Saako auto vaurioitua katsastuksessa? Neliveto BMW:n kardaani meni solmuun katsastuksen jarrutestissä väittää omistaja

Kuva kardaanista (maksumuurin takana?) linkissä:

 

Jyväskylässä kiistellään omistajan mukaan katsastuksessa vaurioituneesta BMW henkilöautosta.

Omistaja käytti vuoden 2006 neliveto-BMW:tä katsastuksessa heinäkuun loppupuolella. Auton malli on E91 330xd. Hän sai huomautuksen murtuneista jarruletkuista. Omistaja vaihtoi itse letkut ja vei auton jälkitarkastukseen.

Omistajan mukaan auton kardaaniakseli vaurioitui hänen mielestään väärin tehdyssä jarrutestissä. Hänen mukaansa kyseistä automallia ei saisi testata jarrudynamometrillä.

Asiasta kirjoittaa Keskisuomalainen.

Nyt omistaja ja katsastusfirma kiistelevät korjauskulujen maksumiehestä.

Traficomin tilaston mukaan Suomessa katsastettiin yhteensä 2,34 miljoonaa ajoneuvoa viime vuonna, ja niistä määräaikaiskatsastettuja henkilöautoja oli 1 167 800. Autoista hylättiin 229 633. Hylkäykseen johtaneista vioista 157 277 liittyi akselistoon, pyöriin ja jousitukseen, 100 624 jarrujärjestelmiin, 32 738 ympäristöhaittoihin (pakokaasut, melu, polttoainevuodot ym.) ja 23 838 ohjuslaitteisiin.

Karekasti ottaen hylkäysprosentti oli 10.

Keskisuomalaisen lisäjuttu aiheesta, josta lainaus.

Laukaalainen Mika Orbinskin Autopaja on erikoistunut BMW-, Mercedes-Benz- ja Opel-merkkien huoltoon. Bemarin omistaja oli Autopajaan yhteydessä. Yrittäjä Mika Orbins­ki ei maahantuojan ohjeen perusteella testaisi BMW-mallin jarruja jarrudynamometrillä. Orbinskilla on kokemusta samanlaisesta katsastuksen jarrutestauksessa syntyneestä vauriosta. Silloinkin kyse oli neliveto-bemarista, jonka etukardaaniakseli katkesi jarrudynamometritestissä.

– Hommasin tilalle uuden akselin, ja asensin sen paikalleen. Autosta ei särkynyt muuta. Katsastuskonttori maksoi minulle korjaamisesta syntyneen laskun, Orbinski toteaa.

Autoliike Hedin Automotiven palveluneuvojan Tero Järvilaineen mukaan heilläkin on ohjeistus, että autoa ei ajeta dynamolle.

Viranomaisen lähtökohta katsastukseen onkin selkeä: jarrut on tarkastettava katsastuksen yhteydessä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtava asiantuntija Timo Ojalakertoo, että jarrut pitää testata, koska ne vaikuttavat keskeisesti auton turvallisuuteen. Hänen mukaansa vain perustellusta syystä on mahdollisuus tehdä poikkeuksia, ja niistä löytyy katsastajille tieto Traficomin katsastajille kootulla nettisivulla.

Malliin E91 330xd 2006/11 ei ole poikkeavia ohjeita katsastajalle, vastaa Timo Ojala Traficomilta.

Mielenkiintoinen keissi. Jäämme odottelemaan.

 

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu