Nyt jos koskaan, sairaanhoitajat!

Neuvottelut hoitoalan työehdoista alkavat tällä viikolla. Uutisjuttujen ja iltapäivälehtien otsikoiden perusteella voisi ajatella niiden alkaneen jo aikapäiviä sitten. Kiristynyt kuntatalous ja leikatut valtionosuudet ovat todellisuutta, kuten ovat myös 30% leikatut lomarahat ja korvaukseton työajan lisäys kiky-tuntien muodossa.

Hoitoalan työolot ovat kurjistuneet, väkivallan uhka lisääntynyt ja kiire jatkuvaa. Nämä seikat tietää ja myöntää myös työnantajapuoli. Silti tilaa palkankorotuksille, ainakaan hoitajien vaatimassa mittakaavassa, ei kuulemma ole.

 

Sairaanhoitajan peruspalkka on pohjoismaiden surkein

Tänään nähty työnantajapuolen kannanotto palkankorotusvaatimusten kustannuksista ja sairaanhoitajien palkoista on sinänsä paikkansapitävä. Hoitajia on paljon, ja suuret palkankorotukset maksavat rahaa.

KT Kuntatyöantajien Markku Jalosen mukaan sairaanhoitajan kokonaisansio on keskimäärin 3163€/kk, ja että 52% palkansaajista ansaitsee vähemmän kuin sairaanhoitaja. Sairaanhoitajien palkkojen asettuminen kansallisen keskiviivan tuntumaan ei sinänsä liene yllätys. Yllätys sen sijaan on se, että kuntapuolella työskentelevä, saman koulutustason omaava insinööri(AMK) ansaitsee vuodessa keskimäärin 14 000€ enemmän.

Toinen merkillepantava asia on ansioiden rakenne. Sairaanhoitajan peruspalkka ilman lisiä on pohjoismaiden pienin, noin 2445€/kk. Tippaakaan insinöörien monipuolista työtä väheksymättä, en viitsi edes arvuutella paljonko insinöörin palkka olisi jos työtä tehtäisiin kaikkina vuorokauden aikoina ja jokaisena päivänä vuodessa.

Kyse on ennen kaikkea arvovalinnoista. Kilpailija-maat ovat nämä valinnat jo tehneet. Ruotsissa hoitajien palkkoja on korotettu, kuten myös Tanskassa ja Norjassa. Saksassa huhtikuun 2019 neuvottelukierros toi julkiselle sektorille jopa 7,34% palkankorotukset 30kk sopimuksella, joiden lisäksi sairaanhoitajien palkkoja korotettiin 250€/kk.

Euroopassa kytee krooninen hoitajapula, josta Suomi ei ole millään tapaa eristyksissä. Kilpailu osaavista hoitajista ylittää kansallisvaltioiden rajat jo nyt. Tämän kilpailun Suomi on häviämässä.

 

TES -neuvottelut ovat momentum-laji

Kansan mielestä hoitajat ovat palkkansa ansainneet. Lähes 80% kansalaisista on sitä mieltä että sairaidemme hoitajille voidaan maksaa muita aloja korkeammat palkankorotukset. Sairaanhoitajan työ on arvostetuimpien ammattien joukossa. Kyllä kansa tietää! Tasavallan presidenttikin otti uudenvuoden puheessaan kantaa hoitajien työssäjaksamiseen ja väkivallan uhkaan.

Hallituksen ministereissä, ainakin juhlapuheiden perusteella, kytee halu puuttua naisvaltaisten alojen laahaaviin palkkoihin. Ei siis ole millään tapaa väärin odottaa valtiovallan väliintuloa ja lupausta palkankorotusten rahoituksen turvaamisesta.

Tähän tarvittaisiin valtavasti poliittista rohkeutta, ja Rinteen kohtalosta viisastuneen pääministeri Marinin hiljaisuus asiassa onkin korvia huumaavaa. Feministisen hallituksen puheita palkkatasa-arvon edistämisestä on lupa aktiivisesti vaatia.

Vastaavaa myönteistä momentumia ei hoitoalan työntekijöiden puolella ole aiemmin nähty, ja tuskin tullaan näkemään vastaisuudessakaan. Hoitoalan ammattilaisten ja neuvottelijoidensa on otettava tilaisuudesta kaikki irti, poissulkematta mitään työtaistelutoimenpiteitä. Tämä on tällä kertaa yksinkertaisesti katsottava loppuun.

Sopijaosapuolet ovat sopijoita vain sopimuksen syntyessä, siihen asti kumpikin on osa lihavaa riitaa. Sopimus todennäköisesti syntyy, kuten aina, mutta ennen sitä tullaan näkemään vaiherikkaat neuvottelut.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu