Hakulaitteet ja radiopuhelimet kohteina – mihin teknologiaan voi luottaa?

Hakulaitteiden ja radiopuhelimien räjähdykset Libanonissa on hyvin ainutlaatuinen tapahtuma. Nykyteknologiaa voidaan käyttää erilaisiin tarkoituksiin, joissa vain innovatiivisuus on rajana. Teon tekijä haluaa vastustajalleen näyttää, että se on kaikkialla ja sitä vastaan ei ole turvassa missään – eikä millään laitteella. Tällä on merkittävä psyloginen vaikutus tuleviin toiminta- ja viestintätapoihin.

Aiemmin älypuhelimet korvasivat hakulaitteet ja radiopuhelimet. Turvallisuussyistä Hizbollah palasi vanhaan teknologiaan. Sekään ei osoittautunut turvalliseksi. Nyt kun Hizbollah on yrittänyt välttää joutumasta tiedustelun kohteeksi käyttämällä ”vanhentunutta” teknologiaa, isketään juuri siihen. Tällä halutaan näyttää, että ”perinteiset” menetelmät luovat valheellista turvallisuudentunnetta ja että niihinkin voidaan vaikuttaa.

Psykologiset vaikutukset ovat suuret laajemminkin maailmassa. Jatkossa kysytään yhä useammin, että mihin teknologiaan voi luottaa?

Tällainen operaatio on vaatinut paljon valmisteluja ja on huomionarvoista, että se on onnistuttu pitämään salassa näin hyvin. Kysymys kuuluu, mitä muuta sellaista on jo valmisteltu, mitä emme vielä tiedä ja mitä tapahtuu seuraavaksi?

Ainakin tilanne kiristyy ja kostonkierre Lähi-idässä syvenee. Iskut tulevat jatkumaan molemmin puolin, ja yllätyksiäkin lienee luvassa. Gazan rauhansuunnitelmat ovat nyt kauempana kuin kaksi päivää sitten.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja MTS:n puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu