Siviileille oikeus kantaa asetta itsepuolustukseksi Ruotsissa? Miksi ei myös Suomessa?

Revolveri. Kuvituskuva.

 

Lähes jokapäiväisten ammuskelujen, räjähdysten ja ylipäänsä jengiväkivallan siivittämänä Ruotsissakin on nousemassa keskustelu kansalaisten oikeudesta puolustaa itseään. Pandoran lippaan avasi ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja. Hän ehdottaa siviileille oikeutta kantaa käsiasetta.

Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Josef Fransson avasi X:ssä (ent. Twitter) keskustelun, joka varmasti on ollut monen kansalaisen mielessä. Miten puolustautua, jos arjen lisääntyvä väkivalta osuu omalle kohdalle?

– Ruotsin lainkuuliaiset kansalaiset tarvitsevat parempaa suojaa terroristeja ja jengirikollisuutta vastaan.

– Mikseivät vailla rikosrekisteriä olevat siviilit voisi kantaa asetta, yhdistettynä jatkuvaan koulutukseen ja ampumakokeisiin, Fransson muotoili.

Asiasta kirjoittaa Suomen Uutiset.

Oikeutta aseenkantoon on perusteltu sill, että se vähentäisi väkivaltarikollisuutta, jos rikolliset tietäisivät, että mahdollinen uhri pystyy puolustautumaan.

Tämä on se sama perustelu, jota USA:ssa on käytetty.

Yhdysvaltain perustuslain toinen lisäys takaa kansalaisille oikeuden omistaa ja kantaa asetta. Lisäys on 1700-luvun lopulta, mutta se on yhä pohjana tämän päivän poliittisille kiistoille, päätöksille ja hyvin vahvana elävälle amerikkalaiselle vapausajattelulle. Käytännössä tämä merkitsee, että ihmiset voivat ostaa myös tehokkaita aseita verraten helposti.

Asiasta kirjoittaa MTV-uutiset.

Vast’ikään Yhdysvaltain korkein oikeus on kumonnut New Yorkin osavaltiossa voimassa olleen lain, jolla rajoitettiin aseenkantoa.

Itse kannatan tuota vapausajattelua niin Ruotsiin kuin Suomeenkin. Jos rikolliset varustautuvat niin miksei myös siviilitkin.

Suomessa on mm. erittäin suuri metsästäjien joukko eikä heille tuota mitään ongelmaa käsitellä asetta.

Samoin aseenkanto-oikeus siviileillä olisi hyvin perusteltu maanpuolustuksen kannalta. Liikekannallepanon sattuessa aseet olisivat heti saatavilla kotien asekaapeissa.

Tämä madaltaisi myös kynnystä osallistua ampuharjoituksiin maanpuolustuksellisessa tarkoituksessa.

Uskoisin sen myös nostavan maanpuolustushenkeä ja kiinnostusta armeijan käymiseen.

 

 

 

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu