Hintojen nousu ei ole pelkästään poliittinen ongelma – se on myös riski sisäiselle turvallisuudelle

Jos polttoaineen hinta kaksinkertaistuisi, yksi ei asiaa edes huomaisi, toisella jäisi lääkkeet ostamatta ja kolmannella ei olisi enää varaa käydä töissä. Nykyisessä nopeasti muuttuvassa maailmassa, Nato-jäsenyyden kynnyksellä, tämä on valtava sisäisen turvallisuuden riski.

Kenellekään ei varmasti ole jäänyt epäselväksi, että bensa, ruoka ja energia ovat kallistuneet. Suomalaisen arkielämän hinta nousee edelleen syksyn mittaan. Syy hintojen nousulle on toki tiedossa: Putinin Venäjän aloittama sota Euroopassa.

Sodalla on aina hintansa. Ukrainalaisille se on maksanut mahdollisuuden elää normaalia elämää. Suomessakin monissa perheissä mietitään, onko syksyllä varaa aikuisten käydä töissä ja lasten harrastuksissa.

Meille on luvattu taloudellisesti arkipäiviimme varsin synkkä tulevaisuus, mutta koko korjaussarjaa emme vielä edes tiedä. Euroopan keskuspankin tulevista toimista tai niiden vaikutuksista ei vielä ole tietoa. Muitakin ikäviä yllätyksiä voi olla edessä, ja ne saattavat tulla tavalliselle ihmiselle kalliiksi.

Tällaisessa tilanteessa kysytään kansakunnan yhtenäisyyttä, muutoin edessä voi olla vakavakin sisäisen turvallisuuden kriisi. Ennen kaikkea nyt tarvitaan poliittista johtajuutta. Näin laajoja ja pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia kysymyksiä täytyy Suomen kokoisessa maassa pystyä ratkaisemaan yli puoluerajojen ja hallituskausien. Sotaa Euroopassa me emme voi päättää, mutta sen lieveilmiöihin Suomessa me voimme vaikuttaa.

Hintojen nousu on vain yksi sodan kerrannaisvaikutuksista. Eripura voi olla seuraava, jos emme ole hereillä. Moneen muuhun meillä on vielä varaa, mutta ei yhteiskunnan jakautumiseen eikä voimakkaaseen eriarvoistumiseen.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo

Jarno Limnell on kansanedustaja (Kok). Hän on myös työelämäprofessori Aalto-yliopistossa, ja toimii dosenttina kolmessa yliopistossa, ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Hän on Espoon kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu