Vaalijärjestelmään suunnitellaan suurta muutosta – Ouluun ja Lappiin yhteinen vaalialue?

Iso osa puolueista suhtautuu myönteisesti Oulun ja Lapin yhteiseen niin kutsuttuun vaalialueeseen. Satakunnalla voi olla edessään sama kohtalo.

SDP:llä olisi yksi kansanedustaja enemmän, jos vaalijärjestelmä olisi jo muutettu nykyhallituksen toivomaan suuntaan.

Hallitusohjelmaan kirjatussa vaalialuemallissa kahden vaalipiirin äänet laskettaisiin yhteen. Sen jälkeen saadut paikat jaettaisiin kahden vaalipiirin kesken.

Toteutuessaan kyse on merkittävästä muutoksesta suomalaiseen vaalijärjestelmään. Suomi on jaettu tätä nykyä 13 vaalipiiriin. Uudet vaalialueet rikkoisivat vaalipiirien nykyiset rajat.

Vaalialuetta on soviteltu ensin pohjoisen vaalipiireihin, Ouluun ja Lappiin. Viime vaaleissa yhteen kansanedustajaan Lapissa tarvittiin 12,4 prosenttia vaalipiirin äänistä.

Vaalialueilla halutaan laskea pienten vaalipiirien piilevää äänikynnystä eli yhteen kansanedustajapaikkaan tarvittavaa ääniosuutta.

Asiasta kirjoittaa YLE.


Suomessa, toisin kuin joissain maissa, ei ole virallisesti äänikynnystä, eli kannatusrajaa, jonka puolueen täytyisi vaaleissa ylittää, jotta se voisi saada paikkoja. Käytännössä toteutuva piilevä äänikynnys on kuitenkin hankalan korkea varsinkin pienimmissä vaalipiireissä. Tuo kynnys mitataan katsomalla, mikä oli pienin vertausluku, joka on vaadittu paikan saantiin ja mikä oli sen osuus annetuista äänistä.

Tämä asia on nostettu tapetille tavan takaa, sillä ikiaikaisen tuloslaskentamenetelmämme on todettu sorsivan etenkin pieniä puolueita ja niiden ehdokkaita likipitäen kaikissa eduskuntavaaleissa.

Niin sanotussa d’Hondtin menetelmässä valituksi tuleminen ei riipu vain ehdokkaan omasta äänimäärästä vaan myös hänen edustamansa puolueen kokonaissaaliista kyseisessä vaalipiirissä. Tästä on seurannut, että jopa keskisuurille puolueille on ollut vähäväkisissä vaalipiireissä hyvin vaikeaa saada läpimurtoa eduskuntaan.

Räikeimmillään ehdokas on jäänyt rannalle, vaikka hän olisi kerännyt vaalipiirissään toiseksi eniten ääniä. Näin köpelösti kävi vihreiden Tarja Cronbergille Pohjois-Karjalassa 2007 ja saman puolueen Riikka Karppiselle Lapissa 2019.

Keskusta kuitenkin tuntuu haraavan eniten vastaan tätä muutosta.

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu