Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Presidentinvaalikisa kuumenee ja Vaalietkot tekee paluun – Tilaa maksuton uutiskirje! Tilaamaan —>

 

Miten terveyskeskusten jonoja lääkärille voitaisiin purkaa?

Lääkäri. Kuvituskuva. Tekijänoikeusvapaa kuva / Pixabay.

VUONNA 1997 suomalaisissa terveyskeskuksissa käytiin lääkärillä noin 10,7 miljoonaa kertaa. Se tarkoittaa yli 2 000:ta käyntikertaa tuhatta ihmistä kohden.

Vuonna 2022 käyntejä oli enää noin 6,5 miljoonaa. Tuhatta ihmistä kohti niitä kertyi vajaat 1 200.

Käyntien määrä on siis pudonnut noin 40 prosenttia.

Miksi näin on tapahtunut?

Käyntimäärien lasku ei kuitenkaan selity lääkäripulalla. Lääkäreiden määrä on nimittäin vuosien aikana jopa aavistuksen noussut. Vuonna 2008 terveyskeskuksissa oli noin 3 700 lääkärinvakanssia, viime vuonna taas vajaat 4 100.

Miksi näin on tapahtunut niin lääkäreiden työaikaa menee todella paljon erilaisten lausuntojen ja todistusten tekemiseen. Asiasta kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Palvelualajohtaja Markus Paananen luettelee tilanteita, joissa vaaditaan lääkäriltä lausunnon tai todistuksen kirjoittamista: omaishoidon tuen hakeminen, ruokavaliorajoitteet, ajokyky, lääkekorvaukset, edunvalvonta, sairauspoissaolot, työkyvyttömyyseläke, eläkkeensaajan hoitotuki, kuntoutustuki, harrastuksiin liittyvät tilanteet, matkan peruuntuminen sairauden vuoksi, koululiikunnasta vapautuminen, matkakorvaukset, invaliditeetti, aseenkanto, pahoinpitelyt ja kuolemaan liittyvät kysymykset.

Näitä on vielä lisää. Lausumisen tarve on valtava, ja tietenkin se vaikuttaa työn tuottavuuteen.

Lausuntotaakkaa tuleekin siis keventää huomattavasti, Paananen sanoo. Hänen mukaansa täytyy arvioida kriittisesti, missä tilanteissa tarvitaan arvio nimenomaan lääkäriltä, ja missä tilanteissa lausuntoa ei tarvitse lainkaan, vaan tarvittava tieto selviää asiakirjoista.

Lausunnoista iso osa liittyy lääkekorvauksiin, koska puolet suomalaisista saa lääkekorvauksia. Useimmissa tilanteissa lausunnon voisi korvata yksinkertaisesti reseptimerkinnällä.

Samaan reseptiasiaan kiinnittää huomiota Keskisuomalainen jutussaan.

Suomalaisessa terveydenhuollossa voitaisiin säästää todennäköisesti suuriakin määriä aikaa ja rahaa, jos lääkkeitä määrääviä sairaanhoitajia olisi nykyistä enemmän ja heidän erikoisosaamistaan hyödynnettäisiin työpaikoilla aiempaa paremmin. 

Johtava asiantuntija Johanna Heikkilä nostaa esiin myös esimerkin ehkäisyvalmisteista ja niitä koskevasta mahdollisesta säästöpotentiaalista.

– Suomessa on 20–34-vuotiaita naisia noin 491 500. Moniko heistä käyttää ehkäisyvalmisteita? Jos kaikkien näiden reseptit uusittaisiin joka toinen vuosi sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisvastaanotolla, montako sairaanhoitajaa tarvittaisiin ja paljonko lääkärityöaikaa säästyisi? Ihan huikeista summista puhutaan, hän kuvailee.

–  Hoitoon pääsy on nopeutunut, kun reseptihoitajat pystyvät poimimaan esimerkiksi erikoissairaanhoidon päivystyksessä jonosta niitä potilaita, jotka muutoin jonottaisivat lääkäreiden vastaanotolle. Terveysasemilla hoitajat ovat ottaneet vastaan myös erilaisia vuosikontrolleihin tulevia asiakkaita, kuten keuhkoahtauma-, verenpaine- ja kolesterolipotilaita, joilla on ollut lääkärin määräämä hoitosuunnitelma. Kyllä tämä selkeästi helpottaa lääkäreiden työkuormaa, johtajaylihoitaja Mari Kuusisto kertoo.

Edellä kuvatun perusteella terveyskeskusten lääkärijonoja pystyttäisiin kätevästi lyhentämään ja keskittymään oleelliseen. Lääkäreiden lisääminen on pitkä ja vaikea tie eikä eikä vähiten lääkäreiden edunvalvonnasta vastaavasta Lääkäriliitosta johtuen.

Toinen lääkäreiden työaikaa vievä ja tehottomuutta aiheuttava tekijä potilastietojen kirjaaminen. Se on lisääntynyt valtavasti. Oma empiirinen havaintoni on, että aiemmin lääkärit käyttivät sanelukonetta ja sihteerit purkivat nauhat. Nyt lääkäri kirjaa itse koneelleen lausunnot ym.

Tässä on hyvä puolikin sillä esimerkiksi viime käynnilläni erikoislääkärillä, tosin yksityisellä puolella, sain lausunnon heti mukaani.

Summa summarum, lääkärin pitäisi enenevässä määrin pystyä keskittyä potilaan kohtaamiseen ja itse vastaanottotyöhön siten ettei hoitojonojen hoitotakuuajat pauku.

 

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (16)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. jperttula
  Juhani Perttu #4006292

  Hyviä ehdotuksia. Niiden lisäksi tekoälystä saattaisi korvata osan lääkärintyöstä.

  Ilmoita asiaton viesti

   • MattiKarnaattu
    Matti Karnaattu #4006353
    Vastaus kommenttiin: #4006310

    Vaikka lääkemääräyksissä tarkistaa, että lääke sopii potilaalle, eli tarkistaa että sopii mm. käytössä olevien lääkkeiden ja sen tiedon kanssa mitä potilaasta on.

    Tuo ei tarvitse edes mitään ihmeellistä tekoälyä vaan onnistuu normaalilla logiikalla kun on knowledge base syötetty.

    Ohjelmallisesti voidaan myös rajata mahdollisia diagnooseja sen tiedon perusteella mitä tietoja on mutta ihmistä tarvitsee kyllä siihen, että kyselee ne tiedot ja sitten tietenkin pitää päästä vähän puristelemaan, kuuntelemaan, katselemaan, kyselemään oikeita kysymyksiä jne. että saa lisää tietoja täydennettyä.

    Ja tietenkin kun tietoja on kerätty niin kyllähän sitä koneellisesti pystyy muotoilemaan melkoisen määrän potilaskertomusta näillä nykyisillä kielimallitekoälyillä.

    Eli lyhyesti, kun tieto on kerätty, koneellisesti voidaan kyllä tehdä analyysiä että tarvetta olisi saada helposti kattavat laboratoriokokeet, valokuvat jne. ja näiden syöttö koneelle niin tietojenkäsittelyosuus ja päätöksen teko onnistuu koneellisesti.

    Sanoisin että ei mene kauaa että ollaan siinä tilanteessa että lääkärit joutuvat pian aika huolella perustelemaan jos ovat eri mieltä koneen kanssa mikä potilasta vaivaa.

    Ilmoita asiaton viesti

  • kosonenjuhapekka
   Vastaus kommenttiin: #4006292

   Nahkamäki on viemässä lääkäreiltä leivän suusta. Erilaiset lausuntopalkkiot muodostavat lääkärin 10-17 000 euron kuukausiansioista parhaimmillaan jopa 10%.

   Ilmoita asiaton viesti

   • MattiKarnaattu
    Matti Karnaattu #4006609
    Vastaus kommenttiin: #4006510

    Tekoäly muuten kirjoittaa varsin sujuvasti lääkärinlausuntoja.

    Kuullostaa selvästi tehostuspaikalta, että pääsevät joko purkamaan potilasjonoja tai vaihtoehtoisesti sitten voivat keskittyä tutkimustyöhön tai automatisoimaan nykyisiä, pullonkaulaksi muodostuneita töitään.

    Ilmoita asiaton viesti

 2. kariparkka
  Kari Pärkkä #4006315

  Ehdotukset ovat valtaosin hyviä. Hoitajien hyödyntämisessä törmätään vastuuseen ja tätä kautta koulutukseen sekä työn korvaukseen. Korvausta tästä ammattitaidon lisäämisestä ja vastuusta ei taideta juuri haluta maksaa.

  Tuo pisti silmään, miksi reseptiasiakkaat olisivat erikoissairaanhoidon päivystysjonossa? Se ei kuulosta kovin tavanomaiselta tilanteelta.

  Ilmoita asiaton viesti

  • jarmonahkamaki
   Jarmo Nahkamäki #4006344 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #4006315

   ”Tuo pisti silmään, miksi reseptiasiakkaat olisivat erikoissairaanhoidon päivystysjonossa?”

