Eurooppalainen sotapuhe ja Suomi
Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa on viime aikoina puhuttu hyvin suoraan sodasta sekä Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä. Suomalaisittain erikoiselta kuulostavalle puheelle on loogiset, historiaan pohjaavat syyt.
Neljä huomiota Euroopassa lisääntyneestä sota-puheesta:
1. Monissa länsimaissa – toisin kuin Suomessa – puolustuskyvystä ei ole pidetty huolta. Epävakaassa turvallisuusympäristössä sitä yritetään nyt nopeasti vahvistaa. Kriisitietoutta lisäävillä sota-puheilla halutaan tätä kehitystä vauhdittaa ja oikeuttaa tulevat toimenpiteet.
2. Venäjän hyökkäystä Nato-maahan ei voi sulkea pois. Venäläinen ajattelu eroaa länsimaisesta: meistä epäloogisilta ja hyvin riskialttiilta tuntuvat toimet ovat mahdollisia Venäjälle. Todennäköisin uhka kuitenkin erilaiset hybridihyökkäykset, joilla testataan valmiuttamme.
3. Suomi on ulkoisilta uhkilta paremmassa turvassa kuin koskaan. Meillä on vahva kriisinsietokyky, puolustuskyky ja -tahto. Olemme Naton jäsen sekä varautuneet monenlaiseen vaikuttamiseen. Ulko- ja turvallisuuspoliittisesti olemme vahvempia kuin kertaakaan historiamme aikana.
4. Meihin pyritään vaikuttamaan, sen olemme oppineet. Mutta niin kauan kuin emme käänny toistamme vastaan, pärjäämme kyllä. Pidetään toisistamme huoli ja ollaan sisäisesti vahva suomalainen joukko. Ei anneta turvattomuuden ulottua arkeen. Siten puolustamme isänmaatamme parhaiten.
”Venäjän hyökkäystä Nato-maahan ei voi sulkea pois.”
– Jos tuo pitää paikkansa, mikä kiire meillä oli Natoon?
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti siksi, että Venäjän hyökkäys Natoon kuulumattomaan naapurimaahan on vielä paljon todennäköisempää.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti hoito (Nato-jäsenyys) ei osoittaudu pahemmaksi kuin tauti (sotilaallisen hyökkäyksen uhka). Venäjän hybridimylly pyörii jo, ja sitä kiusantekoa tulee riittämään.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten olemme nähneet ja näemme parasta aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän hyökkäystä Nato maahan ei voi sulkea pois. Liittoutuminen nostaa kynnystä joutua hyökkäyksen kohteeksi, mutta on vain todellisuudessa hidaste.
Toisessa mailmansodassa Japani hyökkäsi Liittoutunutta Amerikkaa vastaan uskoen pärjäävänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Tai sitten koko juttu on vain zelenskyläistä fuulaa tyyliin ”Ukraina on vasta alkua joten antaa tulla sitä ammusta tähän suuntaan tai…”
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sitä uhotaan sotaa,uskomatonta!
Ilmoita asiaton viesti
Suorapuheisuus on hyvästä! Toivottavasti Suomessakin suomettuneisuuden pölyt on vihdoin ravistettu harteilta ja puhutaan meilläkin suoraan Venäjän uhasta nykyisille ja tuleville sukupolville.
Meillä nykyisillä sukupolvilla on se onni, että olemme kuulleet koko pienen ikämme juttuja talvi- ja jatkosodista. Nuorilla ja tulevilla sukupolvilla ei tuota perimätietoa välttämättä ole. Siksikin Venäjästä on puhuttava suoraan.
Ilmoita asiaton viesti