Aino, 8 vuotta kysyy.
AVARUUS on niin suuri, että sen kokoa on hyvin vaikea käsittää. Kilometreissä mitattuna jo lähiavaruuden etäisyydet ovat isoja lukuja. Esimerkiksi matka maasta aurinkoon on noin 150 miljoonaa kilometriä.
Matka seuraavaan tähteen on jo useita kymmeniä biljoonia kilometrejä. Yksi biljoona kilometriä on miljoona miljoonaa kilometriä.
Tuo matka seuraavaan tähteen vie valoltakin yli neljä vuotta, vaikka se kulkee lähes 300 000 kilometriä sekunnissa! Tähtitieteessä etäisyydet ilmoitetaankin yleensä matkana, jonka valo kulkee vuodessa eli valovuosina.
Kaukaisimmat paljain silmin näkyvät tähdet ovat muutaman tuhannen valovuoden päässä. Ne kuuluvat kaikki kotigalaksiimme Linnunrataan, jonka halkaisija eli läpimitta on ainakin 100 000 valovuotta.
Etäisyys naapurigalaksiimme Andromedaan on noin 2,5 miljoonaa valovuotta. Toisin sanoen valo, jonka siitä tänään näemme, on lähtenyt matkaan jo 2,5 miljoonaa vuotta sitten.
Näkyvän avaruuden eli sen osa avaruutta, josta valo on ehtinyt maapallolle asti, halkaisija on noin 90 miljardia valovuotta. Se on kuitenkin vain pieni osa avaruutta. Nykytietämyksen mukaan avaruus on ääretön eli sen valtavuutta ei pysty arvioimaan edes valovuosina.
Savorinen tietää täällä varmaan vastauksen 😀
Ilmoita asiaton viesti
On ääretön tyhjyys ja rajattomasti aikaa.
Sitten tapahtuu jotain hyvin epätodennäköistä (joka tietysti ennenpitkää tapahtuu äärettömyydessä.
0 = +1 + -1
Tyhjyydestä plopsahtaa -maailmankaikkeus ja +maailmankaikkeus. Eli +energiaa ja -energiaa mitä tämä kaikki vain on. Maailmankaikkeus sellaisena kuin me sen koemme on oman energiakeskittymämme yritys hahmottaa tätä energiaa fyysisessä muodossa. Mekin olemme ikuisia aina siihen saakkaa kunnes + ja – kohtaavat, mutta emme sellaisina kuin luulemme.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Max Jussila kirjoittikin, parhaat asiantuntijat löytyvät täältä…;)
Ilmoita asiaton viesti
No onhan täällä maailmankaikkeuden salat selvittänyt Savorinenkin!
Ilmoita asiaton viesti
Eikös siinä tyhjyydessä ole massaa enemmän kuin tähdissä yhteensä. Näin muistan jostakin lukeneeni. Sitä ”tyhjyyttä” on niin paljon, että massaa löytyy, vaikka harvassa hiukkasia onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Joo tämän avaruuden ”tyhjyydessä” kyllä, minä tarkoitin tyhjyyttä joka oli ennen ”alkuräjähdystä” jolloin ei ollut mitään, ei edes aikaa siten miten sen käsitämme.
aine + anti aine = tyhjyys.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Aino! Kiva kun olet kiinnostunut asiasta. Itsekin iässäsi mietin koko kesän ainakin avaruuden kokoa ja kuinka ääretön voi olla ääretön. Lähetin Juri Gagarinillekin kirjeen Neuvostoliittoon mutta ei ole vieläkään tullut vastausa ja koko maata ei enää ole.
Parhaat asiantuntijat Aino löytää Uuden Suomen blogipalvelusta. Herra Savorinen tietää lähes kaiken mutta hän on sellainen jonka vastaukset vaativat jopa differentiaaliyhtälöiden hallintaa joten eivät sovi oikein Ainolle.
Toki Karisen Esko on myös (omasta mielestään) kaikkkien alojen asiantuntija ja Esko-setä varmaan vastaa mutta ikävä kyllä hän on useimmiten kirjoituskiellossa.
Ilmoita asiaton viesti
”kuinka ääretön voi olla ääretön”
Ääretön on hullujen tiedemiesten mielikuvituksen tuote. Oikeasti ääretöntä ei ole olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
No sen voin ainakin kertoa että Juri-setä on kuollut. Venäläiseltä etanapostilta voi viedä jokusen vuoden ennen kuin venäläisen viranomaisen lähettämä vastauskirje saavuttaa sinut, Juhani Penttinen, joten kerron sen jo nyt, hyvissä ajoin.
Sehän on selvä että maailmankaikkeuden suurin uhka on maapalloa uhkaava ilmastonmuutos.
En ole nytkään kirjoituskiellossa, ehkä ylläpidossa on tullut väsy.
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo istui tietokoneensa ääressä, sormet leijuen näppäimistön päällä kuin avaruuden tähdet taivaalla. Hänen mielessään pyöri kysymys, joka oli askarruttanut ihmiskuntaa vuosisatojen ajan: kuinka suuri on avaruus? Hän oli aina ollut kiinnostunut tieteestä, mutta nyt hän halusi päästä syvemmälle kuin koskaan ennen. Hän halusi ymmärtää alkuräjähdyksen salaisuudet ja pohtia, mitä viimesimmät tutkimukset kertoivat mahdollisesta edeltävästä universumista.
Jarmon silmät kiersivät näyttöä, kun hän avasi useita välilehtiä. Astronomian ja fysiikan huippututkijat olivat julkaisseet tutkimuksia, jotka lupasivat avata uusia näkökulmia universumin mittasuhteisiin. Hän luki, että avaruus ei ollut vain äärettömyys, vaan se oli jatkuvasti laajeneva kudelma, jonka reunat venyivät kuin vanha, kulunut kangas. Tämä herätti hänessä kysymyksiä: Mikä oli avaruuden alku, ja mitä sen ulkopuolella oli, jos ylipäätään mitään?
Hän törmäsi artikkeliin, joka käsitteli alkuräjähdystä. Siinä sanottiin, että alkuräjähdys ei ollut vain tapahtuma, vaan se oli avaruuden ja ajan synty. Jarmo kuvitteli, miltä se oli voinut näyttää: valtava, sokaiseva valo, joka purkautui tyhjyyteen, luoden kaikki tunnetut galaksit, tähdet ja planeetat. Hän luki tutkimuksesta, joka viittasi toiseen universumiin, jonka olemassaolon teoreettiset perusteet olivat vasta alussa. ”Onko meillä todella kaikki vastaukset, vai onko avaruudessa vielä piilotettuja salaisuuksia?” hän mietti.
Keskustelu avaruuden koosta vei hänen ajatuksensa syvemmälle. Hän muisti lapsena lukemansa tarinat avaruusmatkailijoista, jotka olivat nähneet Maapallon sinisen pallon. ”Onko avaruus todella niin suuri, että se voi sisältää äärettömän määrän mahdollisuuksia?” Jarmo kysyi itseltään. Hän päätti, että hänen oli pakko löytää vastaus.
Jarmo avasi videoalustalta dokumentin, jossa tunnetut astronomit keskustelivat uusimmista havainnoista. He puhuivat universumista, joka oli laajentumassa yhä nopeammin, ja siitä, miten pimeä aine ja pimeä energia vaikuttivat tähän prosessiin. ”Voisiko olla mahdollista, että universumimme on vain yksi monista, ja että jokainen universumi on oma ainutlaatuinen todellisuutensa?” yksi tutkija kysyi.
Hänen ajatuksensa kulkivat kuin tähdet yötaivaalla. Jarmo alkoi kirjoittaa muistiinpanoja, ja hänen mielessään syntyi uusia kysymyksiä. Mitä jos alkuräjähdys ei ollutkaan yksi ainoa tapahtuma, vaan ketju, joka oli luonut lukemattomia universumeita? Hän mietti, voisiko jokainen valopiste taivaalla olla portti toiseen todellisuuteen.
Aika kului, ja Jarmon huoneessa oli enää vain himmeä valo tietokoneen näytöltä. Hän tunsi syvää rauhaa, kun hän ymmärsi, että vaikka vastauksia ei ollutkaan helppo löytää, kysymykset olivat yhtä tärkeitä. Vain kysymyksillä voitiin avata uusia ovia ja matkata tuntemattomaan.
Yön pimeydessä, tähdet tuikkien, Jarmo istui yhä tietokoneensa ääressä. Universumi oli valtava, sen suuruutta oli mahdotonta käsittää, mutta se oli myös täynnä mahdollisuuksia. Ja ehkä juuri kysymykset, joita hän esitti, olivat avaimet, jotka voisivat avata universumin salaisuudet – yksi tähdenlento kerrallaan.
Olemme kaikki Jarmoja.
Ilmoita asiaton viesti
Aikaisemmin kesällä blogisti oli innoissaan, kun hänellä on kohta kasassa tuhat blogikirjoitusta. Ehkä oikea lukumäärä olisi 200; tässäkin neljä viidesosaa tekstistä on peräisin jostain muualta. No, jokainen kirjoittaa osaamisensa asettamissa rajoissa. Ai niin: Kyllä, nykytiedon mukaan maailmankaikkeus on syntynyt alkuräjähdyksessä.
Ilmoita asiaton viesti
No ei sitä kyllä tiedetä mutta ”johtava teoria” on sitä mieltä että jotain räjähti.
Ilmoita asiaton viesti
Jos uskomme Wittgensteinia ja miksemme uskoisi, niin maailma on mikä on ja me voimme korkeintaan puhua siitä. Puhuminen jostakin tarkoittaa itse asiassa ko. asian mallittamista. Tämä tarkoittaa, että me voimme käsitellä vain maailman ja sen ilmiöiden malleja mutta emme voi mitenkään tietää mitään itse maailmasta..
Jos sitten uskomme Einsteinia ja miksemme uskoisi, vaikka hän onkin tehnyt muutamia aika simppeleitä virheitä, ja uskomme siihen, että maailmankaikkeus laajenee kiihtyvällä nopeudella, niin laajeneminen päättyy, kun nopeus saavuttaa valon nopeuden. Tällöin reunalla etäisyys kutistuu kokoon ja aika pysähtyy. Mitä sitten tapahtuu, jää arvoitukseksi samoin kuin se mistä kaikki sai alkunsa.
Mutta kuten sanottu, kaikki tämä pätee vain malleihin, emmekä tiedä todellisuudesta yhtään mitään. Dosentti Lindforsin vastauksessa oli positiivista se, että maailmankaikkeus on jollakin tavalla ääretön, eikä hän käyttänyt fyysikoiden ja kosmologien tavanomaista sanontaa, että ennen ”alkuräjähdystä” ja maailmankaikkeuden ”ulkopuolella” ei ole mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Avaruuden koolla ja oman elämän hallinnalla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.
Toki joskus liika äärettömyyksien pähkäily ja tähtitaivaan tuijottelu saattaa suistaa satunnaisen ihmisyksilön raiteiltaan.
Ilmoita asiaton viesti