Sensuroiko YLE vai teki yksittäisen julkaisupäätöksen?
Kesä on Ylellä uusintojen aikaa. Niinpä myös vuonna 2019 se esitti toukokuussa TV1-kanavallaan kaikki Suomen Filmiteollisuuden Pekka ja Pätkä -elokuvasarjan osat viimeistä, Pekkaa ja Pätkää neekereinä (1960), lukuun ottamatta.
Syynä tähän oli somekohu vuonna 2016, kun samainen elokuvasarja esitettiin – Aarne Tarkaksen ohjaamaa ja Reino Helismaan käsikirjoittamaa elokuvaa pidettiin somessa rasistisena ja kyseenalaistettiin, että saisiko sitä enää esittää.
Vuonna 2016 Ylen ohjelmapäällikkö Pentti Väliahdet kommentoi TV1:n Facebook-sivulla asiasta seurannutta kohua: ”Elokuva pitää nähdä ja tulkita sen hetkisessä yhteiskunnassa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa. Suomi oli eristynyt maa eikä meillä nähty tummaihoisia ihmisiä katukuvassa. Tämä elokuva kuvastaa siis ennen muuta suomalaisten asenteita ja ennakkoluuloja.
Niille elokuva nauraa, ja niille katsojankin pitäisi nauraa eli sen ajan asenteillemme ja ennakkoluuloillemme. Asiat voidaan nähdä aina kärjistetysti ja kapeasta kulmasta, mutta miksi haluaisimme näin nähdä. Ainakin voisimme ensin katsoa tuon elokuvan, ennen sen teilaamista. Itse haluaisin esittää elokuvia sensuroimattomina ja sensuroimatta omaa kulttuurihistoriaamme.”
Vuonna 2019 kyseistä osaa ei siis esitetty ja perustelut ovat nyt toiset.
– Sensurointi on tosiaan hyvin eri asia kuin yksittäinen julkaisupäätös, Väliahdet kertoo nyt Elokuvauutiset.fi:lle. – Tätä elokuvaa ei olla sensuroimassa, vaan nyt tehtiin yksittäinen julkaisupäätös. Toisin sanoen nyt tehty päätös koskee vain tätä esityskierrosta, seuraavalla tehdään omat ja yksilölliset ratkaisut, hän jatkaa.
– Edellisestä kierroksesta ja kyseisen elokuvan esityskerrasta on lopulta varsin vähän aikaa. Muiden Pekka ja Pätkä -leffojen arvo ja katsottavuus ei ole kiinni tästä yksittäisestä elokuvasta. Lisäksi meidän(kin) tehtävä on kuunnella yhteiskunnan ja katsojien reaktioita ja kunnioittaa niitä, ja tämä aika reagoi herkästi, ja toisaalta hyvä, että reagoi herkästi. Totesimme, että nyt ei ole oikea hetki ja ehkä oikea julkaisualustakaan tälle nimenomaiselle elokuvalle, Väliahdet sanoo.
Lähde: Elokuvauutiset.
Historiaa siis kirjoitetaan Suomessakin uusiksi ja ns. sensuroidaan elokuvia, kun riittävän äänekäs joukko sitä vaatii. Elokuva on osa kulttuurihistoriaamme, kirjoitti ohjelmapäällikkö vuonna 2016, mutta vuonna 2019 ei enää ollutkaan näin.
Suomessa siis tehdään pesäeroa jopa lähihistoriaamme, mutta näinhän ei voi olla. Kyllä aikalaiskuva pitää kestää päivänvaloa vielä tänäkin päivänä. Mielensä pahoittajia aina löytyy, niin tästäkin, mutta sensuurin tielle ei pidä lähteä.
Ylellä on uusi hallintoneuvosto. Sen puheenjohtaja on Sinuhe Wallinheimo (kok.) ja varapuheenjohtaja Jari Ronkainen (ps.). Kysymys heille – näemmekö vielä Pekka ja Pätkä neekereinä –elokuvaa Ylen kanavilla?
Minä ja moni minun sukupolvestani näkivät ensimmäisen ne.k.r.n vuoden 1952 olympialaisissa ja en kyllä muista, että minkäänlaisia vihamielisiä tunteita olisin kokenut vaan päinvastoin koin sen hienona ja uutena elämän kokemuksena ja olin pitkän aikaa ylpeä kokemuksestani.
