Työnantajan olisi ollut annettava palkatonta vapaata rukoushetkiin
Työntekijä toi esille, että hän tarvitsee uskontoonsa kuuluvia rukoushetkiä varten viisi minuuttia palkatonta vapaata päivittäin sekä perjantaisin tunnin.
Työnantaja ei tähän suostunut ja työsopimus jäi allekirjoittamatta.
Käräjäoikeus määräsi Helsingin kaupungin kahdelle työntekijälle parin tonnin sakot syrjinnästä.
Ksml: https://www.ksml.fi/kotimaa/Islaminuskoinen-mies-pyysi-rukoushetki%C3%A4-Helsingin-kaupunki-ei-ottanutkaan-t%C3%B6ihin-%E2%80%93-k%C3%A4r%C3%A4jilt%C3%A4-tuomio-ty%C3%B6syrjinn%C3%A4st%C3%A4/1438604#comments
Hienoa, kuinka yhteiskunta ottaa uskovaisuuden huomioon.
Kivittäminen taitaa ennemminkin kuulua noita rukoushetkiä vaativien kulttuuriin, erityisesti naisten ja homojen kivittäminen, niin että se siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä samaa yritetään veivata myös yksityisellä puolella. Luultavasti tähän ei olla suostuttu. Työelämässä ei voida ryhtyä levittämään omaa uskontoa. vaan siellä täytyy tehdä töitä (jopa sunnuntaina jos tarvitaan).
Toinen vaihtoehto on vaihtaa työpaikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennuksena: Mies oli hakenut ja valittu tehtävään (ei siis ollut työntekijä vielä). Poikkeuksellisen vaatimuksensa palkattomasta vapaasta, hänen itsensä valitsemana ajankohtana, hän esitti työnantajalle ensimmäisen kerran saavuttuaan allekirjoittamaan työsopimusta.
Ilmoita asiaton viesti
Koko Ramadanin aika pitää saada palkalliseksi vapaaksi.
Ilmoita asiaton viesti
5min tupakki tai kahvitauko on ihan normaalia, voi sen käyttää rukoiluunkin. Tuo ei ole mikään ongelma.
Jos tuollaista pientä taukoa ei pidä ollenkaan, tuottavuus todennäköisesti kasvaa jos sen pitää.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnin tauko perjantaisin lisää tuottavuutta vielä enemmän. Kekriä pitää jokaisella työpaikalla juhlia ja työnantajan laskuun syödä kekriporsasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tunti on sellainen aika, että tuo tarvitsee vähän järjestelyä, että tekee vaikka tiistaina tunnin ennemmän tms. jos perjantaille osuu joku aktiviteetti.
Sekään ei ole tavatonta, että porukka liukenee töistä perjantaisin tuntia aikaisemmin. Järjestelyjuttu tuo lähinnä on, ei tuosta mitään ongelmaa pitäisi tulla.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko nyt mielestäsi johdonmukainen, kun sinulla näyttää kaikessa olevan kantana se, että kristilliset uskomukset ja tavat eivät saisi vaikuttaa yhteiskunnassa päätöksentekoon, mutta kun islaminuskoinen hakee oikeutta käyttää viikottaisesta työajastaan puolitoista tuntia omaa satuolentoaan rukoilemalla, se onkin hyväksyttävää?
Ilmoita asiaton viesti
Kristilliset eikä islamilaiset kummallisuudet ei saa vaikuttaa lakiin.
Mielestäni työaikaan ei kuulu mitään vähennystä uskonnon perusteella, että se tunti sitten pitää hoitaa vaikka joku toinen päivä. 5min tauoilla ei ole mitään merkitystä.
Toki se on mahdollista, että jossakin työtehtävässä ei ole mahdollista siirtää sitä tuntia perjantailta vaikka keskiviikolle joten silloin työnantajan ei tarvitse palkata.
Ymmärtääkseni tässä oli sellainen keissi, että töistä olisi suullisesti jo sovittu, että nimi vain paperiin alle ja että hakija sanoi, että perjantain tunti ei ole välttämätön että jos on palaveria silloin niin ei sitten silloin. Sama asia kuin sopisi siitä, että perjantaisin loppuisi päivä tuntia aiemmin että ehtii futisharkkoihin ja hoitaisi puuttuvan tunnin joku muu päivä.
Joku syrjintäpykälä taitaa kuitenkin löytyä, että ilman hyväksyttävää syytä ei saa syrjiä uskonnon mukaan ja ilmeisesti siinä perjantaissa ei olisi ollut mitään ongelmaa järjestellä.
Ihmisten ei tarvitse tehdä asioista vaikeita siksi, että joku on vaikka kristitty eikä voi siksi tulla vaikka hoitamaan sunnuntaiaamun työvuoroja. Tuollaiset asiat normaalisti on järjestettävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Sovitaanko että sinä olet lidlin/kmarketin/smarketin/whatever kassajonossa ja kassahenkilö päättää painua tunniksi kumartelemaan juuri sinun kohdallasi. Jos menet toiselle kassalle, niin siellä sama tilanne, kolmannelle sitten parin tunnin jono.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei ollut mikään marketin kassahenkilö vaan insinööri.
Insinöörit tavallisesti on tietokoneenääressä käyttämässä jotain suunnittelusovellusta ja käyvät palavereissa kommunikoimassa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko islam siis insinöörien uskonto?
Ilmoita asiaton viesti
Hulluinta tässä on, että jaetaan tuomioita aiheesta harmaalla alueella olevasta epämääräisestä tilanteesta, jota kukaan ei todellakaan voi tietää, missä menee laillisen ja laittoman raja.
Oikeuden tuomareilla on varmaa hauskaakin leikkiä jumalaa, herraa joka yksin tietää mikä on oikein ja mikä väärin, ja sen tietonsa perusteella rangaista ketä tahtovat.
Ilmoita asiaton viesti
Tupakoija sentään tarvitsee ne henkosensa, kuten muut vessataukonsa. Mekkaan kumartelu sen sijaan on vain ja ainoastaan identiteettipolitiikaa, samalla lailla kuin sianlihan välttely.
Toisen maailmansoda ja holokaustin jälkeen juutalaiset vahvistivat runneltua itsetuntoaan lauantaisapateilla. Myötätunnosta ja tukena länsimaissa siihen suostuttiin jos vain mahdollista. Esim. shakkiturnauksissa vastustajalta kysyttiin, josko hän suostuisi kys. pelin siirtämiseen toiselle päivälle tai alkamaan sen vasta illalla. Melkein kaikki suostuivat.
Muslimit tavoitelevat Euroopassa samaa asemaa ja vähän enemmän. Mutta ei se pyytäjä koskaan hullu ole.
Ilmoita asiaton viesti
”Tupakoija sentään tarvitsee ne henkosensa”
Ei tarvitse.
Ihmisen keho voi kyllä tarvita sitä, että pari kertaa tunnissa noustaan siitä toimistotuolista.
”Esim. shakkiturnauksissa vastustajalta kysyttiin, josko hän suostuisi kys. pelin siirtämiseen toiselle päivälle tai alkamaan sen vasta illalla. Melkein kaikki suostuivat.”
Eli järjestelykysymys, ei mikään ylitsepääsemäntön ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi työnantajan tulisi ottaa yhtään ylimääräistä ylipäästävääkään ongelmaa jos mahdollisuus on välttää ne?”
Oli ne syrjintäpykälät, että ei voi uskonnon takia syrjiä. Jos työntekijä haluaa sunnuntaille hetken omaa aikaa niin se ei voi olla ongelma palkkauksessa. Tiedätkö kuinka monta suomalaista on vapaalla ensi sunnuntaina?
Nähdäkseni sillä ei ole merkitystä lain kannalta, että onko kyse joulusta, sunnuntaista vai perjantaista. Tällaiset asiat on työnantajalle yhdenvertainen ongelma, että jouluisin ei kaikki aina halua tulla töihin.
Ymmärrän kyllä senkin, että vika on oikeastaan yhteiskunnan rakenteissa miten työaika on säädetty.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida olla sellaista kuin ”tupakkatauko” missään työehtosopimuksissa tai laissa?
Ilmoita asiaton viesti
https://www.sak.fi/tyoelama/tyoelaman-perustieto/tauot-ja-lepoaika
Itseasiassa tuossa sanottiin 10 tai 15min, aika paljon. Kyllä tuossa rukouksetkin pistää menemään. Aika usein näkee sitä, että sellainen 30min ruokatunti venäntää vähän pidemmäksi mutta ei sitten muita taukoja ole. Ihan vaan siksi kun jengi lähtee toimistolta ”mihin tänään lounaalle?” ja aika menee menee siihen että ajetaan johonkin parkkiin ja takaisin ja syödäänkin siinä välissä. Tupakoitsijat vetäisee sitten tupakit tavallisesti juuri ennen työpäivän aloittamista, ja sitten päivän mittaan pari.
Ilmoita asiaton viesti
Missä nuo ”tupakkatauot” on mainittu?
Kahvitauot ovat kaikille, myös muslimeille.
Ilmoita asiaton viesti
Kapitalismi kumartaa islamia. Ei olisi uskonut, vaikka islamin harras seuraaminen todistettavasti heikentää tuottavuutta ja talouskasvua.
Itse harrastan Henkisen Minän-uskontoa, jonka rukoushetket ja toiviomatkat alkavat satunnaisesti aina kun henkinen vireystila sitä vaatii. Tottakai se vähän työnantajaa harmituttaa, kun silta-asennustyömaalla työt seisahtuvat sen vuoksi, että työnjohtaja yllättäen sai kutsumuksen lähteä pyhiinvaellusmatkalle Marbellaan, tai että limpparitehtaan linja pysähtyy sen vuoksi, että ”minusta vaan tuntu siltä, et taas olis aika rauhottua”.
Ilmoita asiaton viesti
Monikulttuurisuus ei olekaan niin kaunista kuin kuvitellaan. Rukoustauko palkattomana ei kuulosta palkallista tupakkataukoa pahemmalta, mutta kun on kyse hartaasta muslimista, niin kertomatta jäi, että hän aikoo myös olla kuukauden joka vuosi syömättä töissä. Tämähän olisi laskennallisesti työnantajan etu, kun ruokatunnillakin henkilö olisi huhkimassa töitä, mutta käytännössä työteho olisi vain puolinainen, kun sitä olisi alentamassa vielä ylensyönti ja valvominen yöllä.
Kirjaimeen takertunut islam ei siis hyväksy maassa maan tavalla -linjaa, jolloin milteipä ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi muslimiosastot tai ihan erilliset muslimiyhtiöt, joissa työaika olisi tarkasti islamin määrämällä tavalla toteutettavissa ja vessassakin olisi soraa.
Esillä olevassa tapauksessahan haettiin organisaatioon työntekijää, jolloin ei oikein olisi ollut reilua ratkaista työhönottoa niin, että työntekijä olisikin otettu itsenäisenä yrittäjänä tekemään ne tarvittavat tehtävät. Yritän tässä siis hahmotella, että mitenkä tällaiset ongelmat saataisiin ratkaistua niin, että harraskin muslimi pääsee töihin ja toisaalta työpaikasta ei tule islamin tukikohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelen asian niin, että yhteiskunta on meitä ihmisiä varten. Ei siksi että pitäisi rikastuttaa kapitalistin rahakasoja tai mittailla paskataukojen kestoa mittaamisen ilosta.
Suomessa on nuo työaikajutut ehkä vähän liian jäykät ja niitä pitäisi tehdä vähän ihmisille sopivammaksi. Eikä ainoastaan ihmisille vaan myös ympäristölle ja huomioiden olosuhteet. Yhteiskuntaa ei vaan kannata ajaa täydellä teholla kun on -35 pakkasta. Tai tehdä jotain töitä rakennustelineillä myrkyssä.
Olen itse työskennellyt uskovaisten parissa, enkä näe että jonkun uskonto olisi ollut ongelma ikinä.
Sanoisin että suurin riski uskonnollisuudessa on siinä, jos työnantaja on uskovainen ja alkaa syrjiä hakijoita jonkun uskonnollisen arvomaailman mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Työnantajan ei kuulu millään tavoin järjestellä työntekijöiden työaikaa ja työvuoroja näiden harrastusten mukaan. Jos työntekijä tällaista vaatii työhaastattelussa niin hän on toki rehellinen kertoessaan vaatimuksestaan, mutta samalla hän antaa työnantajalle syyn olla valitsematta häntä.
Asia on yksinkertainen. Työnhakijan uskonto ei ollut työnantajalle syy olla palkkaamatta häntä vaan hänen vaatimuksensa saada harrastaa uskontonsa menoja työajallaan. Tuomio syrjinnästä on väärä ja perätön.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä! 5 minutin rukoushetki ei häiritse työntekoa eikä häiritse muita. Työnantaja voisi järjestää jonkin komeron rukouksia varten siinä kuin tupakointi paikankin. Mutta Perjantai vapaa Moskeijassa rukoilemista varten palkallisena on jo liikaa. Näin itse kuinka Indonesiassa tuo Moskeijassa käynti venyi paljonkin tuntia pidemmäksi. Liittyyhän siihen peseytyminen ja vaatteiden vaihdot saarnan kuuntelemisen lisäksi. Jotkut unohtivat tulla takaisin työhön kokonaan.
Koraanin mukaan Perjantai on eräänlainen ”pyhä” viikonpäivä, mutta Sunnuntai ei. Huomatkaa ettei Islam tunne Mooseksen välittämää kymmentä käskyä lainkaan ja siten”Muista pyhittää lepopäivä eli seitsemäs viikon päivä, ei kuulu muslimeille lainkaan. Sunnuntaina tehdään Indonesiassa monia töitä kuten arkipäivinä. Koulut ja Pankit ovat kiinni Sunnuntaisin. Muuten kuusipäiväinen työviikko on normaali Indonesiassa paitsi hallinnossa. Koulua käydää siis myös lauantaina.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta Perjantai vapaa Moskeijassa rukoilemista varten palkallisena on jo liikaa.”
Ei se palkallinen voi olla. Pitäisi puuttuvat tunnit hoitaa muulloin. Työnhakija lisäksi sanoi, että jos siihen osuu palaveri tuohon aikaan niin ei sitten silloin.
”Koraanin mukaan Perjantai on eräänlainen ”pyhä” viikonpäivä, mutta Sunnuntai ei.”
Niin kyllä minusta tuo sunnuntain erityisasema pitäisi purkaa kun se on uskontoperustainen. Yhteiskunta toimii nykyisellään 24/7.
”Huomatkaa ettei Islam tunne Mooseksen välittämää kymmentä käskyä lainkaan”
Kyllä tuntee.
” ja siten”Muista pyhittää lepopäivä eli seitsemäs viikon päivä, ei kuulu muslimeille lainkaan.”
Kyllä kuuluu. Se seitsemännen päivän ei tarvitse olla sama viikonpäivä.
Omasta puolestani työaikajutut pitäisi miettiä uudestaan niin, että saisi tuottavuutta lisää ja mahdollisuuksia rytmittää töitä paremmin olosuhteiden mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lain mukaan työnantaja päättää mitä, miten, missä, mihin aikaan ja ketkä työtä tekevät. Tähän direktio-oikeuteen ei tässä tapauksessa ole puututtu, vaan tuomioistuin näyttää ottaneen kantaa rekrytoinnissa sen mielestä tapahtuneeseen syrjintään. Onko tuo sitten ollut syrjintää, on kokonaan eri asia.
Ei työnantajalla ole mitään velvollisuutta järjestää kenellekään rukoushetkiä. On aivan äärimmäisen naurettavaa tehdä tällaisesta minkäänlaista asiaa. Islamin osittain yllättävä tulo Suomeen näyttää hämmentävän ihmisten mieliä aivan älyttömällä tavalla. Uskonnon perusteella ei pidä antaa mitään erivapauksia kenellekään tai millekään uskontokunnalle. Jälleen tullaan kysymykseen siitä, että maahanmuuttajilta tulee vaatia sopeutumista maassa vallitseviin normaaleihin käytäntöihin ja tapoihin. Eivät niistä mitkään loukkaa ketään tulijaa ja jos loukkaavat, niin poiskin saa lähteä. Täysin perusteettomiin ja normaalikäytäntöjen vastaisiin vaatimuksiin ei kerta kaikkiaan pidä suostua. Ei suostumisella edesauteta yhtään mitään eikä ketään.
Jos näitä uusia uskonnollisia käytäntöjä ja tapoja tullaan sallimaan, maata ollaan muuttamassa niiden olojen kaltaisiksi, joista nämä ihmiset ovat lähteneet. Suomenkin vähälukuisessa muslimiväestössä on jo nyt selviä konflikteja shiiojen ja sunnien välillä. Täysin järjenvastaista sallia tuollaisten syntymistä antamalla millekään uskonnolle mitään sanansijaa. Kyllä kristitytkin sitten osaavat älyttömiä vaatia ja vaativat jo nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Täysin samaa mieltä! Indonesiassa on ainakin neljä Maailmanuskontoa: Kristityt, Budishit, Muslimit ja Hindut. Kullakin uskonnolla on omat vuotuiset juhlapäivänsä ja ne kaikki ovat valtiollisia juhla- ja vapaapäiviä, joten Indonesiassa on aika usein vapaapäivä.
Ennenpitkää Suomessakin lisätään tasa arvoon vedoten muslimien tärkeimmät juhlapäivät yleisiksi vapaa- ja juhlapäiviksi, tai sitten poistettaisiin joitakin kristillisiä juhlapäiviä kuten Helatorstai ja Helluntai esimerkiksi.
Indonesialaiset juhlistavat Joulua ja Pääsiäistä yhden päivän vapaana kumpaakin.
Ilmoita asiaton viesti
”vaan tuomioistuin näyttää ottaneen kantaa rekrytoinnissa sen mielestä tapahtuneeseen syrjintään. Onko tuo sitten ollut syrjintää, on kokonaan eri asia.”
Tuomioistuin taisi tuomita työnantajan syrjinnästä.
Onko tässä jotain epäilystä siitä että tuomioistuin olisi tuominnut väärin?
Ilmoita asiaton viesti
Tähän rinnastettava on ns. rukoushuone muslimeille työpaikan yhteyteen tai bussin pysäyttäminen siksi aikaa kun kuski rukoilee.
Lapsille on satutunnit ja heille ne ovat tärkeitä. Ei aikuisille.
Ilmoita asiaton viesti
”Tähän rinnastettava on ns. rukoushuone muslimeille työpaikan yhteyteen tai bussin pysäyttäminen siksi aikaa kun kuski rukoilee.”
Siinä vaiheessa kun yritys kasvanut osakkaiden omasta pikkukioskista siihen kokoon, että palkataan jengiä, on sitä toimitilaakin sen verran että sellainen huone löytyy.
Ei neuvotteluhuoneessa aina ole tilaa, että joku koppi pitää olla missä voi olla häiritsemättä muita.
Ilmoita asiaton viesti
Yhtiötkin uskovat yliluonnollisiin asioihin koska maksavat kirkolle veroja. Siksi työhönottajan olisi pitänyt kysellä tarkemmin minkä puolesta insinööri rukoilee. Yhtiöllehän olisi ollut kenties edullista sopia vaikkapa niin että insinööri rukoilee puolet ajasta oman työnsä onnistumista ja yhtiön menestystä. Tästähän voitaisiin maksaa täysi palkka.
Monen projektin onnistuminen usein Herran kädessä.
Ilmoita asiaton viesti
Minun marokkolainen työtoverini, muslimi, rukoili työaikana eikä meistä kukaan, ei työnantajakaan siihen sen enempää asiaan kiinnittänyt huomiota. Hän teki alkuviikon 9-tuntisia työpäiviä ja perjantaina lähti 4-tunnin työpäivän jälkeen rukoilemaan turussa sijaitsevaan rukouhuoneeseen. Hyvän työntekijän kiinnipitämiseksi viisas työnantaja kyllä keinot löytää miten rukoushetket järjestetään.
Ilmoita asiaton viesti
Työelämässä ollut 25 vuotta seuraamassa kuinka vaikeaa on tuo palkatttoman vapaan antaminen.
Mikä ihme siinä tökkii?
Kyllä kai sitä ihmisillä saa olla mitä tahansa asioita hoidettavana aivan kuten sillä yrittäjällä itselläänkin on päivän ohessa. Silti nämä kehtaavat paistatella julkisuudessa siitä montako tuntia tuli taas oltua töissä.
Ilmoita asiaton viesti
Asetu yrityksen asemaan.
Yritys palkkaa sinut ja olettaa että työpanoksesi on x tuntia, esim. 7,5 tuntia / päivä.
Yritys mitoittaa tuotantonsa sen mukaan.
Sitten työntekijät ovat kuka milloinkin omilla asioillaan.
Luvatut työt tehdään asiakkaalle kun työntekijät asioiltaan ehtivät.
Kerrotaan tämä asiakkaille, siis entisille.
Ilmoita asiaton viesti
7.5h päivä täyttyy vaikka tekisi alkuviikosta tunnin enemmän kuin perjantaina.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tainnut mennä perille.
Työnanatajalla on oikeus olettaa että työ tehdään sovittuna aikana eikä silloin kun työntekijä asioiltaan joutaa.
Ilmoita asiaton viesti
Et ilmeisesti ole perillä insinööritöistä.
Vähänkään epämääräisissä ja epäselvissä tapauksissa aika kerrotaan helposti 3-4x suuremmaksi mikä on se optimaalinen aika, sitä tekee useinkin tiimi työntekijöitä ja aikayksiköt miten jyvitetään aikaa on vaikka työviikkoja, tai parin viikon palasia. Isommissa jutuissa arvioidaan vaikka kuukausia.
Ei ole edelleenkään mikään kaupan kassa mikä avautuu klo 8:00 ja menee kiinni 21:00, sillä ei ole väliä miten ne tunnit menee.
Se mitä työnantaja resursoi on rahaa ja aikaa ja työpisteitä. Se että onko työntekijä työpisteellään enemmän joku päivä kuin toisena päivänä, ei ole merkityksellistä.
Ilmoita asiaton viesti
En todellakaan.
Onko tässä kyse ”insinööritöistä”. Sen olemme ymmärtäneet että klyseessä on pääsääntöisesti korkeasti koulutettuja, lähinnä raketti- ym. insinöörejä ja tohtoreita ym.
Oikeissa töissä sitävastoin työnantaja laskee paljonko kaveri ehtii sorvaamaan päivässä ja suunnittelee tuotannon sen mukaan.
Sinulla Matti, ei taida olla mitään tietoa oikeista töistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Sen olemme ymmärtäneet että klyseessä on pääsääntöisesti korkeasti koulutettuja, lähinnä raketti- ym. insinöörejä ja tohtoreita ym.”
Normaalia suunnittelutyötä.
”Oikeissa töissä sitävastoin työnantaja laskee paljonko kaveri ehtii sorvaamaan päivässä ja suunnittelee tuotannon sen mukaan.”
Suunnittelutöissä ei yritetä tehdä mahdollisimman paljon sorvausta vaan käytetään aikaa siihen, että voidaan vähentää vaikka siitä raketista sorvattavien osien määrää. Ei siis pyritä tuottamaan mahdollisimman paljon vaan mahdollisimman vähän mikä on riittävän hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen juurikin tuota sorvaamista seurannut eikä sitä mikään yritys laske niin tarkasti etteikö 5 minuutin taukoa voisi pitää tai pitemmänkin.
Muuttujia on liikaa ja se suurin muuttuja on usein siellä portaiden yläpäässä.
Ilmoita asiaton viesti
Sata työntekijää joista 20 tekee omiaan?
Ja tuskin tuohon rukoilemiseen ihan 5 minuuttia kokonaisuutena olisi riittänyt.
Yrittäjän itsensä tekemiset eivät ole rinnastettavissa.
Jos hän ei tee mitä on luvannut niin hän itse kärsii siitä entisten asiakkaiden muodossa.
Alla kuvaamaasi en tunnista ollenkaan. Useimmat pienyrittäjät taitavat tehdä pitkääkin päivää, 16-tuntisia, juuri siksi että asiakas saisi tilaamansa.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan laskeneeni että itselläni pisimmät työviikot oli 137 tuntisia…
Vierastan ajatusta, että kaikkien ihmisten pitäisi olla pienyrittäjiä.
Ennemminkin haluaisin pienyrittäjien työkuorman järkevämmäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä jos työpäivä on 8-16, ja tuottavia tunteja on työpäivässä 6h, firmalla on asiat hyvin.
Mihin se pari tuntia menee sitten niin ruokatauko, vessatauko ja kaikenlaiset yllärit mihin palaa aikaa.
Jos nyt kyse on sorvaamisesta niin kaiken järjen mukaan aikaa menee siihen kun ohjelmoi sen sorvattavan kappaleen CNC:n, ja koska ohjelmointi ei toimi niin, että lopputulos olisi mikrometritarkkuudella vaan ohjelmointi on sorvikohtaista ja ehkä muutakin tapauskohtaista niin tuossa voi tulla koekappaleen tekemistä yms. ja kun ohjelmointi on tehty jollekin palikalle niin kuinka monta samanlaista palikkaa sitten saa tehtyä ennen kuin tarvitsee ohjelmoida laite uusiksi toista palikkaa varten.
Tuossakin työssä tulee se sähläysmahdollisuus aika helposti että jos päivän mittaan tekee samaa palikkaa samalla ohjelmoinnilla 6h niin sitten on helposti se maksimi tuottavuus.
Mainittakoon että en itse ole sorvaillut mutta ymmärrän, että aikaa hukkaantuu helposti jos tulee kokoaika uutta erilaista taskia että pitää ohjelmoida laite uusiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeasti monessa yrityksessä homma toimii noin. Katsos,kun ihmisten asiat on vieläkin hoidettava yleensä klo 16 mennessä tai sitten ne jää hoitamatta.
Yrityksessä sitten taas paikallisesti sovitaan miten työt tulee menoista huolimatta hoidettua.
Koitin muuten asettua yrityksen asemaan ja jostain syystä todella usein jää ne hommat hoitamatta ajallaan,vaikka ne luvataan hoitaa. Mitäs yrittäjät tälle omalle toiminnalleen meinaa tehdä? Loppuuko se omien asioiden hoitaminen ja kahvilla notkuminen,koska ovat asiakkailleen luvanneet hoitaa hommansa.
Ei lopu.. vaan jostain ylemmästä syystä se on yrittäjille sallittua.
Ilmoita asiaton viesti
”Oikeasti monessa yrityksessä homma toimii noin. Katsos,kun ihmisten asiat on vieläkin hoidettava yleensä klo 16 mennessä tai sitten ne jää hoitamatta.”
Totta. Pienyrittäjällä on helposti se että on tietty aika työpäivästä milloin saa muita ihmisiä kiinni.
Ei se kuitenkaan sitä tarkoita, että työntekijät voisi kahlita sinne vaan joskus näidenkin tarvitsee käydä vaikka pankissa tai verottajalla. Pienyrittäjät hoitaa nämä tiettyyn aikaan vuorokaudesta mutta jos se työntekijä katsoo vain sorvia kaiken aikaa niin sekin ongelmallista.
Ei sitä nyt ihmisten tarvitse joka päivä käydä pankissa tai verottajalla tms. mutta joskus tarvitsee ja siihen kun menee tunti niin se pitää hoitaa sitten joskus muulloin.
Tavallisin aikahäirikkö työelämässä on lapset. Jos on pieniä lapsia niin noin niinkuin oletuksena se tekee sen, että työntekijä on näiden takia pari päivää poissa vuodessa. Ja sitten jos ovat päivähoidossa niin se tekee jäykkyyttä aikoihin.
Ilmoita asiaton viesti