Pihtiputaalainen lääkäri ottaa kantaa soteasemien keskittämiseen

Lääkäri. Kuvituskuva, Tekijänoikeusvapaa kuva / Pixabay.

Eri puolilla Suomea on saatu lukea toinen toistaan hurjempia suunnitelmia perusterveydenhuollon tuhoamisesta. Monissa yhteyksissä keskittämissuunnitelmat on esitetty ainoana mahdollisuutena taata palvelut.

Nyt kaikki alueet Suomessa tekevät samalla tavalla eikä kukaan tiedä seurauksista yhtään mitään. Kukaan ei tiedä, saadaanko esimerkiksi aikaan hoidon jatkuvuutta, minkä on oikeasti todistettu vähentävän palveluiden käyttöä ja siten pienentävän kustannuksia.

On kovin vaikea löytää säästöä siitä, että aamulla ensin parikymmentä työntekijää ajaa vähintään naapurikuntaan työhön ja sitten kuntalaiset omalla autolla tai taksilla perästä. Ei varmasti lisää työhyvinvointia eikä sotesektorin pito- ja vetovoimaa.

Kyseinen lääkäri kirjoittaa Keskisuomalaisessa.

Taustalla on Keski-Suomen hyvinvointialueen suunnitelmat supistaa sotepisteitä ainakin viidellätoista.

Säästöjä aiotaan hakea muun muassa iäkkäiden laitoshoidon purkamisesta, ympärivuorokautisen asumisen vähentämisestä ja kevyemmän yhteisöllisen asumisen laajentamisesta. Myös säännöllisestä kotihoidosta haetaan säästöjä.

Alue aikoo lisätä etäpalveluja sekä liikkuvia ja kotiin vietäviä palveluita. Perhehoitoa aiotaan lisätä ja palveluihin ohjaamisen toimintamallit ja kriteerit yhdenmukaistetaan.

Alue aikoo hakea säästöjä myös palveluverkosta, palvelurakenteesta ja palveluvalikoimasta.

Juurisyy on talouden huono tilanne ja hyvinvointialue joutuu tekemään menoleikkauksia 150 miljoonalla eurolla tulevina vuosina.

Soten oli tarkoitus vahvistaa perusterveydenhuoltoa, mutta toisin näyttää käyvän – mm. syrjäseutujen palvelupisteet häviää.

Miten käy sen kuuluisan Pihtiputaan mummon tässä palveluverkkojen myllerryksessä?

 

 

 

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu