Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Presidentinvaalikisa kuumenee ja Vaalietkot tekee paluun – Tilaa maksuton uutiskirje! Tilaamaan —>

 

Kekkosen 50 vuoden takaisesta puheesta Israelin militarismista olisi noussut poru tänä päivänä

Kekkonen sanoi, että ”Israel oli perustettu huonoon paikkaan syyttä kärsivien arabien maille.”

”ISRAEL ei ole alueellisesti pysynyt niissä puitteissa, joihin YK sen perusti. Monien yhteenottojen aikana se on väkivaltaisesti laajentanut aluettaan arabien kustannuksella. Israel ei myönnä omilla tai hallitsemillaan alueilla asuville arabeille täysiä kansalaisoikeuksia.”

Näin totesi Suomen presidentti Urho Kaleva Kekkonen 50 vuotta sitten puheessaan, jossa on nähtävissä kosketuspintaa Israelin ja palestiinalaisten tämän päivän sotimiseen ja siitä käytävään repivään keskusteluun.

Tampereen Paasikivi-seurassa pitämässään puheessa Kekkonen puntaroi kysymystä siitä, kuinka Israelilla on oikeus valtioonsa – mutta kuinka sen tulisi ottaa huomioon myös palestiinalaisten oikeudet.

”Euroopan syöpänä on Palestiinan ongelma”, Kekkonen totesi 19. joulukuuta pitämässään puheessa, jonka Helsingin Sanomat julkaisi kokonaisuudessaan.

Kekkonen puhui Lähi-idän tilanteesta alle kaksi kuukautta jom kippur -sodan päättymisen jälkeen. Sota sai alkunsa Egyptin ja Syyrian yllätyshyökkäyksestä, mutta päättyi Israelin voittoon.

Lisäksi Kekkonen totesi –

”Mitään pysyvää rauhanomaista ratkaisua Palestiinassa ei olekaan saavutettavissa ilman, että Palestiinassa alun perin asuville arabeille tehdään oikeutta. Tämä, ja juuri tämä, eikä suinkaan yksinomaan kysymys valtiollisista rajoista, on Palestiinan konfliktin ydin.”

Presidenttinä 1956–1981 toiminut Kekkonen totesi myös, että ”Israelin militaristiset käsitykset eivät tule johtamaan rauhanomaiseen ratkaisuun Lähi-idässä”.

Tämä on melko radikaalia tekstiä tänä päivänä ja eikä menisi läpi Suomen ulkopoliittisessa johdossa.

Aikansa tilanteessa Suomi myötäili tuolloin Venäjää ja oli rähmällään Itään päin.

Silti ihmettelen presidentin sanavalintoja ja sitä, että ei aikanaan puheesta Kekkosta ”laitettu tilille.”

 

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (23)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. kalevikamarainen

  Varsin oikeaan osuneitahan nuo Kekkosen sanavalinnat yhä ovat.

  X

  Ilmoita asiaton viesti

  • PiviKopsa
   Päivi Kopsa #4006614
   Vastaus kommenttiin: #4006604

   Jaa, kun juutalaisille luvatusta mandaatista oli lohkaistu 75 % arabivaltioksi. (Jordania)

   Tekstistä paistaa Suomi NL-suhde! Juuri tuona aikana Venäjä oli hyvin aktiivinen Lähi-Idässä, suoraan sanottuna vihakiihotti mm. Syyriaa ja Egyptiä Israelia vastaan.
   Neuvostoliitolla oli sormet pelissä myös sen ajan ”Israel on apartheid-valtio” käsitteen luomisessa. Tämä johtui tietysti maan suuntautumisesta Länteen.
   Se pisti vielä paremmaksi; ”Siionismi on rasismia” vuonna 75 resoluutiolla, joka myöhemmin saatiin kuitenkin kumottua.

   Ilmoita asiaton viesti

   • ollivaisala
    Olli Väisälä #4006633
    Vastaus kommenttiin: #4006614

    Jaa että juutalaisille oli ”luvattu” Palestiina ja Jordania kaikkinensa? Kenellähän on ollut valtuudet tuollaiseen lupaukseen?

    Balfourin julistuksessa, johon usein vedotaan, sanotaan suhtauduttavan suopeasti siihen, että juutalaisille perustetaan kansallinen koti *Palestiinassa*. Tämän kansallisen kodin tarkemmasta koosta ei mainita mitään. Lisäksi sanotaan, että tämä ei saa tapahtua niin, että Palestiinassa asuvien ei-juutalaisten oikeuksia loukataan.

    Ilmoita asiaton viesti

      • PiviKopsa
       Päivi Kopsa #4006673
       Vastaus kommenttiin: #4006668

       No juuri laittamassani Trans-Jordanian Emiraatin kartassa alue näkyy.
       Tuostapa (kansall. koti) en heti suoraan osaa sanoa, enkä muista mitä ne Arthur Balfourilla ja Britannian sotakabinetilla olivat, tämä etninen puolikin näyttää olevan historian aikana uhattuna useampaan kertaan. Nimittäin Israelin porua herättäneen kansallislain yhteydessä, Gerald Steinberg kertoo, että ”the legitimacy if Israel continous to be denied.” ja kertoo miten vielä 2000-luvulla Yasser Arafat väitti kivenkovaan juutalaisten olevan vain uskonnollinen ryhmä vailla kansallisia oikeuksia. Samoin seuraajansa Mahmud Abbas v.12018 toisti samaa mantraa. Ja Israelin arabien joukossa näkemys on myös jaettu. Vasta tämä tekee kansallisuuslain ymmärrettäväksi. Mutta mikä Balfourilla oli, korostaessaan kansaa ja sen kotia, en osaa sanoa. Joka tapauksessa valtio mandaatista seurasi mandaatti-rajoineen.

       Ilmoita asiaton viesti

       • kalevikamarainen
        Vastaus kommenttiin: #4006673

        Balfourin julistuksen aikaan ei ole ollut mitään Palestiinaa rajoineen. Tämä epämääräisyys on suoraan siirretty mandaatin johdantotekstiin, vaikka rajoja jo onkin piirretty. Eli tuolloinkin on jätetty juutalaisten kansallinen koti tarkemmin määrittelemättä Jordan-joen länsipuolellakin:
        ”Whereas the Principal Allied Powers have also agreed that the Mandatory should be responsible for putting into effect the declaration originally made on November 2nd, 1917, by the Government of His Britannic Majesty, and adopted by the said Powers, in favor of the establishment in Palestine of a national home for the Jewish people, it being clearly understood that nothing should be done which might prejudice the civil and religious rights of existing non-Jewish communities in Palestine, or the rights and political status enjoyed by Jews in any other country; and”…
        https://avalon.law.yale.edu/20th_century/palmanda.asp

        X

        Ilmoita asiaton viesti

        • PiviKopsa
         Päivi Kopsa #4006688
         Vastaus kommenttiin: #4006678

         Joo, ei ollutkaan, koska ehdoteltiin eri alueita, mm. Ugandaa täksi kodiksi, -tai kenties oli, koska katselivat miehet tuolloin jo Lähi-Itäänkin, kun I Maailmansota oli lopuillaan, niin alkoihan se olla yhden ja toisen takaraivossa, kuinka Osmannien valtakunta tullaan jakamaan. Niin ja Sykos, Pycot muodostelmat olivat muodostumassa sekä mielissä että kartalla.

         Ilmoita asiaton viesti

  • ollivaisala
   Olli Väisälä #4006631
   Vastaus kommenttiin: #4006604

   Hamasin brutaalin hyökkäyksen johdosta sympatiat ovat nyt paljolti Israelin puolella, mutta eihän noita Kekkosen mainitsemia näkökohtia voi olemattomiksi tehdä.

   Ilmoita asiaton viesti

   • PiviKopsa
    Päivi Kopsa #4006636
    Vastaus kommenttiin: #4006631

    Joo, arabien puolella tietysti myös, mutta siinä mentaliteetissä, joka oli ennen haj Amin al Huseinin väkivaltaista ja natsistista marssia valtaan.

    Ilmoita asiaton viesti

 2. PiviKopsa
  Päivi Kopsa #4006624

  ”Palestiinalaisten oikeus” on Kekkosella jotakin selkeästi poliittista, jossa huonosti heijastuu köyhtyneiden ja tilansa menettäneiden, ja edelleen malariasta raskaasti kärsivien arabien tilanne. Ne ovat eri sfääreistä.