Kyllä tuo elokuva olisi ihan kiva nähdä uudestaan aina silloin tällöin. Ai niin, mutta ohjelmien sisältöön ei saanutkaan puuttua. No, perun koko jutun.
Yleisesti ottaen tämä uusintojen jatkuva näyttö kesäisin on eräs niistä syistä, joiden vuoksi kyseisen yhtiön määrärahoja on leikattava tuntuvasti.
Ilmoita asiaton viesti
”Hallintoneuvosto voi antaa hallitukselle ohjeita asioissa, jotka ovat laajakantoisia ja periaatteellisesti tärkeitä”.
Ylen hallintoneuvosto ja hallintoneuvoston tehtävät: https://yle.fi/aihe/s/yleisradio/ylen-hallintoneuvosto
Ilmoita asiaton viesti
Eli meinaat että hallintoneuvosto ohjaisi hallitusta jotta tämä päättäisi esittää elokuvan kanavilla?
Laajakantoinen ja periaatteellisesti tärkeä päätös?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, oletan hallintoneuvoston olevan se instanssi, joka voisi vaikuttaa ohjelmasisältöön toisin kuin Ylen hallitus: https://yle.fi/aihe/s/yleisradio/ylen-hallitus
Tässä ajassa tosiaan ainakin periaatteellinen päätös ja miksei myös laajakantoinen…
Ilmoita asiaton viesti
Oletat väärin. Ei hallintoneuvosto ohjeista hallitusta asiassa, joka ei kuulu kummankaan toimivaltaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitset siis, että Yle päättää ohjelmasisällöstään itsenäisesti?
Entä sitten tuo kohu 2016, joka johti elokuvan esittämättömyyteen vuonna 2019 – eikö se ollut juuri median/yleisön ohjailua? Ts. voisiko nyt tapahtua samoin, mutta päinvastoin, jos mm. poliitikot tarttuisivat asiaan, tätä pohdin.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta päätös olla näyttämättä tätä yhtä elokuvaa isossa sarjassa on typerä. Minä ja muu suuri yleisö voimme sen ihan mainiosti sanoa.
Poliitikon, joka istuu hallintoneuvostossa, sen sijaan on syytä ymmärtää toimvaltansa rajat. Joiltain se on aikaisemmin mennyt sekaisin kun ovat luulleet puuttuvansa jopa journalismin sisältöön.
Tuo on ihan olennainen osa Ylen riippumattomuutta. Poliittisten suhdanteiden ei saa antaa määritellä, mitä yhtiö esittää tai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Noin se menee pääpiirteissään, mutta… Ylen toiminta kustannetaan verovaroin ja vieläpä korvamerkityllä verolla. Poliitikot valitaan vaaleilla kansansa edustajiksi niin on jokseenkin veikeetä, että Ylen palkolliset päättäisivät itsenäisesti ohjelmapolitiikastaan ilman äänestäjän/edustajan mahdollisuutta vaikuttaa.
Ylellä on merkittävä rooli yhteiskunnallisesti eikä se täten voi olla irrallinen saareke ympäröivästä elämästä. Yksittäisen ohjelmapäällikön ei voida olettaa vetävän koko Ylen linjaa.
Journalismin sisältö ts. esim. uutiset on eri asia kuin yksittäisen ohjelman lähettäminen, jonka pitää tyydyttää katsojakuntaa.
Olisikin perusteltua, että Ylen ohjelmat siirtyisivät maksukortin taakse ja toimisivat muutenkin samoin kuin kaupalliset kanavat. Siellä kysyntä määrää yleensä tarjonnan ja hintatason.
Jk. Puhuisin tässä yhteydessä mieluummin ohjelmapolitiikasta kuin journalismista, sillä esim. elokuvat eivät ole toimitettuja (toimittajan toimesta).
Jk2. Journalismi on toimintaa, jonka tehtävänä on kerätä, varmentaa ja eritellä tietoa ja esittää se joukkoviestimien avulla esimerkiksi uutisten muodossa. WIKI.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä tuo elokuva olisi ihan kiva nähdä uudestaan aina silloin tällöin.”
Elonetissä voi katsoa kaikki Pekka ja Pätkä -leffat: https://elonet.finna.fi/List/825346
Ilmoita asiaton viesti
Päätin ryhtyä vaatimaan leffan poistamista loukkaavana Elonetissä (sisä-tai kulttuuriministeri hoi!) samalla kun vaadin sen esittämistä Ylellä, koska sensuuri loukkaa minua.
Ilmoita asiaton viesti
Selvä sensuuri.
Ilmoita asiaton viesti
Kohta ei kaupoista saa enää Mika Waltarin ”Mikael Hakim” kirjaa/äänikirjaa, heh.
” VAROITUS: Seuraava kirjoitus (ja linkki) paljastaa yksityiskohtia juonesta.”
” Merisotien yhteydessä Waltari esittelee historialliset henkilöt Khaireddin Barbarossan (n. 1475–1546) ja Andrea Dorian (1466–1560).
Kirja on hyvin väkivaltainen, kauloja katkotaan ja miekat heiluvat. Mukana on myös paljon huumoria, ja usein erityisesti varsin mustaa huumoria.”
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Mikael_Hakim
Waltari osasi mustan huumorin, jossa arvoa annettiin köyhille, muslimeille, kristityille, merirosvoille, kaikenvärisille ja rotuisille ihmisille.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Musta_huumori
” Musta huumori ei hyväksy mitään yleistä jakamatonta käsitystä todellisuudesta vaan korostaa kaiken suhteellisuutta. Tällöin asetetaan myös vakavat ”pyhät” arvot ja itsestäänselvyydet naurunalaisiksi.
Esimerkiksi kirjailija tarkastelee kiihkottomasti romaanihenkilönsä turhia pyrkimyksiä rakentaa järjestystä maailman kaoottisuudesta ja esittää asioiden perimmäisen suhteellisuuden: lopullista ehdotonta totuutta ei ole olemassa. ”
Waltari oli selvästi oman aikansa PerSu, heh.
Ilmoita asiaton viesti
Waltari on ollut kauan mielilukemistoani. ”Waltari oli selvästi oman aikansa PerSu, heh” Luokittelun luettuani, minulle kirkastui:”Olen aina rakastanut Perus suomalaisten rasistista kielenkäyttöä ja ilkeiden naisten kuvaamista ja lopuksi kuinka heille käy!
Mika Waltarin naiset ovat usein ilkeitä ja moittivat miestään jatkuvasti, paitsi jos Mikael antaa heille rahaa tai lahjoja. Juuri kuin omasta päiväkirjastani.
Eläköön PerSut ja heidän rasisminsa! En sittenkään ole yksin!
Ilmoita asiaton viesti
Pentti Väliahdet on varmaan vaikeassa raossa, etten halua miestä liikaa moittia sensuroinnistakaan, mutta hänen ajattelunsa oli vuonna 2016 minulle mieluisampaa.
Jos itse olisin moisia julkaisupäätöksiä tekemässä, niin antaisin Pekan ja Pätkän seikkailla, mutta pyrkisin saamaan vaikkapa ohjelman alkuun pienen juonnon, jossa kerrottaisiin jotakin tähän tapaan: ”Elokuva pitää nähdä ja tulkita sen hetkisessä yhteiskunnassa ja yhteiskunnallisessa tilanteessa. Suomi oli eristynyt maa eikä meillä nähty tummaihoisia ihmisiä katukuvassa. Tämä elokuva kuvastaa siis ennen muuta suomalaisten asenteita ja ennakkoluuloja.” Mikäpä ettei esitettyä elokuvaa voisi seurata keskusteluohjelma, jossa Mauri Peltokangas kertoisi tuntemuksistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ristolla on tuossa hyvä idea, eli keskusteluohjelma elokuvan esityksen jälkeen. Paneelin keskusteluun osallistujien ryhmää voisi kuitenkin mielestäni laajentaa. Mieleen tulee esim. toimittaja Renaz Ebrahimi, Seppo Lehto, Terhi Kiemunki ja vaikkapa Eva Biaudet. Tällä porukalla saisimme luultavasti mielenkiintoista ja värikästä keskustelua aikaan. Ohjelma- aikaa pitäisi olla riittävästi, että jokainen varmasti saisi sanotuksi sanottavansa.
PS. Itse sitä mieltä että tämän elokuvan esityksen kieltämiselle ei ole mitään perusteita. Ihmettelen kuitenkin miksi tämä nyt nostetaan tapetille monen vuoden jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Mustaa Mannerheimia sentään saanee näyttää vielä telsussa?
Ilmoita asiaton viesti
Joukkopöyristyminen mustasta Mannerheimista olikin aikanaan erikoinen tapaus. Elokuvan ideahan oli ihan hyvä: afrikkalaisten keskuudessa levisi tarinoita kaukaisesta sotapäälliköstä, ja nämä luonnollisesti kuvittelivat hänet mustaksi. Muuten leffa oli kyllä huono.
Ilmoita asiaton viesti
Tavallaan ymmärrän pointin pöyristymisessä. Mitä jos Hollywood tekisi produktion Haile Selassiesta, nimiroolissa Tom Cruise?
Ilmoita asiaton viesti
Ei hitto mikä idea, nyt Jalmarin tuotantoyhtiöön kontaktia ja tämä projekti toteutetaan! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Jalmarin leffassa sivuosassa nähdään Lady Gagan esittämä Bob Marley.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu varmaan kontekstista. Jos ideana olisi esittää, millaiseksi ihmiset, jotka eivät koskaan ole tummaihoista ihmistä nähneet Selassien kuvittelisivat, voisi valkoihoinen näyttelijä olla ihan looginen valinta.
Ilmoita asiaton viesti
Haile Selassielle kävi huonosti. Hän ei ole sellaista sankariainesta, jollaisia Tom Cruise esittää.
Minusta Cruise voisi olla hyvä Muhamed Alin roolissa.
Ilmoita asiaton viesti
Epygtiläisetkin pyöristyi kun Kleopatraa näytteli väärän färinen.
Ilmoita asiaton viesti
Pääosan esittäjä Telley Savallos Otieno menehtyi viime vuonna moottoripyöräonnettomuudessa Keniassa.
Mannerheimkin oli liikenneonnettomuudessa Afrikassa kun hän Algeriassa vuonna 1923 ajoi autollaan ulos tieltä ja mursi reisiluunsa.
Se toteutuiko ”mustan Mannerheimin” Telley S. Otienon kohtalossa jonkinlainen Mannerheim-kirous jää elokuvan pöyristelijöiden arvioitavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
YP seuraa tätäkin keskustelua. Pidetään siis kommentit asiallisina.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, pystyisinkö katsomaan ainuttakaan Pekka ja Pätkä elokuvaan. En varmaan.
Menneisyyden sensuroiminen on hölmöä ja myöhäistä.
Ilmoita asiaton viesti
Yle julkaisee sisältöä, jonka eduskunta päättää.
Minusta koko keskustelu Ylen poliittisuudesta on naurettavaa. Mikäli eduskunnassa on riittävä enemmistö jotain porukkaa, niin Yle toimii juurikin kuten he haluavat.
Tämän osalta on ollut erikoista seurata keskustelua Ylen budjetista ja sisällöistä. Nykyinen hallitus voi suoraan vaikuttaa siihen mitä sisältöjä Yle julkaisee. Tai no, ehkä ei virallisesti, mutta periaatteella ”tee näin tai itke ja tee näin” kyllä.
Mikäli kokee Ylen ideologisesti vastenmieliseksi, niin kannattaa tutustua siihen miten vastaava organisaatio on saatu myötämieliseksi Unkarissa ja Puolassa. Ja, no, myös Venäjällä.
Riittävää poliittinen voima, niin paikallinen yleisradioyhtiö julkaisee mitä hallitus haluaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt, Ahonen, pientä taukoa siihen Carl Schmittin lukemiseen… Eduskunta ei päätä Ylen ohjelmistosta, koskaan. Se voi päättää lakeja säätämällä, että tietyn aiheisia ohjelmia on oltava: maailmanmestaruuskisoja ja jumalanpalveluksia esimerkiksi.
Ymmärrän kyllä vihjeesi Unkarista, Puolasta ja enemmistöstä, mutta älä yllytä hulluja.
Ilmoita asiaton viesti