Presidentti Niinistö näkee Venäjän itärajalle syytämien pakolaisten taustalla Suomen tuen Ukrainalle
Raja-aita. Kuvituskuva. Tekijänoikeusvapaa kuva / Pixabay.
Tällä viikolla hallitus laittoi lopulta koko itärajan kiinni, kun oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi suunnitelmille vihreää valoa. Vielä viime viikolla apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen ei hyväksynyt itärajan sulkemista kokonaan.
Riikka Purra ehti jo vaatia viime viikonloppuna, että poliittinen päätös itärajan sulkemisesta tulee vaikka siihen ei saataisi laillisuusvalvojan tukea.
Suomen itärajalla auki ollut raja-asema Raja-Jooseppi Lapissa meni kiinni keskiviikkona iltapäivällä.
-Uskon Purran tiukan linjan olleen tämän takana – kirjoittajan kommentti.
Niinistö kertoi, että hänkin on hakenut Venäjän toiminnalle niin sanotusti suomilähtöisiä syitä. Tällainen tekijä voisi olla esimerkiksi Suomen vahva tuki Ukrainalle.
”Kyllähän se tietysti hyvin ilkeä keino onkin käyttää ihmisiä tuollaisiin tarkoituksiin.”; sanoi Niinistö.
Presidentti oli Ylen ykkösaamun vieraana – referoituna siitä Helsingin Sanomat.
Venäjä joutuu nyt itse vastaamaan harjoittamastaan politiikasta. Aiemmin se on käyttänyt bulvaanina Valko-Venäjää Puolan rajalla.
Saa nähdä onko sillä kanttia jatkaa samaa toimintaa, kun raja aukeaa parin viikon päästä.
Sanoisin, vaikka voissa paistaisi.
Venäjä tekee ilkeyksiä kuin vanha koulukiusaaja ihan Suomen toimista riippumatta.
Vaikka Uuno Kailaasta ja muista suomalaisista runoilijoista pidänkin, toivon, että ”Raja ei railona aukea” eikä sulkemispäätös näin ollen raukea!
Suomalaisten tulee löytää sisäinen Pikku Myy itsestään, joka pitää huolen siitä, että raja pysyy jatkossakin kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Mainilan laukauksia odotellessa!
Meno on kuin villillä 30-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa Niinistö käyttäytyi Ykkösaamussa tökerösti keskeyttäessään useita kertoja haastattelijan kysymyksen ja alkaen kertoa aivan jotain muuta, jota halusi viestittää. Monet asiat jäivät käsittelemättä, kuten haastattelija totesi lopussa, kun haastateltava alkoi itse johtaa keskustelua.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministeri Orpo ”ripitti” ministereitä siitä ettei ylintä laillisuusvalvojaa saisi arvostella. Hieman samaa sanoi Niinistö tänään Ykkösaamussa. Silloin kun laista saadaan yksiselitteinen vastaus kyllä tai ei, hallituksen on syytä ottaa se huomioon.
Nyt kysymys oli kuitenkin tulkinnasta onko tilanne rajalla muodostumassa turvallisuus uhkaksi vai ei. Sitä ei mikään laki tai sopimus määrittele tarkasti. Kai mielipiteensä voi ministerikin sanoa, vaikka se poikkeaisi apulaisoikeuskanslerin mielipiteestä.
Ilmoita asiaton viesti
Asia on tarvittaessa sovittavissa ja neuvoteltavissa. Tuota Niinistön esiintuomaa asiaa en itse ajatellut. Euroopassa vanhat romut on jo ukrainaan työnnetty. Myönnytys voisi olla esim. pitkäkilpi autojen maahantulon salliminen.
Jos ”maahantulijoita” vakaasti halutaan maahan työntää niin ratkaisua ei heti huomenna ole näkyvissä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ratkaisu antaa mahdollisuuden kävellä yli laillisuuden. Joku voi tulkita tilanteen tällä tavoin rikkomista hyväksyvästi.
Tällaisen takia, sääntöuskovaiset rakentavat liikaa ongelmaa, ongelmapotentiaalisksi otettavan päälle. Aivan kuin säännöillä voisi pakottaa paremman.
Kun poikkeuksia esiintyy, ja poikkamisen tarvetta, kukahan näitä mahdollisuuksia käyttää viimein tehokkaimmin.
Vallan epäsuhta on tosiaan helposti jatkuva ongelma, ja sen käytön peruste on automaattisesti jatkuvasti mukana. Milloin käyttää, valinta vapaata, joka ei tällaiseen lupaa tarvitse.
Perusongelma vallan suhteen on jo. Voihan vallan aihetta toki käsitellä, jos on jotenkin vielä epäselvä.
Ilmoita asiaton viesti