Masennuksesta

 

”Suomessa masennuslääkkeiden kulutus seitsenkertaistui vuosina 1990–2000. Vuonna 2000 masennuslääkkeitä käytti 270 000 suomalaista, vuonna 2022 jo 590 000. Yleisimpiä ovat SSRI-lääkkeet, niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Yhdysvalloissa myydyimpiin masennuslääkkeisiin lukeutuu edelleen Prozac.

Tutkimusten perusteella ei voida sanoa, että masennus yleisesti johtuisi serotoniinin puutteesta aivoissa. Ei ole todisteita edes siitä, että kyse olisi aivokemian epätasapainosta.

Moni tutkija on sitä mieltä, että tulevaisuudessa masennuksen hoidossa mennään yksilöllisempään suuntaan. Jos masennuksen taustalta löytyy matala-asteinen tulehdus, sairas voisi hyötyä tulehdusta hillitsevästä lääkityksestä.

Jos serotoniinin ja muiden monoamiinien pitoisuudet ovat sekaisin, SSRI-masennuslääkkeistä olisi todennäköisemmin hyötyä. Jos glutamaattijärjestelmän toiminta on pielessä, voisi apu tulla esimerkiksi ketamiinista. Ja niin edelleen.

Lontoon yliopiston psykiatrian professori Joanna Moncrieff totesi taannoin The Guardian -lehdessä, että suurin edistysaskel olisi, jos lakkaisimme pitämästä masennusta lääketieteellisenä tilana. Jos ihminen uskoo, että masennus johtuu vain kemiallisesta epätasapainosta hänen aivoissaan, hän saattaa ajatella, ettei voi itse vaikuttaa mielialaansa ja tarvitsee masennuslääkkeitä lopun ikäänsä.

Elokuussa 2022 BMJ-lehdessä julkaistussa katsaustutkimuksessa ilmeni, että noin 15 prosenttia masennuslääkkeitä käyttävistä hyötyi niistä enemmän kuin lumelääkkeestä. Lopulla 85 prosentilla lääkkeen vaikutus jäi saman suuruiseksi kuin lumevaikutus.

Tennesseen yliopiston psykiatrian professori David Allenin mukaan lääkkeitä kannattaa käyttää masennuksessa akuuttien oireiden aikana, mutta sen jälkeen pitäisi antaa psykoterapiaa. Terapialla voidaan puuttua persoonallisuuteen ja ihmissuhteisiin liittyviin riskitekijöihin ja vähentää toistuvien masennusjaksojen todennäköisyyttä”.

Helsingin Sanomat kirjoittaa päivän lehdellä masennuksesta. Nämä olivat lainauksia siitä.

Tässä oli hyvä yritys lähestyä uutta kansantautia nykytiedon valossa. Olenkin pitänyt tätä medikalisaatiota liian yksinkertaisena ja kaavamaisena ratkaisuyrityksenä masennuksen hoidossa.

On jopa sanottu, että Kelan maksamaa psykoterapiaa ei saisi, jos ei käytä masennuslääkitystä. Minusta hoitovapauteen kuuluu myös oikeus kieltäytyä lääkkeistä.

Omasta kokemuksestani sanoisin, että olen käyttänyt yhdeksää eri masennuslääkettä ja sitten, kun kymmenettä tarjottiin niin kieltäydyin.

Helpotusta koin saaneeni vasta käytyäni kaksi eri hoitojaksoa Jyväskylän Yliopiston Psykoterapian koulutus- ja tutkimusklinikalla lyhyessä psykoterapiassa. Ensimmäinen oli ryhmäpsykoterapia, jota veti professori Antero Toskala ja toinen yksilöterapia, jota johti professori Raimo Lappalainen. Sen koommin en ole masennuslääkkeitä tarvinnut.

EDIT /Lisäys:

Usein mietitään mitä se (psyko)terapia on niin tässä mahdollisuus tutustua hyväksymis- ja omistautumisterapian metodeilla tehtyihin harjoituksiin. Mukana suunnittelemassa on ollut mm. professori Raimo Lappalainen Jyväskylän Yliopiston Psykologian laitokselta ja alussa on hänen videohaastattelukin.

Harjoituksia voi tehdä itsenäisesti kotisohvalta.

Oivamieli: https://oivamieli.fi/

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu