Talvinopeusrajoitukset voimaan tällä viikolla

Nopeusrajoitus. Liikennemerkki. Kuvituskuva.

 

Mediat tiedottavat nopeusrajoitusten muuttuvan taas tällä viikolla. Kyse on siirtymisestä talvinopeuksiin.

Käytännössä tämä tarkoittaa valtateillä satasen nopeuden muuttumista kahdeksaankymppiin ja moottoritiellä nopeuden laskua sadastakahdestakympistä sataseen.

Väyläviraston mukaan talvirajoitusten ansiosta säästyy vuosittain arviolta 8 ihmisen henki ja 36 jää loukkaantumatta. Alennetuista rajoituksista on muutakin hyötyä: polttoaineenkulutus laskee ja päästöt vähenevät, päällyste kuluu hitaammin ja rengasmelu pienenee.

Alennetut nopeusrajoitukset ovat voimassa kevääseen saakka kunnes kelit taas paranevat.

Nuorempana nämä muutokset kismittivät, kun piti päästä ns. kovaa. Nyttemmin sitä arvostaa enemmän turvallista matkaa.

Sitä vastoin taajamien kolmenkympin rajoitukset ovat alimitoitettuja. Sopiva nopeus olisi 40-50 km/h. Liikenne puuroutuu ruuhkien muodossa.

Onko liikennekulttuuri murrosvaiheessa, kun sähköautoilijat säästävät akkujaan ajamalla alemmilla nopeuksilla kuin polttomoottoriautoilijat? Voisin olettaa, että toimintamatka on vauhtia tärkeämpi tekijä.

Muutenkin nämä viikot voivat olla ruljanssia autoilijoille, kun siirrytään käyttämään talvirenkaita. Itse vältyn tältä showlta ajaessani kitkarenkailla ympäri vuoden.

 

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu