Sensuroiko YLE vai teki yksittäisen julkaisupäätöksen?

Kesä on Ylellä uusintojen aikaa. Niinpä myös vuonna 2019 se esitti toukokuussa TV1-kanavallaan kaikki Suomen Filmiteollisuuden Pekka ja Pätkä -elokuvasarjan osat viimeistä, Pekkaa ja Pätkää neekereinä (1960), lukuun ottamatta.

Syynä tähän oli somekohu vuonna 2016, kun samainen elokuvasarja esitettiin – Aarne Tarkaksen ohjaamaa ja Reino Helismaan käsikirjoittamaa elokuvaa pidettiin somessa rasistisena ja kyseenalaistettiin, että saisiko sitä enää esittää.

Vuonna 2016 Ylen ohjelmapäällikkö Pentti Väliahdet kommentoi TV1:n Facebook-sivulla asiasta seurannutta kohua: ”Elokuva pitää nähdä ja tulkita sen hetkisessä yhteiskunnassa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa. Suomi oli eristynyt maa eikä meillä nähty tummaihoisia ihmisiä katukuvassa. Tämä elokuva kuvastaa siis ennen muuta suomalaisten asenteita ja ennakkoluuloja.

Niille elokuva nauraa, ja niille katsojankin pitäisi nauraa eli sen ajan asenteillemme ja ennakkoluuloillemme. Asiat voidaan nähdä aina kärjistetysti ja kapeasta kulmasta, mutta miksi haluaisimme näin nähdä. Ainakin voisimme ensin katsoa tuon elokuvan, ennen sen teilaamista. Itse haluaisin esittää elokuvia sensuroimattomina ja sensuroimatta omaa kulttuurihistoriaamme.”

Vuonna 2019 kyseistä osaa ei siis esitetty ja perustelut ovat nyt toiset.

– Sensurointi on tosiaan hyvin eri asia kuin yksittäinen julkaisupäätös, Väliahdet kertoo nyt Elokuvauutiset.fi:lle. – Tätä elokuvaa ei olla sensuroimassa, vaan nyt tehtiin yksittäinen julkaisupäätös. Toisin sanoen nyt tehty päätös koskee vain tätä esityskierrosta, seuraavalla tehdään omat ja yksilölliset ratkaisut, hän jatkaa.

– Edellisestä kierroksesta ja kyseisen elokuvan esityskerrasta on lopulta varsin vähän aikaa. Muiden Pekka ja Pätkä -leffojen arvo ja katsottavuus ei ole kiinni tästä yksittäisestä elokuvasta. Lisäksi meidän(kin) tehtävä on kuunnella yhteiskunnan ja katsojien reaktioita ja kunnioittaa niitä, ja tämä aika reagoi herkästi, ja toisaalta hyvä, että reagoi herkästi. Totesimme, että nyt ei ole oikea hetki ja ehkä oikea julkaisualustakaan tälle nimenomaiselle elokuvalle, Väliahdet sanoo.

Lähde: Elokuvauutiset.

Historiaa siis kirjoitetaan Suomessakin uusiksi ja ns. sensuroidaan elokuvia, kun riittävän äänekäs joukko sitä vaatii. Elokuva on osa kulttuurihistoriaamme, kirjoitti ohjelmapäällikkö vuonna 2016, mutta vuonna 2019 ei enää ollutkaan näin.

Suomessa siis tehdään pesäeroa jopa lähihistoriaamme, mutta näinhän ei voi olla. Kyllä aikalaiskuva pitää kestää päivänvaloa vielä tänäkin päivänä. Mielensä pahoittajia aina löytyy, niin tästäkin, mutta sensuurin tielle ei pidä lähteä.

Ylellä on uusi hallintoneuvosto. Sen puheenjohtaja on Sinuhe Wallinheimo (kok.) ja varapuheenjohtaja Jari Ronkainen (ps.). Kysymys heille – näemmekö vielä Pekka ja Pätkä neekereinä –elokuvaa Ylen kanavilla?

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu