Miksi OECD:n tilasto Suomen vähä-velkaisuudesta ei pidä paikkansa
Lähde: Eurostat ja Keskuskauppakamari.
OECD:n tilasto väittää, että Suomi on Norjan jälkeen vähiten velkaisin maa.
Tilasto kertoo, mikä on julkisen sektorin varojen ja velkojen suhde. Sen mukaan Suomen julkisella sektorilla olisi huomattavasti enemmän varoja kuin velkoja.
Tätä tilastoa varsinkin oppositio on käyttänyt perustelluissaan miksi valtion velkaantumisesta ei kannata olla huolissaan.
Helsingin Sanomat selvittää aamun lehdessä miksi sanonta – vale, emävale ja tilasto, näyttää nyt pitävän paikkansa.
Suomessa eläkejärjestelmän säästöt lasketaan julkisen sektorin varoihin, vaikka eläkevaroja ei todellisuudessa voi käyttää valtion menoihin.
-Ei se kovin oikeaa kuvaa anna. Tulos johtuu siitä, että Suomessa eläkejärjestelmä on täysin lakisääteinen. Siksi eläkevarat on tilastoitu 1980-luvulta asti julkisiin varoihin”, Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander sanoo.
Monissa muissa maissa eläkesäästöt, jos niitä on, perustuvat yksityisiin eläkevakuutuksiin tai esimerkiksi työehtosopimuksissa sovittuun järjestelmään. Ne eivät OECD:n julkisen talouden tilastossa näy.
ELÄKERAHASTOISSA olevat eläkevarat eivät ole Suomessakaan oikeasti julkista varallisuutta, jolla voitaisiin kuitata valtion velkoja tai jota voitaisiin käyttää valtion menojen kattamiseen. Työeläkejärjestelmän rahastojen noin 243 miljardin euron suuruiset varat on varattu lakisääteisten ja perustuslain suojaa nauttivien työeläkkeiden maksamiseen.
Yksityisen puolen noin 150 miljardin euron eläkevarat ovat yksityisissä työeläkeyhtiöissä, jotka ovat asiakkaidensa eli yritysten ja niiden työntekijöiden omistamia.
Norjalla on suuret öljyrahastot ja puskurit – niitä voidaan käyttää talouden tasapainottamiseen. Suomen eläkevaroilla ei siis näin voida tehdä.
Näkyy esitettävän myös ehdotuksia, jossa Suomen valtion velka maksettaisiin pois eläkerahastojen varoilla.
Tämähän ei siis ole mahdollista.
Yhtä köyhänä luutamummona jatkamme siis edelleen.
”ELÄKERAHASTOISSA olevat eläkevarat eivät ole Suomessakaan oikeasti julkista varallisuutta, jolla voitaisiin kuitata valtion velkoja tai jota voitaisiin käyttää valtion menojen kattamiseen.”
Periaatteessa näin, mutta koskaan ei pidä sanoa ei koskaan. Jos tarpeeksi räväkkä sannamarinsukupolvi tulee valtaan boomereita potkimaan, niin kaikki on kähminnän tuloksena mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
”Työeläkejärjestelmän rahastojen noin 243 miljardin euron suuruiset varat on varattu lakisääteisten ja perustuslain suojaa nauttivien työeläkkeiden maksamiseen.”
Perustuslain muutos taitaa vaatia 5/6 enemmistön, joten aika monta sannamarinia tarvitaan…
Ilmoita asiaton viesti
Kaksi peräkkäistä eduskuntaa pystyy muuttamaan perustuslain 2/3 enemmistöllä. Vain kiireinen muutos vaatii 5/6 enemmistön.
Käytännössä tällaisen muutoksen pystyy kuitenkin tekemään yksinkertaisella enemmistöllä verolakien kautta. Eläkettä ei sinänsä lasketa, mutta verotusta nostetaan. Lopputulos on sama.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaksi peräkkäistä eduskuntaa pystyy muuttamaan perustuslain 2/3 enemmistöllä. Vain kiireinen muutos vaatii 5/6 enemmistön.”
Vaihtoehto on kovin hypoteettinen, koska samaan aikaan muistutetaan 800 miljardin eläkevastuista.
Ilmoita asiaton viesti
Toki suora puuttuminen vaikuttaa epätodennäköiseltä.
Sen sijaan olen ymmärtänyt, että jo nyt eläkkeitä verotetaan ansiotuloja enemmän. Tämä on tehty mm. työtulovähennyksen kautta. Ei ole poissuljettua että tarpeen vaatiessa ansiotuloverotusta nostetaan hieman ja kompensoidaan sitä työtulovähennyksen kasvattamisella. Jos tämä tehdään asteittain, ei juuri kukaan edes huomaa.
Minusta nykyinen työtulovähennys on varsin perusteltu: aiheutuuhan työssäkäynnistä kuluja jotka eläkkeellä pystyy välttämään. Kannattaa kuitenkin seurata tätäkin asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Paitsi että jos eläkerahastoihin sisään meneviä maksuja, ja sieltä ulos maksettavia etuuksia tarkastellaan, niin menee kyllä vahvasti niin päin, että boomerit potkivat sannamarinsukupolvia.
Ilmoita asiaton viesti
Eivätkö rahastojen varat kasvaa vuosi vuodelta?
Huolimatta siitä että eläkeläisten määrä on tainnut kasvaa vuosi vuodelta.
Ilmoita asiaton viesti
Montako prosenttia palkastasi pidätettiin eläkemaksuja, kun aloitit työurasi? Minulla taisi tuo prosentti olla jonnin verran korkeampi. Siitä saan vastineeksi korkeamman lakisääteisen eläkeiän, ja suhteessa palkkaan alhaisemman eläkkeen. Ihan vain koska Jocket ottivat mieluummin lisää palkkaa kuin maksoivat eläkemaksuja.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olet jo nyt huolissasi tulevan eläkkeesi tasosta, niin ainakaan sinun ei pitäisi toivoa eläkevarojen sosialisointia.
Ilmoita asiaton viesti
Enkä sitä ole toivomassakaan, päin vastoin. Kunhan muistutin, että eläkevaroja ovat tähän mennessä olleet itselleen sosialisoimassa ne boomeripolvet, eivät sannamarinit.
Ilmoita asiaton viesti
Paskapuhetta.
Ensimmäisen 3 vuden ajalta maksut kyllä perittiin mutta eivät ne vaikuta eläkkeeseen.
Eläkkeesi tulee käsittääkseni olemaan 60 % palkastasi jos teet täydet 40 vuotta. Jos teet pitempään niin saat enemmän.
Lakisääteinen eläkeikä on kai 65 vuotta ja ollut aina.
Jos valtio korottaa eläkeikää niin se ei liene vähimmässäkään määrin minun syyni. Itsehän olette äänestäneet velkahallituksia valtaan.
Taiadt kuulua ”minulle kaikkii heti” – sukupolveen.
Fakta on edelleen se että rahastojen varat kasvavat vaikka ”boomerit” ovatkin eläkkeellä.
Ilmoita asiaton viesti
Länkättämisen sijaan kannattaisi kokeilla argumentoimista numeroilla. Taitavat vain osoittaa, että se olet sinä, joka puhuu paskaa.
Sinun palkastasi on suurimman osan työuraasi pidätetty merkittävästi alhaisempia eläkemaksuja, kuin minun. Jos laitat työurasi alun ja lopun, voidaan yhdessä katsoa taulukosta, kuinka paljon alhaisempia. Voidaan vielä päälle yhdessä laskea, koska omat eläkemaksusi on käytetty ja siirryt nauttimaan minun maksamistani maksuista.
Synymävuotesi perusteella voit myös tsekata, paljonko alhaisempi sinun ikäluokkasi alin vanhuuseläkeikä on – tavoite-eläkeiästä nyt puhumattakaan.
Velkahallituksilla ei ole tekemistä eläkepommin kanssa, vaan niillä hallituksilla, joita sinä äänestit, ja jotka kaltaistesi ”myös jälkipolvien eläkemaksut ovat minun” -sukupolvien painostuksen takia jättivät laskun seuraaville.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän toki nuo kaikki luettelemasi asiat.
Tiedän myös että olen vasta käyttänyt vajaat puolet maksamistani ja että on hyvin epätodennäköistä että koskaan tulen käyttämään kaikkia. Enkä ole yhtään kateellinen niille jotka mahdllisesti hyötyvät maksamistani eläkemaksuista.
Toisin kuin sinä vaikutat ymmärtävän, ymmärrän varsin hyvin että kyseessä ei ole nollasummapeli vaan kyseessä on eläkevakuutus josta itse kukin saa tietyn kaavan mukaan. Kuten varmaan ymmärrät niin moni ei ole eikä tule koskaan saamaan lantin lanttia. Ja moni saa vastaavasti paljon enemmän kuin ovat maksaneet.
Eläkejärjestelmä on taidettu luoda enemmän tai vähemmän parlamentaarisesti jo silloin 1960-luvulla.
Velkahallituksilla on hyvinkin paljon tekemistä eläkkeiden kanssa.
Muualla maailmassa on ollut reilua talouskasvua sitten 2008 – laman. Suomessa sitävastoin ei lainkaan.
Korona, heh. Verrokkimaat Ruotsi ja Tanska eivät velkaantuneet koronan takia eivätkä ole tainneet velkaantua Ukrainan takiakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Harvoin näkee kommenttia, jossa mikään ei pidä paikkaansa. Jocke pystyi siihen. Ei kirjaimellisesti mikään.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia Vuorela.
Ikävää kun et muuhun pysty vaikka oletkin, olitkin toimittaja.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomushan se on pankkien ja yritysten tappioita ”sosialisoinut”. Ja Wahlrooskin tukia vastaan, mutta kyllä UPM:lle valtiontuki kelpaa.
Pieni anekdootti. Eräs kokoomuslainen valtiovarainministeri päätti jotta 23 ja sitä nuorempana tehtyä työtä ei lasketa eläkkeeseen, vaikka eläkemaksut on yli18-vuotialta kerätty.
Mihinkähän nekin miljoonat löysivät paikkansa?
Ilmoita asiaton viesti
Eläkerahastoihin.
Eikä tuollaista päätä yksi ministeri eikä edes hallitus. Sen päätti eduskunta. Kuulun muuten noihin.
Mitä UPM:ään tulee niin tyhmähän se on joka ei ota vastaan tarjottua rahaa. Tyhmä on se joka maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joissain toisissa maissa eläkkeet maksetaan julkisista, vero, rahoista.
Suomessa eläkerahat puskuroivat eläkemaksujen kasvua. Toki eläkerahastojen varoja ei juurikaan käytetä eläkkeiden maksuun, niitä vaan kerrytetään.
Ilmoita asiaton viesti
Esim. Suomessa valtion eläkeet taitaa edelleen maksaa valtio budjetista.
https://tutkibudjettia.fi/teemat/6
Ilmoita asiaton viesti