  Malaria epidemia tappoi aina 1960-luvulle asti. Se oli myös pää kuolemansyy, myös juutalaisten osalla, ja heille este viljelykelpoisen maan saamiseen. Kunnes saapui Kligler Etelä-Amerikasta.
  vuonna 1919 malariaan sairastui yli 95 prosenttia juutalaisista. Galileassa ja Kinnereth-järven (Galilean meri) ympäristössä malaria oli tuhonnut juutalaisasutukset

  Jacob Kligler

  Ennen aliyaansa mikrobiologi Jakob Kligler keräsi tietoa maan terveysongelmista ja perehtyi malarian hoitoon liittymällä Etelä-Amerikan keltakuumeen tutkimusvaltuuskuntaan. Kligler laati malarian hävittämisohjelman, joka lähetettiin useille järjestöille ja julkisuuden henkilöille, muun muassa tuomari Louis Brandeisille, joka vieraili maassa vuonna 1919 ja oli järkyttynyt malariaan sairastumisesta.
  Epäonnistuttuaan vakuuttamaan Chaim Weizmannia ja sionistijohtajia tarpeesta investoida malarian hävittämiseen, Brandeis rahoitti yksityisesti 10 000 dollaria malarian hävittämistä koskevaan kokeiluhankkeeseen. Hanketta johti Kliger, ja sitä toteutettiin Hadassahin lääketieteellisen keskuksen kautta.[1] Vuoteen 1921 mennessä Kligler raportoi, että sairastuvuus oli vähentynyt jyrkästi, ja monissa siirtokunnissa ei ollut lainkaan tapauksia[1].

  Ilmoita asiaton viesti

 3. jperttula
  Juhani Perttu #4006625

  ”Palestiinassa alun perin asuville arabeille tehdään oikeutta. Tämä, ja juuri tämä, eikä suinkaan yksinomaan kysymys valtiollisista rajoista”

  Olen YouTubesta kuunnellut arabien puheita, ja juuri tämä on ongelman ydin. Juutalaiset ovat vieneet arabien maita ja asuntoja. Perusarabia ei kiinnosta valtion rajat, mutta haluaa perintönsä ja omaisuutensa takaisin.

  Ilmoita asiaton viesti

 4. Granu
  Arto Granlund #4006699

  Pres. Niinistö voisi lainata tätä Kekkosen tekstiä pitäessään viimeisen uudenvuoden puheensa eikä puhua tyhjänpäiväisillä fraaseilla Lähi-idän tilanteesta.

  Ilmoita asiaton viesti

 5. jukkamikkola
  Jukka Mikkola #4006728

  Minusta oli erittäin harkitsematonta Hesarilta maan valtalehtenä vetää Kekkonen vuoden 1973 puheineen haudan takaa tähän nykyiseen Lähi-idän kriisiin. Se ei palvele mitenkään Suomen etua tilanteessa, jossa Lähi-itä on vaarassa leimahtaa täyteen roihuun. Seitsemän suomalaista on tällä hetkellä itse asiassa Hamasin panttivankeina Gazassa ja he eivät pääse sieltä pois.
  On parempi pysyä näissä nykypuheissa, josta on esimerkkinä Israelin YK-suurlähettiläs Gilad Erdanin puhe YK:ssa. Hän toteaa siinä mm., että Israel ei sodi palestiinalaisia vastaan, vaan sotii Hamasia vastaan. Hamasin pyrkimyksenä on ollut käynnistää uusi Holocaust Israelia kohtaan. Siitä ei ole epäilystäkään. Julmuudella ja raakuudella ei ole ollut mitään takarajaa terrorihyökkäyksessä kibbutseihin ja musiikkifestivaaleille 7.10.2023, kuten Erdanin puheesta käy ilmi.

  https://www.youtube.com/watch?v=c7tmepPKIJE&ab_channel=AlJazeeraEnglish

  Ilmoita asiaton viesti

 6. IiroNordling
  Iiro Nordling #4007081

  Maailma on muutoksessa. Kekkonen näki maailman, jossa piti pyrkiä rauhaan.

  Israelin nykyisen toiminnan oikeuttaminen on ensi askel siihen suuntaan kun ”Hamasia” tukevat maahanmuuttajat karkotetaan pois Euroopasta. Ensin katkaistaan sähköt ja sitä rataa.

  Olemme menossa kohti maailmaa, jossa ongelmia pyritään ratkomaan kertarysäyksillä.

  Venäjällä levisi kuvia itäukrainalaisten teloituksista. Donetskia tulitettiin säännöllisesti. Odessassa poltettiin joukko venäläismielisiä.

  Eli kyllä Venäjän narratiivissa on samanlaisia ”oikeutuksia” sotimiselle kuin Israelilla.

  Itse näen, että kohtapuolin pinna katkeaa Euroopassa sopeutumattomien muslimien kanssa ja netanjahulaiset voimat nousevat euroopassakin vallalle. Sitten alkaa israelimainen lahtaaminen ja takaisinlaivaaminen.

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/11b03aa6-a99b-440f-8206-f9d0c2528854

  Ilmoita asiaton viesti