Kirjaudu blogeihin

Sähköyhtiöt eivät noudata kuluttajariitalautakunnan päätöstä

TURKULAINEN  Tuomas Valtonen oli viime syksynä kinkkisen päätöksen äärellä. Edellinen halpa sähkösopimus oli päättymässä ja Valtosen piti solmia uusi sopimus.

Käytännössä hänen piti valita pörssisähkön ja Turku Energian kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen väliltä. Talvea kohden pörssisähkö vaikutti riskialttiilta valinnalta, joten Valtonen päätyi Turku Energian 27,1 sentin kilowatti­tuntihintaan.

Sopimus viisinkertaisti Valtosen perheen sähköstä maksaman hinnan, mutta tuntui tuolloin kohtuulliselta. Sittemmin sähkön hinta on laskenut roimasti ja nyt uuden määräaikaisen sähkösopimuksen saa solmittua noin 10 sentin tuntihintaan.

Valtonen on Turun pientaloyhdistyksen (TPK) jäsen. Valtaosa yhdistyksen 8 000 jäsenestä tarttui viime syksynä Valtosen tavoin Turku Energian kanssa neuvoteltuun kahden vuoden sopimukseen.

Pian sopimuksen neuvottelemisen jälkeen hinnat laskivat. Yhdistyksen jäsenet kokivat tulleensa petetyksi ja keväällä yli 2 600 ihmistä allekirjoitti Turku Energian sähkösopimusten kohtuullistamista vaativan adressin. Kansanliikkeellä ei ollut vaikutusta, ja yhtiö piti määräaikaisten sopimusten hinnat entisellään.

KULUTTAJARIITALAUTAKUNTA linjasi kesäkuussa, että kalliita määräaikaisia sähkösopimuksia pitää kohtuullistaa. Lautakunnan mukaan määräaikaisen sopimuksen hinta saa olla enintään 15 prosenttia korkeampi kuin voimassaoloaikana myytävien sopimusten keskihinta. Määräaikaisissa sopimuksissa sähköenergian hinta vaihtelee nyt vajaasta 9 sentistä runsaaseen 13 senttiin kilowatti­tunnilta.

Valtonen otti yhteyttä Turku Energiaan heinäkuun lopussa. Hän vetosi lautakunnan päätökseen ja vaati oman sähkösopimuksensa kohtuullistamista. HS on nähnyt Valtosen ja sähköyhtiön välisen viestinvaihdon.

Turku Energia ei suostunut kohtuullistamiseen ja totesi, että yhtiö on eri mieltä kuluttaja­riitalautakunnan kanssa. Sähköyhtiöistä esimerkiksi Fortum on todennut Turku Energian tavoin, että yhtiö ei kohtuullista sopimuksiaan.

Asiasta kirjoittaa aamun Helsingin Sanomat.

Energiayhtiöt ovat tehneet miljoonavoittoja tämän korkean sähkön hinnan aikaan. Useimmat niistä ovat kaupungin omistamia energiayhtiöitä.

Energiateollisuus ilmoitti kuluttajariita­lautakunnan päätöksen jälkeen, ettei se suositelle päätöksen noudattamista.  Tämä on kummallinen ja kyseenalainen päätös. Yleensä kuluttajariitalautakunnan päätöksiä noudatetaan.

Mitä kuluttajalla on tehtävissä muuta kuin odottaa. Lautakuntahan perusteli päätöstä kuluttajan­suojalain kohtuuttomuus­säännöksellä ja nyt sitä ei noudateta.

Itse olen välttynyt sähkösopimuksen teolta korkean sähkön hinnan aikaan. Tein kahden vuoden sähkösopimuksen 4/21 ja siinä oli kolmas optiovuosi, joka nyt on meneillään. Hinta on 5,4 senttiä kilowattitunnilta ilman kuukausimaksua eli hyvinkin edullinen tämän hetkiseen hintatasoon verrattuna.

Tällä hetkellä sähköyhtiöni Väre tarjoaa noin 11 sentin yhden tai kahden vuoden määräaikaisia sähkösopimuksia.  Pörssisähköön en ole tarttumassa vaikka sen hinta keskimäärin on ollut noin 6 senttiä kesäaikaan.

Väreen asiakkailla on täällä ollut riita ns. HUB-maksusta. Siitäkin kuluttajariitalautakunta teki päätöksen. Sen mukaan tuo maksu on palautettava asiakkaille. Näin yhtiö tekikin.

Miten teillä – oletteko välttäneet kalliit sähkösopimukset ja mitä yksityinen henkilö voi tehdä, kun vastassa ovat suuret energiayhtiöt?

 

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (21)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
  1. tommiviinikka

    Kuluttajariitalautakunnan päätös oli järjetön. Voidakseen tarjota kaksi vuotta sähköä kiinteällä hinnalla, yhtiö joutuu sitoutumaan itse hankkimaan sähköä kaksi vuotta kiinteällä hinnalla. Ilman tällaista sitoumusta se voi joutua Uniperin tapaiseen loukkuun, jossa tulee suuria tappioita sähkön hinnan noustessa.

    Toki blogissa mainittu kiinteä hinta on korkea, ja siihen olisi hyvä tarjota ratkaisu, mutta ei sähköyhtiöiden mahdollisen konkurssiriskin hinnalla.

    Ilmoita asiaton viesti

    • jarmonahkamaki
      Jarmo Nahkamäki #3950575 Kirjoittaja
      Vastaus kommenttiin: #3950556

      Kuluttajariitalautakunta perustelee päätöksiään sillä, että sähkö on jokaiselle välttämätön hyödyke, jonka hinnalta kuluttaja voi odottaa vakautta. Kuluttajasuojalain mukaista kohtuuttomuutta arvioidaan lautakunnan mukaan lähtökohtaisesti vain kuluttajan näkökulmasta.

      ”Vaikka korotukselle olisi liiketaloudelliset perusteet, se ei poista kohtuuttomuutta kuluttajan kannalta”, KULUTTAJARIITALAUTAKUNNAN puheenjohtajan Pauli Ståhlbergin toteaa.

      Lautakunta on arvioinut aikanaan samoin perustein myös muita välttämättömyyshyödykkeitä, kuten sähkön siirtohintojen korotuksia. Lainaus Kuluttajariitalautankunnan päätöksestä.

      Sähkömarkkinalain mukaan jakeluverkkoalueen toimitusvelvollisen vähittäismyyjän on toimitettava vastuualueella sähköä ”kohtuulliseen” hintaan kuluttajille sekä muille pienkäyttäjille.

      Ilmoita asiaton viesti

      • tommiviinikka
        Vastaus kommenttiin: #3950575

        Kuluttajariitalautakunta antaa vain suosituksia. Tällä kertaa ne olivat sopimusvapauden vastaisia. Sähkömarkkinat on syytä uudistaa ja tässä yhteydessä ratkaista kohtuuttomaan asemaan joutuneiden tilanne.

        Tätä ei pidä kuitenkaan tehdä yksipuolisella julistuksella. Asian ratkaisu on Orpon hallituksen käsissä.

        Ilmoita asiaton viesti

    • jariojala
      Jari Ojala #3950584
      Vastaus kommenttiin: #3950556

      Ainakin isoimmat yhtiöt tuottavat itse sähkönsä ja heidän myyntiyhtiönsä sitten myyvät tuotteen. Missä kohtaa se riski tuossa on? Sellaiset yhtiöt, jotka eivät tuota itse sähköään ovat toki riskialttiita, mutta riski kuuluu yrittämiseen.

      Ilmoita asiaton viesti

        • jariojala
          Jari Ojala #3950593
          Vastaus kommenttiin: #3950587

          Kyllä kuluttajilla pitää olla suojaa isoja yrityksiä vastaan, koska ei voi edellyttää, että he taitavat asiat samoin kuin yritykset. Yritysten keskinäiset sopimukset ovat eri asia vaikka esim. taloyhtiöt pitäisi mielestäni rinnastaa kuluttajiin. Taloyhtiön hallituksen jäsenet eivät useinkaan ole taitajia kaikissa asioissa ja isännöintikin nykyään tyrkyttää sähkömeklareita taloyhtiöille, jotka valtakirjan turvin voivat tehdä taloyhtiön kannalta huonojakin ratkaisuja. Vastuussa on taloyhtiön hallitus.

          Ilmoita asiaton viesti

    • MattiLehtinen
      Vastaus kommenttiin: #3950556

      ”Toki blogissa mainittu kiinteä hinta on korkea, ja siihen olisi hyvä tarjota ratkaisu, mutta ei sähköyhtiöiden mahdollisen konkurssiriskin hinnalla”

      Jos sama firma pystyy myymään sähköä lähes 3x halvemmalla niin mikä konkurssiriski se olisi jos sopimus kuhtuullistettaisiin siihen 15snt hintaan? Se olisi vielä 5snt enemmän millä nykyään myyvät?

      Ilmoita asiaton viesti

  2. jarmonahkamaki
    Jarmo Nahkamäki #3950577 Kirjoittaja

    Energiateollisuuden keväällä teettämän kyselyn mukaan sähköstään vähintään 30 senttiä kilowattitunnilta maksavia kotitalouksia oli tuolloin noin 60 000. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Datahuoneen mukaan määrä saattaa olla jopa huomattavasti suurempi.
    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kymmenet-tuhannet-suomalaiset-jumissa-kalliin-sahkosopimuksen-kanssa-jos-yhtio-vaatii-irtisanomisesta-kohtuuttoman-korvauksen-on-viela-yksi-keino/8718078

    Ilmoita asiaton viesti

    • jarmonahkamaki
      Jarmo Nahkamäki #3950591 Kirjoittaja
      Vastaus kommenttiin: #3950580

      Sähkön ollessa välttämättömyyshyödyke on lupa odottaa kuluttajalla olevan jonkinlainen oikeusturva ja siihen kohtuuhintainen viittaa tuossa sähkömarkkinalaissa.

      On eri asia, jos talvella olisi ostanut kalliin uimapatjan, kun ennustettiin hellekesää, mutta sitä ei tullutkaan ja uimapatjojen hinnat romahti.

      Ilmoita asiaton viesti

      • JanneSalonen11
        Janne Salonen #3950652
        Vastaus kommenttiin: #3950591

        Kuluttajalla on oikeusturva, koska sähkö maksaa juuri sovitun hinnan. Kyse on vain siitä, että joku teki lottorivinsä väärin ja vaatii nyt palveluntarjoajaa kärsimään nahoissaan.

        Ilmoita asiaton viesti

        • Juha Hytönen
          Juha Hytönen #3950724
          Vastaus kommenttiin: #3950652

          Näin se on, kyllä minuakin ketutti maksaa Helenille ensin yli 30 senttiä kilowattitunnilta ja tammikuusta alkaen vielä reilut 20 senttiä. En lähtenyt maalämpötorpan asukkina leikkimään pörssisähkön kanssa, koska se ei ole teknisesti oikein mahdollista käyttää puppua vain halvan sähkön aikana. Nyt sitten on vuoden soppari 10 sentin hinalla plus kulutusvaikutus.

          Elämä on valintoja, ei aina voi osua oikeaan, mutta itkeminen ei nyt auta. Ei aina voi lähteä sille linjalle, että koska joku sai edullisemmin, niin minunkin pitää saada.

          Meille esim. myytiin viitisen vuotta sitten maalämpö, en ole erityisen tyytyväinen, mutta itsehän tuo päätettiin. Nykytietämyksellä olisin hankkinut tai rakentanut (suht. helppo projekti) pienen lämpökontin isolla puukattilalla ja isolla varaajalla. Energiakustannukset oman puun johdosta olisivat olemattoman pienet.

          Ilmoita asiaton viesti

  3. jgagarin56
    Juha Kuikka #3950607

    Maksan itse reilut 8 C /kwh Väreen sopimuksella, joka on voimassa ensi vuoden loppuun asti ja siihen päälle vielä vuoden optio. Jos sähkön hinta nyt vuoden parin sisällä romahtaisi alle kahdeksan sentin, niin ei silti harmittaisi, koska katson jo olevani plussan puolella, kun ajattelee niitä keskimääräisiä maksettuja hintoja tässä viimeisen 12 kuukauden aikana. Sitä paitsi pitkäaikainen määräaikaissopimus on stressitön, kun se on tehty oikealla hinnalla.

    Jos ne adressin allekirjoittaneet kuluttajat eivät ole tyytyväisiä sähkönmyyjän päätökseen olla noudattamatta kuluttajariitalautakunnan päätöstä, niin he voivat tehdä joukkokanteen asiasta. Sitten keissi käsitellään oikeudessa. Mutta väittäisin, että lakiin vedoten sähköyhtiö olisi silloinkin varsin vahvoilla.

    Ilmoita asiaton viesti

    • tommiviinikka
      Vastaus kommenttiin: #3950607

      Juuri näin. Tosin ryhmäkanteen voi Suomessa nostaa vain kuluttaja-asiamies toimivaltansa puitteissa.

      ”Suomen ryhmäkannelaki tuli voimaan vuonna 2007. Laki antaa mahdollisuuden vain kuluttajien ryhmäkanteeseen elinkeinonharjoittajaa vastaan kuluttaja-asiamiehen toimivallan puitteissa. Kanneoikeus on yksin kuluttaja-asiamiehellä ja ryhmään kuuluminen edellyttää kuluttajalta erillistä ilmoittautumista. Kyseessä on siis opt-in-tyyppinen julkinen ryhmäkanne.”

      Ilmoita asiaton viesti

  4. JukkaKarasti

    Joulukuussa -22 oli pörssisähkön keskihinta omalta osaltani hieman yli 27 senttiä.
    Tämä vuosi on mennyt alle 10 sentin tähän asti.

    Ilmoita asiaton viesti

  5. JotuKarjalainen

    Tuntuisko sinusta reilulta että sähköyhtiö voisi omalla päätöksellään nostaa sun sähkönhintaa tarvittaessa 15%?
    Kyllähän sopimuksista lähtökohtaisesti tulee pitää kiinni, vaikka markkinatilanteet heittelisivätkin.

    Ilmoita asiaton viesti

  6. MattiLehtinen
    Matti Lehtinen #3950736

    Uusi Suomi viljelee huumoria, olemme kuulemma ensi talvena sähkön suhteen omavaraisia. En tiedä jatkuuko huumori vielä jutussa kun on maksullinen. Mutta tämän perusteella virmojenkaan ei tarvii ostaa kalliilla.

    https://www.uusisuomi.fi/uutiset/sahkon-hinta-rymisee-alas-edullista-ensi-talvena-suomi-taysin-sahkoomavarainen/9d51240d-61e8-4e11-842e-529e3ba0c33a

    Ilmoita asiaton viesti