Historiallinen aika vaatii historiallisia tekoja – itsemmekin kannalta

On harhakuvitelmaa, että Putin olisi antamassa periksi imperialistisista tavoitteistaan, päinvastoin. Pitkä sota vaikuttaa todennäköisimmiltä vaihtoehdolta. Sota Ukrainassa on historiallinen virstanpylväs, vaikuttaen monin tavoin myös meihin.

10 asiaa, joita kannattaa seurata:

1. Asiat tulevat menemään todennäköisimmin huonompaan suuntaan niin Ukrainassa kuin laajemminkin ennen parempia aikoja. Ennustettavuudesta olemme siirtyneet pitkään epävakauden aikakauteen, jossa yllätyksiä luvassa. Tämä on tärkeä tiedostaa myös meidän poliittisissa ratkaisuissa.

2. Putin laittaa peliin kaiken. Tämä tarkoittaa uutta mobilisaatiota, ulkopuolisten kumppaneiden vakuuttelua, sodan raaistamista ja lisää ruumissäkkejä, propagandan lisääntymistä ja ydinasekortilla uhkaamista. Venäjän karhu karjuu kaikella äänellään, mutta siitäkin selvitään.

3. Venäjä on välitön ja jatkuva uhka myös länsimaille. Putinin laittaessa kaiken peliin on todennäköistä että sabotaaseja (esim Euroopan energianjakeluun), informaatiovaikuttamista ja hybridivaikuttamista on luvassa. Edellyttää Suomessakin valmiuden varsin korkeaa ylläpitämistä.

4. Itänaapurimme epävakaus ja arvaamattomuus korostuu, kun sisäinen paine Kremliä kohtaan kasvaa Venäjällä sodan pitkittymisen ja tappioiden myötä. Vallanvaihto Venäjällä tänä vuonna on hyvinkin mahdollinen, mutta se ei välttämättä tarkoita asioiden muuttumista paremmaksi.

5. Ukraina on sotatoimillaan ja sitkeydellään tehnyt jo nyt historiaa. Menestystä taistelurintamilla Ukraina tarvitsee jatkossakin. Menestys on välttämätöntä sodan päättymiselle. Länsimaiden on kaikin keinoin tätä tuettava – vähän kerrallaan tuen sijasta mittavilla tukitoimilla.

6. Krim on sodan päättymisen ja Venäjän tappion kannalta keskeinen. Siihen kohdistuu suurin arvovalta Venäjän osalta ja Krimin menetystä ei Kremlin nykyjohto kestäisi. Koko sodan kulminaatiopiste. Tämä tiedetään rintaman molemmin puolin.

7. Länsimaiden yhtenäisyys on kaikki kaikessa. Yhdysvaltojen presidentinvaalien, energiahaasteiden tai ulkoisten horjuttamispyrkimysten ei tule tätä perusasetelmaa muuttaa. Tässä oltava jämäkkä. Ukrainan asia on pidettävä esillä ja konkreettista tukea entisestään lisättävä.

8. Voiko totalitaristinen valtio kiistää toisen, itsenäisen, valtion olemassaolon ja ottaa sen väkivalloin haltuunsa? Tästä taistellaan nyt laajemminkin Ukrainassa. Lopputuloksen vaikutukset ovat maailmanlaajuisia. Demokratian ja totalitarismin välistä kuilua syytä seurata.

9. Kun yhtäällä tapahtuu, kannattaa katsoa myös muualle. Erityinen huomio ”Ukrainan kohtalotoveriin” Taiwaniin, jossa sota on todennäköisempi Kiinan sisäisten vaikeuksien takia, jolloin huomio kiinnitetään ulkoiseen uhkaan. Ukrainan sodan eteneminen vaikuttaa Kiinan arvioihin.

10. Kaiken keskellä on aina ihminen. Ukrainalainen kokiessaan sodan kauhut ja läheistensä menetykset. Heille on osoitettava niin rukoukset kuin kaikki apu. Toivon ylläpitämisen ja lähimmäisen rakkauden on noustava esille erityisesti näinä vaikeimpina aikoina. Se on ihmisyyttä.

JarnoLimnell
Kokoomus Espoo
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Jarno on kyberturvallisuuden työelämäprofessori Aalto-yliopistossa ja johtaja Innofactor Oyj:ssä. Hän toimii dosenttina kolmessa yliopistossa ja on Maailman talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen. Jarno toimii kaupunginvaltuuston puheenjohtajana (Kok.) Espoossa ja puheenjohtajana Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori, VTM ja upseeri (majuri evp.).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu