Hintojen nousu ei ole pelkästään poliittinen ongelma – se on myös riski sisäiselle turvallisuudelle
Jos polttoaineen hinta kaksinkertaistuisi, yksi ei asiaa edes huomaisi, toisella jäisi lääkkeet ostamatta ja kolmannella ei olisi enää varaa käydä töissä. Nykyisessä nopeasti muuttuvassa maailmassa, Nato-jäsenyyden kynnyksellä, tämä on valtava sisäisen turvallisuuden riski.
Kenellekään ei varmasti ole jäänyt epäselväksi, että bensa, ruoka ja energia ovat kallistuneet. Suomalaisen arkielämän hinta nousee edelleen syksyn mittaan. Syy hintojen nousulle on toki tiedossa: Putinin Venäjän aloittama sota Euroopassa.
Sodalla on aina hintansa. Ukrainalaisille se on maksanut mahdollisuuden elää normaalia elämää. Suomessakin monissa perheissä mietitään, onko syksyllä varaa aikuisten käydä töissä ja lasten harrastuksissa.
Meille on luvattu taloudellisesti arkipäiviimme varsin synkkä tulevaisuus, mutta koko korjaussarjaa emme vielä edes tiedä. Euroopan keskuspankin tulevista toimista tai niiden vaikutuksista ei vielä ole tietoa. Muitakin ikäviä yllätyksiä voi olla edessä, ja ne saattavat tulla tavalliselle ihmiselle kalliiksi.
Tällaisessa tilanteessa kysytään kansakunnan yhtenäisyyttä, muutoin edessä voi olla vakavakin sisäisen turvallisuuden kriisi. Ennen kaikkea nyt tarvitaan poliittista johtajuutta. Näin laajoja ja pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia kysymyksiä täytyy Suomen kokoisessa maassa pystyä ratkaisemaan yli puoluerajojen ja hallituskausien. Sotaa Euroopassa me emme voi päättää, mutta sen lieveilmiöihin Suomessa me voimme vaikuttaa.
Hintojen nousu on vain yksi sodan kerrannaisvaikutuksista. Eripura voi olla seuraava, jos emme ole hereillä. Moneen muuhun meillä on vielä varaa, mutta ei yhteiskunnan jakautumiseen eikä voimakkaaseen eriarvoistumiseen.
Myös suhteellisuudentaju on hyvä näissä oloissa säilyttää.
Sadan kilometrin yhdensuuntaisen työmatkan tekevällä menee nyt polttoaineeseen 10…15 €/pv enemmän kuin ennen. Työssä käymisen ’kannattamattomuus’ taitaa olla höpöä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, kyllä pitää olla todella piiitkä työmatka ja todella pieni palkka jotta työhön ei kannattaisi työmatkakulujen vuoksi lähteä.
Ilmoita asiaton viesti
Epäilen kyllä, että energian hinta sekä Fortumin seikkailut Saksassa aiheuttavat eripuraa!
Jos Saksa laskuttaa täysimääräisesti Hansin ja Gertrudin kaasulaskun suomalaisilta, tullee hinnaksi jokaista suomalaista kohden noin 2000 euroa.
Paljon muutakin ”mukavaa” on syksyyn odotettavissa, joten kriittinen ja arvioiva kansalaiskeskustelu on paikallaan.
Ps. Veneen keikuttaminen kuuluu demokraattiseen keskusteluun myös Suomessa. Toisaalta, turvallisuusasioissa toimivien toimenkuvaan kuuluu myös kertoa ettei saisi venettä keinuttaa. Se on ikävää, mutta luonnollista se on että ”sen lauluja lauletaan joka leivän kustantaa”.
– pitkällä tähtäimellä siinä toimittaneen vahingossa henkisesti kestävää kansakuntaa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kansaneläkeläisiä ja monia Kelan varassa eläviä auttaa Marinin hallituksen elokuun alussa voimaan tuleva 3,5 prosentin tasokorotus Kelan moniin etuisuuksiin, mutta se on melko pieni lohtu monelle silti.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tuohon bensan hinnan nousuun ole suurin syyllinen euron syöksylasku suhteessa dollariin. Just nyt öljytynnyri 101,3 taalaa. Ja paljonkohan sitä venäläistä öljyä virtaa Kiinan ja varsinkin Intian kautta eu alueelle?
Ilmoita asiaton viesti
Mutta entäs jos kustannukset kolminkertaistuvat?
Näin on tapahtunut maataloudessa, jonka varaan koko huoltovarmuus Suomessa perustuu.
Maanviljelijä Ahti-Pekka Hornanen kertoi juuri radio-Patmoksen Helvi Hämäläiselle, että kustannukset ovat kasvaneet seuraavasti:
____________________________________________________________________
Apulannat, jotka olivat 300 euroa/tonni
ovat nyt 1000 euroa/tonni korotus 200%
Polttoaineet korotus 200 %
Tuorerehun käsittelyyn tarvittavat hapot ” 200 %
Kasvinsuojeluaineet ” 200 %
Muovit ” yli 100 %
Tätä vastaan TV:ssä Kai Luoto sanoi; ”Ei oi työntää kustannuksia eteenpäin!”
Viljelijöiden on saatava pankkilainaa pystyäkseen jatkamaan työtään.
Ilmoita asiaton viesti