Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Blogien lukukertoja näyttävä ominaisuus on poistettu käytöstä korjauksen ajaksi. Pahoittelemme häiriötä.

”Katso sivuun, jos joku varastaa” – mikä oikeuttaa varastamaan?

Rosvo. Kuvituskuva- Tekijänoikeusvapaa kuva / Pixabay.

 

Tunnettu näyttelijä Amanda Palo sanoo, että varastelun mahdollinen lisääntyminen on oikeistohallituksen syytä. Siksi hän aikoo katsoa toiseen suuntaan, vaikka näkisi jonkun varastavan ruokaa.

Asiasta kirjoittaa Hesari.

Palo on näyttelijä Jukka-Pekka Palon lapsi ja näyttelijöiden Tauno Palon ja Kirsti Ortolan lapsenlapsi, joka on ollut mukana useissa helsinkiläisissä teattereissa. Hän on myös kirjoittanut omaelämäkerrallisen monologinäytelmän.

Palo uskoo, että suurin osa ruokaa tai välttämättömiä elintarvikkeita näpistelevistä ihmisistä tekee sen pakon edessä. Köyhyyteen liittyy jo valmiiksi hirveä määrä häpeää, jota varastaminen vain pahentaa.

Sen vuoksi hän myös julkaisi vuoden lopulla Instagram-tarinassaan iskulauseen, jonka viesti on vapaasti suomennettuna seuraava: jos näet, että joku varastaa – ei, et nähnyt.

PALO sanoo uskovansa, että pakon edessä tehtävän varastamisen syy ei ole yksilössä vaan yhteiskunnan rakenteissa.

Hän ei säästele sanojaan arvostellessaan nykyistä hallitusta. Palon mielestä tulevaisuudessa mahdollisesti lisääntyvä varastelu on seurausta oikeistolaisesta politiikasta ja leikkauksista.

Olen jyrkästi eri mieltä. Nämä Palon kannanotot ovat julkisuushakuisuutta.

Ikään kuin vasemmiston viimeinen hätähuuto, kun äänestäjät eivät ole vastanneet seireenien kutsuun.

En ymmärrä miten varastamisesta saadaan poliittinen kysymys.

Kysymys on moraaliarvoista. Kun kaikki on annettu kultalusikalla niin moraalikin rappeutuu.

Kenenkään ei tarvitse Suomessa varastaa ruokaa nälkäänsä.

Jos Palolle luvattaisiin, että kapitalismi saataisiin rikottua varastamisella, hän kannustaisi kaikkia siihen. Palo ei kuitenkaan usko, että asia menee niin.

Tätä vartenko tilasin Helsingin Sanomat? Nyt on kaikki nähty mitä vasemmisto edustaa.

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (32)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. jarmonahkamaki
  Jarmo Nahkamäki #4058747 Kirjoittaja

  ”Joka on varastanut, älköön enää varastako, vaan tehköön ennemmin työtä ja toimittakoon käsillään sitä, mikä hyvää on, että hänellä olisi, mitä antaa tarvitsevalle. ”

  Hursti jakaa leipää tarvitseville.

  Ilmoita asiaton viesti

 2. henrik-lindblom
  Henrik Lindblom #4058777

  Suomalaisten näyttelijöiden sosialistisia ihanteita on turha ihmetellä, sillä asiahan on kovin tuttu jo 60-luvulta alkaen. Kaikille sosialisteille ovat muiden taskut lähempänä kuin omat. Ei siinä mitään uutta. Hesarille tämä kirjoitus on kuitenkin lehden vasemmistolaisuuden pohjanoteeraus. Tällaisesta höpöasiasta tehtiin pitkä hallituksen vastainen artikkeli ymmärtäväiseen life style-tyyliin. Tämä menee kyllä jo Erja Yläjärven piikkiin. Hänen etsikkoaikansa on ohi.

  Oman Hesarin tilaukseni olen jo irtisanonut. Olen kuitenkin mielenkiinnolla seurannut saisiko Yläjärvi muutoksia aikaan. Ei saanut.

  Ilmoita asiaton viesti

  • henrik-lindblom
   Henrik Lindblom #4058842
   Vastaus kommenttiin: #4058777

   Suomessa tasataan tulonsiirroilla tulonjakoa eniten kaikista OECD-maista. Silti näyttelijä Palo kehottaa kaikkia varastamiseen, jos sillä saadaan ”kapitalismi rikottua”. Hesarin mielestä jotkut jopa pitävät Palon ajatuksia ”jaloina”. Todellako, ketkä?

   Edelleen ihmettelen että Hesari on päättänyt antaa reilusti näkyvyyttä näille umpivasemmistolaisille ajatuksille, Palon megafonina – täysin ilman kyseenalaistamista.

   Ilmoita asiaton viesti

   • henrik-lindblom
    Henrik Lindblom #4058880
    Vastaus kommenttiin: #4058842

    Palo sanoo ymmärtävänsä, että varastelun suuri lisääntyminen aiheuttaisi suuria ongelmia nykyiselle yhteiskuntajärjestelmälle. Hänen mielestään se ei kuitenkaan välttämättä olisi huono asia ja (sanatarkasti) ”Jos Palolle luvattaisiin, että kapitalismi saataisiin rikottua varastamisella, hän kannustaisi kaikkia siihen” sekä ”jos muita vaikuttamistapoja ei ole, myös anarkismille on paikkansa”.

    Varastamiseen yllyttäminen näyttää siten olevan Palolle poliittinen väline yhteiskuntajärjestelmän kaatamisen työkalupakissa.

    Ilmoita asiaton viesti

    • henrik-lindblom
     Henrik Lindblom #4058893
     Vastaus kommenttiin: #4058880

     Suomessa ei tarvitse varastaa nälkään, joten en sitä täällä hyväksy yleisenä keinona. Paitsi jos kyse on pakkotilasta (juridinen termi), jolloin (kansan suussa) ”hätä ei lue lakia”. Jos yksittäistapauksessa kysymyksessä on pakkotila ei sen nakkipaketin ottaminen luvatta ole rikollinen teko. Siitä löytyy säädös rikoslaista.

     Elokapina ansaitsee tylyt kommentit.

     Ilmoita asiaton viesti

     • maxjussila
      Max Jussila #4058906
      Vastaus kommenttiin: #4058893

      Pakkotila RL 5 luku 4 §:

      ”oikeudellisesti suojattua etua uhkaavan välittömän ja pakottavan vaaran torjumiseksi tarpeellinen teko on pakkotilatekona sallittu, jos teko on kokonaisuutena arvioiden puolustettava, kun otetaan huomioon pelastettavan edun ja teolla aiheutetun vahingon ja haitan laatu ja suuruus, vaaran alkuperä sekä muut olosuhteet.”

      Mikä tässä olisi se oikeudellisesti suojattu etu, jota suojattaisiin vaaralta, joka uhkaa välittömästi?

      Ehkä nälkäkuolema, koska perustuslain 7 §:n mukaan ”jokaisella on oikeus elämään”. Ei tuo pakkotila muuten oikein sovi.

      Jos minulla ei olisi rahaa lasteni ruokkimiseen, ilman muuta varastaisin niin rahaa kuin ruokaakin, jos yhteiskunnan tukiverkko olisi pettänyt.

      Ilmoita asiaton viesti

      • jarmonahkamaki
       Jarmo Nahkamäki #4058997 Kirjoittaja
       Vastaus kommenttiin: #4058906

       ”Jos minulla ei olisi rahaa lasteni ruokkimiseen, ilman muuta varastaisin niin rahaa kuin ruokaakin, jos yhteiskunnan tukiverkko olisi pettänyt.”

       Jussilasta näyttää kuoriutuvan melkoinen anarkikko.

       Ilmoita asiaton viesti

       • maxjussila
        Max Jussila #4059229
        Vastaus kommenttiin: #4058997

        Ymmärrätkö, ”vaaran alkuperä” olisi silloin se, että yhteiskunnan tukiverkko olisi täysin rapautunut tai hävinnyt kokonaan. Silloin elettäisiin jo anarkiassa.

        Et ymmärtänyt taaskaan lukemaasi.

        Ja mikä ihme on ”anarkikko”?

        Ilmoita asiaton viesti

  • JuhaMakkonen1
   Juha Makkonen #4059002
   Vastaus kommenttiin: #4058777

   Kaikille sosialisteille ovat muiden taskut lähempänä kuin omat.
   —————————–

   Eikös juuri sosialistit halua tasaisempaa tulonjakoa. Itse kannatan sellaista sääntöihin perustuvaa kapitalismia jossa huolehditaan myös köyhistä. Eikä se niin mene, että kaikki köyhät ovat vain laiskoja, niin kuin propaganda kuuluu.

   Ilmoita asiaton viesti

 3. juhamyllarinen

  Nälkä on tosiaan aika omituinen tiivistelmä näissä. Päättärillä voi mikä tahansa saada toimimaan tavalla, joka mahdollista, ja samalla kyseenalaista, kun muuta ei käytännössä mahdollisena (olemassa, jne).

