Ajankohtainen turvallisuus ja varautuminen – mitä yrityksissä tulisi tehdä
Turvallisuudesta ja varautumisesta puhutaan nyt poikkeuksellisen paljon – mediassa, politiikassa, yritysten johtoryhmissä ja kahvipöydissä. Syy on selvä: Nyt tapahtuu paljon poikkeuksellisia asioita ja useat aiemmin pohditut turvallisuusuhkat ovat muuttuneet todeksi. Realistisesti arvioiden yleistilanne tulee menemään heikompaan suuntaan ennen parempien aikojen koittamista.
Elämme aikaa, jossa Euroopassa käydään suurinta sotaa sitten toisen maailmansodan. Venäjän moninaiset hybridihyökkäykset ovat käynnissä, ja hybridivaikuttamisella pyritään luomaan epävakautta ja turvattomuutta yhteiskuntaamme. Kybervakoilu saa uusia muotoja, lähi-idässä palaa ja moni seuraa Yhdysvaltojen presidentivaalikamppailua. Epävakaus, nopeatkin tilanteiden muutokset sekä sodan ja rauhan rajan hämärtyminen on muodostunut turvallisuuden uudeksi normaalitilaksi. Turvallisuusarvioissa on aika olla realisti ja varautua sen mukaisesti.
Mitä turvallisuustilanteesta ja varautumisesta tulisi tässä hetkessä ajatella, ja ennen kaikkea mitä tulisi tehdä? Nostan esille viisi keskeistä asiaa:
1. Jatkuva kehittäminen. Turvallisuuden ylläpitäminen ja vahvistaminen on projektin sijasta jatkuva prosessi. Turvallisuuttamme uhkaavat asiat muuttavat muotoaan ja siksi on tärkeää, että turvallisuus ymmärretään jatkuvasti kehitettäväksi asiaksi. On tärkeää, että yrityksien ja organisaatioiden johdossa on ajanmukainen päivittyvä tilannekuva – mitä ympärillämme tapahtuu ja miten varaudumme? Esimerkiksi verkossa tapahtuvat huijausmuodot muuttavat jatkuvasti muotoaan.
2. Yksi turvallisuus. Aiemmin sanoin yrityksien johtoryhmille, että fyysinen turvallisuus ja kyberturvallisuus on ymmärrettävä yhtenä kokonaisuutena. Jokainen suomalainen yritys on tänä päivänä digitaalinen yritys, ja digitaalisuus sekä teknologia on ymmärrettävä erottamattomaksi osaksi kokonaisturvallisuusajattelua. Nyt tähän kokonaisuuteen on yhdistettävä viestintä, sillä sen merkitys turvallisuudessa on yhä keskeisempi. Vaikka asioita tekisi oikein, mutta viestisi väärällä tavalla, voi menettää sen kaikkein tärkeimmän – luottamuksen.
3. Häiriösietokyky. Varautumisessa on kaksi puolta: uhkien tunnistaminen ja niihin varautuminen sekä kyky toimia tilanteessa, jossa ongelmia ja häiriöitä ilmenee. Resilienssi eli sietokyvyn merkitys korostuu nopeasti muuttuvassa ja yhä monimutkaisemmassa turvallisuusympäristössä. Asiakkaiden luottamus usein myös mitataan siinä hetkessä, kun ongelmia ilmenee. Varautumisen tärkeä periaate on, että on valmiina suunnitelma B (ja mielellään myös C), kun normaalista poikkeavaa tapahtuu. Poikkeavia tilanteita on hyvä myös harjoitella.
4. Turvallisuuden tunne. Kaiken keskellä on aina ihminen ja näinä aikoina ihmisistä – heidän turvallisuuden tunteestaan – kannattaa jo työkyvynkin kannalta pitää hyvää huolta. Lähes kaikki turvallisuuspuhe on turvattomuuspuhetta. Ei ihme, että suomalaisia huolestuttaa, kun turvattomuutta kerrotaan olevan niin paljon ympärillämme. Turvallisuuden tunteesta ja henkisestä jaksamisesta on tärkeää huolehtia, etenkin kun väärää ja valheellista tietoa on sosiaalisen median kanavissa yhä enemmän nähtävillä. Yksi yksinkertainen neuvo meille jokaiselle on välillä irtaantua uutisvirrasta ja tehdä jotain mistä tulee hyvä mieli – lähteä vaikka kävelylle luonnon keskelle. On myös tärkeää, että turvallisuusasioista ja varautumisesta puhutaan yrityksen sisällä. Olen vuosien varrella oppinut, että suomalaiset kaipaavat rehellistä ja realistista viestintää turvallisuusasioista.
5. Suomi on turvallinen. On hyvä muistaa, että Suomessa on pitkä varautumisen perinne ja Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista. Ja varautumista kehitämme jatkuvasti kansainvälisestikin arvostetulla kokonaisturvallisuusmallilla. Emmekä ole enää yksin sotilaallisesti. Hyvin meidän käy.
Juu. Hyvällä resienssillä pärjää pitkään vaikka nuotiossa.
Ilmoita asiaton viesti
Joutavaa kokkarijargonia
Ilmoita asiaton viesti
Jarno kirjoitti erinomaisen 5 kohdan turvallisuuden varautumislistan.
Listasta jäi kuitenkin puuttumaan se kaikkein tärkein: TALOUS.
Jarnon listan jokainen kohta maksaa paljon, mutta isänmaamme talous on Björn Wahroosin mukaan konkurssin partaalla…
Tässä kevennetty pakina tästä teemasta:
Suomi-laiva seilaa nyt myrskyävällä ja karikkoisella valtamerellä, mutta laivan peräsin ja kompassi ovat rikki.
Komentosillalla laivaa ohjaavat kapteeni Stubb, ensimmäinen perämies Orpo, toinen pränainen Purra ja konemestarina Satonen. Varustamon johtaja taitaa edelleen olla Suomen viisain mies, harmaa eminenssi Sauli Niinistö.
Rannalle Marxilaan ovat ruikuttamaan jääneet maailman viimeiset reaalitaloudesta irronneet sosialistit.
Marxilaan iski ensimmäinen talous-tsunami 1991 kun Neuvostoliiton reaalisosialismi teki konkurssin, toinen tsunami 90-luvulla, joka tappoi 50 000 pk-yritystä ja Nokian, ja kolmas 2008, joka ajoi kaikki kynnelle kykenevät yhtiöt evakuoitumaan muualle.
Näistä tsunameista Marxilan besserwisser-sosialistit eivät ole vieläkään toipuneet vaan räpeltävät nyt kurkkua myöten veloissa.
Konemestari Satosen Suomi-laivan peräsimen korjaaminen on melkein mahdoton tehtävä, sillä Marxilassa mikä tahansa korjaus vaatii Perustuslakivaliokunnan yksimielisen päätöksen ja taloustodellisuudesta irronnut ay-liike heittää jakoavaimia yhteiskuntamme rattaisiin joka suunnasta.
Miten sitten sen kompassin korjauksen laita?
Kompassi pitäisi korjata niin, että se osaa antaa Suomi-laivalle suunnan “turvasatamaan”.
No missä se turvasatama sitten oikein on?
Se on USA:ssa, New Yorkin pörssissä Wall Streetilla.
Perustelut:
Meneillään oleva globaali talous- ja turvallisuusmyrsky ei ole ollenkaan hellittämässä. Päinvastoin!
Koskapa Kiinan ja Euroopan taloudet painivat “korjaamattomien MEGA-ongelmien syövereissä”, USA ja sen dollari ovat kiistattomia maailmantalouden dynaamisia moottoreita tässä loputtomasti jatkuvassa globaalissa myrskyssä.
Tässä myrskyssä luotettavin kehityksen seuraaja ja “mittari” on Wall Street, joka seuraa kaikkea globaalia talouskehitystä millisekunnin tarkkuudella. Yli 60 % kaupasta tekevät pikakauppaa käyvät automaatit, high frequency trading AI-algoritmit.
Wall Street antaa jatkuvaa tietoa globaalista talouskehityksestä ja pakottaa yhtiöt ja valtiot tekemään tarvittavia korjauksia kun talous ja turvallisuus ajautuvat kriisiin, ja toisaalta antaa tietoa siitä, miten kriisistä voi parhaiten selvitä.
Suomen talous-todellisuudesta irronneitten sosialistien, ay-liikkeen on jo korkea aika ruveta toiminaan isänmaamme edun mukaisesti ja osallistua täysillä kompassin ja peräsimen korjaukseen.
Suomen voi pelastaa nykyisestä talouden ja turvallisuuden MEGA-kriisistä vain täysremontti julkishallinnossa, verotuksessa, sotessa ja työvoimalainsäädännössä – Globaalin markkinatalouden ehtojen mukaan.
Syrjäisestä ja pienestä Suomesta on nyt PAKKO tehdä taas globaalisti kilpailukykyinen, matalan maariskin houkutteleva investointikohde, jossa on turvallista ja sallittua MEGA-rikastua, sijottaa uuteen tekniikkaan, työllistää ja tehdä lapsia.
Tämä onnistuu vain niin, että traagisella tavalla kahtia-jakaantunut Suomen kansa lopettaa riitelynsä ja yhdistyy puhaltamaan samaan hiileen.
Tässä tarvitaan SDP:n Väinö Tannerin veroinen uskottava ja kyvykäs kriisijohtaja, joka yhdisti kansamme 1939 Talvisodan hädän hetkellä!
Muuten SDP:n täysjärkisen ex-puheenjohtajan, Paavo Lipposen sanoin: ”Nahkurin orsilla tavataan!”
Seppo Korppoo, Asekätkijöitten sukua, Merivoimien aliluutnantti, 50 vuotta 24/7 viemässä suomalaista huipputekniikkaa myrskyisille maailmanmarkkinoille
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittaja kuvaa maltillisesti ja ketään pelottelematta aikamme todellisuuden.
Kirjoitus on hyvä lukea tarkkaan ja kahteen jopa kolmeen tai useampaan kertaankin.
Valitettavasti nykyisessä eduskunnassa ei ole moniakaan, jotka Limnellin tavoin kykenevät näkemään ja rauhallisen asiallisesti ilmaisemaan sen, mitä voi ilmaista. Voimia ja työniloa Limnellille!
Ilmoita asiaton viesti