Tiedonantoa rasismista valmisteleva työryhmä kokoontui ensimmäisen kerran

Kuvituskuva.

Hallitus on luvannut tiedonannon ”yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä” eduskuntaan syyskuussa.

HALLITUKSEN yhdenvertaisuustiedonantoa valmisteleva työryhmä kokoontui ensimmäisen kerran tiistaina.

Ensimmäisessä kokouksessa kuultiin tasa-arvovaltuutettu Rainer Hiltusta, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenmania, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarista ja vanhusasiavaltuutettu Päivi Topoa.

”Kuultiin valtuutettuja ja käytiin kansliapäälliköiden ja sihteeristön kanssa läpi, että missä mennään ja kuultiin kokoukseen osallistuneilta näkemyksiä”, kertoo pääministeri Petteri Orpon (kok) valtiosihteeri Risto Artjoki ensimmäisestä kokouksesta.

Seuraavat kuulemiset ovat torstaina ja perjantaina. Työryhmä aikoo kuulla sekä kirjallisesti että suullisesti yhteensä yli sataa tahoa.

Artjoen mukaan koko työryhmän voimin kokoonnutaan seuraavan kerran ensi maanantaina. Työryhmässä hallituspuolueita edustavat puolueiden puheenjohtajien valtiosihteerit. Heidän lisäkseen ryhmässä istuu ulkoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, oikeusministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäälliköt.

ARTJOEN mukaan työryhmä lähtee rasismin määrittelyssä siitä, miten se on viime kaudella tehdyssä toimintaohjelmassa määritelty. ”Se on kompakti määritelmä.”

Toimintaohjelmassa rasismi määritellään seuraavasti: ”Rasismi on ajatusmalli, joka perustuu ihmisryhmien määrittelyyn alempiarvoiseksi esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella.”

Lisäksi määritelmän kohdalla todetaan, että ”rasismi voi näyttäytyä eri yhteiskunnan alueilla yksilöiden ja ryhmien välisenä tahallisena tai tahattomana ennakkoluuloihin ja vierauden pelkoihin perustuvana käytöksenä tai yhteiskunnan rakenteissa olevina syrjivinä käytäntöinä”.

Rasismi määritellään toimintaohjelmassa myös järjestelmäksi, jossa ”politiikka, institutionaaliset käytännöt, kulttuuri ja muut normit ylläpitävät yhteiskunnallisia valta-asetelmia, joissa tiettyjä ihmisryhmiä pidetään toisia ihmisryhmiä alempiarvoisempina”.

Aiheesta kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Rasismin määritelmä tuntuu jo aiheuttavan vaikeuksia, sillä mm. elinkeinoministeri Wille Rydman (ps) sanoi Verkkouutisille viime viikolla, että hän irtisanoutuu rasismista ”sellaisena, kuin se on klassisesti ymmärretty”.

Jani Mäkelän mukaan rasismista käytävää keskustelua Suomessa vaikeuttaa se, että ”jotkut poliittiset suuntaukset” yrittävät laajentaa termin merkitystä siitä, miten esimerkiksi perussuomalaiset sen käsittävät.

Myöskin, jos muistetaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelän haastattelu Helsingin Sanomista viime sunnuntaina, niin siinä hän totesi, että sellaisia kulttuureita, joissa esimerkiksi naisia tai seksuaalivähemmistöjä kohdellaan ihmisarvoa loukkaavalla tavalla, ei voi pitää samanarvoisina suomalaisen kulttuurin kanssa.

”Sellainen kulttuuri pitää nähdä huonompana, jos se kerta kohtelee ihmisiä noin.”

Tämä lausuma olisi siis työryhmän määritelmän mukaan rasismia. Mielestäni rasismi tullaankin määrittelemään liian laveasti, kun siinä noudatetaan viime hallituksen linjauksia – sen sisälle saadaan mahtumaan melkein mikä tahansa puhe tai kirjoitus.

Työryhmän työstä riippuu millainen hallituksen tiedonannosta tulee ja kuinka se tyydyttää RKP:tta. Saako hallitus luottamuksen vai kaatuuko se heti alkumetreillä?

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu