalon vuoksi. Monet tropiikissa kasvaneet hedelmät ovat kotoisin puiden oksilta. Maasta ei löydy juuri mitään. Sieniäkin on hyvin vähän. Pensasmarjoja ei ole ainakaan myytävänä. En ole kokeillut vielä viinimarjojen kasvattamista, mutta suunnitelmissa on.
Puolukalla ja mustikalla ei ole ongelmia säilönnän kannalta. Puolukka vain paranee oltuaan jäässä. Molemmat sopivat mielestäni paremmin aamupuuroon kuin mansikat.
Ilmoita asiaton viesti
Puolukka, mustikka, viinimarjat, karpalot ja sienet käyvät hyvin pakkaseen. Tosiaan mansikat ei niinkään.
Itse pakastan maasta vastapoimitut uudet perunat joulupöytään. Nopea ryöppäys joka lopettaa entsyymitoiminnan, ja sitten pakkaseen. Ovat kuin vastapoimittuja, Viereen tuoreena pakastettua tilliä, on ihan freesiä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko uusilla perunoilla tulevan syksyn satoa vai alkukesän varhaisperunoita.
Ilmoita asiaton viesti
Maalta suuhun,vettä on turha pakastaa.
Ilmoita asiaton viesti
Marjojen sesonkina syön marjoja joka päivä tuoreena. Toisinaan olen kuivannut mustikoita, jolloin niiden aromi vain vahvisttu samoin säilyvyys. kuivattu mustikka kutistuu maustepippurin kokoiseksi. En tiedä miten vitamiinit säilyvät kuivatuissa mustikoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Teollisuuspakastetut mansikat pakastetaan nopeasti – 40 C:ssa. Moni lajike sulatettaessa näistä säilyy aivan kiinteänä.
Kotipakastus jää jopa alle – 20 C, kun mansikat pannaan pienehköön kaappipakastimeen. Iso arkkupakastin on paras, jossa on pakastusosa erikseen.
… mutta en pakasta itse kuin oman maan tuotteista osan. Ne pannaan poskeen ajallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Omalta pihalta ”ylijäämä”mansikat menee hilloksi, säilyy kauan ilman pakkasta.
Joskus muinoin kankkuspäivänä oli tapana imeskellä sokeroituja pakastemansikoita jotain turhaa leffaa kattellessa.
Ilmoita asiaton viesti
Suosin kotimaisia, vaikka olisikin kalliimpia.
Niitä ei ainakaan tarvitse huuhdella. Ostin eilen kaupasta savolaisia mansikoita.
Mehuksi tekeminen tai hilloaminen tappaa hyvän c-vitamiinin, ja vääränlainen sulattaminen. Pakastetuista c-vitamiini ei katoa.
”Nyt on hyvä aika käyttää viime kesän pakastemarjavarastot loppuun. Kiinnitä kuitenkin huomiota siihen, kuinka pakastetut marjat tulee sulatettua.
Pakastaminen on tutkitusti oiva tapa säilöä marjojen ravintoaineet ja maut. Jos pakastin pursuilee vielä viime kesän herkullisia marjoja, on nyt oiva hetki tehdä tilaa tulevalle sadolle. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto muistuttaa, että pakastemarjojen sulattamiseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota.
Sulata marjat tehokkaasti ja nopeasti
Jotta mahdollisimman suuri osa C-vitamiinista ja muista hyödyllisistä ravintoaineista säilyisi marjoissa vielä pakastamisen jälkeen, on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, kuinka pakastemarjat sulatetaan. Huolimaton sulatus voi johtaa siihen, että marjojen vitamiinit tuhoutuvat.
– Siinä tehdään suurimpia C-vitamiinituhoja, Marttojen kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen toteaa.
– Sulatuksen pitää olla tehokas ja nopea. Pakastuspussin voi laittaa sulamaan lämpimään veteen tai rasian sulatusteholla mikroon. Pakastettujen marjojen keittäminen ei ole vitamiinien kannalta suositeltavaa, Hopsu-Neuvonen kertoo.
Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan esimerkiksi mansikassa on yhdeksän kuukauden pakastamisen jälkeen tallella 90 prosenttia marjan C-vitamiinista, ja kaksi vuotta pakastamisesta edelleen liki 70 prosenttia. Ehjinä, kuivina ja kokonaisina pakastetuissa marjoissa myös flavonoidit ja antioksidantit säilyvät hyvin.
Pakastemarjat ovat monikäyttöisiä
Pakastetut marjat ovat hyvä raaka-aine alkukesän valmistujaisten ja lakkiaisten juhlapöytien makeiden tarjottavien valmistukseen. Pakastemarjoista saa myös paljon makua arkisempiinkin herkkuihin.
– Tämän hetken suosituin välipala, rahka, maistuu ihanalta, kun siihen lisää marjoja. Rahkaan ja smoothieen voi käyttää myös sulatetun mansikkarasian pohjalle jäävän herkullisen mehun, Hopsu-Neuvonen toteaa.
Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/suuri-osa-c-vitamiinista-voi-tuhoutua-ethan-sulata-pakastemarjoja-huolimattomasti/5058088#gs.3p348d
Ilmoita asiaton viesti
Kun taloudessa on jo ostettu pakastin, niin sen sähkönkulutus ei paljon kasva, jos siinä on muun lisäksi mansikoita. Lämpimien mansikoiden jäähdyttäminen noin 40 C tosin kuluttaa lisää sähköä. Jos pakastin on vajaana, niin sen hinnasta ei saa takaisin eikä joudu maksamaan lisää jos siinä on enemmän. Jäähdytyslaite vain siirtää lämpöä pakastimen sisältä sen ulkopuolelle. Hyvässä tapauksessa se ulos siirretty lämpö on hyödyksi. Yleensä pakastimissa on ohjeistus olla sijoittamatta pakastinta kylmään, lämmittämättömään tilaan, jolloin sen tuottama lämpö ei tule hyödyksi. Tiedän pakastimen sijaitsevan kylmässä eteisessä, eikä pakastin ole mennyt rikki. Siinäkin tapauksessa pakastin kuluttaa vähän sähköä, joka tosin menee hukkaan. Toisaalta kylmä tila on halvempaa ja siellä ollessa se ei vie tilaa lämpimistä tiloista. Pakastimien valmistajat voisivat valmistaa myös pakkasessa kestäviä pakastimia. Jos pakastimen sisällä lämpötila pidetään -18 C asteessa, sitä kylmemmässä sen koneisto ei käy, ei kuluta sähköä, eikä tuota hukkaan menevää lämpöä.
Joskus väiteltiin allas-tyyppisten ja kaappimaisten pakastinten paremmuudesta. Jos otetaan huomioon asunnon vuokra/neliömetri, niin allaspakastin voi viedä vuokrattua asuntopintaa noin yhden neliömetrin koko vuoden. Jos vuokra on (50€/m2)/kk, niin se allaspakastimen lisätila maksaa 600€ vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Vuokra tuli markkojen ajalta. Jos vuokra on 15,6€/m2/kk niin vuodessa 187,2€. Keskusteltiin siitäkin, että kun kaappipakastimen avaa, niin kylmä ilma putoaa lattialle ja lämmin ilma korvaa sen ja se pitää jäähdyttää. Laskin senkin silloin mutta siitä aiheutuva kustannus oli varsin vähäinen.
Kaappipakastimissa pakasteet ovat koreissa, joissa on etupuolella läpinäkyvä levy, joka estää kylmää ilmaa putoamasta.
Ilmoita asiaton viesti
Viljelin joskus mansikoita ihan myyntiinkin. Kun minulta kysyttiin miten mansikoita pitäisi pakastaa,niin vakiovastaus oli: Vähintään 20% sokeria kiloa kohden mansikkaa. Tällöin säilyy rakenne,maku,ja vitamiinit.
Eräs rouva palasi vuosittain siihen,että mansikat menee mössöksi. Edelläolevilla ohjeilla palasin asiaan vuosittain. Kehoitin merkitsemään yhden rasian,missä oli noudatettu ohjetta.
Seuraavana vuonna kun taas kysyin,niin todellakin oli yksi rasia,joka maistui tosi hyvältä. Sitä hän ei tiennyt,mistä se oli pakastimeensa joutunut.
Hyviä mansikoita kaikille….
Ilmoita asiaton viesti
Kotimaistakin marjaa saa pakastettuna, ja hinta on koko lailla sama kuin tuoreena 5 kg laatikoissa. Lisäksi niistä ne on valmiiksi siivottuja, ei ole kantoja, eli tuoremansikoista lähtee siivotessa vielä painoa pois; lisäksi siivoaminen on tuntien työ.
Viitisen vuotta sitten ostin aamulla torilta laatikon mustikoita. ja laitoin sen työpaikan jääkaappiin odottamaan työpäivän päätöstä. Kun otin laatikon jääkapista, holahti siitä pari desiä mustikkamehua vaaleille kesähousuilleni, jotka tietysti meni pilalle.
Eli ostan kotimaista marjaa noin kilon pussi kerrallaan, siitä on sekin hyvä puoli, että pussista näkee heti mitä marjaa siinä on, toisin kuin pakasterasioista, joiden merkkaaminen jää aina puolittain tekemättä.
Ilmoita asiaton viesti
Mustikat ja puolukat pakastan kotona, koska niitä tulee käytettyä lähes päivittäin, mutta mansikat ja mahdolliset muut marjat ostan sitten kaupasta, mikäli niitä yleensä tarvitsen.
Jos asuu kauppojen lähistöllä, niin mielestäni mitään valmiita pakasteita ei juurikaan kannata säilyttää kotona. Pakastin on hyvä siinä, jos laittaa isomman määrän ruokaa kerralla ja jakaa ne sitten päiväannoksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja olohuoneen pöytää! Taas on kuin mustalaisen reki!
Oops! Olikohan RRasisssmia.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa ostaa hyvää halvalla, jos on tarjolla ja aina kannattaa ostaa vuodenajan mukaisesti niitä joita on tarjolla.
Mansikoita ostin viimeksi pieksämäen torilta rasian, ne oli ehdottoman laadukkaita ja maukkaita ja tulivat samantien syötyä.
Muita edullisia ja hyviä hedelmiä ovat tällä hetkellä ainakin litteät persikat ja banaanit. Jos ei ole tarjolla tuoreita hedelmiä edullisesti, ostan purkitettuja, jotenkin tykkään niistä enemmän kuin pakasteista.
Minä en laita pakkaseen hedelmiä, vaan pyytämiäni kaloja, nytkin siellä on monta pakettiä, on kuhaa ja on isoa ahventa ja pienempää ahventa, sopivan kokoisissa pusseissa. Pitäisi syödä niitä että tulisi pakkaseen tilaa syksyn kalansaaliita varten.
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin saman ja vaihdettiin pakastearkku jo aikaa sitten puolikkaaseen jääkaappi-pakaste yhdistelmään plus tavallisen kokoinen jääkaappi sen lisänä.
Ei vain haluta käydä liian usein kaupassa, joten tämä on hyvä rarkaisu.
Ilmoita asiaton viesti