  Kyseessä on ajautumaa vaihtelevan suurella triggeristöllä, joka menee kuin tässä kuvattu:

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tapio-tuomaala/jussi-halla-ahon-ja-paivi-rasasen-yhteys-putinin-anti-woke-uskontoon/#comment-4058798

  Ohjautuminen tosiaan vie, mutta enemmänkin manalan suuntaan, koska ohjaukset yleensä valmiimpia kuin mitä oli Irakin luolarakentajilla.

  Pohjois-Korean karkurista tuli kuunneltua kirja.

  Osa ihmisistä luotti maan johtoo, ja näitä ihmisiä kuoli hyväuskoisuuttaan, kun olivat tosi lojaaleja sille, mikä ei lojaaliutta ansainnut.

  Suomea voi arvioida tällaisena, suhteessa isompaan maailmaan.

  Ilmoita asiaton viesti

 4. ilkkasiren62
  Ilkka Sirén #4058981

  Olen yleensä johdonmukaisesti ollut eri mieltä Nahkamäen kanssa useimmista asioista. Nyt voin joissain kohdin olla samaa mieltä hänen kanssaan, vaikka olen monessa kohtaa eri mieltä.

  On totta, että hyvin vähän ansaitsevat ovat todella kiperässä tilanteessa, ja jotkut varastavat nälkäänsä. Tällaisissa tilanteissa varastaminen on laittomasta toiminnasta huolimatta ymmärrettävää, joskaan ei lain näkökulmasta hyväksyttävää. Laittomuuden hyväksyminen ja laittomuuden ymmärtäminen ei ole yksiselitteinen asia.

  ”Palon mielestä tulevaisuudessa mahdollisesti lisääntyvä varastelu on seurausta oikeistolaisesta politiikasta ja leikkauksista.”

  Tässä kohdin näyttelijä Palon ajatus lähtee laukalle. Nykyisen oikeistolaisen hallituksen toiminta antaa hänen mielestään legitimiteetin varastelulle. Olkoon sitten niin hänen mielestään.

  Vasemmistolainen kirjailija Jomppa Ojaharju kertoi omasta vankilaurastaan 1960-luvun alusta, että vanhat konnat neuvoivat vetoamaan siihen, että kapitaismi ajoi heidät konnuuteen, toista olisi ollut itänaapurissa. Siellä kun ei ollut rikollisuutta, koska kaikki jaettiin tasan. Nykyinen historiankirjoitus antaa kyllä toisen kuvan todellisuudesta tuossa työläisten ”paratiisissa”.

  Varastelu on kuitenkin laitonta länsimaisessa liberaalidemokratiaan perustuvassa markkinataloudessa, jossa omaisuuden suoja on pyhä asia. Onko kulloisenkin hallituksen kokoonpano siis peruste varastelulle? Jos on, niin tällä hallituskaudella demarit ja vasemmistoliittolaiset ovat oikeutettuja näpistämään nakkeja ja seuraavalla hallituskaudella kokoomukselaiset saavat nyysiä lohta? Näiden kausien välissä kepulaiset saavat ihan periaatteesta pölliä kaupasta sekä makkaraa että sinappia.

  Onko omistamisen suoja sitten persujen pyhiä arvoja? Ei välttämättä. Persut ovat vuosien ajan moittineet suomenruotsalaisten säätiöiden nauttimaa verovapautta. Pitäisikö tähän puuttua erikseen? Suomenruotsalaisten säätiöiden tulovirtaa pitäisi suitsia tuloverottamalla mutta suomenkieliset säätiöt säästettäisiin verovelvollisuudelta?

  Ilmoita asiaton viesti

 5. jarmonahkamaki
  Jarmo Nahkamäki #4059001 Kirjoittaja

  Neuvostoliitossa oli tavallista, että kolhoosin kaupasta otettiin tavaroita oman käden oikeudella.

  Näitä ”tytönhupakoita”, Juhani Penttisen ilmaisu, pesii kummasti vasemmistopiireissä.

  Ilmoita asiaton viesti

   • maxjussila
    Max Jussila #4059425
    Vastaus kommenttiin: #4059375

    Jep, ja sinä pelkäsit muistaakseni näpistyksen yhteydessä, että puukkoa tulee, viimeistään seuraavana päivänä. Luoti ei pelota samalla tavalla?

    Ilmoita asiaton viesti

    • maxjussila
     Max Jussila #4059451
     Vastaus kommenttiin: #4059425

     Niinkö minä kirjoitin, enpä tainnut.

     Unelmasi on jo siinä mielessä epärealistinen, että suuret summat käteistä pitäisi pystyä saamaan puhtaiksi eli pankkiin, ennen kuin mitään merkittävää voi hankkia.

     Huumerahoja kaivataan varmasti melko kiihkeästi.

     Sinulla on merkillinen tyyli ottaa nokkaasi, kun päästämiäsi typeryyksiä asettaa kyseenalaiseksi, ja sitten käännät asiat kyseenalaistajan henkilöön.

     Ilmoita asiaton viesti

 6. toivo taipale
  Toivo Taipale #4059018

  Se on toi kylttyyri niin sivistävää ja valtiolle kallista.

  Ilmoita asiaton viesti

 7. OPM
  Jani Virta #4059043

  Puhutaanko puhtaasta varkaudesta (lievin tekomuoto näpistys) rikoslain mukaan vai sisällyteenkö mukaan petokset ja verorikokset?

  Onko eroa jos varastaa yksityiseltä ihmiseltä käytetyn ”pihatontun” yritykseltä kaupasta 5€ nakkipaketin ja lasketaanko ”varastamiseksi” kun jättää verotuksessa ilmoittamatta sen että sai 20€ kaverilta kun kävi kantamassa sängyn sisälle. Onko verojen ilmoittamatta jättämistä varastamista valtiolta? Vero- ja talousrikoksilla esimerkiksi jr-rikollisuus tekee satojen tuhansien rikoshyötyjä. Missä menee sallittua ”veronkierron” raja. Jos otan kaverilta 20€ pienestä palveluksesta ja en ilmoita sitä verotuksessa niin onko se hyväksyttävää toimintaa? Yllättävän moni jättää sen 20€ verotuksessa ilmoittamatta. Missä summassa vai missä tilanteessa menee ”tuomittavan” teon raja kullakin henkilöllä?

  Moniko on maksanut tai saanut eläissään ”pimeää” palkkaa? ”Pimeä palkkahan” on periaatteessa ”valtiolta varastamista veronkierron muodossa, vaikkei kyseessä olekaan varkaus”.

  Ilmoita asiaton viesti

  • pekkaroponen1
   Pekka Roponen #4059103
   Vastaus kommenttiin: #4059043

   Toisaalta kavereilleen saa lahjoittaa rahaa, joten 20 € on ihan laillinen lahjoitus. Kai sitä pitäisi maksaa periaatteessa ateriaedusta veroa, jos saa talkooporukka saa rokkaa…

   Ilmoita asiaton viesti

   • OPM
    Jani Virta #4059139
    Vastaus kommenttiin: #4059103

    Lahjoittaa saa, mutta jos se rahalahjoitus on ”palkka” suoritetusta työstä niin se on veronalaista tuloa.

    Talkooruoat ovat verovapaita kunhan pysyvät kohtuudessa.

    Pienimuotoinen vastalahja palveluksesta on taas verovapaata. Eli jos käy kantamassa sängyn kaverille ja tämä ostaa vaikka suklaalevyn tai tarjoaa kahvit niin se on verovapaata.

    https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48423/talkoo–naapuriapu–ja-vaihtoty%C3%B6n-verotus/

    Esimerkit 2 ja 8 vastaavat talkooruoista ja pienestä palkasta. Lahjoitus työpaikkana on ”veronkiertoa”.

    Ilmoita asiaton viesti

    • OPM
     Jani Virta #4059214
     Vastaus kommenttiin: #4059139

     Talousrikollisia lienevät. Vaikkei kyseessä olekaan varkaus-rikos niin käytännössähän he ”varastavat” valtiolta.

     Jokainen voi kohdallaan miettiä että kumpi on parempi rikos..varastaa nälkäänsä muutaman euron nakkipaketin vai käyttää ”pimeätä” työvoimaa. Mutta monien ihmisten mielestä valtioltahan saa ”varastaa” kunhan ei varasta konkreettisesti vaan veronkierrolla.

     Nykyään ”pimeän” työvoiman käyttö on jossain määrin vähentynyt. Ehkä tilalle on tullut taas jossain määrin ulkomaalaisten ”alipalkkaus” ja siihen liittyvä rikollisuus.

     Tunnen erään entisen ”bulvaanin” ja erään ”pimeitä” töitä aikoinaan tehneen. Ihan hyvin 2000-luvun alussa kuulemma tehtiin isojen firmojen aliurakoitsijaketjuissa julkisen puolen rakennushankkeita.

     Moraalisesti voi jokainen miettiä että kumpi on isompi rikollinen. ”Juoksukaljoja” hakeva sekäyttäjä vai ”yrittäjä” joka palkkaa ”pimeisiin” töihin tämän sekakäyttäjän jos tämä olisi työkykyinen. Vaikka juominen rakennustyömailla on vähentynyt niin eikös ”piri” ole yleistynyt jossain määrin ainakin ulkomaalaisten pitkää päivää painavien kohdalla.

