Historiallinen aika vaatii historiallisia tekoja – itsemmekin kannalta
On harhakuvitelmaa, että Putin olisi antamassa periksi imperialistisista tavoitteistaan, päinvastoin. Pitkä sota vaikuttaa todennäköisimmiltä vaihtoehdolta. Sota Ukrainassa on historiallinen virstanpylväs, vaikuttaen monin tavoin myös meihin.
10 asiaa, joita kannattaa seurata:
1. Asiat tulevat menemään todennäköisimmin huonompaan suuntaan niin Ukrainassa kuin laajemminkin ennen parempia aikoja. Ennustettavuudesta olemme siirtyneet pitkään epävakauden aikakauteen, jossa yllätyksiä luvassa. Tämä on tärkeä tiedostaa myös meidän poliittisissa ratkaisuissa.
2. Putin laittaa peliin kaiken. Tämä tarkoittaa uutta mobilisaatiota, ulkopuolisten kumppaneiden vakuuttelua, sodan raaistamista ja lisää ruumissäkkejä, propagandan lisääntymistä ja ydinasekortilla uhkaamista. Venäjän karhu karjuu kaikella äänellään, mutta siitäkin selvitään.
3. Venäjä on välitön ja jatkuva uhka myös länsimaille. Putinin laittaessa kaiken peliin on todennäköistä että sabotaaseja (esim Euroopan energianjakeluun), informaatiovaikuttamista ja hybridivaikuttamista on luvassa. Edellyttää Suomessakin valmiuden varsin korkeaa ylläpitämistä.
4. Itänaapurimme epävakaus ja arvaamattomuus korostuu, kun sisäinen paine Kremliä kohtaan kasvaa Venäjällä sodan pitkittymisen ja tappioiden myötä. Vallanvaihto Venäjällä tänä vuonna on hyvinkin mahdollinen, mutta se ei välttämättä tarkoita asioiden muuttumista paremmaksi.
5. Ukraina on sotatoimillaan ja sitkeydellään tehnyt jo nyt historiaa. Menestystä taistelurintamilla Ukraina tarvitsee jatkossakin. Menestys on välttämätöntä sodan päättymiselle. Länsimaiden on kaikin keinoin tätä tuettava – vähän kerrallaan tuen sijasta mittavilla tukitoimilla.
6. Krim on sodan päättymisen ja Venäjän tappion kannalta keskeinen. Siihen kohdistuu suurin arvovalta Venäjän osalta ja Krimin menetystä ei Kremlin nykyjohto kestäisi. Koko sodan kulminaatiopiste. Tämä tiedetään rintaman molemmin puolin.
7. Länsimaiden yhtenäisyys on kaikki kaikessa. Yhdysvaltojen presidentinvaalien, energiahaasteiden tai ulkoisten horjuttamispyrkimysten ei tule tätä perusasetelmaa muuttaa. Tässä oltava jämäkkä. Ukrainan asia on pidettävä esillä ja konkreettista tukea entisestään lisättävä.
8. Voiko totalitaristinen valtio kiistää toisen, itsenäisen, valtion olemassaolon ja ottaa sen väkivalloin haltuunsa? Tästä taistellaan nyt laajemminkin Ukrainassa. Lopputuloksen vaikutukset ovat maailmanlaajuisia. Demokratian ja totalitarismin välistä kuilua syytä seurata.
9. Kun yhtäällä tapahtuu, kannattaa katsoa myös muualle. Erityinen huomio ”Ukrainan kohtalotoveriin” Taiwaniin, jossa sota on todennäköisempi Kiinan sisäisten vaikeuksien takia, jolloin huomio kiinnitetään ulkoiseen uhkaan. Ukrainan sodan eteneminen vaikuttaa Kiinan arvioihin.
10. Kaiken keskellä on aina ihminen. Ukrainalainen kokiessaan sodan kauhut ja läheistensä menetykset. Heille on osoitettava niin rukoukset kuin kaikki apu. Toivon ylläpitämisen ja lähimmäisen rakkauden on noustava esille erityisesti näinä vaikeimpina aikoina. Se on ihmisyyttä.
Mielestäni hyvä tilanneanalyysi Putinin Venäjän tavoitteista Ukrainan suhteen tällä hetkellä, koska mikään mediatieto ei ole puoltanut Venäjän tahtoa rauhaan. Ainoa mahdollisuus rauhaan lienee venäläisten laajamittaisempi toiminta ja siviilirohkeus Ukrainan sodan mielettömyyttä vastaan, jolloin Putinin hallinto joutuisi nöyrtymään joko pakolla tai vähin äänin.
Ilmoita asiaton viesti
Merkittävää on edelleen ettei Venäjä ole suinkaan arktisen alueen joukkojaan rapauttanut vaikka Suomen rajan läheisyydestä Ukrainan lihamyllyyn on mm Petsamon joukkoja lähetetty ja sinne ovat maatumassa. Silti jäämeren alueen joukot ja varsinkin Kuolan niemimaalla Severomorskin pohjoispuolella sijaitsevalla Okolnayan lahdella on ollut sotilaallista valmistautumista jo hyvin pitkään. Ei näiltä alueilta ole mitään minnekään siirretty saatikka vähennetty. Siellä pohjoinen laivasto on saanut noin 60 000 neliömetrin edestä uusia asevarastoja ja kyllä jokainen tajuaa ettei näitä puolustus tarkoituksissa ole rakenneltu.
Hyvinkin Venäjä voi vielä vuosien päästä yrittää jotain temppua arktisen alueen hallinnan kannalta ja Suomi täytyy sijoittaa tähän kehykseen.
Tässä on tekijöitä jotka korostavat sitä mitä Venäjä tulee hakemaan alueen hallinnalla sekä alueen luonnonrikkauksien valtaamisella:
Arktisen alueen suuri merkitys Venäjälle:
”Yksi kahdeksasta arktisen alueen valtiosta
Artisen alueen maapinta-alasta 60 % kuuluu Venäjään.
80 % arktisen alueen väestöstä asuu Venäjällä.
Arktisella alueella valtaosa Venäjän hiilivetyvarannoista (maakaasusta 80 %, raakaöljystä 70 %).
Koillisväylä (venäläisittäin Pohjoinen merireitti) Venäjän pohjoispuolella, yhdistää Atlantin ja Tyynenmeren”
Lähde:
https://turpopankki.fi/suomen-lahialueet/venaja-lahialueet/ulkopolitiikka/venajan-arktinen-alue/
Painotan vain tässä Ukrainaan keskittyvässä uutisoinnissa sen että se mitä ei uutisoida se voi olla seuraava uutinen…
Ilmoita asiaton viesti
Give all Ukrainians need to change Russia’s leaders and collapse the empire – they are dying for you – if they loose even Crimea you are next
Ilmoita asiaton viesti