Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Uuden Suomen vaalikone julki – Etsi ehdokkaasi eurovaaleissa

Yleinen arvonlisävero noussee 25,5 prosenttiin ollen aiemmin 24 prosenttia

Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se tulee voimaan viimeistään vuodenvaihteessa. Korotus voi tuoda valtion kassaan noin miljardi euroa vuodessa.

Asiasta kirjoittaa Helsingin Sanomat.

ARVONLISÄVEROA kannetaan lähes kaikista tavaroista ja palveluista. Arvonlisäveron kiristämisen odotetaan nostavan tavaroiden ja palveluiden hintoja.

KIRISTYKSEN ulkopuolelle jäävät arvonlisäveron alennetut kannat.

Alennettua 14 prosentin arvonlisäveroa kannetaan elintarvikkeista ja rehuista sekä ravintola- ja ateriapalveluista.

Keveintä kymmenen prosentin arvonlisäveroa kannetaan esimerkiksi kirjoista, sanoma- ja aikakauslehdistä, lääkkeistä, liikuntapalveluista, henkilökuljetuksista, majoituspalveluista ja kulttuuri- ja viihdetilaisuuksista.

Edellä mainituista kaikki muut paitsi sanoma- ja aikakauslehdet on määrä siirtää 14 prosentin arvonlisäveron piiriin todennäköisesti ensi vuonna. Tämä päätös ei ole uusi, vaan siitä hallitus sopi jo hallitusneuvotteluissa.


Talousoppineet pitävät alvin nostoa toimivaksi tavaksi kerätä verotuloja valtiolle.

Alvin noston katsotaan yleensä kohdistuvan pienituloisiin, mutta kulutusta sen ei pitäisi vähentää, sanovat myös talousoppineet.

Inflaatiota tämä toimi lisää, sillä tuotteiden ja palvelujen hinnat kallistuvat, koska eivät kauppiaat ja yrittäjät kohonnutta alvia katteistaan maksa.

Tanskassa ja Ruotsissa verokanta on 25 prosenttia.

 

 

 

jarmonahkamaki
Perussuomalaiset Jyväskylä

Jyväskylän seudun Perussuomalaisten ex-puheenjohtaja. Kuljetusteknikko, jonka logistiikkainsinööri opinnot jäivät kesken. Työkokemusta monipuolisesti auto- ja kuljetusalalta. Harrastuksena autoilu, video- ja valokuvaus. Kotisivut: https://jarmo-nahkamaki.webnode.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (29)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. Ukkram09

  Varsin onnetonta on hallituksen räpeltäminen lisätulojen toivossa. alvin nostaminen vähentää kulutusta ja näin valtion havittelemat lisätulot jäävät saamatta. Eikä siihen auta yhtään se, että viralliset aasintuntijat, talousoppineet väittävät ettei se vaikuta kulutukseen.

  Kulutukseen vaikuttavat myös jo heikoimmassa asemassa oleville tehdyt leikkaukset, koska pienituloisten kaikki tulot menevät kulutukseen.

  Valtion tulisi lisätä tulojaan aivan muilla keinoilla kuin niillä joita se on tekemässä ja jo tehnytkin. Meiltä kaivetaan metallit maasta 0,6% kaivosverolla, eli käytännössä ilmaiseksi. Norja ottaa 78% veroja ulkomaisten yhtiöiden Norjasta kaivaman öljyn voitosta, sieltä ei luonnonvaroja ryöstetä maasta ilmaiseksi kuten meillä.

  Samoin meidän tulisi vaatia, että kaikki luonnonvarat joita maastamme nostetaan, myös jatkojalostetaan suomessa. Tämä toisi maahan kipeästi tarvittavia investointeja ja työpaikkoja.

  Meillä makaa maassa 300 miljardin turpeet poliitikkojen solmimien typerien sopimusten ansiosta ja voisimme korvata ison osan tuomastamme energiasta uusimalla nämä hölmöt sopimukset. Vuonna 2022 meille tuotiin energiaa 18,8 miljardin edestä, jos korvaisimme kotimaisella turpeella puolet tästä energiasta, se toisi valtiolle selvää tuloa ja työpaikkoja.

  Miten meillä onkin niin surkeat päättäjät, etteivät ne kykene muuhun kuin nostamaan veroja ja ottamaan velkaa?

  Ilmoita asiaton viesti

 2. kosonenjuhapekka

  ALV:n nosto sattuu onnettomaan aikaan ja tilanteessa, jossa suomalaisten yleinen ostovoima on kääntynyt laskuun. Valtio elää toiveessa, jonka mukaan verotulot lisääntyisivät jopa miljardilla. Toivossa on hyvä elää. Yhä useampi tilaa kulutustavaransa ulkomailta Suomen nostaessa ALV-tasonsa Euroopan ylivoimaisesti kalleimmaksi. Tai, no Unkarissa on vielä korkeampi ALV-aste.

  https://www.alvtieto.fi/alv-maarat-kaikissa-eu-maissa

  Näin raju korotus saattaa olla kuolemaksi monille ns. kivijalkakaupan yrittäjille, koska kuluttajahintoja ei vain pysty nostamaan asiakkaiden äänestäessä jaloillaan.

  Esim. Saksassa, josta tilaan itse tarvitsemaani tavaraa, ALV on vain 19% ja mikä hulluinta, Saksasta DHL roudaa tavarat Suomeen halvemmalla, kuin mitä Suomesta Suomeen postin toimittaminen kustantaa.

  Valtio on unohtanut ne veronkorotukset ja leikkaukset, joista olisi saanut tuotot suuremmalla varmuudella. Näitä olisivat esim. säätiöiden verottaminen ja kehitysavun maksatuksen lopettaminen. Myös osinkotulojen progressiivinen verottaminen olisi fiksumpaa, kuin mennä suoraan veronmaksajan lompakolle veroprosenttia korottamalla.

  Ilmoita asiaton viesti

 3. JanneSalonen11
  Janne Salonen #4121949

  Jälleen yksi asia, jossa Suomi nousee Euroopan kärkeen.
  Hyvä me!

  Ilmoita asiaton viesti

 4. jgagarin56
  Juha Kuikka #4121964

  Suomi on monessa asiassa maailman ykkänen, nyt lähestytään tuota sijaa jo ALV-tasossakin. (Tietysti joku voisi sanoa, että siinä on selkeä korrelaatio esimerkiksi onnellisuusindeksin kanssa.)

  En kuitenkaan nälvimisestäni huolimatta juuri nyt pidä hallituksen päätöstä virheellisenä, verrattuna moniin muihin esillä olleisiin vaihtoehtoihin valtion kassan lisäämiseksi. Pitkällä tähtäimellä olisi suotavaa, että ALV-tasoa voitaisiin taas alentaa, mutta periaatteessa verokertymän suurempi painottuminen kulutusveroihin on positiivinen asia.

  Olisin kuitenkin jättänyt nyt pois sen 0,5% korotuksesta ja sen sijaan korottanut sekä yleistä tasoa että myös alennettuja verotasoja sillä prosentilla. Silloin verokertymän kasvu olisi ollut vielä suurempi, koska ainakaan ruoan kohdalla ei voida jättää päivittäistä ostamista väliin. Ja verokorotuksen aiheuttamasta inflaatiosta johtuen vuoden vaihteen indkesikorotukset tulevat vastaavasti olemaan korkeammat esimerkiksi työeläkkeissä, jolloin valtio saa sitäkin kautta lisää verotuloja.

  Ilmoita asiaton viesti

 5. MattiLehtinen
  Matti Lehtinen #4121986

  Ei mitään järkeä tässä nostossa, se miljardi lisää perustuu siihen että porukat kuluttaisi niin kuin ennenkin, eivät taatusti kuluta jos ei ole millä kuluttaa.
  Täysin järjetön nosto.

  Ilmoita asiaton viesti

  • JukkaKarasti
   Jukka Karasti #4121992
   Vastaus kommenttiin: #4121986

   Työn hinta nousee,”niin sanotut”yrittäjät lisääntyvissä määrin maksaa vain yel maksun minimin ja eläköityessään siirtyvät ”valtion leipiin”.
   Pimeä työ jne…

   Ilmoita asiaton viesti

  • jgagarin56
   Juha Kuikka #4121998
   Vastaus kommenttiin: #4121986

   Jos katsoo miten kaupat kilpailevat asiakkaistaan erilaisilla bonussysteemeillä ja tarjouskampanjoilla, niin en usko, että 1,5%:n korotus ALV:hen on olennainen kuluttajien enemmistön kulutuspäätöksiin vaikuttava tekijä. Jos tuosta korotuksesta ei olisi kerrottu lainkaan, niin kansa tuskin sitä kaupan hinnoissa olisi tullut edes huomanneeksi, kun vaikkapa 2,05€ maksava tuote maksaisikin 2,08€. Hintavaihtelua esiintyy päivittäistavaroissa ”päivittäin” joka tapauksessa. Mutta valtion verogeneraattorina ALV on tehokas. .

   Ilmoita asiaton viesti

 6. MattiLehtinen
  Matti Lehtinen #4121999

  Irlannissa kuulemma laskettii yritysveroa 40%–> 12.5% vuonna 1996. Yritysveron tuotto kasvoi 266%.
  Tästä vähän mallia miten verostusta pitäisi ”kehittää” jos haluaa tuottoa lisää.

  Ilmoita asiaton viesti

  • JanneSalonen11
   Janne Salonen #4122025
   Vastaus kommenttiin: #4121999

   Tuo ei sovi yhteen sosiaalidemokratian kanssa, mitä edustaa jokainen puolue Suomessa. Sävyeroja saa etsiä värikartan avulla.

   Ilmoita asiaton viesti

 7. JanneSalonen11
  Janne Salonen #4122015

  Tuote, jonka hinta nyt sis. alv 24% on 20 euroa, olisi uudella verolla 20,24 eur. Se ei varmaan tule olemaan lopullinen hinta vaan esimerkiksi 20,50 tai 21 eur jolloin prosenttikorotus on ihan muuta kuin alvin korotus.

  En tiedä onko valtiovarainministeriö laskenut päätöksen inflaatiovaikutuksia mutta se tulee olemaan suuri, prosenttiyksikköjä joka tapauksessa. Mikä taas johtaa vaatimuksiin nostaa palkkoja, eläkkeitä ja muita etuuksia.

  Oikeistolaista talouspolitiikkaa tekevä hallitus todennäköisesti laskisi alvia lisätäkseen ostovoimaa ja taloudellista toimeliaisuutta. Suomessa jokainen hallitus on vasemmistohallitus, pienenä poikkeuksena ehkä Sipilän.

  Ilmoita asiaton viesti

  • KH
   Vastaus kommenttiin: #4122015

   ”Tuote, jonka hinta nyt sis. alv 24% on 20 euroa, olisi uudella verolla 20,24 eur. Se ei varmaan tule olemaan lopullinen hinta vaan esimerkiksi 20,50 tai 21 eur jolloin prosenttikorotus on ihan muuta kuin alvin korotus.”

   Käytännössä kuluttajamarkkinoilla hintamielikuvan merkitys on suuri. Tuote, joka maksoi aikaisemmin 8,99, maksaakin jatkossa 9,99.

   Ilmoita asiaton viesti

   • JanneSalonen11
    Janne Salonen #4122033
    Vastaus kommenttiin: #4122032

    Juu, mietin tuota että olisiko esimerkkituotteeni uusi hinta 20,99.
    Ilmeisesti tuo toimii koska sitä käytetään, vaikka itse pidän tuota ”99-hinnoittelua” täysin kummallisena vaikuttavuuden kannalta.

    Ilmoita asiaton viesti

    • KH
     Vastaus kommenttiin: #4122033

     Kyllähän 99-hinnoittelu toimii, vaikka kaikki samalla ovatkin sitä mieltä, että se on päällenäkyvää.

     USA:ssa outlet parkissa käynnistä muistan, että joka ikinen tuote oli 99-hinnoiteltu. Koska siellä vero lisätään vasta kassalla, kipuaa maksuvaiheessa hinta tuon imagorajan toiselle puolelle. Mutta siinä vaiheessa ostopäätös on jo tehty.

     Ilmoita asiaton viesti

  • jgagarin56
   Juha Kuikka #4122040
   Vastaus kommenttiin: #4122015

   Kyllä ”oikeistohallitus” mieluummin korottaa ALV:tä kuin tuloveroja. Verotuksen painopisteen siirtyminen kulutusveroihin on nimenomaan oikeiston tavoitteena ja itsekin olen sillä kannalla. Tietysti olisi hyvä jos kokonaisveroastetta ylipäätään voisi suitsia alaspäin.

   Tuo mitä uumoilet ALV:n aiheuttavan lopullisiin hintoihin heijastaa sitä, että et luota markkinatalouden mekanismeihin hinnan asettajana. Kun katsot miten kauppa kilpailee asiakkaistaan, niin on aivan mahdollista, että vaikkapa Lidl, joka on ilmoittanut halpuuttavansa liki kaikki tuotteensa, ei nostakaan hintoja ALV:n vuoksi. Kyllähän kauppa aina ottaa niin korkean hinnan kuin omissa laskelmissaan ja päätelmissään pitää lopullisen kassavirran kannalta parhaana. Riippumatta siitä mitä päätöksiä ALV:n kohdalla on tehty.

   Ja mitä tulee siihen inflaatioon ylipäätään, niin ainakaan suomalainen inflaatio ei sanottavasti vaikuta EKP:n päätöksiin korkotasosta, jolloin suomalaiset velalliset voivat hyötyä inflaatiosta omien indeksikorotustensa kautta.

   Ilmoita asiaton viesti

   • JanneSalonen11
    Janne Salonen #4122048
    Vastaus kommenttiin: #4122040

    Miksi olisi ”oikeistolaista” nostaa kulutusveroja?

    ”Tuo mitä uumoilet ALV:n aiheuttavan lopullisiin hintoihin heijastaa sitä, että et luota markkinatalouden mekanismeihin hinnan asettajana”

    Ei meillä ole päivittäistavarakaupassa markkinataloutta vaan käytännössä duopoli, josta myös Lidl hyötyy koska se voi pitää hintatasonsa korkeana. Et sinäkään luota, jos ajattelet että Lidl voi pitää hintansa ennallaan vaikka alv nousisi. Silloinhan tuotteet olisivat nyt ”väärän hintaisia”:

    Ei Suomen inflaatio vaikutakaan ostovoimaan korkotason vaan hintojen nousun myötä.

    Ilmoita asiaton viesti

    • jgagarin56
     Juha Kuikka #4122082
     Vastaus kommenttiin: #4122048

     Kauppaketjut kilpailevat Suomessa erilaisin keinoin, vaikka joidenkin mielestä kilpailua ei ole. Lidl kilpailee selkeästi hinnoilla ja muistaa joka yhteydessä kertoa olevansa Suomen halvin. Prisma tai S-ryhmä ylipäätään pyrkii pitämään hinnat ”tarpeeksi” alhaisina ja kilpailuargumenttina on ennen kaikkea valikoiman laajuus. K-ryhmän selkein kilpailuargumentti on yksityisyritteliäisyys, jota monet suosivat pelkästään periaatteesta.

     Ylipäätään markkinataloudessa (joka Suomessa kuitenkin vallitsee kilpailuasetelmista huolimatta) kaikki saavat hinnoitella tuotteensa vapaasti – täysin riippumatta siitä mikä on ALV:n taso. Siksi kyseenalaistin tuon esimerkkisi odotetusta hintavaikutuksesta ALV-prosentin noston jälkeen. Moista mekanismia ei ole, vaan kaupat saavat edelleenkin hinnoitella vapaasti, vaikka alentaa hintojaan, jos niin haluavat.

     Jos luet tarkemmin mitä kirjoitin koskien velallisia, niin siinä nimenoaan sanotaan, että tulonsaajien indeksikistuksen vuoksi velkojen reaaliarvo pienenee, samalla kun ei ole odotettavissa korkojen nousua. Indeksitarkistuksethan eivät toki ole kaikilla aivan automaattiset, mutta useimmilla tulonsaajaryhmillä ne ovat käytännössä olemassa ja esimerkiksi eläkeläisillä toistaiseksi jopa automaattiset ja vähintään inflaation verran.

     Ilmoita asiaton viesti

     • JanneSalonen11
      Janne Salonen #4122093
      Vastaus kommenttiin: #4122082

      ”Siksi kyseenalaistin tuon esimerkkisi odotetusta hintavaikutuksesta ALV-prosentin noston jälkeen.”

      Jos alv-prosentilla ei olisi hintavaikutusta niin siinä tapauksessa kauppojen pitäisi erikseen laskea verottomia myyntihintojaan, mikä näkyy katteessa ja sitten yhteisöverotuotossa. Minusta on kummallista ajatella, että alvin noustessa myyntihinnoissa ei olisi nostopaineita koska markkinatalous muka hoitaa homman.

      Tietenkin yritykset saavat vapaasti hinnoitella niissä reunaehdoissa, jonka tuotto-odotukset määrittelevät.

      Ilmoita asiaton viesti

      • jgagarin56
       Juha Kuikka #4122097
       Vastaus kommenttiin: #4122093

       Nousupaineita on tietysti, en ole muuta väittänytkään. Mutta hinnat eivät ole sillä tavoin kiinteitä, että ne nousisivat automaattisesti juuri 1,5%. Niille voi tapahtua mitä hyvänsä. Kappaketju voi ajatella, että on parempi optimoida volyymi ja saada sitä kautta kassavirtaa.

       Ilmoita asiaton viesti

       • AnttiMikkonen1
        Antti Mikkonen #4122103
        Vastaus kommenttiin: #4122097

        ”Kappaketju voi ajatella, että on parempi optimoida volyymi ja saada sitä kautta kassavirtaa.”
        Täällä ainakin muutamalla kauppaketjulla on ”dia sin iva” tarjouspäiviä ja saa tuotteet ilman alvia.

        Ilmoita asiaton viesti

        • jgagarin56
         Juha Kuikka #4122218
         Vastaus kommenttiin: #4122103

         Niin, tuo on hyvä esimerkki siitä mitä sanoin. (Tosin, eivät he ilman ALV:ia saa niitä tavaroita, kyllä kauppa ne ALV it niistäkin maksaa.)

         Ilmoita asiaton viesti

 8. JukkaKarasti
  Jukka Karasti #4122045

  Ja lisäksi Ek toivoo veroporkkanaa investoinneille.
  260 miljardin investoijien joukossa paljon hankekehitysyhtiöitä joilla ei ole pääomaa mitä sijoittaa.
  Odotetaan ulkomaista rahaa,mutta kuka sijoittaa jos ei näe siinä mitään hyötyä yritykselleen.

  Ilmoita asiaton viesti

 9. KariHaapakangas

  Tämän arvonlisäveron korotuksen jälkeen perussuomalaisetkin liittyvät bensan hinnan nostajiin.

  Teillä taisi olla ek-vaaleissa jokin suunnitelma näitä bensan hinnan nostajia kohtaan, vai muistanko nyt ihan väärin?

  Ilmoita asiaton viesti

 10. MikaRiik
  Mika Riikonen #4122064

  Nahkamäen kyky sietää tappioita on ainakin yhtä kova kuin Venäjällä Ukrainassa.

  Hommafoorumilla PS:n politiikka ja vaalilupausten rikkomiset ovat aiheuttaneet siinä määrin parranpärinää ja eripurraa, että moderaattori joutui muistuttamaan että poliittisen kritiikin esittäminen on Homman sääntöjen vastaista. 😉

  Ilmoita asiaton viesti

 11. MattiKarnaattu
  Matti Karnaattu #4122160

  Kannatan itsekin ALV nostoa mutta en ihan noin rajua. Enintään 25% olisi ok ja se olisi pitänyt tehdä aikaisemmin.

  Muut verot saisi tehdä kohdistetummin. Polttoaine, makeis/sokeri vero, tupakka jne. Alkoholin veroa voisi nostaa mikäli Alkon monopoli puretaan.

  Ilmoita asiaton viesti

   • MattiKarnaattu
    Matti Karnaattu #4122282
    Vastaus kommenttiin: #4122219

    Alkoholin verotus on tällä hetkellä tapissa mutta jos avaamalla kilpailua saisi alkoholin edullisemmin asiakkaalle, voisi sitä verottaa enemmän.

    Polttoaine on halpaa tällä hetkellä, että sen verotusta voisi hyvin nostaa tasaisesti vaikka 5% vuosi siihen saakka, että menee johonkin kipurajoille, että ihmiset alkaa vähentämään ajoja. Varmaankin nykyisellä rahan arvolla ja inflaatiokehityksellä tasainen verojen nosto voisi jatkua sinne saakka, että bensalitra on 2,8€.

    Tupakasta kun halutaan eroon päästä, niin sen verotusta voisi nostaa tasaisesti niin pitkään että ihmiset lopettavat tupakoinnin ja sitten keskittyä raidaamaan nikotiinin salakuljettajia, että laittaa verot näiden maksettavaksi.

    Sitten kun lisää jonkun sokeri/makeisveron niin siitäkin saisi varmaan 500 miljoonaa kerättyä perustuen siihen miten paljon Suomessa on läskejä.

    Edit:

    Pointti on se, että kulutuksen verottaminen on oikein järkevää. Sitä voidaan kohdistaa huomioiden kansanterveyttä, päästötavoitteita yms.

    Joku ruoan ja lääkkeiden verottaminen on vähän ikävämpi kun ihmisten pitää kuitenkin syödä ja monet tarvitsevat lääkkeitä elääkseen. Jonkinlainen veroilla ohjailu olisi perusteltua ruokahävikin minimoiseksi.

    Ilmoita asiaton viesti