Kokoomus, Stahanov ja #idanpuolella

Lakkokevät on tosiasia, oikeastaan lakko-puolivuotinen. Työmarkkinoita seuraaville tämä tuskin on tullut yllätyksenä. Kiky-sopimuksen krapula on pitkä, hallitus on vaihtunut, ja lähes kaikki työehtosopimukset ovat katkolla.

Lakko on helpompi kirjoittaa kuin työtaistelu. Taistelu viittaisi asioiden saavuttamiseen vaikeuksien kautta, lakko taas asioiden vaikeuttamiseen. Sopimuksiin tullaan pääsemään, kuten aina.

Neuvottelut usealla alalla ovat käynnissä. Paperiteollisuudessa neuvotteluja vauhditetaan työtaistelutoimin, joihin työnantajapuoli vastaa työsuluilla. Harva jaksaa ottaa selvää siitä, että metsäteollisuus vaatii kiky-tuntien säilyttämistä, sairausajan palkan leikkausta, sunnuntaikorvauksen leikkausta, jäsenmaksuperinnän lopettamista, lakkosakkoja ja mittavia heikennyksiä työajanlyhennyksiin.

Median nuorallatanssi

Totuttuun tapaan, media yrittää taiteilla kaiken tämän keskellä. Työntekijäpuolelta julkaistaan vaatimuslistoja ja taivastellaan kohtuuttomia, jopa 1,5% inflaation ylittäviä palkkavaatimuksia.

Työnantajapuolelta uutisoidaan laskelmia yhteiskunnan tappioista, ja noin parin vuoden välein esiintyvää huolta hyvinvointivaltion rahoituksesta. Lisäksi media kunnostautuu vertailemalla milloin minkäkin ammattiryhmän palkkaa toisten, eri työtä tekevien ihmisten palkkoihin.

Kokoomuksen politbyroo

Härskeintä peliä pelaa kokoomus. Sairaanhoitajissa, sekä valtion ja kuntien työntekijöissä on paljon puoluetta äänestäviä. Siksi tes-neuvotteluiden aikaan virallinen kokoomus on hiljaa. Tätä puolueen etu vaatii. Olisi kerrassaan ääliömäistä väittää että hoitajat eivät ansaitsisi palkankorotusta.

Ei ole helppoa samaan aikaan julistaa että vastaikkainasettelun aika on ohi, ja vastustaa kaikkia työntekijöiden pyrkimyksiä. On riski, että äänestäjät haistaisivat sumutuksen.

Koska virallista kantaa ei poliittisen haavoittuvuuden takia kannata ajaa, on otettava käyttöön nykyaikaisemmat keinot.

Syntyi kokoomuslaisten twitter-kampanja #idanpuolella. Ida on tietenkin lakkoon suostumaton, työnsä tekevä, palkkansa itse neuvotteleva, itsenäinen ja kollektiivista hyvää ajatteleva liittoon kuulumaton työntekijä. Porvareiden oma Stahanov. Idan viestin edessä Iltalehti ei juuri Pravdasta eroa.

Hyvä, paha, Versowood

Versowood, Idan työnantaja, paistattelee parrasvaloissa reiluna kaverina. Todellisuus on kuitenkin vähintäänkin kyseenalainen.

Versowood vähät välitti hakea ympäristölupaa pellettitehtaalleen, halusi kaivaa sisällissotamme uhrien joukkohaudan pois liiketoimintansa tieltä, ja omistajansa olisi ollut ensimmäisten joukossa hyötymässä kokoomuksen ajamasta verorikollisten armahduslainsäädännöstä. Lainsäädäntö onneksi torpattiin ja Versowoodin avainhenkilöä syytettiin törkeästä veropetoksesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu