Värinäköpuutteeni todettiin koulun ala-asteella
Esimerkki värinäkötesti -kuvasta.
Itselläni on sini-viher-värisokeus. Se ilmenee sinisen ja vihreän värin sekoittumisena ja kyvyttömyytenä erottaa niitä toisistaan.
Koulussa en pystynyt sanomaan esimerkiksi liitutaulun väriä. Sen väri vaihteli mielestäni. Tämä värisokeus todettiin ala-asteella kouluterveydenhoitajan toimesta.
Varsinaista muuta haittaa kuin piirtämisessä ts. värittämisessä en ole tästä värinäön puutteesta huomannut.
Ilta-Sanomissa värisokeudesta todetaan näin:
Tavallisimpia värinäön häiriöitä ovat periytyvät puna-viher- sekä viher-punaheikkoudet, joissa punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Niitä esiintyy 8 prosentilla miehistä ja 0,5 prosentilla naisista.
– Puna-vihersokeus on värinäön häiriöistä yleisin, mutta myös esimerkiksi sinisen värin hahmottamisessa voi joillakuilla olla hankaluuksia, Specsaversin optikko Sauli Karvinen kertoo tiedotteessa.
Tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia puna-viherheikoista miehistä on täysin tietämättömiä tästä ominaisuudesta.
– Värisokeutta voi joskus olla vaikea huomata, sillä jos on ollut värisokea koko ikänsä, on tottunut näkemään maailman tietynlaisena, Karvinen mainitsee.
Värinäkötestejä, joista Ishira on niistä käytetyin.
Puna-viher? Todellakin, nehän ovat konkreettisesti värejä, siis valon aallonpituuksia. Ajatus vain pyrkii politiikkaan varsinkin, kun se on eräs bloggaajan mieliaiheista.
Alkukesällä optikko tutkittuaan minut melko perusteellisesti – toki vain oman ammattinsa puitteissa – lausahti erikoisesti: ”Siulla on tosi hyvä näkö… kunhan se on ensin silmälaseilla korjattu.”
Ilmoita asiaton viesti
Noin poliittisesti ajatteltuna tuo puna-viher-näkö onkin vaikeaa, kun viime vaaleissa pyrittiin keskittämään tuon laidan ääniä demareille, jotta Marin olisi saanut jatkaa.
Optikkosihan totesi varsin osuvasti 🙂 Vähän samaan tyyliin sanoi lääkärini, että terve mies lääkkeiden voimalla…
Ilmoita asiaton viesti
Sinun näkösi tuntuu olevan valikoiva, sillä näet roskan toisen silmässä, mutta et tukkia omassasi, sillä maailmankuvasi on kovin mustavalkoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeastaan me kaikki olemme ”värisokeita”, koska kenenkään värinäkö ei ole täydellinen. Meillä on olemassa kokeet joilla mittaamme sellaista värinäköä jonka oletamme ”normaalin” ihmisen läpäisevän.
Muistan esimeriksi katsoneeni dokumentin heimosta joka tunnisti huomattavasti enemmän meillen ns. normaalin värinäön omaaville siniseen kuuluvia värejä toisistaan, joten heille me ”normaalisti” värejä näkevät olemme kyseisten värien suhteen värisokeita.
Ilmoita asiaton viesti