Miksi poliisi ei enää tiedota?
Eduskunnan oikeusasiamies otti kantaa viime joulukuussa seitsensivuisessa tekstissään poliisin tiedottamiseen. Siitä voi Keskisuomalaisen mukaan saada käsityksen, että poliisi ei olisi saanut kertoa ikää, kotipaikkaa, sukupuolta tai epäiltyä rikosta.
Juttu Keskisuomalaisessa 10.5.2020: https://www.ksml.fi/kotimaa/Mottoripy%C3%B6r%C3%A4ilij%C3%A4-loukkaantui-Mikkeliss%C3%A4-joten-poliisi-lopetti-p%C3%A4ivitt%C3%A4istiedotteet-Keski-Suomessa-%E2%80%93%E2%80%89poliisin-uusi-tiedotuslinja-on-saanut-tutkinnanjohtajatkin-ymm%C3%A4lleen/1552843
Tapauksen taustalla on uutinen, josta loukkaantuneet moottoripyöräilijän veli kanteli. Veljen mukaan moottoripyöräilijä oli leimattu syylliseksi ja häntä oli haukuttu sosiaalisessa mediassa mikä vaikeutti hänen elämäntilannettaan.
Poliisi epäonnistui yhdessä asiassa, huumepikatesti näytti punaista, mutta verikokeessa ei todettu jälkiä huumeista. Veljen mukaan vahinkoa oli kuitenkin tapahtunut.
Nykyisin Sisä-Suomen poliisilaitokselta ei enää tiedoteta mitään.
Poliisihallinnolta on ilmestynyt loppuvuodesta julkisuuskäsikirja. Sitä on Keskisuomalaisen mukaan kuvattu ”salauskäsikirjaksi”.
Älkäämme sitten jatkossa ihmettele, jos uutinen kertoo kolarin tapahtuneen jossain ja jotakuta epäillään jostain tai sitten ei epäillä.
Lain viranomaisen toiminnan julkisuudesta (Julkisuuslain) 24§ eli viranomaisen salassa pidettävät asiakirjat on epäselvä ja tulkinnanvarainen. Sen nojalla viranomaisen asiakirjat voi viranomaisen niin halutessa salata tyystin ja usein näin myös tehdään.
Usein kyseeseen tulee viranomaisen tietämättömyys lain tarkoituksesta ja usein myös puhdas piitaamattomuus. Huolimattomasti lätkäistyllä leimalla salataan asiakirjan kokonainen sivu, vaikka vain sivun sisältämä em. lain mukaan salattava sisältö saadaan salata. Nämä salattavat kohdat tulisi merkitä erikseen.
Salauksia ei tee yleensä julkisuuslakiin erityisesti perehtynyt virkamies, vaan asiakirjan laatija, joka suurella todennäköisyydellä ei ole tutustunut lakia koskeviin hallituksen esityksiin tai lain esitöihin. Hän ainoastaan katsoo julkisuuslaki 24§:sta mielestään sopivan kohdan ja salaa dokumentin sisältöä sen mukaisesti.
Näin toimittaessa salataan usein, suurelta osin jopa vahingossa, asioita, joita ei kuuluisi tai tarvitsisi salata.
Verrattuna moneen muuhun länsimaiseen valtioon suomalainen julkisuuslaki on jopa neuroottisen tiukka. Tämä ymmärrettävästi hiertää lehdistön edustajia, koska he saavat tapahtumista tietoa vain vähäisimmän mahdollisen määrän.
Sopivasti salatuissa dokumenteissa ei ole nimittäin pahimmillaan mitään julkaistavaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Poliisi epäonnistui yhdessä asiassa, huumepikatesti näytti punaista, mutta verikokeessa ei todettu jälkiä huumeista. ”
On valitettavaa että noi huumepikatestit on epäluotettavavia ja usein antaa väärän tuloksen.
Verikoe näyttää totuuden.
Ilmoita asiaton viesti