Hakulaitteet ja radiopuhelimet kohteina – mihin teknologiaan voi luottaa?
Hakulaitteiden ja radiopuhelimien räjähdykset Libanonissa on hyvin ainutlaatuinen tapahtuma. Nykyteknologiaa voidaan käyttää erilaisiin tarkoituksiin, joissa vain innovatiivisuus on rajana. Teon tekijä haluaa vastustajalleen näyttää, että se on kaikkialla ja sitä vastaan ei ole turvassa missään – eikä millään laitteella. Tällä on merkittävä psyloginen vaikutus tuleviin toiminta- ja viestintätapoihin.
Aiemmin älypuhelimet korvasivat hakulaitteet ja radiopuhelimet. Turvallisuussyistä Hizbollah palasi vanhaan teknologiaan. Sekään ei osoittautunut turvalliseksi. Nyt kun Hizbollah on yrittänyt välttää joutumasta tiedustelun kohteeksi käyttämällä ”vanhentunutta” teknologiaa, isketään juuri siihen. Tällä halutaan näyttää, että ”perinteiset” menetelmät luovat valheellista turvallisuudentunnetta ja että niihinkin voidaan vaikuttaa.
Psykologiset vaikutukset ovat suuret laajemminkin maailmassa. Jatkossa kysytään yhä useammin, että mihin teknologiaan voi luottaa?
Tällainen operaatio on vaatinut paljon valmisteluja ja on huomionarvoista, että se on onnistuttu pitämään salassa näin hyvin. Kysymys kuuluu, mitä muuta sellaista on jo valmisteltu, mitä emme vielä tiedä ja mitä tapahtuu seuraavaksi?
Ainakin tilanne kiristyy ja kostonkierre Lähi-idässä syvenee. Iskut tulevat jatkumaan molemmin puolin, ja yllätyksiäkin lienee luvassa. Gazan rauhansuunnitelmat ovat nyt kauempana kuin kaksi päivää sitten.
Tässä on hyvä esimerkki siitä kuinka sabotaasin tapaisen toiminnan rajana on ainoastaan mielikuvitus. Toisaalta kyseisen iskun suora fyysinen vaikutus jäi varsin vähäiseksi, mutta psykologinen vaikutus on huomattavasti merkityksellisempi.
Sama pätee Venäjän härkkimiseen Suomessa. Olemme jo niin hysteerisiä, että peräti ministeritasolta jo estetään kioskirakennuksen ostaminen. Hyvin on Venäjä onnistunut hämmentämisessään.
Ilmoita asiaton viesti
Drone siellä, toinen täällä. 90% kiusanteosta ja ilkivallasta menee paikallisen nuorison piikkiin, koska ihmisiä on mukavaa pelotella. Ei Venäjän tarvitse sähkölinjoja tiedustella. Nehän ovat jököttäneet samoilla paikoilla jo vuosikymmenet ja nehän näkyvät suunnistuskartoissa. Bloggaja Ari Pesonen kaivoi julkisista lähteistä jopa kriittisten kohteiden sijainnit.
Kys eon median lietsomasta hysteriasta, jolla se kyseenalaisin keinoin yrittää kasvattaa levikkiään.
MItä tulee Limnellin kysymyksiin, luottamus tekniikkaan menetettiin siinä vaiheessa, kun tekniset laitteet liitettiin internetiin. Niin kauan kuin tekninen laite ei ole yhteydessä nettiin tai televerkkoihin, ei sitä pystytä myöskään manipuloimaan.
Fiksu ihminen ei hanki älypuhelinta. Ei ainakaan työkäyttöön. Fiksu ihminen ei hanki vuorovaikutteista televisiota eikä jääkaappia. Fiksu ihminen ei osta sähköautoa, koska sitäkin hallitsee käytännössä tehdas, eikä sen omistaja.
Ilmoita asiaton viesti
Älypuhelin ei sovi sotilaalliseen käyttöön useista eri syistä:
– vihollinen näkee puhelimen sijainnin;
– viestintä ei ole turvallista (puhelin voi olla liittyneenä vihollisen tukiasemaan, vaikka drooni);
– matkapuhelinverkko voi olla pos käytöstä (vihollisen toimenpide);
– internet voi olla pos käytöstä (vihollisen toimenpide);
– älypuhelin hakee verkkoa ja Wifiä, joten se paljastaa sijainnin, vaikka ei olisi kiinni missään verkossa.
Ilmoita asiaton viesti
Älypuhelin on teknologia joka sotilaskäytössä on oikeastaan ristiriitainen.
Tuo mitä kerroit pitää kyllä paikkansa, mutta kyllä sotilaskäytössä käytetään myös radioitakin kun välillä sykitään sellaista vauhtia että ei ole niitä piuhoja vielä olemassa. Toki oletus on se että radio kun aukeaa niin kohta siihen kohtaan voi tulla murkulaa.
Älypuhelimesta toki voi kontrolloida sen radioliikennettä, että se voi olla auki vain silloin kun käsketään tai kokonaan kiinni, tai vain lähisiirto <10m etäisyydellä joka käy 2,5milliwatin Bluetoothilla ettei tarvitse piuhoja vetää jostain marssiradiosta, ja kun se on niin pieni ja kevyt niin voi olla vaikka ranteessa kiinni jonkun muoviläpän alla. Vähän kun mietit niin keksit varmaan mitä tuo mahdollistaa vaikka se vain vastaanottaa tietoa.
Älypuhelimessa on siis ilmeisiä haittoja mutta ristiriitaisuus tulee siitä, että kun jokaisella suomalaisella on taskussa supertietokone jolla voi tarvittaessa lähettää viestin tai valokuvan/videokuvan niin totta hitossa kannattaa miettiä millä tavalla tätä teknologiaa kannattaa hyödyntää poikkeusoloissa. Tietenkin ne pitäisi rootata ja asentaa softat uusiksi.
Kyllähän se tiedetään että jos alkaa rähinä niin puolustusvoimia kiinnostaa kuorma-autot, mönkijät yms. kalustot mitä on siviileillä niin ne älypuhelimet on vähän sama asia. Ennemminkin ratkaistavana on miten niitä hyödyntää fiksuimmalla tavalla että ovat hyödyksi eikä haitaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Älypuhelinta voi toki käyttää päätelaitteena. Ilman SIM-korttia ja lentokonemoodissa.
Sitten sillä voi kirjoittaa viestin, pakata viestin lyhyeksi ja salata tehokkaalla algoritmilla ja lähettää eetteriin radiomodemin ja tehokkaan radiopuhelimen avulla lyhyenä purskeena. Sitten eetterissä ei taas ole yhtään mitään.
Suomalaisen keksijän ja ohjelmistosuunnittelijan Johannes Väänäsen ohjelmisto SecureChat mahdollistaa sen.
Ilmoita asiaton viesti
Maakuntajoukoissa ollessani saimme selkeän ohjeistuksen jos ns. isoon pilliin puhalletaan.
Kännykät ja älyrannekkeet jäävät kotiin ja mukaan otetaan omat radiopuhelimet, koska pv:llä ei niitä riitä kaikille. Vaikkei Venäjällä kaikki asiat olekaan kunnossa, pystyy se silti seuraamaan minne sadat ja tuhannet kännykät ovat kokoontumassa ja sillä on kykyä lähettää kokoontumispisteeseen ohjuksia, joita me emme vielä pysty pysäyttämään. Vaikka meillä olisi Daavidin linko, niin silti älyvehkeet kotiin.
Ilmoita asiaton viesti
Juurikin näin 👍
Ilmoita asiaton viesti
Oma radiopuhelin mukaan, kun lähdetään omalla helikopterilla kokoontumispaikalle.
Vakavasti puhuen: Venäjän ja Israelin urkinnalta tuskin kukaan pystyy välttymään sen kummemmin kuin Kiinan tai Yhdysvaltainkaan. Räjähdykset ovat toinen asia.
Tässä video radiopuhelimen räjähdyksestä hautajaisissa:
https://yle.fi/a/74-20112512/64-3-245303
Ilmoita asiaton viesti
Kyseiset räjähtelevät radiopuhelimet ovat sitä samaa Temutilausta, minkä islamistit tekivät vajaa vuosi sitten.
Tokmanin tai suomalaisen eräliikkeen radiopuhelimista et löydä räjähteitä.
Ilmoita asiaton viesti
I’ll take your word for it. En sitten rupea etsimäänkään.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän erikoinen kirjoitus. Yksistään räjähteitä nyt voi laittaa mihin vain, Ja tämä on vain yksi tappamisen tapa. Droonit nyt on uusin tapa.
Silti ei kannattane alkaa pelkäämään vaikka räjähtäviä kenkiä taikka sitä kuinka ”taivas tippuu niskaan”, kuolema tulee taivaalta missä vain dronen muodossa
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti Limnell ei vastaa otsikonsa kysymykseen tekstissään, mutta ehdotan kirjekyyhkyjä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä heräsi kieltämättä pieni vainoharha päälle, nyt alkaa miettimään miten helppoa on valjastaa esimerkiksi kaikki akut räjähteiksi…
Ilmoita asiaton viesti
Lyhyesti, kyse on hyökkäyksestä mikä tehdään toimitusketjun kautta. Toimitusketjuun pitäisi voida luottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sota on paljon monitahoisempi kuin osaamme kuvitella.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi mahdollisuus on että Hizbollah tilasi ja sai tilaamansa pagerit (unkarista) räjähdyspanoksilla varustettuina. Räjähteillä siksi, jotta voidaan puhelinkohtaisesti eliminoida hakulaitetta väärinkäyttävät henkilöt, tai jos laite joutuu vihollisen käsiin.
Mossadek vain keksi tavan kytkeä taivaan tuuliin kaikki yhtä aikaa.
n. 3000 Hizbollah eliittiä on pois pelistä.
Ilmoita asiaton viesti
Säkkijärven polkka vaan soimaan:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Viipurin_radiomiinat#Kuukaupin_silta
Ilmoita asiaton viesti
Osta osta osta se on tarpeellista.
Ilmoita asiaton viesti