   Siinä puhuttiin reseptihoitajista, jotka poimivat jonosta potilaita.

   Ilmoita asiaton viesti

 3. JukkaNieminen11
  Jukka Nieminen #4006345

  Edellisessä – tai sitä edellisessä – kirjoituksessasi oli jotain mainintaa ylisuuresta ja pöhöttyneestä julkisesta sektorista. Johon mm valtaosa terveydenhuollosta kuuluu. Tänään on sitten kirjoituksen aiheena alimitoitettu julkinen sektori. Ei millään pahalla mutta jokin johdonmukaisuus näissä kansankosiskeluissa kyllä pitäisi olla?

  Ilmoita asiaton viesti

  • jarmonahkamaki
   Jarmo Nahkamäki #4006351 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #4006345

   Eikö sen voi nähdä niin, että tuo hallinto on nimenomaan pöhöttynyttä, sillä esim. hyvinvointialueilla on noin 600 enemmän tai vähemmän hyväpalkkaista johtajan virkaa…

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ec74c7e4-6fb2-43bd-bf74-e0e8f2858cb8

   Jos kaipaa tehokkuutta potilastyötä tekeville käsille niin eikö se ole johdonmukaisuutta ts. samalla määrällä enemmän aikaan.

   Ilmoita asiaton viesti

   • JukkaNieminen11
    Jukka Nieminen #4006409
    Vastaus kommenttiin: #4006351

    Tämä on hyvä pointti. Tarvitseeko sairaanhoitojärjestelmä ylipäätään hallintoa – saati korkeapalkkaisia johtajia. Osaahan ne hoitajat ja lääkärit työnsä vaikkei kukaan yläkerrassa olisikaan sanelemassa. Samalla voisi purkaa vaikka yksittäisten sairaaloiden ja terveyskeskusten johtajiston. Ja laajemmin: tarvitseeko yritysmaailmakaan mitään johtokuntaa? Koulut rehtoria ja vankilat kamreeria ja vankilanjohtajaa? Kansakunta eduskuntaa saati hallitusta?
    Olet oikealla tiellä. Luottamus duunaritason ikiaikaiseen kateuteen ”herroja” kohtaan puree aina.

    Ilmoita asiaton viesti

    • jperttula
     Juhani Perttu #4006427
     Vastaus kommenttiin: #4006409

     Kyse oli tästä ”hyvinvointialueilla on noin 600 enemmän tai vähemmän hyväpalkkaista johtajan virkaa”

     Jos nuo 600 johtajaa korvattaisiin yhdellä ylipäälliköllä ja 10 insinöörillä, niin hyvinvointialueiden tehokkuus ei laskisi yhtään

     Ilmoita asiaton viesti

     • JukkaNieminen11
      Jukka Nieminen #4006437
      Vastaus kommenttiin: #4006427

      ehdottomasti samaa mieltä. Johtajisto on yleensä synonyymi komentojärjestelmälle. Vähän kuin sotavoimissakin olisi vain pelkkä kenraali ja sotamiehet. Turhat pataljoonan- ja komppanianpäälliköt sun muut joukkueenjohtajat voisi huoletta jättää kotirintamalle eikä sodankäynnin tehokkuus laskisi yhtään. Harmillista että täällä leiskuvia ideoita ei kuunnella laajemminkin.

      Ilmoita asiaton viesti

      • jarmonahkamaki
       Jarmo Nahkamäki #4006484 Kirjoittaja
       Vastaus kommenttiin: #4006437

       On muitakin vaihtoehtoja kuin joko tai. Olenko sanonut että kaikki johtajat pitäisi poistaa.

       Et voita tätä keskustelua yksinkertaisuudellasi.

       Ilmoita asiaton viesti

 4. Jari Rusanen
  Jari Rusanen #4006469

  Jos lääkäreitä koulutettaisiin kaikissa yliopistoissa, heitä ehkä riittäisi muuallekin kuin suurimpiin asutuskeskuksiin.

  Ilmoita asiaton viesti

 5. juhamyllarinen
  Juha Myllärinen #4006860

  Terveysala tuntuu olevan massivinen, vuotovolyymien kannalta.

  Tähän sektoriin tulisi kiinnittää erityishuomiota, tosin yleisempi kaava on ja kuvio on tärkeä löytää samalla. Muuten on yhtä tulppaleikkiä.

  Kuppinki vaikka terveystoimi…. tässä menee aika toiselle tasolle seuraukset.

  Ilmoita asiaton viesti