     Ilmoita asiaton viesti

   • OPM
    Jani Virta #4059157
    Vastaus kommenttiin: #4059103

    Kiinnijäämisriski, seuraamusten vaikutukset ja olosuhteiden luoma tilanne näyttelevät myös melkoista osaa suhtautumisessa lainsäädäntöön.

    Aika harva lähtee ylinopeutta ajaen ohittamaan poliisiautoa, mutta yöllä tai vähäisen liikenteen aikaan voi sama kuski paahtaa ohi melkoista vauhtia autoja ylinopeutta ajaen ohitellen.

    Jos kortti on yhden sakon päässä poislähdöstä niin tämä voi hillitä menohaluja aika paljonkin jopa pienen kiinnijäämisriskin aikaan.

    Jos lapsi soittaa itkuisena jostain ja vaikkei todellista vaaraa hänellä olisikaan niin joillakin vanhemmilla voi hieman ylinopeudet rikkoontua matkalla. Vastaavasti ja toivon mukaan osa ”kaahaavista” kuskeista ajaa sääntöjen mukaan lapsi kyydissään.

    Hyvä esimerkki olosuhteista on taloudellinen ahdinko tai muu suuri ongelmatilanne. Jos yritys on menossa konkurssiin tai muuten henkilökohtainen talous täysin romuttumassa niin kynnys lähteä tekemään ja ottamaan riski vaikka talousrikoksista voi madaltua kummasti. Sama pätee myös vaikka huumausainekauppaan tai muuhun rikolliseen toimintaan. Tosin nuo liittynee enemmänkin päihdeongelmien ja rahapeliriippuvuuden aiheuttamien ongelmien ”ratkomiseen”.

    Moraali ja sen pitävyys on riippuvainen osittain ulkoisista olosuhteista. Nälkä ja väkivallan pelko (esimerkiksi velan perintään liittyen) on yllättävän raju moraalisen kynnyksen laskija.

    Ilmoita asiaton viesti

  • OPM
   Jani Virta #4059116
   Vastaus kommenttiin: #4059043

   Käsitys ”oikeudenmukaisuudesta” ja ”oikeutetuista” teoista vaihtelee paljon yksilöittäin.

   Hyvä esimerkki lienee se lievästi kehitysvammainen seksuaalirikoksista tuomittu joka kidutettiin sellissä hengiltä. Kovat on puheet ihmisillä seksuaalirikoksia kohtaan etenkin somessa, mutta en nyt ainakaan itse näe noita kahta sadistista murhaajaa minkään ”oikeudenmukaisuuden” esikuvina.

   Toinen hyvä esimerkki on ylinopeussakot ja liikennevirhemaksut.

   Työttömälle yksinhuoltajalle liikennevirhemaksu (vai millä nimellä se nykyään menee) voi olla todella hankala maksettava ja lasku voi mennä ulosottoon ja aiheuttaa luottotietojen menetyksen kautta melkoisia ongelmia. Hyvätuloiselle sillä ei ole mitään merkitystä. Mutta kun liikennerikos onkin isompi ja tuleekin oikeudessa päiväsakkoja niin hyvätuloisten kymmenien tuhansien sakkoja ”kauhistellaan” vaikka nämä sakot eivät hänen taloutta kaataisikaan.

   Ilmoita asiaton viesti

 8. juholaatu
  Juho Laatu #4059297

  Lyhyesti, tuollaiselle varastamisrikokselle on Suomessa sellainenkin laillinen vaihtoehto kuin sossun luukku.

  Ilmoita asiaton viesti

  • maxjussila
   Max Jussila #4059430
   Vastaus kommenttiin: #4059297

   Hidasta touhua, jos rahaa ei ole edes seuraavaan ateriaan.

   Suomen sosiaalivaltiosta ainoastaan siellä asuvilla tuntuu olevan se käsitys, että kaikki on aivan loistavasti.

   Vertailuksi voi ottaa vaikkapa Australian ja jopa Espanjan.

   Ilmoita asiaton viesti

   • juholaatu
    Juho Laatu #4059447
    Vastaus kommenttiin: #4059430

    Minusta on kuitenkin parempi suositella laillisia kuin laittomia keinoja. Suomessa tavoite on kai se, että kenenkään ei anneta pudota lattian läpi. Mieluummin verorahoista kustannettu apu, kuin rikolliselle polulle siirtyminen.

    Ilmoita asiaton viesti