Mikä on Suomen idea?

Suomalaiset tarvitsevat tarinan ollakseen olemassa. Suomalaisen tarinan. Meidän on myös pystyttävä viestimään asemastamme ja tahtotilastamme kirkkaasti ja linjakkaasti niin omille kansalaisille kuin muulle maailmalle.

Tarina antaa myös mielekkyyttä keskinäiselle kunnioitukselle, sosiaalisille sitoumuksille sekä tiedolle ja taidoille, jotka saavat ihmiset tuntemaan itsensä tärkeiksi toisilleen.

Suomen tarina lähtee ihmisistä, meistä suomalaisista. Meidän jokaisen omasta tarinasta ja tahtotilasta. Jokainen on Suomen tarinan portinvartija.

Ihmisestä punainen lanka jatkuu Suomessa oleviin yhteisöihin, sen jälkeen valtioon ja jopa Eurooppaan sekä globalisaatioon. Tämä korostaa jokaisen osallisuuden tärkeyttä Suomen tarinassa. Tämä on Suomen idean tärkein asia.

Yhteisen tarinan perustan ollessa vahva näyttäytyy Suomi ja suomalaisten henkilökohtaisten tarinoiden pohjalta enemmän sekä–että- kuin joko–tai-yhteiskuntana. Kuten pitääkin. Tällöin Suomen tarinaan saadaan yhdistettyä suomalaisten oma merkityksellisyys tarinan tuottajina ja sitä jatkuvasta luovina, sillä tarinan on pystyttävä vetoamaan meidän jokaisen tunteisiin. Ilman tunnetta tarina ei menesty.

Olennaista on määritellä Suomen ja suomalaisuuden perusta ja ymmärtää, että siihen vaikutamme joka hetki. Suomalaiset ovat pitkälti sellaisia – ja tulemme sellaisiksi – kuin uskomme itse olevamme ja tulevaisuudessa tulevan. Määritelty suomalaisuuden perusta määrittää Suomen tarinan ja suomalaisuuden.

 

Kirjoitus kuuluu Uuden Suomen Puheenvuorossa julkaistavaan Suomen idea –blogikirjoitussarjaan. Se on lyhennelmä Suomen idea -kirjassa (Docendo, 2016) julkaistusta tekstistä.

Mikä on sinun mielestäsi Suomen idea? Kirjoita aiheesta bloggaus Puheenvuoroon, ja voit saada huippukiinnostavan Suomen idea –kirjan. Kirjojen jakamisesta päättää Uuden Suomen arviointiraati.

Jarno Limnéll on kyberturvallisuuden professori Aalto-yliopistossa ja johtaja Insta Group Oy:ssä. Hän on myös dosentti Tampereen teknillisessä yliopistossa. Koulutukseltaan hän on sotatieteiden tohtori, valtiotieteiden maisteri ja upseeri. 

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu