Värinäköpuutteeni todettiin koulun ala-asteella

Esimerkki värinäkötesti -kuvasta.

Itselläni on sini-viher-värisokeus. Se ilmenee sinisen ja vihreän värin sekoittumisena ja kyvyttömyytenä erottaa niitä toisistaan.

Koulussa en pystynyt sanomaan esimerkiksi liitutaulun väriä. Sen väri vaihteli mielestäni. Tämä värisokeus todettiin ala-asteella kouluterveydenhoitajan toimesta.

Varsinaista muuta haittaa kuin piirtämisessä ts. värittämisessä en ole tästä värinäön puutteesta huomannut.

 

Ilta-Sanomissa värisokeudesta todetaan näin:

Tavallisimpia värinäön häiriöitä ovat periytyvät puna-viher- sekä viher-punaheikkoudet, joissa punaista tai vihreää valoa erottava tappisolutyyppi toimii puutteellisesti. Niitä esiintyy 8 prosentilla miehistä ja 0,5 prosentilla naisista.

– Puna-vihersokeus on värinäön häiriöistä yleisin, mutta myös esimerkiksi sinisen värin hahmottamisessa voi joillakuilla olla hankaluuksia, Specsaversin optikko Sauli Karvinen kertoo tiedotteessa.

Tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia puna-viherheikoista miehistä on täysin tietämättömiä tästä ominaisuudesta.

– Värisokeutta voi joskus olla vaikea huomata, sillä jos on ollut värisokea koko ikänsä, on tottunut näkemään maailman tietynlaisena, Karvinen mainitsee.

 

Värinäkötestejä, joista Ishira on niistä käytetyin.

Ilta-Sanomat

Ishira värinäkötesti

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu