Bin Ladenin kuolema merkitsee epävakautta

Yhdysvaltojen vihollinen numero yksi on kuollut. Tai paremminkin tapettu, kuten uutisoinnissa on haluttu korostaa. Kuolema merkitsee uudenlaisen epävakauden alkua niin muslimi- kuin länsimaihin.

Sain ystävältäni tekstiviestin aamulla New Yorkista: ”Vihdoin Osama on kuollut!” Viestissä oli suurta riemua, kuten koko New Yorkissa, jossa ihmiset ovat kerääntyneet Ground Zerolle heiluttamaan tähtilippuja ja muistamaan 9/11:n uhreja.

Osama bin Ladenin kuolema sopi aikataulullisesti presidentti Barack Obamalle erinomaisesti. Obama ehti sopivasti ilmoittamaan jatkokaudelle pyrkimisestään ennen ”Oikeus on tapahtunut” -puhettaan. Bin Ladenin kuoleman propagandahyödyn Obama tulee käyttämään maksimaalisesti hyväkseen. Nyt Obama voi, ainakin osittain, julistaa voittoa Al Qaidasta ja nopeuttaa yhdysvaltalaisjoukkojen kotiuttamista Afganistanista.

Erinomainen ajallinen ”sattuma” bin Ladenin tappamiselle oli myös se, että muutaman kuukauden kuluttua tulee kuluneeksi 10 vuotta 9/11:stä. Nyt tulevaa muistojuhlaa voidaan valmistella uudenlaisella sanomalla ja voitontunteella. Kansallistunne varmasti Yhdysvalloissa nousee.

Juhlinnan keskellä on syytä pitää jalat maassa, sillä ilo saattaa jäädä lyhytaikaiseksi.

Osama bin Laden on näyttäytynyt niin Yhdysvalloille kuin länsimaille terrorismin kasvoina. Nyt nämä kasvot ovat poissa. Bin Laden on ollut keskeisin hahmo, jolla terrorismin vastaista sotaa – ja ennenkaikkea siihen kohdistettavia mittavia rahallisia panostuksia – on suurelle yleisölle perusteltu. Bin Ladenin kuoleman myötä länsimaat tarvitsevat uudet ”pahan kasvot”, jolla uhkana epämääräinen terrorismi voidaan kansalaisille esittää.

Terrorismi ei bin Ladenin kuolemaan lopu. Päinvastoin. On todennäköistä, että jonkinasteisen kostoiskun Al Qaidan verkosto tulee lähiaikoina järjestämään – tai ainakin yrittämään sitä. Bin Laden on nyt marttyyri, entistäkin vahvempi ideologinen keulakuva, jonka puolesta ollaan valmiita kuolemaan. Al Qaidalle ja sen laajalle brändiverkostolle bin Laden saattaa osoittautua arvokkaammaksi kuolleena kuin elävänä. Mikään operatiivinen johtaja bin Ladenin ei ole enää vuosiin ollut.

Samalla Al Qaidan sisällä alkaa valtataistelu uudesta johtohahmosta. Tämän kisan voittanee se, joka onnistuu järjestämään mittavan, etenkin julkisuusarvoltaan näyttävän, terrori-iskun. Iskua yritettäneen Yhdysvaltoja todennäköisemmin Eurooppaan.

Mielenkiintoisinta on seurata alkanutta informaatiosotaa. Terrorismin ja sen vastaisen toiminnan tärkein pelikenttä on media ja julkisuus, jossa sota on bin Ladenin kuoleman myötä nyt kiihkeimmillään. Sotaa kannattaa seurata kriittisesti – ja useammasta kuin yhdestä uutislähteestä.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu